Основно ястие за гости - помощ!

  • 20 414
  • 11
Момичета, помощ! Моля ви предложете ми рецепта за основно блюдо за гости! Предпочитам свинско, но приемам всякакви предложения. Предварително ви благодаря!
Виж целия пост
# 1
Веднага!
Свински пържоли овалваш в брашно и леко ги запържваш. В същата мазнина задушаваш леко гъби. В тенджера под налягане слагаш пържолите, гъбите с мазнината, малко чесън и 1 ччаша вода. Оставяш на огън около 20 мин до 30.
За гарнитура някакви зеленчуци.
Дано съм ти полезна.
Виж целия пост
# 2
Снощи направих много вкусни и лесни пържоли, та да ти ги кажа.
Купих свински шол, нарязах го на пържолки, начуках ги в найлонче (за по-чистичко  Wink ). После ги напръсках в соев сос. Размих една лъжичка мед в малко вода, сложих сол и черен пипер + вегета или каквато там универсална подправка имаш. Заливаш ги и ти оставяш така поне час. После взимаш една йенска тенджера и редиш - ред пържолки, ред нарязан лук на шайби, като напръскваш и малко мазнина между тях. Слагаш накрая и мъъничко водичка и печеш на фурната около час, час и половина. Облизахме си пръстите! Можеш да си купиш един-два пакета готови замразени зеленчуци и да ги задушиш за гарнитура. Готова си с вкусна и лесна вечеря!  Wink
Виж целия пост
# 3
Ако са ти близки и не е много официално, ето една страхотна рецепта:

Печенина:

1. Свински ребра - с кокал, месо и сланина. Ако има и кожа става още по-вкусно. По две парчета (1, ако са големи) на човек.
2. Кисело зеле - по около две шепи на порция.
3. Картофи - половин до един на порция.
4. Ориз - около 1 голяма кафена чаша за 4 порции.

Месото се запържва до получаване на коричка. През това време се нарязва киселото зеле. Двете неща се смесват и се слагат във фурната. Обелват се каротфите и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата и се объркват за да се покрият с мазнина. Почиства се ориза и се слага в тавата. Вместо вода (за ориза), по-вкусно става да се сипе от залевия сок. По желание може да се задуши, но аз го пека без капак. Бъркам по-често за да не ми изгори зелето или да се втърди ориза. Пече се доста време - около 1,5-2 часа. Готово е когато нищо не "хрупа" - нито зелето, нито ориза, нито картофите и яденето е останало на мазнина.

Яденето понася доста мазнина (ако го правиш с по-сухо месо -  бут или филе). Сервира се с силно червено вино - най-добре гъмза. Не е най-красивото нещо, но вкуса е незабравим.

НЕ СЕ СЛАГАТ ПОДПРАВКИ - НИКАКВИ !!!
Виж целия пост
# 4
Айде да се отклоня от свинското. Ще ти предложа нещо с пилешки гърдички.
Вземаш толкова, колкото гости ще имаш.
Разрязваш ги леко през средата, но гледаш да не ги разделиш на две. Слагаш ги във клинг филм и ги начукваш на тънички пържолки. После ги потапяш в брашно, разбито яйце и накрая галета. Запържваш ги, докато станат златисти. След това слагаш по супена лъжица сос бешамел отгоре(размазваш го)  и поръсваш с настърган кашкавал. Слагаш ги под грил да се запекат.
Соса си го правя предварително и става леко гъстичък и по-лесен за разнасяне върху пържолката.
Поднасям ги с пържени картофи (картофи на фурна) плюс някакъв задушен зеленчук или прясна салата.
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Honda
Айде да се отклоня от свинското. Ще ти предложа нещо с пилешки гърдички.
Вземаш толкова, колкото гости ще имаш.
Разрязваш ги леко през средата, но гледаш да не ги разделиш на две. Слагаш ги във клинг филм и ги начукваш на тънички пържолки. После ги потапяш в брашно, разбито яйце и накрая галета. Запържваш ги, докато станат златисти. След това слагаш по супена лъжица сос бешамел отгоре(размазваш го)  и поръсваш с настърган кашкавал. Слагаш ги под грил да се запекат.
Соса си го правя предварително и става леко гъстичък и по-лесен за разнасяне върху пържолката.
Поднасям ги с пържени картофи (картофи на фурна) плюс някакъв задушен зеленчук или прясна салата.


Сигурно ще ти се стори тъпо, но каво е това "клинг филм" и с какво можем да го заменим в БГ
Виж целия пост
# 6
Цитат на: sunsvet
..
Сигурно ще ти се стори тъпо, но каво е това "клинг филм" и с какво можем да го заменим в БГ
Абе не е тъп въпрос ами аз се чудя как го водят в Б-я ooooh! .Това едно като наелон, което като го увиеш върху сандвич например полепва по него.
Можеш да го замениш с наелонова торбичка ако не ти става ясно какво се мъча да обясня Embarassed  Neutral Face  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Това е значи опаковъчно фолио. в момента ползвам на FINO. Нали така? Не говорим за плик за печене а точно за прзрачните фолиа които запазват продуктите свежи... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 8
Точно - вече ще знам, че се качва опаковачно фолио Grinning
Виж целия пост
# 9
Момичета, страхотни сте! Спасихте ме за много гости, не само за другата неделя!!!
Много благодаря на всички!
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Raya
Ако са ти близки и не е много официално, ето една страхотна рецепта:

Печенина:

1. Свински ребра - с кокал, месо и сланина. Ако има и кожа става още по-вкусно. По две парчета (1, ако са големи) на човек.
2. Кисело зеле - по около две шепи на порция.
3. Картофи - половин до един на порция.
4. Ориз - около 1 голяма кафена чаша за 4 порции.

Месото се запържва до получаване на коричка. През това време се нарязва киселото зеле. Двете неща се смесват и се слагат във фурната. Обелват се каротфите и се нарязват на кубчета. Изсипват се в тавата и се объркват за да се покрият с мазнина. Почиства се ориза и се слага в тавата. Вместо вода (за ориза), по-вкусно става да се сипе от залевия сок. По желание може да се задуши, но аз го пека без капак. Бъркам по-често за да не ми изгори зелето или да се втърди ориза. Пече се доста време - около 1,5-2 часа. Готово е когато нищо не "хрупа" - нито зелето, нито ориза, нито картофите и яденето е останало на мазнина.

Яденето понася доста мазнина (ако го правиш с по-сухо месо -  бут или филе). Сервира се с силно червено вино - най-добре гъмза. Не е най-красивото нещо, но вкуса е незабравим.

НЕ СЕ СЛАГАТ ПОДПРАВКИ - НИКАКВИ !!!


Това ми харесва, смятам да го направя довечера, защото тамън съм извадила да се размразяват свински пържоли и се чудех кака да ги направя. Но би ли пояснила, че два пъти четох и не вденах- месото, картофите, зелето и ориза заедно, в една и съща тава ли се пекат?
Виж целия пост
# 11
аз така разбрах - пече и разбърква от време на време
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия