Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - 6

  • 30 043
  • 654
# 510
Да,преди да я оставя да се придвижва сама през 3 града,наблюдавах.Тя,самата не беше готова все още да я оставя и си я водех и взимах.Виждах лакво правят другите деца/родителите им сигурно също се кълнат в тях/.Самата тя,имаше няколко стресови ситуации,в които от паника направи точно обратното,на което я учихме
Виж целия пост
# 511
Извинявайте дами,
кой арр използвате за ограничаване на висенето на телефона? Вкъщи ползваме Life360, но там я няма тази опция.
Виж целия пост
# 512
Скрит текст:
Мамамари, може ли да дадеш конкретен пример, в който дъщеря ти, на която имаш такова безгранично доверие, е била самостоятелна, сблъскала се е с конкретна опасност (ама истинска такава) и е реагирала по “протокол”?

Както и да ни оправдават доверието децата, са заобиколени от откачалки по улиците. Да не говорим, че колкото и да се говори на теория как да се постъпва, когато на практика се случи някоя от редицата опасности, за които сме предупреждавали, децата не винаги реагират адекватно. Защото и аз бях убедена, че дъщеря ми знае как да реагира. Само дето до тогава нямаше реален сблъсък с истинска опасност.
Извинявам се за забавения отговор! Празници.
Конкретен пример : В светлата част на деня аз съм в друго населено място на лекар ,а тя сама у дома, когато се прави опит да се проникне с взлом. Тя натиска паник бутона, заключва се в банята и ми звъни.
Обществена тайна е ,че всички в района са запалени ловци и такова нахлуване е крайно опасно ,но все пак е факт. Оказа се ,че били някакви наркомани ,които освен всичко друго очевидно са били и достатъчно неадекватни и глупави да рискуват да бъдат отстреляни. Да опасно е било, но не е там работата.
 Убедено вярвам ,че никой не бива да се заблуждава  ,че дадена мярка или място или компания гарантират безопасност. Такова нещо няма! За това смятам ,че моя грижа и отговорност е да и обясня ,че пълна безопасност няма и че винаги и независимо къде и с кой е трябва много да внимава и да се пази сама. Разбира се ,че до колкото мога наглеждам и съветвам ,но също така и давам свободата за да се учи. А това става постепенно. Има грешки ,но те също са урок.
 След 5 г ще замине в друга страна ,чиито език дори не говоря. Разбира се ,че не е безопасно ,но къде е? Разбира се ,че ще се притеснявам като всеки родител .Даже е много вероятно да загубя съня си ,но вярвам че така е правилно. Знам ,че много от нас ако има как биха отглеждали и треперили над децата си до самото им пенсиониране ,че и оттатък .Знам ,че ще бъда критикувана и неразбрана ,но вярвам ,че да обичаш детето си означава и да му позволиш в подходящия момент да порасне  и да стане самостоятелно  .
Виж целия пост
# 513
Благодаря за споделеният опит. Изключително полезен ми е.
Виж целия пост
# 514
Говорим за едни и същи неща,но по различен начин Simple Smile Това,което подразни беше знака за равенство между инсталирането на проследяваща програма и липсата на доверие у детето.
Едва ли някоя от нас иска да направи от детето си неспособно да оцелява и да се справя само.Начините,по които учим децата си са различни,просто.
Виж целия пост
# 515
Това, което подразни беше знака за равенство между инсталирането на проследяваща програма и липсата на доверие у детето.
Мхм... съгласна!
Вчера използвах проследяващата апликация за да кажа, на разстроената си и разсеяна щерка къде точно си е забравила телефона.
PS Разбира се, че и имам доверие да направи всичко, присъщо на един бурно развиващ се пубертет, и аз съм го правила Wink
Виж целия пост
# 516
А,аз си я намерих чрез проследяващата програмка,когато успя да се загуби в непознатия град и ми се обади почти плачейки,че не знае къде е Simple Smile Това,че има такъв ап на телефона си,не означава,че непрекъсното я следя къде е и какво прави.Освен това,тя знае,че има програмата на телефона си.
Виж целия пост
# 517
Отделно те много добре знаят, че ако изключат интернета или дори само GPS-a, приложението спира да функционира. Това го знае естествено и всеки ненормалник, който е решил да похищава деца. Но вместо да ми се изправят косите, когато е някъде, аз (без да я притеснявам като звъня) поглеждам и знам, че още е на мястото или, че се движи и т.н. Разбира се, може да ми изиграе кофти номер, ако си изключи телефона, както се случи когато ви се оплаках. За мен специално, все още има полза, но всеки родител сам преценява.
Познат беше възмутен, че с ММ също можем да се следим къде сме, според него било навлизане в собственото пространство.

Моята тинейджърка (15г) започна работа като фрийлансър. Подкрепихме я с ММ, помогнахме ѝ да си формулира кореспонденцията с първите възложители с изричното условие да не си занемарява ученето и да не разваля успеха. Според мен има възможност да върши и двете неща едновременно, ако се лиши от часовете пропилени в зяпане на клипчета и анимета. За моя изненада обаче, след първите две поръчки, които ѝ отнеха около 10 дни усилен труд (учене + работа), когато я потърсиха за голям обем работа за идните 3 месеца тя каза, че не може. Чувствала се изтощена и не можела да поема толкова големи поръчки. С парите можеше да си купи нов компютър, но толкова са ѝ силиците - за 10 дни.
Виж целия пост
# 518
Факт е, че са полезни тези приложения за различни ситуации. Освен, че му пускам звук, когато ми е важно да го чуя, вчера той ми се обади от телефон на съученик, за да локализирам неговия телефон, че не знаеше къде го е оставил. Joy  Приложението е там с негово знание и съгласие, освен това има запаметен моя пръстов отпечатък, но пък той знае, че никога няма да злоупотребя и да му ровя в телефона без негово съгласие.

Миа, браво на девойката за усилията, които е положила. Вероятно е права да откаже по- голяма поръчка- имам спомен, че е в АК, пък там ученето е сериозно.
Виж целия пост
# 519
Чудех се дали да не я насърча да приеме, защото в края би била много доволна, а и ще придобие опит. После си казах, че все пак не е добила рутина, до сега е била търтейчето на мама и тати. Ами ако рухне физически?При всички случаи разбра, че дори да работи нещо, което и доставя удоволствие, когато трябва да го прави непрекъснато не е като да ти е хоби.
Виж целия пост
# 520
Моите възражения спрямо проследяващите програми са по-скоро философски и абстрактни. Смятам, че някои граници не трябва да се преминават. Иначе, няма съмнение, че могат да бъдат полезни на битово ниво. А на деца и тийнейджъри доверие нямам никакво.
Виж целия пост
# 521
Говорим за едни и същи неща,но по различен начин Simple Smile Това,което подразни беше знака за равенство между инсталирането на проследяваща програма и липсата на доверие у детето.
Ako това се отнася до нещо писано от мен ...дори не го мисля камо ли да го коментирам.

 Обаче много пъти ме е глождело и съм се чудела дали ,ако при онази  случка бях у дома щеше да е по-безопасно ?!  Не!
Нищо не бе достатъчно , нито видеонаблюдението, нито сот-а, нито репутацията на съседите. А щом у дома при всички взети мерки не е безопасно ,то значи лъжем и себе си и децата ако твърдим че  някъде  е?
    И още онова 17г момиче ,което не са пуснали да излезе … Ами след по-малко от година то няма да има нужда да пита. Дали му  е по-полезна забраната или може би трябва да се лишим от така скъпото ни спокойствие и да потърсим вариант , при който то може да излезе при определени правила ?  Незнам.  Ами ако някой злонамерен и обещае живот за който е мечтала ….Ами ако тя му повярва....
    Никого не критикувам ,просто се връщам много години назад, когато просто казах ,че от тук нататък съм самостоятелна и си излязох точно заради такива забрани. Сега в ролята на майка на също толкова силна и независима млада дама  на всяка цена ще го избегна. Искам тя да вижда в мен човек на когото може да се опре и да има пълно доверие ,а не този от когото трябва да избяга. Няма нещо ,от което да не се откажа заради това.
Виж целия пост
# 522
mamamari, много си права. И аз съм била от тези, закрепостени до полата на мама деца, които при навършване на пълнолетие попадат в какви ли не ситуации, от които не могат да се предпазят, защото не знаят как да го направят сами. Пу-пу, дано нямат моя "късмет".
Аз да попитам каква работа е получило детето като фрийленсър? Питам, защото и моята дъщеря е постоянно гледа тези клипчета, прави си някакви неща и се чудя има ли такава работа, от която може да изкарва пари като прави същото? И каква насоченост трябва да има - езици, компютри, просто да е идейна? Загледах се в няколко сайта с обяви за такива свободни професии - за писане на статии, създаване на съдържание, гледам всеки си има блог - божкее, печели ли се вече от това? Как става? Много съм изостанала явно, но ако мога да я насоча да се развива в нещо, което така или иначе обича да прави - на какво бихте предложили да заложи?
Виж целия пост
# 523
Излязохме днес с моята дъщеря на пазар. Говорим си за брат ѝ. Казвам ѝ, че едвам съм преживяла нейният пубертет и не знам как ще преживея неговия. А тя само рече "Пубертет ли? Че аз имала ли съм такъв? Изобщо не помня" Joy
Имала някакви пикове в 8/9/10 клас, ама всичко си било нормално Simple Smile Нормално за нея. Що не пита майка си и баща си Simple Smile
Виж целия пост
# 524
Джинa, щерката основно рисува. Задала си е няколко неща, които прави. Оцветяване на комикси и манга, рисуване на чиби фигурки, превод и субтитри от английски на български на филмчета и клипчета. Не знам до къде ще стигнат нещата, че нещо се бавят с потвърждаването на акаунта ѝ. Няма ограничение за възраст, но имам чувството, че заради това се бавят.  Дано не се случи да не успее да си вземе парите, че ще е много разочарована.
От блог се печели ако е популярен, добре оптимизиран и с реклами.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия