Перфектната баклава за Бъдни вечер

  • 13 364
  • 44
# 30
Баклавата е  десерт, не е за наяждане. Сервират се малки парчета. Не случайно има голяма трайност.

Марчева, чакам с нетърпение да пуснеш рецептата на Саралията. За Нова година ще пробвам гръцката с бадеми и орехи или тази.
Виж целия пост
# 31
Колкото и да е калорична и вредна бялата захар, никога не бих развалила балкавата, като я залея със стевия. Абсурд!
Виж целия пост
# 32
През последните две години смених технологията и ми се получава много добре.
1. Правя я със специални турски кори за баклава. По-фини са от другите, но са много по-добри от корите за баклава на Белла например.
2. Всяка кора намазвам от двете страни с четка, потопена в разтопеното масло /с растителна мазнина не съм пробвала/.
3. Пека на 180 градуса.
4. Най-важното според мен - заливам горещата баклава с изстинал напълно сироп. Това го видях в един турски клип в Yoututbe. Дотогава правех точно обратното - заливах изстиналата баклава с горещ сироп. Еми според мен има разлика в полза на първия вариант.
Виж целия пост
# 33
Ние я правим така:
Сироп 1:1 - 1ч.ч захар и 1ч.ч. вода.Сиропа по принцип го слагаме да се вари преди да започнем да печем баклавата.Аз обичам сироп който си е с чиста захар, а последно време майка ми първо карамелизира захарта.Варим до разтварянето на захарта.Мама твърди,че ако сложиш лимонтузу не се захаросва когато престои баклавата.Пак е въпрос на вкус.
Плънката е орехи- натрошени, канела,захар (малко) и олио.Мярката на майка ми е "на око"
Режем корите на квадрати.Делим пакета на 2 части и слагаме в половината от плънката, сгъваме на триъгълник.Разтапяме си масло.От котлона директно заливаме баклавата и печем.Готова е- сиропа е студен.Тя е гореща.Заливаме.Престоява 1 ден и ако не е свършила вече става перфектна Simple Smile
Виж целия пост
# 34
Баклавата е  десерт, не е за наяждане. Сервират се малки парчета. Не случайно има голяма трайност.

Марчева, чакам с нетърпение да пуснеш рецептата на Саралията. За Нова година ще пробвам гръцката с бадеми и орехи или тази.
Нямам повече време за сън, така че съм станала и врътнала нов вид баклава - SARAGLI THESSALONIKIS - Гръцка саралия ... ми ... трябва да се приготви и после ще си говорим. рецептата е жестока, баклавата е убиец... нямам думи. Тя не е потънала в сироп, не се влачи сироп,  почти изчезна този сироп, къде отиде...а корите... уникална е. Тези от вас които сте били в Гърция може и да се сещат за какво говоря.

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/12/saragli-thessalonikis.html


Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler
 Heart Eyes
Виж целия пост
# 35
Благодаря, Марчева! Неуморна си! Страхотно изглежда баклавата! 🌹
Виж целия пост
# 36
Баклава с точени кори
/ турска рецепта/

Продукти:
2 яйца, 1 каф. ч. олио, 1 каф. ч. пр. мляко,  1 каф. ч. вода, бакпулвер, 2 суп. л. кис. мляко, 2 суп. л. оцет, брашно около 5 ч. чаши.
250 гр. масло, натурано нишесте

За сиропа:
500 гр. захар,  1 л. вода и 1/2 лимон

около 500 гр. смлени орехи за плънка

МЕСИ СЕ МЕКО ТЕСТО
Тестото се разделя на 4 части, от всяка част се правят 10 топчета, колкото орех и всяко от тях се разточва с големината на по-голяма чиния.
За точенето се използва вместо брашно, натуралното нишесте!!!
/това е много важен момент, така листовете хем са плътно един върху друг, а в същото време не са залепени/
Като се разточат първите десет топчета, се нареждат едно върху друго и отново се точи с големината на желаната тава, но да е колкото може по-тънко. Слага се плънка от смлените орехи и следващите десет топчета се разточват с нишесте, по същия начин се слепват и пак се точат с големината на тавата, слага се плънка и следващите десет топчета...
Преди да се пъхне във фурната се нарязва баклавата по желания начин и се залива с разтопеното, но не горещо масло.  
Пече се на 180-200 гр. около 40 минути.
В това време се прави захарен сироп,  който да е по-гъстичък и се залива с него баклавата, но след като сиропа е охладен.

Правила съм я веднъж, малко прекалих с печенето явно, но пак стана страхотна. А майсторката дето ми даде рецептата я прави божествено.
Виж целия пост
# 37
4. Най-важното според мен - заливам горещата баклава с изстинал напълно сироп.
Благодаря за този съвет! Наистина има разлика. Като пълен аматьор, баклавата ми стана супер. Сиропа направих 1:1, вода - захар.
Виж целия пост
# 38
Аз я залях топла с топъл сироп,така съм гледала че в Турция я правят.
Днес ще видим каква е.
Весела Коледа!
Виж целия пост
# 39
Моята сякаш не се получи..  Rolling Eyes
на вкус е перфектна, но използвах от сръбските кори и те май не са за тази цел.
Другият път ще пробвам с български.
Весели празници!  bouquet
Виж целия пост
# 40
От фините сръбски ли?
Виж целия пост
# 41
Да
Виж целия пост
# 42
А мен ме беше яд, че не я направих с тях...не можах да намеря никъде мин.седмица.Направих я с Белла.Пробвах я преди малко,харесва ми.Сиропът почти е попил,хрупкава отвън,плътна и сочна отвътре...справила съм се
Виж целия пост
# 43



Виж как я заливат с масло преди фурната и с горещ сироп веднага след изваждането и сиропа, който чак ври и след заливането
И накрая може да се поръси с шам- фъстък
Виж целия пост
# 44



Виж как я заливат с масло преди фурната и с горещ сироп веднага след изваждането и сиропа, който чак ври и след заливането
И накрая може да се поръси с шам- фъстък
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия