Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледна екскурзия до Франция

  • 262
  • 3
Здравейте!
Плануваме коледна екскурзия до Страсбург, Колмар и околните селца.
Ще пътуваме с автомобил и имаме 8 нощувки.
Засега маршрута, който ме определили е София-Любляна/нощувка/-Мюнхен /нощувка/-Щутгарт /нощувка/-Колмар /2 нощувки/
Остава връщането... чудя се дали да не се приберем през Швейцария и Италия.. някой дали е правил подобен маршрут? Например Колмар през Базел и нощувка в Цюрих. След това нощувка в Милано и оттам минаваме Верона до Триест.Нощувка. И на другия ден Триест - София.
Притеснява ме и малко минаването през Швейцария.. знам, че трябва да вземем винетка, но дали пътя минава през тунели? Знам, че те са доста скъпи.
Другия вариант е да се върнем отново през Германия, но препоръчайте ми моля интересни места за посещение по път.

Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Привет!
Миналата година направихме почти същия Коледен тур , страхотно е в Елзас по Коледа, а Колмар е вълшебен тогава. Наясно си с тълпите, предполагам - китайци щъкат и щракат навсякъде, следват ги тълпи руснаци и янки - това е минусът и в Колмар и околните села, и в Страсбург. Всичко останало е неповторимо - храна, атмосфера, Коледен дух, катедрални литургии, Панаири ….

Маршрута го обмислете добре - през Словения е ок, но За Германия - гарантирам поне няколко магистрални задръствания, особено около Мюнхен - ние избрахме Фюсен за престой там, /а не самата Баварска столица/- малко градче с автентична атмосфера, близо до два замъка / не ги препоръчвам/ , но това си е ваш избор . Защо ще спирате и в Щутгард? Ние карахме директно до Колмар, по-точно  - Егишайм, защото там имаме любимо семейно хотелче. Задръстванията са неизбежни, каквито и алтернативни маршрути да изнамира Джи Пи Ес-а, неминуемо накрая се озоваваме в задръстването, защото е практически безкрайно дълго....
Ако имате време и желание, погледнете долината на р. Мозел и селцата и градчетата около нея, вместо Щутгард - Кохем например .
Сега за Швейцария - най-удобно е през Базел, като така преди това може да разгледате и Мюлюз / така май се чете на ФЕ/, винетката е за КЛЕНДАРНА ГОДИНА 40 Франка, но си е чиста загуба, защото годината свършва седмица след Коледата, ние имахме отпреди, така че я ползвахме многократно. Не се плащат допълнителни магистрални такси в ТАЗИ част. Базел е красив, чист и много приятен град, но не е нещо изключително. Може да разгледате и Цюрих - красиво и мнооого скъпо, в Базел е мааалко по-евтино. Има страхотни музеи и на двете места, зоологическа градина в Базел и скъпи паркинги. Силно ме впечатли Лугано, но това е доста далеч, в посока Италия. Цяла Швейцария минахме така, като спряхме за сън в Италия, мислехме първо за Лихтенщайн и Австрия, но заради по-гадния планински преход и скъпото нощуване в Лихтенщайн, избрахме Италианската част. Пак има много високопланинско шофиране, но пътищата, проходите и тунелите са уникално удобни, чисти и не толкова задръстени като в Германия и Франция. Не си спомням колко точно километра беше, но минахме през най-дългия тунел в Европа, има си собствено радио, доколкото си спомням - май се плащаше допълнително нещо, но за този или друг тунел  - не знам -трябва да питам ММ. Божествено красиво е в Швейцария, няма друга такава алпийска красота, дори в Германия, Франция, може би донякъде в Италия. Ако ще прежалвате пари за Винетка, си дайте поне два дена , крайно недостатъчни, но добре като начало за разглеждане на Швейцария . Ориентирайте се предварително за района и се концентрирайте върху един, при следващи екскурзии - друг. Ние така направихме по Коледа - само Базел и Цюрих, а това лято и ранна есен- Италианската част.
В Италия магистралите се плащат на км, а до границата са си доста. За Австрия, може би знаете, както и за Словения -винетки. Ние минахме през Италия - спряхме във Венеция, предупреждавам за човешкото стълпотворение там, но е красиво и вълшебно, стига времето да е ок.
За следващ път сме набелязали Австрия - Лихтенщайн- Швейцария - Франция, като отново се минава през Италия, но през Прекрасния Южен Тирол.
Стана дълго, но не съм сигурна дали отговорих на всички твои въпроси:yum:

P.S. Предупреждавам за станалата световно известна тринога камера точно преди /или след/ тунела на границата между Тичино и Ур:yum:Yum
Виж целия пост
# 2
Heart ExlHeart ExlЗдравей,
Много, много ти благодаря за включването. Heart Exl
Имам трудности с маршрута.
Засега стигнах до този вариант:
София -Любляна 900км нощувка
Любляна -Мюнхен 400км нощувка
Мюнхен Щутгарт 230км нощувка
Щутгарт Страсбург, Колмар, Риквир и т.н 150км, 2 нощувки
Колмар през Базел и нощувка в Цюрих - 150км
Цюрих -Милано 280 км нощувка
Милано през Верона и нощувка в Триест 420км.
Триест -София 1000 км

Как ви се вижда? Изпускам ли нещо интересно по маршрута? Щутгарт ми изглежда добре, а и гледам да няма много дълги преходи с колата.. все пак искам и да разглеждам, не само да пътуваме.

Това, което ме притеснява е, дали няма  много да се оскъпи връщането. Пътя през от Швейцария към Италия минава ли тунели *знам че са доста скъпи.
Друг вариант е да се върнем пак през Германия.. но през Нюмберг, Дрезден сме минавали вече преди 2 години...не ми се искаше да повтаряме
Вашия маршрут какъв точно беше?
Виж целия пост
# 3
Описала съм подробно всичко - без точния брой на швейцарските тунели, защото не съм си поставяла за цел да ги броя / сензорите ми бяха предозирани с толкова много красота, че последна грижа ми беше броя на тунелите/. Най-дългият е около 20 км . Само един от всичките беше платен, другите- не. Ако не зареждате и имате винетка, не е скъпо пътуването през Швейцария , престоят там е друга работа. Но бензинът в Италия е ужасно скъп, май дори беше по-скъпо от Швейцария , та ние заредихме в една селска бензиностанция в Швейцария.
Не знам какво ще правите по Коледа в Щутгард / не че няма какво да се види/?  По това време, поне за нас, беше по-интересно да обиколим малки, автентични градчета и селца/ затова писах за Фюсен и долината на Мозел/.
Маршрутът ни беше София- Загреб-Фюсен- Кохем - Егишайм . На връщане Базел-Цюрих - Лугано-Венеция - Загреб- София.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия