Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган - 2

  • 21 261
  • 266
# 195
Ех как се раздвижи темата.ето линк https://www.lavashops.com/lava-dokum-yuvarlak-cok-amacli-tencere … 8-cm-turuncu-1699
Виж целия пост
# 196
Съдовете на Лава са доста скъпи:
https://shop.lavabg.eu/
Аз имам от тях само емайлиран грил правоъгълен грил тиган, който вече се изкриви и не приляга плътно на керамични плот. Но откакто имам фрайер го използвам само за пукане на люти чушки.
В Лидл периодично пускат чугунени емайлирани съдове с добро качество за смешни пари. Аз имам такава малка от литър, червена от вън и бяла от вътре. Големите са ми много тежки за скапаните ми ръце. Отделно ми прави впечатление, че много бавно загряват (чугунът не е добър проводник на топлина). А токът само ще поскъпва, няма да става по-евтин. Най-изгодни в това отношение са качествените съдове от неръждавейка, с достатъчно дебели стени и специално топлопроводимо дъно. Неръждавейката също е лош проводник на топлина, но дъното бързо загрява това, което е в тенджерата.
Бавно загряват когато се нагряват чрез контактуване в случая на керамичен котлон. Заради топлопроводимостта, дъното на съда контактува с нагретият котлон и топлината бавно прониква в дълбочина на чугуна. При индукционните не е така, там нагряването е едновременно в цялата дебелина на дъното, лошото там е, че дъното се нагрява бързо докато страните остават студени и има риск от спукване заради различното топлинно разширение.
Иначе лошата топлопроводимост на чугуна в е недостатък ако трябва нещо набързо да се направи, но пък е предимство при печене на разни неща или при готвене на ястия с по-гъст сос. Заради лошата топлопроводимост енергията от нагретия чугун се отдава чрез инфрачервено излъчване и по този начин нещата се изпичат в дълбочина. Когато има добра топлопроводимост топлинната енергия се отдава чрез контактуване и тогава най-много се нагряват това, което контактува с дъното на съда, по-лесно може да загори и по-неравномерно се готвят нещата. Просто за едни неща е по-подходящ чугуна, а за други стомана или алуминий.

може ли да ми обясниш малко повече за ползване на чугун на индукционни котлони. Опасност от спукване на кое ,на котлона или тенджерата /тигана. Това не го разбрах. Благодаря ти за споделеното.
Виж целия пост
# 197
Чугуна не е еластичен като стоманата и при големи температурни разлики в различните части на съда има риск да се спука. Нали знаеш, че материалите се разширяват при нагряване и съответно се свиват при охлаждане? Нагрятата част се е разширила, а не нагрятата не и възниква напрежение между двете, което може да доведе до спукване. Същото важи даже в по-голяма степен при охлаждане. Например ако сипеш студена вода в празна нагрята тенджера. Сипвай вряла! Ако изпуснеш чугунен съд на пода пак може да се спука. Горе-долу като стъклен съд го третирай. Е не е чак толкова крехък като стъклото, но си е крехък. Индукционните нагряват много бързо и затова не го нагрявай с голяма мощност от самото начало, а му дай минутка на по-ниска мощност и след това го усили, особено ако е изваден от хладилника. Ако има течност в студения съд това не важи, течността ще отнема топлината от дъното и то няма да се нагрее бързо.
Виж целия пост
# 198
Здравейте, обмислям закупуването на Lodge - https://shop.lavabg.eu/plosk-chugunen-tigan/520-chugunen-tigan-l … 604cm-l-8sk3.html

Как стоят нещата с яйцата ? Всеки ден хапвам пържени яйца или омлет ? Възможно ли е ? Още от първия ден ? Изпичането (seasoning) Само еднократно ли се прави или през някакъв период от време ?
Виж целия пост
# 199
Имам същия и няма проблем. Яйца се пържат с мазнина и без да го нагряваш много за разлика от печенето на пържоли където трябва да го нагрееш хубаво и няма нужда от мазнина. Идва си идва с покритието и няма нужда от обработка отначало. Само го измиваш без да ползваш препарат.Изпичането се прави когато видиш че покритието е паднало. Пада ако го търкаш усърдно с миещи препарати или го стържеш с нещо абразивно.
Виж целия пост
# 200
Имам същия и няма проблем. Яйца се пържат с мазнина и без да го нагряваш много за разлика от печенето на пържоли където трябва да го нагрееш хубаво и няма нужда от мазнина. Идва си идва с покритието и няма нужда от обработка отначало. Само го измиваш без да ползваш препарат.Изпичането се прави когато видиш че покритието е паднало. Пада ако го търкаш усърдно с миещи препарати или го стържеш с нещо абразивно.

Ти миеш ли го или само го забърсваш?
Виж целия пост
# 201
Аз на него основно пека мръвки. Кокато се пекат пържоли от тях изтичат сокове, които загарят върху тигана. Това загорялото го изтърквам с една проста четка. Останалото го измивам с вода. Понякога ако има незагоряла мазнина с малко препарат за миене на чинии и мекото на гъбата го измивам, но без да търкам много за да не сваля незалепващия слой.
Виж целия пост
# 202
Моя Lodge бе измит само веднъж, по погрешка от сина ми. Освен меса, в него пека и зеленчуци, яйца на очи или бъркани, морски дарове, палачинки правя дори. Изтърквам хубаво с едни силиконови шпатули, след като изстине и прибирам.
Виж целия пост
# 203
Моя Lodge бе измит само веднъж, по погрешка от сина ми. Освен меса, в него пека и зеленчуци, яйца на очи или бъркани, морски дарове, палачинки правя дори. Изтърквам хубаво с едни силиконови шпатули, след като изстине и прибирам.

Вашият емайлиран ли е ?
Виж целия пост
# 204
Моя Lodge бе измит само веднъж, по погрешка от сина ми. Освен меса, в него пека и зеленчуци, яйца на очи или бъркани, морски дарове, палачинки правя дори. Изтърквам хубаво с едни силиконови шпатули, след като изстине и прибирам.

Вашият емайлиран ли е ?

Не, Lodge са само суров чугун, само предварително е сезониран.
Виж целия пост
# 205
Какво олио ползвате за изпичането (seasoning) и след измиване и подсушаване мажете ли ги пак с олио ?
Виж целия пост
# 206
Аз ленено и не го мажа след миене и подсушаване.
Виж целия пост
# 207
Здравейте! Чакам си новата кухня за село и съм решила да ползвам главно чугунени съдове. Особено искам тенджера, която ще ползвам на индукционни котлони, но и за печене на хляб във фурна и други неща неща, пак във фурна. Може ли да ми препоръчате марка( ако е с линкове, ще съм много благодарна). Тиган също ще взема, заглеждам този от линка по-горе. Падам си минималист и най-вероятно ще имам по само още един брой тенджера и тигани.
Та...има ли нещо, което не може и не правите в чугуна?
Благодаря!
Виж целия пост
# 208
Какво олио ползвате за изпичането (seasoning) и след измиване и подсушаване мажете ли ги пак с олио ?
използвам зехтин екстра върджин. Почти след всяко измиване мажа тигана.
Имам го вече 5 г. https://www.vivre.bg/p-813435/tigan-casta-high-24-sm?review=add
Имам и по-малък. https://www.vivre.bg/p-3135547/chugunen-tigan-krug-20cm?review=add
Отначало си мислех, че ще е прекалено малък, но върши добра работа.
Виж целия пост
# 209
Чакам тези тигани: https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B07V3HZJW4?ref=ppx_pt2_mob_b_prod_image Бяха намалени на 20 паунда...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия