Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дискова херния - 19

  • 12 193
  • 391
# 360
Здравей!
Тези възглавнички са много интересни. И аз искам такива Grinning
От къде си взе първата и тя не изпълнява ли същата роля като хамака?
Лечебната физкултура ще ти помогне мисля. Поне при мен ефекта е много положителн. Упражненията карат мускулите да работят и заякват и са подбрани едно напряга мускула, а следващото го разтяга и разпуска(поне моята програма е такава) Мисля, че силова програма само ще напрегне прешлените, но и аз съм нова с диагнозата дх само, че на лумбален отдел.
За йогата, неврохирурга при когото бях, каза че е опасна за дх. Другата препоръка към мен е плуване, но само и единствено брус и по гръб, и естествено ходенето пеш по минимум половин час. От два месеца изпълнявам всекидневно упражненията и ходя пеш по пет км. Чакам да се стопли и почвам да плувам ......и ще видим.
Виж целия пост
# 361
Maroonka , пожелавам Ви да се справите  с гимнастика и физиотерапия !
Отношението на  лекарите няма смисъл да го коментирам .
Изчакайте с второ ЯМР и невролог /невролозите са първото стъпало и само насочват/.
Дано да имате подобрение !
Аз от 11-12 г. съм с ДХ и някак успявам да се промъкна . Лошото е ,че нещо  замразих гимнастиката .
Виж целия пост
# 362
Благодаря, момичета!
Може ли да споделите какви упражнения да правите за ЛФК?
Или да изчакам физиотерапевта да ми назначи?
Мога ли поне да тичам?
Досега като не знаех, че имам ДХ си правех всичко 🤔
Сега покрай карантината започнах да ходя по час на ден - около 10К крачки, че съвсем не се издържаше заседяването вкъщи.
Ето, а невролога при който бях нищо не ми отговори за йогата! Моята позната терапевт с която се консултирах онлайн ми каза да продължавам и наистина много добре се чуствам след това, много приятно разтягане. Особено позите в които главата виси свободно надолу сякаш освобождават напрежението в прешлените.

Първата възглавничка ми е от щатите, но би трябвало да я има в английския или немския амазон с доставка до Бг.
Хамака според мен ще е с по-силен ефект, т.к лежиш изцяло на тежестта на тялото си. Ще потърся още малко тук, ако не ще го поръчам от amazon UK
Виж целия пост
# 363
Ели, значи има надежда за по дълготраен ефект.
Още повече ме мотивира да продължа с гимнастиката. Неврохирургът ми каза, че мога да си изкарам с дх до живот. Малко скептично погледнах, но се надявам да съм от този процент.
Марунка, изчакай физиотерапевта да та насочи.
Моите упражнения са за кръста, но реално разгрявам цялото тяло. За йогата може за мен да не е подходяща, а в твоя случай да е ок. Щом се чувстваш добре го прави. За бягането на мен ми казаха да не го правя, заради самото "натрисане" на гръбначния стълб, но при теб може да не пречи, не зная. Успех ти желая.
P.s:спинална декомпресия не е ли разтягане на гръбначния стълб тоест, изпускане на компресията създадена върху дисковете от паравербалните мускули. Ако е това има много упражнения за това.
Виж целия пост
# 364
Няма да наблягам колко притеснена и уплашена бях от това, което прочетох, защото бях изключително разочарована от отношението на доктора, дори не отвори диска от ЯМР-то, прочете само документа и нищо не ми обясни освен - не се лекува, засега не си за операция, намери си добър кинезитерапевт и той ще ти каже какво да правиш оттук нататък. А да, изписа ми противовъзпалително Аркоксия.
На въпросите ми - ама какво да правя, мога ли йога, мога ли фитнес, как да следя състоянието дали се подобрява, ме отсвири - кинезитерапевта щял да ми каже. Възмутена съм от подобно отношение, пълна незаинтересованост.
Моите очаквания за грижа за пациента са да ми даде съвети и насоки, за да поддържам добро качество на живот след такава необратима диагноза, но тук явно ни отписват като безнадеждни случаи, които цял живот са обречени да страдат.
Аз не искам да се примиря с това състояние, искам да направя всичко, което зависи от мен, за да намаля последиците от диагнозата.

Много правилно ви го е казал лекаря - без увъртания, без напразни успокоения и без да предлага безмислени скъпи терапии. Аз бих му се доверила и за вбъдеще.

Първо, това заболяване е до живот, по-точно казано е нараняване. Няма лечение, който предлага такова - лъже.

Второ, ако не сте за операция, това е хубаво. В тази ситуация се правят две неща:
 - в активната фаза се почива, после се ходи на кинезитерапевт - той е специалиста, който може да погледне и оцени състоянието ви и да препоръча упражнения подходящи за вас. На невролога не му е това специалността, затова е и отказал да ви даде насоки в това отношение (някои лекари имат идея и препоръчват, но отново, това не е тяхната специалност, най-добре е физио/кинезитерапевт).
- за успокояване на болките се пият противовъзпалителни - ето това може да ви предпише лекар. Той знае какво е подходящо и ако нещо не действа, той може да го смени. Знам, че сега е модерно да се отричат лекарства, но противовъзпалителните са средството да се спре болката и тялото да може да се възстановява по-лесно. Хернията не се лекува, но това е лечението на симптомите, което пък помага на тялото да се справи само.

Трето, разбираемо е, че не искате да се примирите и това е хубаво. Но това, което ви е казал лекарят е пътя - кинезитерапевт, който да ви даде упражнения и препоръки занапред.
Общата идея е да се поддържа активен живот и да не се трупа излишно тегло. Освен специфичните упражнения има много други полезни спортове/дейности - разходки, планинарстване, фитнес, плуване... Има и разни, които може да са подходящи, може не - индивидуално. По принцип йога, танци, тичане не са най-добрите, но отново - индивидуално е.

Това е положението. Съвременната медицина е ограничена - поддържаща терапия или операция, в тежките случаи.
Това въобще не е отчайващо, обаче. Особено, ако не се е стигнало до операция, подходящи упражнения, активност и пазене от погрешни движения в ежедневието са пътя към поддържане и дори в голяма степен забравяне на нараняването в един момент.

Сега. Съвременната медицина може да не дава обещания, но ако се търсят алтернативи - намират се много варианти обещаващи от голямо подобрение до пълно излекуване.

Ще намерите такива като Гръбначен център - имат голям избор от терапии и дават големи надежди, твърдят, че имат големи успехи, но всъщност цените им са големи, а резултатите - повече от съмнителни.

Ще намерите разни алтернативни терапевти, които ще ви обещаят че с йога, боуен, или други разни специални техники ще ви спасят за нула време. Те особено квалификация нямат, я са изкарали някой кратък курс от неясна институция, я не, но ако няма успех от "лечението" ще ви обвинят вас и парите няма да ви върнат. Ако ви повредят и влошат състоянието - отговорност не носят, само вие си страдате от последствията.

Ще намерите и тези със специални дарби. Те "златни ръце" имат, или пък усещат "био енергията". Обикновено някой услужлив близък ще ги предложи, някой който "са го изправили на крака". Тези хора квалификации нямат. Ще ви разместят и наместят така, че директно на операция може да ви вкарат.

Ще намерите и всякакви магически лечения с билки и всякакви хранителни продукти. Да ги ядете, мажете, налагате, втривате. В интерес на истината тук, може и да има такива, които помагат - много от мазилата имат противовъзпалителен ефект, или пък затоплят и отпускат мускулите, но повечето са изцяло безсмислени.

Ако пък се разтърсите достатъчно, може и да попаднете на някой лекар, който за разлика от вашия невролог, е готов да ви обещае лечение чрез операция. Дали сте за такава или не - няма значение. Парите за него - рисковете за вас.
А може и да ви прати на скъпи изследвания, за да може накрая да ви каже същото с повече думи.

Такава е ситуацията, както аз я виждам - доста години живот с това нараняване, една операция, един рецидив. Както може би става ясно от изписаното до тук, аз съм изцяло за традиционната медицина. Може да е ограничена и понякога лекарите не обясняват или не са достатъчно заинтересовани, но това е единственото, което дава положителен ефект. Останалите обещават чудеса, но са или безполезни или направо опасни.
Виж целия пост
# 365
Здравейте, измина един месец от операцията ми. Според лекарите, чак след 3-4 месеца мога да очаквам възстановяване. Трябва да ходя на рехабилитация. Най-близо ми е Окръжна болница, става въпрос за София.
Имате ли впечатление от рехабилитациите там, успешни ли са, или да търся друга болница? Четох добри отзиви за Токуда, но пътуването ми до там е 40 минути в едната посока.
Виж целия пост
# 366
Аз съм чела добри отзиви за Окръжна.
Виж целия пост
# 367
Здравейте, нормално ли е да ме боли по време на упражненията? Не усещам никакво отпускане при упражнението, а само натоварване и толкова съм предпазлива и скована заради болката, че дори ме е страх да ги правя. Дори само да се обърна в леглото от едната на другата страна е предизвикателство.
В момента нямам болки в кръста, но нерва по левия крак се обажда сериозно. От д-то та чак до палеца се усеща пулсиране, болка, схващане, иглички. И разбира се най-силно се появява вечер след 4 часа сън, будя се по едно и също време, после с 300 зора заспивам. Sad
Виж целия пост
# 368
Аз съм чела добри отзиви за Окръжна.
Благодаря, ще пробвам да отида там.
Виж целия пост
# 369
Здравейте, нормално ли е да ме боли по време на упражненията? Не усещам никакво отпускане при упражнението, а само натоварване и толкова съм предпазлива и скована заради болката, че дори ме е страх да ги правя. Дори само да се обърна в леглото от едната на другата страна е предизвикателство.
В момента нямам болки в кръста, но нерва по левия крак се обажда сериозно. От д-то та чак до палеца се усеща пулсиране, болка, схващане, иглички. И разбира се най-силно се появява вечер след 4 часа сън, будя се по едно и също време, после с 300 зора заспивам. Sad

Трябват ти упражнения за разтягане на нерва и постепенно ще отшуми.
В началото е нормално да боли , като започнах  не можех да направя и пет пъти дадено упражнение.
Виж целия пост
# 370
Здравейте и Добро утро Grinning
Марунка беше показала един хамак за врат , който много ме впечатли и исках да пробвам.
Направих си импровизиран такъв с ластик за тренировка (онези широките 10сантиметрови ластици от спортните магазини) , толкова отморяващо е това(особенно след 12часова смяна на бюро), освен на врат и рамене, някак действа на целият ми гръб......останах доволна.
Споделям, ако на някой му се занимава да опита.
Виж целия пост
# 371
Супер! А къде го позиционираш на врата или главата?
Аз все още не съм намерила подобно устройство в Бг
Виж целия пост
# 372
Здравейте и Добро утро Grinning
Маронка беше показала един хамак за врат , който много ме впечатли и исках да пробвам.
Направих си импровизиран такъв с ластик за тренировка (онези широките 10сантиметрови ластици от спортните магазини) , толкова отморяващо е това(особенно след 12часова смяна на бюро), освен на врат и рамене, някак действа на целият ми гръб......останах доволна.
Споделям, ако на някой му се занимава да опита.

Пуснете снимка на "домашния" хамак !
Аз не открих и този , който е пуснат от Маронка . Явно е доста  назад .
Виж целия пост
# 373
https://prikachi.net/image/ggHLJ
https://prikachi.net/image/ggQ6X
https://prikachi.net/image/ggaVB
https://prikachi.net/image/ggrGI
Това са ластиците, тези са купувани от Лидъл.Използвам най-стегнатия в комплекта. Вързвам на дръжката на вратата и след като си сложа главата в импровизираната люлка се приплъзвам докато усетя леко разтягане на врата и почивам.
Слагам си качулка, защото тези ластици много скубят.  
Не ги докарах много снимките, че сама ми беше трудно да се снимам, а синът ми е "мнооооооого зает" с играта си и не можел да се занимава с моите глупости.
Та хора, бутафорно изглежда, но това успях да измисля вчера Grinning
Виж целия пост
# 374
Момичета, възможно ли е някакъв съвсем начален стадий на шипове    да ми създава болки в главата при допир на главата, а да няма никакви, ама никакви болкови симптоми във врата и гръбнака?
На снимката на врата ми пише цервикоартроза, изгладена шийна лордоза, а аз изобщо нямам оплаквания в тази зона, но при допир главата ме стрелка ужасно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия