Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Психотерапия и съмнения в работата и квалификацията на терапевта

  • 407
  • 8
(Първо не знам дали темата е точно за този раздел, ако не е моля да ме извините и да бъде преместена. )

Преди повече от месец започнах консултация с  психолог - терапевт. Предпочитам да не давам информация за човека, тъй като не съм сигурна дали не греша  в преценката си. На първата сесия, бях много развълнувана, разтревожена и притеснена - не попитах за завършено висше образование по специалността и сертификати. За съжаление не видях и такива, на стените в кабинета ѝ.Няма личен уебсайт,само страница във фейсбук, в която също липсва информация за образование, опит и проф.биография и квалификация. Не ми беше удобно да попитам, тъй, като мисля за себе си че съм твърде недоверчива и мнителна. Чувствах се добре на сесиите, но и сякаш нещо не вървеше съвсем гладко между нас. На една от сесиите ми заяви, че няма особен напредък и това ме обезпокои. Сподели, че има лека положителна промяна, но е твърде малка , можело и още. Сякаш усещах натиск и се почувствах напрегната. Някак си, не си представях терапията като състезание и не бих могла да кажа, колко сесии  ще са ми нужни. Това ме притесни и я помолих да ми задава насочващи въпроси, по време на нашите разговори. Днес трябваше да отида на поредната сесия, но се обадих на терапевта си ѝ и казах, че няма да мога да присъствам, тъй като предния ден бях на погребение на много близък роднина и просто имам нужда да се прибера и  да остана сама и да си почина .  Каза ми, че е хубаво да дойда, тъй като съм била на такова тъжно събитие, но аз отказах. Така прецених и  чувствах, че имах нужда да отложа това посещение и просто да остана сама. След това тя реагира,  по мое мнение странно и  ми повтори ,че нямаме напредък и че трябва да преценя, дали искам да ходя на терапия при нея или не.  Усещала, че нещо не върви. Казах ѝ, че имам нужда от насоки от нейна страна. Имаше един случай в който не искаше да ми вземе таксата за сесията, но аз настоях. Каза ми ,че го е направила, защото не чувствала, че ми помага..  След този разговор, се почувствах объркана и взех решение да откажа терапията. Усетих  нейната несигурност и безсилие и това ме накара да загубя доверие в терапевта си. Въпросът ми е, дали нейното отношение е било професионално  или аз не съм съдействала? Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 1
Незнам,колко е професионално или не,но първото ми посещение при моя психолог започна с думите "При психолог трябва да усещаш приемственост,ако ти не усетиш с мен такава,трябва да продължиш да търсиш докато не намериш такава".Посещавала съм въпросния психолог близо 2 години.Никога не  ме е претискал за каквото и да е било,никога не сме говорили за напредък или нещо подобно.Винаги се  е съобразявал с настроението ми и темата на разговор,ако е смятал,че трябва да говорим за друго то или без да се усетя е променял темата или накрая на сесията ми е давал задачки за размисъл и при следващата сесия започваме с това.
Виж целия пост
# 2
Въпросът ми е, дали нейното отношение е било професионално  или аз не съм съдействала?
Професионално е да се откажеш от клиент, когато не се изгражда добро терапевтично взаимодействие, независимо от причините - дали силни съпротиви на клиента или други фактори.
http://www.psychotherapy-bg.org/registur/
Може да провериш тук. Имай предвид, че невписването в регистъра не означава непременно, че специалистът е  несертифициран.
Виж целия пост
# 3
Потърси друг, довери се на усещането си. Между пациента и терапевта се изгражда връзка - нещо трябва да "кликне" още на първите няколко посещения, за да има смисъл. Иначе можеш и 10 години да ходиш, да тъпчеш на едно място и да се чувстваш неудовлетворена.
Виж целия пост
# 4
Според мен, непрофесионално е да се държиш по този начин и да притискаш клиента. Да, отказват се тези,  на които случаите не им влизат в компетенциите!
Все едно лекар да се откаже от пациент.
Нелепо е... Поне за мен. Исках да продължа терапията си, но след вчерашният разговор, аз се стрисирах и се отказах.
Не можах да разбера, какво се иска мен.
Предложи ми хипноза, съгласих се.
Помолих да отложа  една сесия и стана- неразбиране.
Виж целия пост
# 5
На мен този терапевт не ми звучи уверено, нито професионално. Как така не ти взема такса, понеже не можела да ти помогне? Т.е.  сама си заявява, че не е достатъчно компетентна. Изобщо още там би ме загубила. Не знам защо си продължила с нея. Губене на време и пари. Сама усещаш, че не вървят нещата щом се е стигнало да пуснеш тема. Моят съвет е смяна! Ако пък сама решиш да се справяш - oще по- добре. Човек свикне ли все с терапевти, после се чуди без тях как и какво. С четене на подходящата литература е възможно. Не,  че подценявям работата им, но е трудно човек да попадне на подходящия за него специалист и се получава едно лутане...
Ако имаш още въпроси питай! Успех от мен!
Виж целия пост
# 6
Долни манипулаторски номера, тип даскалски. Сменяй я!
Виж целия пост
# 7
Днес й съобщих официално, че прекъсвам терапията. Отговорът й беше, че терапията още не е била започнала и че имам нужда от дълга и продължителна работа с психотерапевт.
Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Доста странно държание за психотерапевт....
Спомням си първата си среща с моята психоложка и думите й че нейната цел е да помогне на човека, който я е потърсил за да може той после при проблемни ситуации да може да се справя сам, а не да има "абонати" и безкрайни посещения. Каза ми че ще се справим с 5 срещи , аз не повярвах, но това стана факт. След 5 сеанса аз нямам нужда повече да се виждаме, чувствам се добре, но и знам че ако се наложи някога, няма да се доверя на друг, а само на нея.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия