Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 68

  • 12 067
  • 586

Анкета

Какво правите през обедната си почивка?

Опции:

# 450
Мале, темата навъртя 20 стр. за нула време. Joy
Виж целия пост
# 451
Ако някой ползва Google translator toolkit, да знаете че ще го махат. Пазех си файлове от 2013 там. Архивирайте и кажете Сбогом.
Виж целия пост
# 452
Навсякъде има интриги, подмазвачи, връзката и хора, които вършат повечето работа. Никога не съм търсила на работното място да сме като семейство, струва ми се нереалистично, чак хумористично.
Виж целия пост
# 453
А в длъжностната характеристика какво пише, защото моята се различаваше от обявата

В длъжностната пише каквото и в обявата, пък и нея съм я чела преди да си подпиша договора.

С дамата която ми подготви документите разгледахме и обсъдихме подробно всичко, и други задължения и отговорности имам в договора, малко по-различен е от стандартен трудов договор, но единия от основателите ни е французин и сигурно затова. Имам задължение например, ако ми предложат друга работа и искам да приема да ги уведомя за заплатата, която ми предлагат за да ми направят контра-предложение и още няколко неща.

celika, извинявай ако съм прозвучала прекалено грубо, лошо правиш с тази категоричност не на мен, на хора, които не разбират достатъчно, това не са по-странични неща, това са задължения на съвсем друг специалист, освен това е абсолютно не best practice. Пък и смятам, че след като мога да говоря следва да предприема действия преди напускане, предприемам де. А и най-важното което казах - искам време за рисърч и обучение - нямам проблем с мотивация за учене - всичко ми е интересно, но трябва да ми е осигурено спокойствие за да сменя фокуса и да свърша нещото както трябва (доколкото мога). А съм заядлива, защото сме имали противоречия за Софтуни, където с такава категоричност директно вредиш (според мен) но хора които искат да започнат да програмират. Извинявай, замисли се моля, че е възможно да грешиш, както и аз разбира се Simple Smile.
Виж целия пост
# 454
Да, задължения са на съвсем друг специалист, но в малки компании няма всякакви специалисти и не могат да се наемат по разбираеми причини, та все някой трябва да свърши работата. Иначе е ясно, че няма да се свърши както от специалист. Проблемът при теб е, че явно се разминават твоите и техните очаквания, както и дадените ти задължения и длъжностната характеристика. Изобщо не те помня от теми за Софтуни честно да ти кажа. Даже не помня какво съм говорила. По принцип ги защитавам, защото само те предлагат нещо конкретно.
Виж целия пост
# 455
Няма нужда да наемат човек, нужно е да заплатят на някого за конкретна задача. Особено админ-ските неща, описват се изискванията и се иска оферта от специалист, така е редно да се прави и се прави на много места.

Или да попитат искам ли аз и да ми заплатят едно яко обучение, със сертификат.

Е конкретно, СофтУни предлагат учене на хората ето на такива работи, да говорят категорично, да могат от всичко по малко, но да имат усещане, че са много добри. Виждала съм българска фирма, в която работят само junior специалисти учили в СофтУни, много готини млади хора, но толкова осакатени професионално. Пишат мобилни приложения, не са чували за HTTP RFC-та.

Помрънках и аз де, олекна ми Simple Smile В понеделник, че пиша докумeнтация, дано успея да я напиша разбираемо.

ПС Еха, Tаис много яко това писане Simple Smile, попаднах на готин туториал веднага, въпроса е защо в събота :/
Виж целия пост
# 456
От всички онлайн платформи за курсове, върху които имам поглед, за сега съм най-доволна от Софтуни. Да, вярно, че с един курс хората няма как да знаят всичко, но е много по-добре от повечето университети.
Виж целия пост
# 457
Хммм, не разбрах това за Софтуни дето го написа, мен ли визираш?
Особено с това категоричното. Учила съм малко в Софтуни, но много преди това съм завършила информатика в университет и имам дълъг ИТ опит. Просто исках да науча новостите в програмирането, защото не бях се занимавала отдавна, но успях да стигна само до половината, защото бях бременна и гледах голямото си дете, което спря да ходи на градина и искаше да е по цял ден навън. Не че съм длъжна да ти се оправдавам де. Simple Smile
Както и да е..
За мен е разбираемо документацията да я напише някой запознат, стига той да няма нищо против. Аз съм в малка компания и правя всичко и не ми пречи. В предната пак правех няколко неща и единственото, което не ми допадаше, беше QA.  
Същото е и със счетоводителите... В малките фирми е един човек за всичко (ЧР, счетоводство и всичко в едно), в големите са различни и не могат дори да се заместват.

А точно в Софтуни, защото няма други, които да предлагат такава последователна програма онлайн.
Виж целия пост
# 458
Ето това е едно от нещата, които ме дразнят в малката фирма. Няма достатъчно хора, всеки прави И нещо друго.

Където съм сега, програмисти, бизнес анализатори, QA, моя милост - всички си вършим конкретната работа. Да, тя е взаимно преплетена, но всеки си има позиция и задължения, наясно е с тях и не го товарят излишно.

За СофтУни имам и добри, и кофти отзиви от колеги и познати. Раздвоена съм, липсва ми личен опит.
Виж целия пост
# 459
Таис, аз ако бях в София, не бих избрала Софтуни. Има много по-добри от тях.
Виж целия пост
# 460
Не теб celika, работодателя ми, пропуснала съм едно и преди  да говорят категорично не се справям с писането изобщо, както и е видно, редактирах по-засукано изречение и понеже съм с преуморени очи пиша неразбираемо, освен че спамя.

Категоричното говорене е едно от основните неща, които се учат в СофтУни, всички лекции са им такива, говори се категорично, за неща, които не са черно/бели и правилни и грешни, и едно надуто такова, a това учи младите да не търсят, да не проверяват няколко решения докато стигнат до оптималното, да не се съветват, да не измерват ефективност, за време за памет ... и т.н . Гледала съм около 9/10 курса онлайн за програмиране техни, научих по нещо разбира се, но за начинаещ съм категорично против. А на един курс съм ходила DevOps , от него съм доволна Simple Smile
Виж целия пост
# 461
celika, на мен не ми трябват - казах, че съм чувала и добри, и лоши неща за тях, но тъй като нямам личен опит, предпочитам да не размахвам оценка Simple Smile
Виж целия пост
# 462
не бих избрала Софтуни. Има много по-добри от тях.
Например? Simple Smile
Виж целия пост
# 463
Едвам дочетох темата.

Съзрях доста объркани представи за преводачите в посолства. Никой няма да вземе за преводач в посолство човек без опит в преводите в институции. Никое посолство няма да рискува дипломатически скандал заради някаква дето иска да работи от 9 до 5.
Съвсем отделно от това - преводачът може да се наложи да ходи на събития, трябва много добре да бъде запознат с протокола и т.н., та е много далеч от работата с нормално работно време.
Ако става дума за превод на документи - няма как без лиценз доколкото знам.

Също така - работа от 9 до 5 в държавна администрация носи доход 1500 лв. на позициите от главен експерт нагоре и то с повече опит, ако се работи по проекти. Само че чакай някой да даде проект на новопостъпил, който няма опит и ще оплеска нещо административно. Обявите не се намират в джобс най-често - има си административен регистър за тях. Аз лично започнах професионалния си път на 24 или 25 г. в ДА по програмите за младежи със заплата 313,56 ст. За 9 месеца се запознах с достатъчно много хора, които ми помогнаха по-нататък. По тези програми мои приятели останаха да работят в ДА и бяха доста доволни. За себе си разбрах, че не е подходяща работа - изключително ограничаваща. Бих се върнала там само ако нямам друг избор.

И на въпроса от предната страница - струва ми се, че навсякъде, където се съберат повече от 6-7 човека все има някой, който да заплете интрига.
Виж целия пост
# 464
А, Ваня ме подсети. Ако ще работиш в посолство, трябва да владееш консекуитивен и симултанен превод, а това е много трудно /ходила съм на лекции и упражнения и пак ми е невъзможно да го работя/.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия