Рецепти за православни пости 2020 година

  • 22 105
  • 190


Календарът е съобразен с Типика на БПЦ (Богослужебен устав - виж по-долу тук препис от него) и се пости по този начин, освен ако изповедника/свещеника не ви е препоръчал друго!

Еднодневни пости:

всяка сряда - за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;
всеки петък - за спомен на самите Му страдания и смърт;
5 януари- за достойно приготвяне за празника Богоявление;
29 август - деня на Отсичане главата на св. Йоан Кръстител
14 септември (Кръстовден) - за спомен на кръстните страдания на Иисуса Христа

Многодневните пости през 2020 година:

Месни заговезни - на 23.02.2020 година. След този ден до края на Великия пост (18.04.2020 г.) се преустановява консумацията на месо, месни продукти и животинска мазнина (мас);

Сирни заговезни - 01.03.2020 година. През седмицата от 24.02.2020 г. до 01.03.2020 г. (включително) е позволено да се консумират мляко, млечни продукти и яйца. След 01.03.2020 г. до 18.04.2020 г. се преустановява консумацията на каквито и да са животински продукти;

Велик пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница плюс Страстната седмица - започва на 02.03.2020 г. и продължава до 18.04.2020 г. (включително);

Петров пост – За 2020 година той започва на 15.06.2020 г. до 28.06.2020 г.;

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост от датата на Пасха. Започва винаги от неделята след Петдесетница и продължава до Петровден (29 юни). Когато Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май тогава няма Петрови пости.

Богородичен пост - от 1 август до 14 август

Рождественски (Коледен) пост – от 15 ноември до Бъдни вечер преди Рождество Христово (24.12.2020 год. включително)



Дни в които не се пости:

Църквата е установила и периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:

1. През Рождественските празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).

2. Неделя на Митаря и фарисея — две седмици преди Великия пост (пред 2020 г- това е седмицата от 10 до 16 февруари 2020 год.).

3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни (24.02.2020 г.) и завършва със Сирни Заговезни (01.03.2020 г.). През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.

4. Светлата седмица след Великден (20.04.2020 г. - 26.04.2020 г.)

5. Седмицата след Петдесетница (08.06.2020 г. - 14.06.2020 г.).



Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник за това дали и как да постят!

ПОСТИТЕ, СПОРЕД ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ (ТИПИКА) НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

В манастирите, по принцип, се пази по-строг пост. Но според правилото “всеки манастир си има свой устав”. В някои манастири например се позволява да се яде месо, когато не е определено да се пости. В други манастири въобще никога не се яде месо.

За миряните манастирският устав не важи. Миряни са всички християни, които не са монаси в манастири.

СТЕПЕНИ НА ПОСТИТЕ

а. На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.

б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава "елей и вино".

в. През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември.

Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива се считат за постни храни.

г. През останалите дни на Коледния пост, през Петровите пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

д. През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

стр. 511 - 512 от Типика на БПЦ



Стари теми:

Рецепти за православни пости 2019 г.
Рецепти за православни пости 2018 г.
Православни пости 2017 г.
Православни пости 2016 г.
Тема от 26.02.2015 г. - 31.12.2015 г.
Тема от 25.05.2014 г. - 26.02.2015 г.

Пости 2013 - 1 тема 2 тема 3 тема  4 тема

Великденски пости 2012
Великденски пости 2011
Великденски пости 2010
Великденски пости 2009

Петрови пости 2012
Петрови пости 2011
Петрови пости 2010

Богородични пости 2012
Богородични пости 2011
Богородични пости 2010


Коледни пости 2012
Коледни пости 2011
Коледни пости 2010
Коледни пости 2009

 


Полезни линкове и четива за поста:

„Защо не постиш?” от архим. Хараламбос Василопулос
Въпроси при изповед
Писма на свещеници за Изповедта
Изповед и покаяние
Бесовският пост - Свещ. Александър Тефт
В какво е същността на Великия Пост? - Протодякон Андрей Кураев
Великият пост - друг опит на душата - Протодякон Андрей Кураев
ДУХОВНО ОГЛЕДАЛО (СЛОВА ЗА ПОКАЯНИЕТО И ПОСТА ПРЕЗ СВЕТАТА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА)- Свети Теофан Затворник
Може ли постът да вреди? - Игумен Пьотр Мещеринов
Руски постни рецепти
Слово за изповедта

молитви
Православен молитвослов
Господня молитва
Иисусовата молитва
Великопостна молитва на св. Ефрем Сириец
Молитва на последните Оптински старци



Внимание! Прикрито животинско съдържание!

казеин (включително казеинат, натриев казеинат и др.) - обикновено се среща в растителните кашквали от типа Tostino и т.н.

лактоза - обикновено се среща в растителните сметани от типа Hopla, Halta и т.н.  

суроватка - в много от храните в пакетче

млечен протеин - среща се и в някои маргарини



РЕЦЕПТИ

Салати и разядки

"Градинарска салата - Happy" - blackisback
Патладжани с тахан (Баба Гануш) - brazilka
Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща - BiankaD
Салата от айсберг и рукола с дресинг - *Elle*
Оранжева салата - BiankaD
Бобена салата с риба тон - brazilka
Хумус - brazilka
Ароматна картофена салата – Надето Simple Smile
Салата с целина, ябълки и орехи - BiankaD
сух таратор с тофу и авокадо - дядо хаджия
Тофу крема сирене – дядо хаджия
Хумус - Надето Simple Smile
Импровизации с хумус - дядо хаджия
Салата от сурови тиквички Labrex – zhabche
Зелен хумус с авокадо и грах - BiankaD


Ястия и предястия

оризова корона със зеленчуков тартар - Ms Dedlock
Спагети със зеленчуци и хрупкава поръска - Надето Simple Smile
леща плакия - BiankaD
френска черна леща крамбъл - BiankaD
исменка (праз с картофи) - brazilka
Лозови сарми с орехи и стафиди - BiankaD
Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - BiankaD
Лапад с картофи - кана
Пълнени тиквички с гъби - кана
"Мусака" от киноа с тиквички - Katarin X.
Булгур със зеленчуци - tais
Булгур с гъби - Чефи-to
Сарми от кисело зеле с праз, киноа, булгур и ориз - BiankaD
Фалафели - Чефи-to
Кебапчета от соево сирене - Ivaila1302
Чили кон Менте - brazilka
овесените кюфтенца на дядо хаджия
Соеви кюфтета на фурна – дядо хаджия
Фалафели - adelinda
Съвети на дядо хаджия за фалафели
Постни кюфтета - BiankaD
Пълнени чушки с ориз – Гисчо
печурки с моркови и чушки по китайски в сладко-кисел сос - katelinka
Макарони със зеленчуци на фурна - milmich
Винен кебап с гъби - Царицата майка
Гъбена каша с елдено брашно - BiankaD
Импровизации с фалафели - дядо хаджия
Картофена пърленка на МВ + пататник - дядо хаджия
Червена леща по гръцки (без мазнина) - brazilka
Спанак с гъби и ориз - adelinda
"Пататник" с тиквички – simpatikonia
Патладжани с доматен сос – pep4o
Бирен патладжан - Жени Калчева
„Гаспачо” с тахан – Серафима

Супи

Крем супа от целина и праз - Ms Dedlock
Чили супа от леща с картофи и джинджифил - BiankaD
Спаначената супа - simpatikonia
Доматена крем супа- кана
Супа от спанак и гъби - аглика
Картофена чорбичка – brazilka
Клин чорба – brazilka
Морковена крем супа - Нощни очи

Риба и морски дарове

Ципура/ Пъстърва с портокали и балсамико - brazilka
Тайландска супа - Tari Tasartir
Миди по бургаски - Жени Калчева

Други

пречистващ сок - Roya
Пшеница в термос – katelinka
Чипс от арабски питки – brazilka
Чеснов сос с картоф - Царицата - майка
сос Гуакамоле - Vanja77
Босилеково песто - brazilka
Ядково мляко –  Надето Simple Smile
Свежа лятна трушия - simpatikonia
Маринован патладжан - simpatikonia
Соево мляко - Видеоклип предложен от Симпатикония
Домашно тофу -  Видеоклип предложен от Симпатикония


Тестени изделия и десерти

сладкиш с ябълки и грис на Бъни - Надето Simple Smile
Двойно шоколадови веган кексчета – BiankaD
Постни бисквитени пастички - milmich
Постен козунак - Петт
Постен козунак – дядо хаджия
Житена торта с розичка от ябълки – petiasd
Овесени сладки  - Гисчо
сладкишена торта – Нощни очи
Баница с ябълки, халва и орехи - katelinka
Бискитена торта - milmich
Картофени хомбовци- Vanja77
хрупкави и много вкусни крекери - labrex
Варени гевречата – Царицата-майка
Тутманик с праз и ориз – simpatikonia
постни мъфини с банан и портокал - katelinka
Овесени сладки със сусамов тахан - hedra
Вкусните питки на Карина - Надето Simple Smile
Трюфели от нахут - MiMet0p
веган марципан - blackisback
катми без яйца - simpatikonia
постна торта с мед - Steisi
Постни палачинки - Надето Simple Smile
Постна торта - brazilka
Палачинки с банан и овесени ядки - Надето Simple Smile
баница със спанак и праз - simpatikonia
Бонбони "Калорийна бомба" - Нощни очи
Постен сладкиш с вишни - labrex
постен орехов сладкиш със сини сливи - labrex
Кокосов крамбъл с къпини и касис-без глутен - BiankaD
Тройно малинова шоколадова торта – BiankaD
Двойно шоколадови веган кексчета - BiankaD
Галет с кокосово масло, с боровинки, къпини и ягоди-веган - BiankaD
Бисквити за декориране - Krasi ***
овесени бисквити - Каая
Виж целия пост
# 1
Бог да ни благословни с мирна, благоденствена и благополучна 2020 година!
Амин!

Да ни е честита новата 2020 година!
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата тема и мирна и честита Нова година!
Виж целия пост
# 3
В неделя 05.01.2020 год. е така наречения еднодневен Богоявленски пост. Тази година понеже е в неделя, той не е толкова строг и се състои от растителна храна и мазнини, без риба. Аз лично съм решил да съставя меню от лютеница, боб и варени картофи.
Виж целия пост
# 4
Значи лютеница, варен картоф и праз лук - объркани заедно стават едно страхотно ястие. Пробвайте!
Виж целия пост
# 5
Благодаря за темата. Идвам за кулинарни вдъхновения.
Виж целия пост
# 6
Да напомня, че през следващата седмица не се пости в сряда и петък.
Виж целия пост
# 7
Записвам се да следя темата. Не съм сигурна, че ще ми се получи поста тази година, че закъсах положението с авитаминоза, но пък не пречи да опитам. То в постната храна си има витамини Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Записвам се да следя темата. Не съм сигурна, че ще ми се получи поста тази година, че закъсах положението с авитаминоза, но пък не пречи да опитам. То в постната храна си има витамини Simple Smile
Направете като мен. Отивате при свещеника, обаждате се заедно на лекаря ви и с него ще обсъдите как да постите. По всяка вероятност първата и последната седмица ще е нормален пост, а в останалите дни ще ви се разреши някаква по-лека форма.
Виж целия пост
# 9
В навечерието на поста отново отправям апел към дядо хаджия да направи тема
в която да може да разискваме различни неща, свързани с поста.
Виж целия пост
# 10
В навечерието на поста отново отправям апел към дядо хаджия да направи тема
в която да може да разискваме различни неща, свързани с поста.
Има такава: Православието като начин на живот
Само, че аз там избягвам да пиша.
Виж целия пост
# 11
Виж целия пост
# 12
Честит празник!
Виж целия пост
# 13

Тази седмица е разрешено мляко, млечни продукти, яйца, риба и растителна мазнина.
Ще споделите ли някоя ваша рецепта подходяща за тази седмица?
Виж целия пост
# 14

Тази седмица е разрешено мляко, млечни продукти, яйца, риба и растителна мазнина.
Ще споделите ли някоя ваша рецепта подходяща за тази седмица?

Запеканка с гъби и варени яйца

Запеканка със сирене и орехи

Панирани рибни филета по дяволски
Виж целия пост
# 15
Здравейте !
На места виждам ,че дават началото на постите от 1 март,а по календара от 2-ри е строгия пост?
Виж целия пост
# 16
1-ви Март е неделя - сирни заговезни, за последно се хапват яйца, млечни. Поста е от 2-ри Март.
Виж целия пост
# 17
Виж целия пост
# 18
Здравейте, записвам се и аз в темата да черпя идеи за рецепти. Мъжът ми пости (аз кърмя и ще пропусна) и ми се иска да го изненадвам с интересни рецепти. И за да не е само гол запис, споделям рецепта за постна майонеза (дано не се повтаря, не я видях в първия пост)

Майонеза

250 мл олио
1/2 ч.л. горчица
100 мл соево мляко
2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сол
 Всичко наведнъж аз слагам в блендер. И с пасатор става. И като вкус, и като консистенция е страхотна Simple Smile
Виж целия пост
# 19
01. МАРТ. 2020 ГОДИНА
Неделя Сиропустна - Неделя на опрощението.
Виж целия пост
# 20
Записвам се да следя темата ! 👌
Виж целия пост
# 21
От днес започват Великите пости. От понеделник до петък тази седмица се препоръчва растителна храна без никакви мазнини. Любопитното е обаче, че маслините са разрешени.

Имате ли някакви идеи за тази седмица?

Желая ви леки и спасителни пости!
Виж целия пост
# 22
От днес започват Великите пости. От понеделник до петък тази седмица се препоръчва растителна храна без никакви мазнини. Любопитното е обаче, че маслините са разрешени.

Имате ли някакви идеи за тази седмица?

Желая ви леки и спасителни пости!

Постна крем-супа от карфиол
Виж целия пост
# 23
Здравейте!
Лек и спасителен пост и от мен!
Днес ще бъда на плодове и ядки.
Ето идея постен дип с авокадо идеален за тази седмица
https://www.hera.bg/s.php?n=4603
Виж целия пост
# 24
Лек и спасителен пост на всички Hug
И аз съм с вас от днес Hug
Миналата година го изкарах леко и успешно,въпреки ,че бях бременна ,надявам се и тази да е така Blush

Спазвах житния режим на Дънов,и имам останало жито,затова закуската ми днес е жито с орехчета и мед.Вкусно и засища.
За обяд си варя картофки -с шарена сол и туршия ще ги хапвам .
За вечеря веган пролетни ролца +сос от соев сос и чили.
http://rawfood.bg/2017/08/24/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%8 … bb%d1%86%d0%b0-2/
Ядки и сушени плодове за междинни.
Виж целия пост
# 25
Лек и спасителен пост!
За вечеря съм планирала любимата ни крем супа.
Запасила съм се с готовите пакети  от Лидл с броколи, карфиол и моркови. Изсипва съдържанието във вряла вода,в която преди това съв добавила картофи и лук. Супата е готова за 20-тина минути.
Виж целия пост
# 26
Здравейте, аз за първи път ще постя. Тази седмица като не може мазнина, може ли авокадо, ядки и тахан?
Виж целия пост
# 27
Лек и спасителен пост на всички!
Ще черпя идеи оттук. Вече съм гладна, досега бях на компот. Мисля да си сваря картофи или да ги опека на фурна, със сол и вода - нещо такова.
Виж целия пост
# 28
Здравейте, аз за първи път ще постя. Тази седмица като не може мазнина, може ли авокадо, ядки и тахан?

Може, да. Нищо от това не е изцедена мазнина.
Лек и спасителен пост!
Виж целия пост
# 29
Да попитам,при положение, че приемам доста хранителни добавки,  които са от животински произход, а  също изсушена говежда жлеза, има ли смисъл да провеждам поста  и голямо нарушение ли е?
Объркана съм и не знам какво да правя?
Виж целия пост
# 30
Благодаря за бързият отговор.
Гледам на първа страница пише, че може да се ядат миди, охлюви и октопод, вярно ли е?
Виж целия пост
# 31
Благодаря за бързият отговор.
Гледам на първа страница пише, че може да се ядат миди, охлюви и октопод, вярно ли е?

Безгръбначни мекотели може да се консумират по време на пост Blush
Виж целия пост
# 32
Да попитам,при положение, че приемам доста хранителни добавки,  които са от животински произход, а  също изсушена говежда жлеза, има ли смисъл да провеждам поста  и голямо нарушение ли е?
Объркана съм и не знам какво да правя?
Ако това се прави с лечебна цел по предписание на лекар, няма никакви проблеми да продължите лечението. Даже е задължително да отидете при свещеник и да обсъдите, как точно да проведете поста. Вероятно ще се състави някакъв специален хранителен режим и ще се търси примерно увеличаване на молитвите или пък въздържане от други дейности.
*       *      *
Благодаря за бързият отговор.
Гледам на първа страница пише, че може да се ядат миди, охлюви и октопод, вярно ли е?
Безгръбначни мекотели може да се консумират по време на пост Blush
Може, но е препоръчително през първата седмица на Великия пост и Страстната седмица, да се въздържаме от тях.
Виж целия пост
# 33
Благодаря,дядо хаджия. Да,с лечебна цел приемам въпросните добавки. Понеже са натурални, организмът ми ги понася много добре,  в сравнение със синтетичните.
Ще послушам съветите ти.
Виж целия пост
# 34
За 1 път чувам, че може безгръбначни мекотели?!??!
Виж целия пост
# 35
За 1 път чувам, че може безгръбначни мекотели?!??!
В първия пост съм преписал Типика (Устава) на Българската православна църква и там пише, че може.
Виж целия пост
# 36
Да...разбирам, да. Благодаря. Не възразявам.
Личното ми усещане е по - различно и от там така реагирах. Но то си е за мен. Извинявам се.
Лек и спасителен пост на всички.
Виж целия пост
# 37
Още една идея от мен за засищаща закуска -овесена каша с плодове (пресни,сушени )и ядки .
Аз я направих с обикновени овесени ядки,които сварих във водичка ,дабавих им мед,(може и кленов сироп),банан,ягоди и бадеми.

Другото през деня пак ще е същото ,много ми харесаха пролетните рулца ,пък варени картофи мога всеки ден да ям.
 Гледам и да е нещо бързо,само аз от цялото семейство спазвам поста .
Виж целия пост
# 38
Тахан май не може......поне назад в темите четох(през строгият пост де). Кажете супите без мазнина вкусни ли са или да заложа на сурови зеленчуци и хляб. Така изкарах 3 дни през Коледният пост( за първи път постой без мазнина) и се чувствах прекрасно. Сега съм решила тези 5 дни без мазнина да ги изкарам. Маслини какви са разрешени през тези дни? Хубав празничен ден!
Здравейте, аз за първи път ще постя. Тази седмица като не може мазнина, може ли авокадо, ядки и тахан?

Може, да. Нищо от това не е изцедена мазнина.
Лек и спасителен пост!
Виж целия пост
# 39
Идея за хапване :
Арабски питки (без мазнина ),леко се запичат на грил тиган .В тях се слагат лист маруля или друга зелена салатка,гриловани зеленчуци-чушки(трикольор си вземам ,много са сладки),чери домати на половинки и червен лук на тънки шайби.Леща сварена в подсолена вода (кафява),малко варена царевица и "майонеза "от кашу с чесън на прах.

Подправки по избор (аз както винаги с шарена сол).
Майонезата ми стана редичка като сосче,повече вода съм сложила ,действах на око -накиснато една нощ кашу,вода ,лимонов сок,чесън(на прах сложих),синапено семе малко и сол и черен пипер.
Виж целия пост
# 40
Идея за хапване :
Арабски питки (без мазнина ),леко се запичат на грил тиган .В тях се слагат лист маруля или друга зелена салатка,гриловани зеленчуци-чушки(трикольор си вземам ,много са сладки),чери домати на половинки и червен лук на тънки шайби.Леща сварена в подсолена вода (кафява),малко варена царевица и "майонеза "от кашу с чесън на прах.

Подправки по избор (аз както винаги с шарена сол).
Майонезата ми стана редичка като сосче,повече вода съм сложила ,действах на око -накиснато една нощ кашу,вода ,лимонов сок,чесън(на прах сложих),синапено семе малко и сол и черен пипер.
Дай някакви ориентировъчни количества на съставките за майонезата.
Виж целия пост
# 41
Майонеза от кашу :

Една чаша (чаена )кашу, накиснато от вечерта и отцедено,половин чаша вода ,половин лимон ,а сол ,чесън и пипер на вкус.
Обаче според мен водата ми беше в повече .
Днес е по-гъста обаче,вчера беше редичка като сосче .

В нутрибулет я правих ,иначе в блендер трябва.Вкусна е ,препоръчвам ,може и без чесън.
Виж целия пост
# 42
https://www.vkusi.me/avtori/vegan-mayoneza-s-nahutena-voda/
Ето още една майонеза
Виж целия пост
# 43
И от мен 2 предложения за постна майонеза:

Майонеза с ленено семе

Майонеза от авокадо
Виж целия пост
# 44
07. Март. 2020 год.
Тодорова събота.
От днес сме в нормален велик пост. Яде се растителна храна с растителна мазнина.
Виж целия пост
# 45
Сутрин закусвам с чай и овесено мляко.
През деня хапвам доста сурови  лешници, хляб с маслини. За десерт фурми. Вечеря салата с домати морков краставица чушка лук зародиш.
Виж целия пост
# 46
Вие как сте с килограмите по време на пости?Категорично съм нямала очаквания да се сваля,но пък ми е притеснено да не кача някой друг кг.Как балансирате приема на въглехидрати?
Виж целия пост
# 47
Посната храна е много богата на протеини. Да не забравяме че най-едрите бозайници са тревопасни. Спортистите искат да са като бикове силни и ядат месо, а бика само зелена трева. Ако не ядеш само бял хляб с мед и масло, няма страшно да качиш.
Виж целия пост
# 48
Избягвам като цяло хляба и картофите.Надявам се всичко е наред и за напред.
Някой има ли изпитана рецепта за постен кекс?Нещо с банан ми се върти ,но не знам как ще се получи без яйца ?
Виж целия пост
# 49
Аз, пък съм чувала, че някои дори свалят кг. Не знам как ги правят, но явно е възможно.
Виж целия пост
# 50
Избягвам като цяло хляба и картофите.Надявам се всичко е наред и за напред.
Някой има ли изпитана рецепта за постен кекс?Нещо с банан ми се върти ,но не знам как ще се получи без яйца ?
На първа страница в темата има доста добри предложения за постни сладкиши. Погледни.Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Намалявам драстично количествата. Направо на глад го удрям - така хем всяка постната храна ми е невероятно вкусна, хем се придържам към идеята за поста като лишение. Но аз съм ужастно лакома и цял живот се боря с лакомия. Нала га се да си поставя спирачки. Въглехидратната храна много увеличава апетита.

Вчера по никое време се сетих, че мъжът ми искаше боб за днес. И реших за първи път да рискувам и да го готвя за цяла нощ във фурната на ниска температура - 100градуса. На принципа на боб в гърне, но т.к. нямам нито гърне, нито гювеч, а и йените ми се оказаха малки, го готвих в обикновена тенджара (без пластмасови елементи). Доволна съм, много хубаво се получи и беше готов тъкмо навреме, че ММ обича да закусва с манджичка или супичка Joy
За утре имам един спанак, който не се сещам на какво да го сготвя, че домашните не обичат спанак с ориз и спаначена супа. Идеи, че в библиотеката нищо не си харесах? Някакви спаначени кюфтета ми се въртят в главата, но как да слепнат без яйце, може би с нахут?
Виж целия пост
# 52
Леща с домати и спанак

Спанак с картофи
Виж целия пост
# 53
Баница със спанак.Изпържваш спанака,редиш в тава кори,спанак,нарязваш,заливаш с газирана вода и олио и печеш.Вкусно е,с една боза направо си е екстра.
Виж целия пост
# 54
Аз имам рецепта за дъ бест кекс:

1/3 чаша мазнина
1 чаша портокалов сок
1 и 1/2 брашно
1/3 или 1/2 натурално качествено какао
1/2 чаена лъжичка сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол/бях забравила.
1 чаена чаша захар/може и по-малко
Дано не забравям нещо. Бъркат се отделно сухите и мокри те съставки, после се смесват. Пече се в студена фурна без вентилатор на 180 градуса с вентилатор 160 до готово поне 30 минути. Не бързайте да отваряте и бодете, че спада/макар пак да се изяжда. После се прави глазура. Какао или последно стапям черен шоколад с малко портокалов сок и/или овесено мляко. Глазурата или кекса трябва да са студени като се Залива. Също е добре да е върху хартия за печене и задължително в без дупка форма, по-голяма за предпочитане.
.
Виж целия пост
# 55
Лещата с домати и спанак и баницата със спанак ми харесаха. Но сигурно ще е баницата. Много благодаря!
Виж целия пост
# 56
Сурови лингуини от тиквички

Виж целия пост
# 57
Тази вечер гледах рецепта по тв за сарми с плънка от ориз, гъби и сушени сливи. Изглеждаше доста апетитно.
За плънката първо задуши 2 стръка праз, 1 морков в олио. После добави гъбите, ориза и сушени сливи. Подправки черен и червен пипер, чубрица.
Виж целия пост
# 58
Тази вечер гледах рецепта по тв за сарми с плънка от ориз, гъби и сушени сливи. Изглеждаше доста апетитно.
За плънката първо задуши 2 стръка праз, 1 морков в олио. После добави гъбите, ориза и сушени сливи. Подправки черен и червен пипер, чубрица.
Правил съм подобни, но вместо сухи сливи съм ползвал стафиди.
Виж целия пост
# 59


Грис халва в кошничка
Виж целия пост
# 60
Азиатска купа с магични сини оризови нудъли

Виж целия пост
# 61
Малко идеи и от мен-домати с ориз(за пръв път го правя и се получи страхотно),салата цвекло с морков и ябълка,постен кекс с банани.
Днес в офиса получих коментар ,че по време на пости пада имунитета и ме хвана шубе заради грипа и ворусите в момента.Замислих се има ли нещо вярно ?Вие приемате ли добавки и как подсилване имунитета?
Също така при вас има ли го това подуване на корема?Аз съм с гастрит и колит ,но за сега не се е обострял и нямам болки.Но това вечно подуване...Каквото и да хапна все се подуване.То все газообразуващи се яде.
Виж целия пост
# 62
За да не се обостря гастрита, включи в менюто си всеки ден сусамов тахан. Аз закусвам с пасирани с чаша вода банан, тахан и мед.
Днес мисля да си направя качамак.
Виж целия пост
# 63
За гастрит диета, Поста не пречи, освен ако не знаеш какво да ядеш. На язва и гастрит пречат храни, които иначе се водят полезни, като пълнозърнест хляб, сурови плодове и зеленчуци. Цитруси и фъстъци много дразнят. Лекува се всичко с правилно хранене, не говорим за здравословно.
Виж целия пост
# 64
От последните дни :

Лаваш с картофена плънка
Сваряват се картофки ,намачкват се и се смесват със запържени с пресен лук и чесън гъбки.Слага се по средата на кора лаваш и се сгъва на плик.Запича се на тиган с мазнина .Стават много хрупкави.

Пържени тиквички с таханов сос
Нарязват се тиквичките на колелца и се осоляват.Аз ги оставям от сутринта за вечерта в гевгир.После се подсушават хубаво,овалват се в царевично брашно и се оставят в голяма тава ,без да се застъпват ,за поне половин час ,за да попият брашното .Пържат се .За сосчето -лъжица тахан +лимонов сок,скилидка чесън,копър и сол на вкус .Малко вода на око до желана консистенция .

Ориз с маслини
Голяма глава лук се нарязва на ситно и се запържва в мазнина .Добавя се  ориз(измиеам няколко пъти със студена вода и накисвам в студена вода за половин час ),няколко лъжици доматено пюре и лютеница.Подпавки по избор ,при мен само черен пипер и сол.Излива се топла вода(колкото пише на опаковката на ориза) и се оставя за малко на котлона ,да се овкуси .Изсипва се в тава и се поръсва с маслини. Най-ми харесва с маслини мамут.Пече се до готовност.Знам ,че знаете ,но да си кажа-ако се е сготвил ,го вадя преди да изври всичката водичка и покривам с кърпа .И повече мазнина .
Виж целия пост
# 65
Днес в офиса получих коментар ,че по време на пости пада имунитета и ме хвана шубе заради грипа и ворусите в момента.Замислих се има ли нещо вярно ?
Това са пълни отживелици и бабини девитини, пада друг път, то с месо и сланина много се вдига. Извинявайте, малко запалих, защото го слушам същия коментар от 5 години (вегетарианец, клонящ от година към веган Grinning) и не съм се разболяла дори от настинка за това време. За сравнение, преди това карах по 2 грипа на сезон.
Та, по темата:
Боб със зеле на фурна
Ориз с маслини
Салата айсберг с авокадо
Фурми с орехи за десерт или следобедна закуска Hug
Виж целия пост
# 66
Закуските, които ми дават енергия и нямам усещане за глад до обяд са различни смути в чаши или по-гъсти в купи. Добавям различни суперхрани - годжи бери, растителни протеини, мака, чия, хуск, редувам овесени ядки с такива от лимец, елда, оризови, смесени... Слагам тахан понякога, ядки и плодове.
Пия всеки ден чай от джинджифил, вечер златно мляко, ям джинджифил- това за засилване на имунитета.
През деня също ям плодове и сушени включително.
На обяд обичам да ям топла супа. Започнах копривени да готвя, от броколи ми е най-бързата супа. За максимум 10 минути е готова и много я обичаме.  Сипвам в буркан и на работата си я изпивам.

Ето от този тип са закуските ми.

Купа с кокосово кисело мляко и горски плодове (летни домашно замразени)

Виж целия пост
# 67
Нисковъглехидратни веган ореховки с портокалов привкус

Виж целия пост
# 68
Елда с гъби и седмолист

Виж целия пост
# 69
Може ли някоя изпитана рецепта с лимец?
Виж целия пост
# 70
Аз правя хляб от лимец по тази рецепта, много е хубав!

https://www.zdravjivot.org/16876/приготвяне-на-здравословен-хляб/
Виж целия пост
# 71
Много пъти съм правила постна майонеза със соево мляко, но последния път, в петък се пресече. Опитах се да я поправя - ЦЪ. Ама аз не обичам да хвърлям храна и продукти, а пък в такива времена, в които рядко се ходи до магазина - още повече. Та мислих, мислих и реших да я използвам, за да направя баница с картофи. Олиото, което се отдели на повърхността на пресечената смес използвах, за да запържа в него лука и сварените картофи за плънката, а с останалата емулсия намазах отделните кори, като прибавих и малко сода, която да шупне с вече сложеното лимонтузо в майонезената смес. Получи се много вкусен резултат, въпреки липсата на яйца.
Скрит текст:
Изходната рецепта е тази
А моят резултат е това (извинявам се за смачканата покривка)
Виж целия пост
# 72
От мен веган суши с тофу и пресен лук и един много сполучлив снакс от тортиля, запечена с кокосово масло, захар и канела



Виж целия пост
# 73
Хрупкави, свежи, вкусни, засищащи са тези рулца. Много ни допаднаха.

Пролетни рулца

Виж целия пост
# 74
Веган таратор с репички

Виж целия пост
# 75
Билково сирене от кашу



Който иска може да види текстурата в това малко клипче.
Виж целия пост
# 76
Билково сирене от кашу
Какъв вкус има. Не доминира ли вкуса на фъстъците. Въпреки, че точно хранителната мая трябва да му придаде малко специфичен вкус.

Например аз каквото и за правя от орехи, те винаги си носят своя специфичен вкус.
Виж целия пост
# 77
Билково сирене от кашу



Който иска може да види текстурата в това малко клипче.
Билково сирене от кашу
Какъв вкус има. Не доминира ли вкуса на фъстъците. Въпреки, че точно хранителната мая трябва да му придаде малко специфичен вкус.

Например аз каквото и за правя от орехи, те винаги си носят своя специфичен вкус.

Аз съм правила от слънчогледово семена. Също се усеща спец. вкус. И от бадеми - те са неутрални, но нямат тази спойка, която се получава при кашуто. То е перфектно откъдето и да погледнеш - цвят, липса на характерен аромат, дори вкусът му е нежно млечен, мазнината, която има спомага при пласирането да се получи компактна , гладка текстура. И да, маята вкарва вкус  и аромат на сирене, както и лимоновия сок и омега-3 дават онази кисела жилка, която има в саламуреното сирене.
Виж целия пост
# 78
Тъй като следващата седмица няма да мога да влизам тук, да ви напомня следното:

- На цветница тази неделя спира великденския пост и е позволено риба;

- от велики понеделник почва строгия пост на страстната седмица, така че вижте какво е посочено в календара на първата страница.

Желая на всички мирни и благоденствени празници!
Виж целия пост
# 79
Не е много редно в пости, но децата ревнаха за козунак, който после няма да доядат, а ако е блажен ще се чудя какво да го правя. В съседна тема пък една съфорумка попита за рецепта за козунак без мляко и яйца. Та ето моят сладък хляб тип "козунак" - постен и с ядково мляко.



Скрит текст:
1ч.чаша ядково мляко (може да се вземе малка кутийка соево с ванилия, зашото по-голямо количество няма да е нужно)
1ч. чаша вода
1ч. чаша олио
1ч. чаша захар
6ч. чаши (с моите чаши това беше точно 1кг) брашно
2-3 ванилии (аз ползвах 2 капсули ванилия-масло и 1 капсула лимон от тези на др. Йоткер)
1 пълна ч. лъжичка суха мая.
1ч. лъжичка сол
стафиди, ядки, плънка по желание

В хлебопекарната ливнах водата, млякото, 1/3 от олиото, солта, захарта, ароматите, после брашното и накрая маята. Включих на програма за месене и след 1минута (колкото да се омокри брашното), отворих капака и долях по малко останалото олио. Децата не обичат стафиди и ядки, затова не съм слагала, но ако искате да сложите може или на финала на месенето или в последствие при сплитането.
След като програмата свърши, извадих тестото с намазнени ръце върху намазнен плот и го разделих на 9 части. Дори не съм ги разточвала, само пораздърпах всяка топка да добие вид на лента, лентите намзах с още малко олио, засуках ги, а после ги сплетох по 3 в три малки козуначета. Наръсих обилно със захар (по 2 супени лъжици с връх на всяка тавичка) и оставих във фурна на 30 градуса да втасат добре. Щом втасаха, усилих фурната на 170 градуса докато добиха горния вид.
Виж целия пост
# 80
Аз експериментирах и правих без мляко и яйца. Не е вкусен като домашен истински но е по-вкусен от купешките. Ще дам рецепта при  желание.
Виж целия пост
# 81
Аз експериментирах и правих без мляко и яйца. Не е вкусен като домашен истински но е по-вкусен от купешките. Ще дам рецепта при  желание.
Давай давай.
Виж целия пост
# 82
Придържах се към технологията на нормален козунак, обаче нямам грамажи точни.. В буркан от компот половината топла вода, 1 суп. лъжица мая суха, 7 захар да шупне. 50-100 грама кокосово масло, може да се смеси. Загрях на котлона и сложих настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон. Свалена от котлона мазнината се смесва с шупналата мая с разтворената захар, добавих сока от портокала и половин лимон. Добавя се брашно и се меси към 500 грама. Хубаво е да е високо протеиново брашното. Меси се да е меко тесто, но жилаво. Като боднете с пръста да се връща. Оставя се в намалена купа да втаса, като се премесва няколко пъти. Моето втаса бързо. Не се вкарва в хладилник. Готово се разстила и аз сложих локум на парченца и сушени плодове. Завива се на руло. Дели се на 3, правят се фитили и се плете. Аз не успях да направя глазура, но после видях, че мажат сус соево или друго ядково мляко и ръсят със захар. Така че и на външен вид се издокарва. Надявам се да не съм забравила нещо. Ако някой има въпроси да пита.
Виж целия пост
# 83



Виж целия пост
# 84
Сарми с лапад
Виж целия пост
# 85
17. АПРИЛ. 2020 ГОДИНА
ВЕЛИКИ ПЕТЪК!


Днес виси на дърво Този,
Който надвеси земята над водите;
с венец от тръни се увенчава Този,
Който е Цар на ангелите;
в лъжлива багреница се облича Този,
Който облича небето с облаци,
с плесница приема Този,
Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът църковен;
с копие се пробожда Синът на Дева.

Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покажи ни и славното Твое Възкресение.
Виж целия пост
# 86
Виж целия пост
# 87
Христос Воскресе! Бъдете благословени! Heart
Виж целия пост
# 88
Честито Възкресение Христово! Слава Богу за всичко!
Виж целия пост
# 89
Много глупав въпрос, но утре пости ли се? Честит празник на именниците!
Виж целия пост
# 90
Много глупав въпрос, но утре пости ли се? Честит празник на именниците!
Колкото и странно да звучи, когато празника на свети Георги е в постен ден (сряда или петък) след Светлата седмица (Завършваща на Томина неделя) се пости и не се яде агнешко месо, ами ... например риба.
Виж целия пост
# 91
Благодаря, дядо хаджия.
Виж целия пост
# 92
Моля , ако има спазващи постите с хроничен колит и гастрит , да споделят  с какво се хранят ?  Не мога да ям  бобови храни , праз , лук , люто , кисело ,плодовете са ограничени . И ориз ,  хем по малко , хем рядко . Всяко мнение и предложение ще ми е полезно .
Виж целия пост
# 93
Моля , ако има спазващи постите с хроничен колит и гастрит , да споделят  с какво се хранят ?  Не мога да ям  бобови храни , праз , лук , люто , кисело ,плодовете са ограничени . И ориз ,  хем по малко , хем рядко . Всяко мнение и предложение ще ми е полезно .
С такива проблеми отивате при свещеника, като му носите и списък с позволените храни (например  картофи, тиквички, тиква, моркови, цвекло, цветно зеле и т.н.) и той ще ви определи специален начин на пост. Например ще ви препоръча повече време за молитви, въздържанието от други житейски неща а не само ограничения в хранителния режим и примерно ще постите в строго определени дни и т.н. Аз съм диабетик и постя по този начин. Обръщам отново внимание, че постите не са само вид хранителен режим.
Виж целия пост
# 94
Напомням че тази седмица не се пости, а от следващия понеделник започват петровите пости.
Виж целия пост
# 95
От утре започват Петровите пости, които ще продължат до 28.06.2020 г. включително. Точно 2 седмици.

Разрешени са растителни продукти, мед и риба (без сряда и петък). Не се разрешават месо, животински мазнини, мляко и млечни продукти. Вижте календара в първи пост на темата.
Виж целия пост
# 96
Благодаря за напомнянето! Изоставих постите преди няколко години, но задължително трябва да се подновят. Защо пък не да е сега... Ще се включа и с рецепти! Simple Smile
Виж целия пост
# 97
Ще чакам предложения за нещо постно, лесно и вкусно. Проблемът е, че човек като се прибира вечер уморен от работа няма време, нито желание за нещо по- така. В такива дни аз прибягвам или до готова храна, или до омлетите. И в двата случая не е постно 😔 Уж сме християнска страна, а много трудно се намира нещо по магазините без месо и млечни в постните дни.
Виж целия пост
# 98
Според мен зависи откъде сте. В по-големите градове има опции. Аз съм от не много голям, но областен град. Имаме опция за примерно веган сандвич. Отделно можете да посетите някоя голяма верига, там вече предлагат зеленчукови кюфтенца, тофу и всякакви други постни храни.

Но смятам, че при липса на време, на първо място трябва да има организация. Ако нямате време да готвите вечеря, можете да си скалъпите една бърза салата, хем вечерята да е лека. Ако не ви стига, можете да приготвите уикенда нещо по-въглехидратно за цялата седмица и да го добавяте към салатата. По същата логика можете и да приготвяте кутии с храна за седмицата.
 Simple Smile
Виж целия пост
# 99
Зеленчуковите кюфтета  и картофените кюфтета са с яйца.Готово постно е гювеч,ориз с гъби,зеле и др.
Виж целия пост
# 100
Не бях забелязала, че има яйца. Може би яйчен меланж, затова да съм пропуснала?

Има много идеи за постни манджички, всички са много вкусни. Това, за което се сещам в момента:

- лозови сарми
- зелеви (за малко по-студено време)
- постно зеле с домати
- постно суши (за този пост може и с риба)
- печени чушки в доматен сос (може и патладжан)
- постни чушки с ориз
- патладжан с плънка от зеленчуци
- тиквички (пържени, печени, дори и сурови)
- карфиол на тиган
- зелен боб плакия
- всякакви картофени
- гъбена супа
- зеленчукови крем супи
- зеленчуци, приготвени в мед (патладжан, чушка, пащърнак)
- бобена/лещена яхния
- киноа със зеленчуци
- бобена салата с много лук, оцет и магданоз
- хумус
- фалафели
- домати с ориз
- ориз със зеленчуци

Сигурно пропускам доста. Simple Smile
Виж целия пост
# 101
Веган рецепти бол. Има и кашкавали такива. Обикновено са отдвлени.
Виж целия пост
# 102
Зеленчуковите кюфтета  и картофените кюфтета са с яйца...
Ааааа ... може и без яйца, например с водата в която са варени бобови растения (стар боб или нахут). А и картофите си имат достатъчно нишесте, за да минат и без яйца особено ако са печени.
Аз например в тези кюфтета слагам и сирене тофу и много съм доволен.

Тези например пък са от овесени ядки (в ляво) и картофени (в дясно). И в двата варианта има сварени и пасирани нахут и соя, картофи, лук и подправки.

Виж целия пост
# 103
То може, ама купешките са със.
Виж целия пост
# 104
Какво ще готвите довечера? Събирам идеи 😅
Виж целия пост
# 105
Пълнени чушки ( ориз, зелен лук, моркови, гъби, подправки ) заливка доматен сос.
Виж целия пост
# 106
Аз направих тиквички на тиган, зелен боб на фурна и 3-4 чушки, опечени на котлона. Ще направя по една салата със зеленолистни и ще добавя хумус.
Виж целия пост
# 107
Жена ми е намерила от някъде пълнозърнеста арпа-фиде без яйца - ще я правя с гъби и домати на яхния.
Виж целия пост
# 108
Лек и спасителен пост.
Аз нищо не готвих специално днес, карахме на салата домати, краставици и маслини. Все още не съм прегладняла за готвено. Но утре може би ще правя паста със скариди и тиквички.
Виж целия пост
# 109
Утре мисля да правя гъби с кафяв басмати, салата. Днес готови фалафели с хумус, салата, пълнозърнести пита бред, салата, маслини.
Виж целия пост
# 110
Аделинда, по каква рецепта правиш фалафели? Моите станаха много странни последния път. Печени бяха и станах ронливи.
Виж целия пост
# 111
Готови ги бях взела. Иначе киснене на нахут, мелене, подправки. Може и такъв от консерва, да се добави към сварен сладък картоф или подобно. Едните които ги купувам готови са такива и са много вкусни. Също кориандър им слагат.
Виж целия пост
# 112
Аделинда, по каква рецепта правиш фалафели? Моите станаха много странни последния път. Печени бяха и станах ронливи.

Rochellka, хвърли едно око на тази рецепта.
Виж целия пост
# 113
Моите печени фалафели също стават сухи, но с по-сочна салата комбинирани, това не е проблем.
Накисвам нахута поне 24 часа във вода и малко сода. Плакна много добре. Смилам в кухненския робот. Добавям на ситно магданоз, кимион, сух кориандър, 1 глава лук, лимонов сок, малко сол. Печа ги на кухненска хартия, поляти със зехтин.
Виж целия пост
# 114
За фалафели вече ползвам само готовите смеси от арабските магазини. Родих се, откакто ги открих и винаги ги пържа, защото иначе стават наистина много сухи. Вкъщи има кафяв боб яхния и ориз със спанак.
Виж целия пост
# 115
Здравейте, някой може ли да ми препоръча изпробвана рецепта за постен хляб в хлебопекарна? Ако е поне отчасти с пълнозърнесто брашно, още по-добре 😊 Благодаря много!
Виж целия пост
# 116
Че то хляба си е постен. Без мая и олио ли те интересува?
Виж целия пост
# 117
Че то хляба си е постен. Без мая и олио ли те интересува?

Огромна част от рецептите за машина за хляб не са. Имат прясно мляко, сухо мляко, кисело мляко, яйце, айран, масло и какво ли не.

На ръка меся хляб съвсем класически. Наясно съм, че е постен 🙂 Просто искам изпитана рецепта, без животински продукти, специално за машина за хляб.
Виж целия пост
# 118
Ами никога не съм правила с кисело ляко хляб. Правила съм и на пекарна, ама аа сега де, по каква рецепта. Има тема за машина за хляб, там момичетата/момчетата ще помогнат.
Виж целия пост
# 119
Че то хляба си е постен. Без мая и олио ли те интересува?

Огромна част от рецептите за машина за хляб не са. Имат прясно мляко, сухо мляко, кисело мляко, яйце, айран, масло и какво ли не.

На ръка меся хляб съвсем класически. Наясно съм, че е постен 🙂 Просто искам изпитана рецепта, без животински продукти, специално за машина за хляб.
Аз пък никога не съм ползвал специални рецепти за машината. Винаги съм си карал с моите си. Проблема е, че при машината първо кипваш течностите, после брашното и най отгоре маята и после дебнеш да улучиш консистенцията на тестото. Един път като я докараш после оставяш машината да си се оправя.
Виж целия пост
# 120
А не. Ние сме слагали водата с маята и захар да шупне. После брашното, със  солта. Солта знам не се слага с маята, защото не шупва. Единствения проблем е, че трябва да отмериш точно брашното и водата. Азмслагам винаги и малко олио. Обикновено машините са малки за 500 гр. брашно. Винаги може и да се наблюдава тестото и да се добавибрашно при нужда. Ама по-лесно е с мерки. Не виждам защо маята накрая да се слага.
Виж целия пост
# 121
И на мен ще ми е интересно да науча някоя постна рецепта за хлебопекарната. Аз винаги моя хляб го правя с яйце, прясно мляко, орехи и семена. Предполагам прясното мляко може да се замени с вода. А какво би станало, ако се сложи соево мляко? Някой пробвал ли е?
Виж целия пост
# 122
Соевото мляко е все едно вода. Никава причина няма да не се получи.
Виж целия пост
# 123
Рецептата за обикновен хляб е брашно, вода и Мая. По-постно от това няма... освен ако маята е проблем.
В книжката На моята хлебопекарна рецептата е 340мл вода, 490г брашно, 1,5-2,0 г Мая, 2с.л.захар и 1-1,5 ч.л.сол, мазнина(по желание)  2-3 с.л. Това е за 800г хляб.
Виж целия пост
# 124
Благодаря много!
Не, маята не е проблем. 🙂
Виж целия пост
# 125
Решила съм за вечеря да направя пълнени тиквички с ориз. В търсене съм на бърза и лесна рецепта. Предложения ☺️
Виж целия пост
# 126
Решила съм за вечеря да направя пълнени тиквички с ориз. В търсене съм на бърза и лесна рецепта. Предложения ☺️

Пълнени тиквички с ориз
Виж целия пост
# 127
Благодаря за линка, но такива рецепти бол в интернет. Надявах се някой да сподели как си ги прави лично. Тези онлайн рецепти не могат да се сравнят с домашната направа.
Да споделя моя опит. Обелих тиквичките, разрязах ги на две и ги издълбах. Запържих в тиган кромид, после добавих ориз, магданоз, черен и червен пипер. Напълних тиквичките със сместа и за капаче сложих парченце домат. Наредих ги прави в тенджера и залях с подсолена топла вода. Незнаех колко време да ги варя, та малко на око карах нещата. Интересно се получи и определено изненадах семейството си 😀
Виж целия пост
# 128
Благодаря за линка, но такива рецепти бол в интернет. Надявах се някой да сподели как си ги прави лично. Тези онлайн рецепти не могат да се сравнят с домашната направа.
Да споделя моя опит. Обелих тиквичките, разрязах ги на две и ги издълбах. Запържих в тиган кромид, после добавих ориз, магданоз, черен и червен пипер. Напълних тиквичките със сместа и за капаче сложих парченце домат. Наредих ги прави в тенджера и залях с подсолена топла вода. Незнаех колко време да ги варя, та малко на око карах нещата. Интересно се получи и определено изненадах семейството си 😀

Ама ти си знаела как да ги направиш!?! Е, аз със сигурност няма да ги направя по твоя експериментален вариант.
Виж целия пост
# 129

Ама ти си знаела как да ги направиш!?! Е, аз със сигурност няма да ги направя по твоя експериментален вариант.
Сподели как ги правиш 😋
Виж целия пост
# 130
Гърците пълнят една тава патладжан, домат, чушка, тиквичка. Вътрешноста запържена с лук, морков, ориз, риган и каквото ви е по вкуса. Аз пълнени домати с оирз най-обичам.
Виж целия пост
# 131
Гърците пълнят една тава патладжан, домат, чушка, тиквичка. Вътрешноста запържена с лук, морков, ориз, риган и каквото ви е по вкуса. Аз пълнени домати с оирз най-обичам.

Този ми е любим! Мислех и него да предложа, но молбата беше за тиквички конкретно, а в тази се събира вътрешността от всички зеленчуци и се добавя към плънката.
Виж целия пост
# 132
Не съм пълнила патладжан досега, как е консистенцията след изпичане? Иначе казано, вкусно ли е? 😅
Аз често пълня тиквички и чушки заедно. Сарми също се наместват между тях понякога в тавата.  Пъленият домат нещо не е по мит вкус или аз не го пеиготвям добре. Но и на гости, и навън (стол в работа), съм яла и нещо не се ме очарова.
Виж целия пост
# 133
Аз патладжан обичам всякак. Не съм мерна единица, за как ставал хубав. Една ми споделя как правела чушки с кайма и стъргала 2 падладжана, предполагам, защото са голямо семейство и ако и е малко каймата. Та нали съм си веге, та стъргах, запържих го като кайма, после с ориз на чушки. Та един комшия беше на гости и го черпим и казват- Това е с кайма. Аз казвам- Не, не е. Той пак спори... Та, за който пости и се чуди как да готви, мобе да го ползва като идея. Аз и малко домат и магданоз слагам, риган..
Виж целия пост
# 134
Зелена пица

Виж целия пост
# 135
Как се яде това нещо?! Че то всичко ще изпопада, ако речеш да си отхапеш 😀
Виж целия пост
# 136
Здравейте дядо хаджия на 31.07 2020 г се падат 40 дни от смъртта на майка ми. Знам че на тази дата се падат Богородични заговезни и е в петък. Има ли ограничение в храната?
Виж целия пост
# 137
Здравейте дядо хаджия на 31.07 2020 г се падат 40 дни от смъртта на майка ми. Знам че на тази дата се падат Богородични заговезни и е в петък. Има ли ограничение в храната?

Разрешено е постна храна с растителна мазнина и риба. От следващия ден започват Богородичните пости, които изцяло са с постна храна с растителна мазнина и без риба, с изключение на Преображение Господне на шести август, когато се разрешава и риба.
Виж целия пост
# 138
Виж целия пост
# 139
Безместни кюфтета някой прави ли?
Имам един сос, в който има кисело мляко, чудя се дали да го заместя с соево или кокосово мляко с лимонов сок.
Виж целия пост
# 140
Безместни кюфтета някой прави ли?
Имам един сос, в който има кисело мляко, чудя се дали да го заместя с соево или кокосово мляко с лимонов сок.

Кюфтета от тиквички и картофи с куркума
Виж целия пост
# 141
Правих суши с нори кори, ориз, вътре авокадо и червена чушка.
(Никакви животински продукти и без раст.олио)
Виж целия пост
# 142
И аз харесвам такова суши и правя често постно и без пости.
Обичам да слагам освен изброените неща, тофу на лентички (особено мариновано), морков на жулиени, краставица също.
Може да погледнете състава на растителния хайвер, дано да няма някакъв рибен продукт и ако ви се играе да си направите гункан суши.
Виж целия пост
# 143
Как приготвяте ориза за сушито? Аз веднъж се опитах и се провалих - оризът ми стана хем разкашкан, хем твърд отвътре...
Виж целия пост
# 144
Оризът ми не беше специално за суши. Бели зърна, средна големина, обли. Почистих и измих 1 чаша ориз и го покрих около 3 пръста над него с вода. Като кипна го варих около 5 мин. Изключих котлона и го оставих да поеме цялата вода. Бухна и стана добре. Овкусих го с ч.л. яб.оцет, с.л. захар, черен пипер, соев сос. Васаби не сме свикнали да ядем. Оставих го да поизстине и го нанесох на корите. Добавях резени авокадо и червена чушка и тогава ги завъртах на руло. Поднесох със салата градински домати, бял лук, зародиш, паста каламата, кисела краставичка, червена чушка и останалото авокадо на ситно.
Виж целия пост
# 145
Аз ползвам специалния ориз за суши. Той е мъничък, объл и е естествено лепкав.
Иначе го приготвям по следния начин: Измивам го хубаво в цедка и го оставям така поне час, час и половина, два да поизсъхне и той поема от водата. След това добавям чаша и четвърт вода на чаша ориз и го варя. Като заври водата, врътвам го на ниска температура, слагам капака и се вари почти на пара. Когато повечето вода е поела, изключвам котлона и го оставям още 5-10 мин. Накрая слагам памучна кърпа отгоре вместо капак и още 5 мин.
Важно е да приготвиш соса за суши. 2 с.л. оризов оцет, 1 с.л. захар и 1/2 с.л. сол - съвсем леко го посваряваш на тих огън, колкото да се стопят кристалчетата на солта и захарта. Като изстине соса, а оризът е още топъл ги смесваш. Внимателно разбъркваш ориза да не се смачка.
Сушито го навивам с изстинал и много лепкав ориз.
Виж целия пост
# 146
Благодаря за съветите, винаги ми е било трудно да приготвям ориз, затова и не го правя. Но пък веганското суши от ресторант не ми е по вкуса и искам да го направя, както на мен си ми харесва. Ще пробвам! Simple Smile
Виж целия пост
# 147
Честит празник!
Днес е позволено да се яде риба!

Виж целия пост
# 148
Веган бисквити със смокини и конопено семе
Виж целия пост
# 149
Виж целия пост
# 150
Виж целия пост
# 151
Интересно изображение. Предполагам че човекът в бялото е Исус Христос. Но кое е детето, което държи в ръцете си?
Виж целия пост
# 152
Интересно изображение. Предполагам че човекът в бялото е Исус Христос. Но кое е детето, което държи в ръцете си?
Господ Иисус Христос държа в ръцете си духът на Пресвета Богородица.
Виж целия пост
# 153
Надявам се всички са имали спокоен и спасителен пост! За мен този път беше много леко и приятно, благодаря на Бога!
Виж целия пост
# 154

Господ Иисус Христос държа в ръцете си духът на Пресвета Богородица.

Интересни са ми иконите. В тях има много символика. Такава за пръв път виждам.
Виж целия пост
# 155
Виж целия пост
# 156

Не е рецепта за православните пости, но днес е задушница и понякога покрай помените ни остава нераздадено жито. Това което виждате е житно мляко. В случая е направено с прясно мляко, но може да се направи и с всякакво ядково мляко. Пропорциите са следните:

„Житно мляко“.

- прясно мляко - 250 мл (може да замените с кокосово, соево, бадемово или друго растително мляко);
- сварено жито - 4 или 5 с.л. (когато е повече става много гъсто и е нито за пиене, нито за ядене);
- захар - 2ч.л. (може да замените с подходящо количество мед);
- канела - 1 ч.л.;
- ванилия - (по желание)

всичко това се минава през пасатор или блендер до хомогенизиране.
Виж целия пост
# 157
Виж целия пост
# 158
Спасителен пост на всички.
Днес имам зеленчукова супа с настъргана глава целина, морков, 2 глави лук, червена чушка, 2коренчета пащърнак, 5 лъжици царевично брашно и подправки( сминдух, магданоз, дивисил, зехтин). Стана доста гъста, ароматна и насищаща..
Виж целия пост
# 159
И аз днес правих супа - борш
1 глава лук
1 голям морков
1 червена чушка
4-5 картофа
1 глава карфиол, много ситно нарязан
доматен сок
магданоз
Виж целия пост
# 160
Лек и спасителн пост!
Тази година нямам и един пост, който да е спазен, но се надявам този да го завърша.

Вчера правих крем супа от червена леща, лук, манарки и кокосово мляко.
Виж целия пост
# 161
Лек и спасителн пост!
Тази година нямам и един пост, който да е спазен, но се надявам този да го завърша.

Вчера правих крем супа от червена леща, лук, манарки и кокосово мляко.

Звучи страхотно. А и имаме доста манатарки, които собственоръчно набрахме Simple Smile може ли рецепта?
Виж целия пост
# 162
Лешникови трюфели с привкус на малини
Виж целия пост
# 163
В нас леща, домати с ориз и ферментирало люто зеле (бърза туршия, тип кимчи)
Виж целия пост
# 164
Днес ябълки, сурови лешници, чай, печени чушки, варена царевица, овесено мляко, мед, шипков мармалад, черен шоколад без млечни,  солети.
Утре ще правя салата с тофу, лук, краставица, домат, печени чушки, маслинена паста, зародиш и морков.
Виж целия пост
# 165
Лек и спасителен пост Hug

Вчера правих фалшива шкембе чорба.
Запържени в кокосово масло червен пипер ,кладница и печурки.Като омекнаха сложих оризово мляко  ,черен пипер и сол.Намалих да си къкри.Със счукан чесън +оцет при сервиране много вкусно се получи ,даже каката яде.

Имам и за днес ,плюс паста с доматен сос ,маслини и хранителна мая ще си направя .
Виж целия пост
# 166
Благодаря за вкусната рецепта за фалшива шкембе чорба. Обожавам гъби. За първи път постя и наистина не знам какво да ям.
Виж целия пост
# 167
Привет на всички, от няколко години започнах да правя постите, а чак сега откривам темата Simple Smile
Има чудни  рецепти, ще споделя и моите кюфтета с леща и червено цвекло. Лошото е, че не мога да дам количества, тъй като готвя на око ...

Необходими продукти:
Леща
Червено цвекло
Картоф
Галета
Рас ал ханут (арабска подправка от арабите на Симеон може да се набави, аз я открих преди няколко години в Мароко и от тогава ми е любима)
Сол

Варя зеленчуците и лещата отцеждам хубаво да няма вода и меля всичко на машинката, според мен и намачкано ще стане, слагам подправките на вкус, слагам и малко галета и оформям кюфтета овалвам в галета и пека на хартия, за 15-10 мин на 200 градуса.
Виж целия пост
# 168
Намерих Ельопита (Ελιόπιτα) или маслинова пита с грис , която мисля да приготвя



https://www.mycookingbookblog.com/eliopita-maslinova-pita-s-gris/

Лек пост! Hands Pray
Виж целия пост
# 169
Днес в нас ще се яде:

боб чорба,
картофена яхния,
салата: карфиол, морков, чушка, прясна целина

Ще правя и лимонови мъфини с кокос, постни по тази рецепта. Тя е за кекс, но аз правя мъфини. Ако някой има интерес, но има нужда от превод, да казва. 😊

https://thevegan8.com/easy-vegan-lemon-cake/
Виж целия пост
# 170
Здравейте, реших тази година да постя. Не съм го правила досега, но мисля че ще успея. От години се храня разделно, но последните месеци нещо наддадох кг(2-3) и ме дразнят. Затова реших да се поизчистя и тялото и душата/имам проблеми с ММ/ . Ще се радвам да ви чета Simple Smile днес закусих банани 2 бр, обядвах картофена салата със салата от зеле, морков, червено цвекло. За вечеря имам леща. / Същото ядох и вчера Simple Smile
Виж целия пост
# 171
Вчера чушли с доматен сос, а вечерта ориз с царевица и морков.
Днес сутринта сурови ядки. Обядва картофи на фурна и зелена салата с краставица.
Виж целия пост
# 172
mama.iv да си призная, на мен ми се виждаше много трудно, имах усещането, че душата ми няма да издържи на това изтезание, но си се справих отлично на първия ми пост (преди три години Великденски)
Виж целия пост
# 173
За довечера съм планувала да правя къри с кокосово мляко и карфиол; супер е за любителите на индийската кухня.

В тенджера сваряваме до половина нарязания на розички карфиол и два, три моркова.

Слагаме в нагорещен тиган 3 лъжици кокосово масло, добавяме семена кимион, дафинов лист и една малка канелена пръчка и сотираме за няколко секунди.

След това добавяме една нарязана глава лук, смлян чесън и джинджифил, разбъркваме добре, за няколко минути да се задушат.

Добавяме доматено пюре / настъргани домати и подправките - 1 ч.л млян кориандър, 3/4 ч.л куркума, 1/2 ч.л лют червен пипер,  1/3 ч.л млян черен пипер, 1/2 ч.л гарам масала и сол на вкус. Готвим 8-10 мин.

Добавяме в тигана и половин чаша от водата, в която са се варили карфиолът и морковите и оставяме да поври за минута две, след което добавяме карфиолът и морковите да се варят още 6-7 мин.

Накрая добавяме и 1 чаша кокосово мляко, разбърваме хубаво и оставяме на котлона за още 7-8 мин. Сервираме с басмати ориз и поръсваме с пресен кориандър.

Виж целия пост
# 174
Здравейте,днес приготвих зеленчукова крем супа с крутони и леща за вечеря.Иска ми се да намаля сладкото и вчера заложих на тиква с орехи и мед,но днес опитах черен шоколад без мляко.
Виж целия пост
# 175
Днес правих грис халва с малка модификация - половината вода замених със соево мляко и стана по-мека на вкус.
Виж целия пост
# 176
Дами и господа,

и през тази година Рождественските пости са към своя край.
Пожелавам ви мирни и благоденствени празници!

С този пост искам и да ви информирам, че спирам да пиша в тази тема, защото според мен тя вече се изчерпа. Ако някой иска нека я поддържа.
Виж целия пост
# 177
https://www.supichka.com/%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0 … D1%82%D0%BD%D0%B8
Виж целия пост
# 178
Честито Рождество Христово ! Бъдете здрави !

Мамините манджи от бъдни вечер

Беше направила много вкусна салата от варена леща с подправки ,зелен лук и чери домати ,открадвам си идеята за следващите пости .
Виж целия пост
# 179
Виж целия пост
# 180
Честито Рождество Христово! Много здраве и благодат в домовете ви!
Виж целия пост
# 181
Честито Рождество Христово!
Постът е хубаво време от годината. След два  и нещо месеца пак.
Бъдни вечер при нас беше ароматен, вкусен,  вълнуващ и слава на Бога мирен.
Виж целия пост
# 182
Ето една стилна празнична трапеза. Браво! Забелязвам че повечето маси, които хората споделят по социалните мрежи са отрупани с храна, но естетика никаква. Добрата подредба е част от кулинарното изкуство.
Виж целия пост
# 183
На трапезата нареждам
благ ошаф за всички,
седем постни ястия
и топла питка със паричка.
Върху питката свещичка,
прикаждам и се моля:
Нека в Коледната нощ
бъде Божията воля.
За мен, за теб, за всички
много здраве и живот,
за дечицата късметче
и разбира се... любов.
Виж целия пост
# 184
Здравейте, предвид това, че наближават Великденските пости искам да попитам дали има нова тема за 2021 година? И ако не, предвижда ли се такава?
Виж целия пост
# 185
Може ли рецепта за варено жито, утре е Задушница.
Виж целия пост
# 186
Може ли рецепта за варено жито, утре е Задушница.

Здрава да си! Щях да пропусна, а ми е важно да почета душите на любимите ми хора, които не са с нас.

Житото за помени майка го прави от предния ден. Накисва го в студената вода, в която ще го вари поне час-два. Купува грухано, на Крина например е добро. След това се вари на умерена температура до разпукване. Престоява във водата още няколко часа. След това го разстила върху марля като го завива, да не е открито и така цяла нощ. На сутринта се подправя с галета, канела, стафиди, настъргана лимонова кора. Прави го на купичка в чиния и тогава плътно го покрива с пудра захар. Така житото става хем меко, хем не е мокро.
Това е любимото ми жито, но винаги го свързвам със задушница или панахида, затова не го правя по други поводи.
Виж целия пост
# 187
И аз използван на Крина грухана пшеница .
Измивам в цедка под течаща студена вода .Изсипвам в тенджера заливам с вода 1 към 4 горе долу и оставям да си къкри на слаб огън до готовност.Пак го изсипвам в цедка да се отцеди ,ако е останала вода (при нужда доливам по време на варенето ).Слагам в тенджера и го държа в хладилник до другата сутрин .
Изваждам,разбърквам със смлени в чопър или начукани на прах обикновени бисквити ,лимонова /портокалова кора ,смлени орехи .Зрънцата трябва хубаво да се овалят ,за да се разделят .Обикновено го правя пак в цедка над чиния.Разпределям в чашки или купички и обилно поръсвам с пудра захар .
Канела не съм слагала ,ще пробвам  Hug
Виж целия пост
# 188
Аз на моето жито слагам орехи, стафиди, натрошени чаени бисквити и пудра захар. Обичам да ям жито и си го правя по всяко време, но на Задушница- винаги.
Виж целия пост
# 189
Споделям за моята рецепта, правя го с мед, става малко влажно, чувала съм, че в средногорския край му казват мокро жито. Обичам жито и често си правя.
Виж целия пост
# 190
Новата тема
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия