Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Софтуерно инженерство/ Компютърни науки

  • 2 475
  • 25
Здравейте! След  5 месеца горе- долу ми предстои кандидатстване и аз съм си избрал специалността "Софтуерно инженерство" във ФМИ СУ. Там доста трудно се влиза и въпроса ми е, дали ако балът ми стига само за "Компютърни науки" или "Информатика" да запиша едно от тях, или да запиша Софтуерно инжерство например в Техническия или Пловдивския университет? Има ли много голяма разлика между тези специалности според вас ?
Виж целия пост
# 1
Прегледай учебните планове! Те ще ти дадат отговор какво точно се изучава в съответната специалност и Университет. Компютърни науки е доста близко до софтуерното инженерство.
Нямам поглед върху обучението за тези специалности в СУ, но ми стана интересно, каква е разликата между компютърни науки и софтуерно инженерство. Няма голяма разлика.
Синът ми завърши компютърни науки в Германия-КИТ. Работи като програмист.

Вероятно някъде във фейсбук има групи на студенти от факултета. Потърси, студентите ще ти дадат най-точните отговори, относно обучението в различните специалности. Успех!
Виж целия пост
# 2
Няколко стари теми за ФМИ които може да са ви полезни /в случай че не сте попадали на тях/
В тях може да намерите много отговори.
Разлики в специалностите със сигурност има, но СУ си е СУ - Успех!


https://www.bg-mamma.com/?topic=1073785.15

https://www.bg-mamma.com/?topic=1136554

https://www.bg-mamma.com/?topic=1128167

https://www.bg-mamma.com/?topic=1105426

https://www.bg-mamma.com/?topic=1086198
Виж целия пост
# 3
все едно е какво точно си завършил, важно е да имаш диплома ( а и без диплома), за да те вземат на работа. Всичко в областта ИТ можеш да работиш и с трите дипломи.
В Пловдив не бих учила, на твое място, от гледна точка на рейтинг на висшето уч. заведение. От българските само Софийски унниверситет и след него Техническия.  Дипломата е за цял живот. Представи си да излезеш в чужбина, и кой е чувал за Пловдив?
Предполагам, че Пловдивският се изкарва и много по-лесно, (ако това е целта иди направо там).
Има известна разлика в комп. специалности- ТУ имат  по-голяма насоченост към инженерната страна, а СУ - към алгоритмичната, философската,  педагогическата, научната страна на информатиката ( и по далече от техниката, по-близо до теорията). Дано да си успял/а да разбереш какво искам да кажа.
Виж целия пост
# 4
Да, разбирам напълно. Аз със сигурност искам в СУ, но все пак трябва да имам някакви резервни планове, та за това питах.
Виж целия пост
# 5
Иди в чужбина, защо точно в Пловдив? Що не съм студентка сега да обиколя света по разнните му там студентски програми?
Виж целия пост
# 6
Ами ако нямам възможност ? :Д
Виж целия пост
# 7
Това му е хубаво на сегашното време, ВСИЧКИ имат възможност! Нужно е огромно желание, трудолюбие и упоритост.
Виж целия пост
# 8
Мисля, че финансово не мога да си го позволя за сега, но за магистратура- защо не Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Можеш, можеш, трябва да си смела. Не казвам, че е лесно. Но не  е невъзможно. Постави си го за цел и мисли в тази насока.
Аз живея в чужбина и тук има много студенти, има общежития, има работа за млади хогра (специални позиции на намалено раб време и т н.). Можеш да учиш, да работиш, да се забавляваш.
Познавам български студент, който дори в Мексико отиде да изкара семестър по тези програми, нямаше и една година в България дори, даже се чудя как взимат диплома, като са учили тук там по нещо не винаги по тясната ти специалност.
Виж целия пост
# 10
Можеш! Само трябва да повярваш и да започнеш да планираш. Не е лесно, както и Пепина казва, но искаш ли, можеш всичко! 
Не е лош и варианта за бакалавърска в България, а магистратура в чужбина, но когато дойде време за магистратура често се променят плановете. Поне някой семестър по обменните  програми задължително направи! Сега ви е времето да учите и опознавате света!
Виж целия пост
# 11
Като ви чете човек, ще си помисли, че ПУ е измислен университет в село Долно Нанагорнище. Все пак ФМИ винаги е бил на едно сравнително добро ниво. В Софтуерно инженерство и Софтуерни технологии и дизайн се влиза с приличен бал. Т.е. вероятно там има мотивирани студенти.
Не всеки иска да ходи да учи в чужбина, не всички деца се чувстват добре там, не всички успяват да се справят и с езика, и с битовизмите, и с липсата на семейството и приятелите. Познавам достатъчно деца, които са заминали навън и не са завършили. Ако си бяха останали в България, нещата можеха да са по-различни.
И в българските университети има програми за обмен с университети в Европа, където човек може да отиде да изкара един семестър, да види дали му харесва или не, след което да търси вариант за магистратура.
Ученето в чужбина не може да е самоцел. И финансовата страна на въпроса не е маловажна. Аз никога няма да пусна детето си в чужбина, ако не съм подсигурила финансиране поне за първата година. Не можеш да разчиташ, че още от ден 1 ще имаш работа.
Само не ми обяснявайте как всичко е възможно, когато го искаш. Ами не е. Не може заплатата ми да е толкова, колкото ще е само месечният наем на детето в чужбина, и да тръгне нанякъде да се оправя само.
Е, сигурно има и такива, което успяват, но не всички са толкова смели.
Виж целия пост
# 12
Точно в тая специалност е най-малко популярно ходенето по обменни програми, в чужбина и т.н.

Може да завършиш ФМИ на ПУ и да се реализираш по-добре от всеки. Програмистите в България често имат по-висок стандарт на живот от тези в чужбина(в момента поне).

Е, ФМИ на СУ е за предпочитане разбира се, както и MIT е за предпочитане пред СУ.

Но може да завършиш в ПУ и сам да се издигнеш до ниво на завършил MIT и да отидеш да работиш в топ компания в Silicon Valley. Ще изисква повече самоподготовка отколкото ако си в СУ или MIT, но е реалистичен вариант.

Може би това е единствената или една от малкото специалности за която да е така.
Виж целия пост
# 13
Тук  влизаме в темата до каква възраст родителите подпомагат финансово порастналите си деца?
Ако едно дете иска да замине в чужбина, често родителите му без да искат му подкастрят крилцата, като му изтъкват как не могат да му плащат и т.н. И то го правят пак от най-добри чувства и обич.
В чужбина също хора живеят, работят, бих казала, че и по-добре. Според мен, родителят трябва да подкрепи младежа, само за билет за заминаване, евентуално за храна и квартира за първия месец. След което, детето ще ви върне парите само след няколко месеца без проблем. Да не говорим, че има страни, където за елитни университети, с рейтинг, по-висок от СУ, а ПУ- изобщо не съм го виждала в тези листи, не се заплаща такса.
Това е мит, че само богатите родители пращат децата си в чужбина.
Виж целия пост
# 14
https://www.fmi.uni-sofia.bg/
Разгледай сайта на Факултета по математика и информатика.

При двете специалности се изучават сходни дисциплини - учебният план е качен в сайта.
Тук е  разяснено за разликата между "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство" - https://learn.fmi.uni-sofia.bg/pluginfile.php/116871/mod_resourc … E-BSc-2014-15.pdf

"Компютърни науки" е по-тежката от двете специалности и дава повече теоретични знания. Ако искаш да се развиваш академично и/или имаш силен интерес в областта на математиката - избери нея.

"Софтуерно инженерство" е за хора с по-предприемачески дух, защото включва дисциплини от сферата на бизнеса, маркетинга и т.н.

Останалите специалности в СУ - ФМИ също не са за подценяване. Мои познати, следващи "Информатика" и "Информационни системи", също са доволни от избора си.

Разгледай и предлаганите специалности във Физическия факултет - примерно "Компютърно инженерство", "Физика и математика", "Физика и информатика" - https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/f … kalav_rska_stepen

Разгледай също учебния план на ТУ - София: има Факултет по Компютърни системи и технологии, който предлага  специалност "Компютърни науки и инженерство", "Компютърно и софтуерно инженерство", както и "Информационни технологии в индустрията"

Замислял ли си се за резервен вариант НБУ? На 25.01 ще има Ден на отворените врати - https://www.facebook.com/officialNBU/photos/a.10150124088925929/ … ype=3&theater Семестриалните такси са високи, но имаш възможност за стипендия. Освен това учебният план е адекватен на съвременните нужди за пазара на труда, базата е с модерно оборудване, преподавателите се практици. Разгледай "Информатика", "Информационни технологии", "Мултимедия и компютърна графика", "Телекомуникации и компютърни науки", "Networking Technologies"... Хубавото е, че имаш възможност да съставиш индивидуална програма според нуждите, желанието и заетостта си...

ПС: Не разбирам това желание да си в специалността с най-висок бал. За престиж и слава ли е? Освен това балът не е перманентна величина, в годините се променя. Приятелят ми е кандидатствал през 2012 година и тогава най-желаната специалност във ФМИ е била "Компютърни науки", а не "Софтуерно инженерство". (:

Успех!
Виж целия пост
# 15
https://www.fmi.uni-sofia.bg/

При двете специалности се изучават сходни дисциплини - учебният план е качен в сайта.
Тук е  разяснено за разликата между "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство" - https://learn.fmi.uni-sofia.bg/pluginfile.php/116871/mod_resourc … E-BSc-2014-15.pdfА някой знае ли какво са Софтуерните технологии?
И разликата им със софтуерното инженерство и компютърните науки?
Виж целия пост
# 16
mario.d.k в сайта на ПУ има учебен план
http://fmi-plovdiv.org/index.jsp?id=1764&ln=1
можеш да сравниш със СУ
Виж целия пост
# 17
https://www.fmi.uni-sofia.bg/

При двете специалности се изучават сходни дисциплини - учебният план е качен в сайта.
Тук е  разяснено за разликата между "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство" - https://learn.fmi.uni-sofia.bg/pluginfile.php/116871/mod_resourc … E-BSc-2014-15.pdfА някой знае ли какво са Софтуерните технологии?
И разликата им със софтуерното инженерство и компютърните науки?

Конкретно за СУ - "Софтуерно инженерство" е бакалавърска програма, а "Софтуерни технологии" - магистърска.
Ето ти повече информация за специалността: https://fmi.uni-sofia.bg/bg/softuerni-tehnologii
Виж целия пост
# 18
Благодаря!
Питам за бакалавърска програма.
Във Варна в ТУ една от специалностите е Софтуерни и интернет технологии.
И се чудя каква е разликата, гледам и учебните планове, но не са ми ясни детайлите. В какво се състои разликата, или е почти едно и също нещо с различни имена.
Защо да избера "Софтуерни и интернет технологии", пред "Информатика и компютърни науки", или пред "Информатика и Софтуерни науки" - това са специалности в различните университети.

Моят син е 12-токласник в момента и иска да се занимава със "сериозно програмиране", не иска да прави сайтчета и приложенийца (както той се изразява). Та се чудя освен ФМИ на СУ, кой друг университет и коя специалност могат да му дадат това.
... Говоря за български университет, като аз предпочитам да в варненски. Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Моля помогнете с решение на тези задачи
Виж целия пост
# 20
Благодаря!
Питам за бакалавърска програма.
Във Варна в ТУ една от специалностите е Софтуерни и интернет технологии.
И се чудя каква е разликата, гледам и учебните планове, но не са ми ясни детайлите. В какво се състои разликата, или е почти едно и също нещо с различни имена.
Защо да избера "Софтуерни и интернет технологии", пред "Информатика и компютърни науки", или пред "Информатика и Софтуерни науки" - това са специалности в различните университети.

Моят син е 12-токласник в момента и иска да се занимава със "сериозно програмиране", не иска да прави сайтчета и приложенийца (както той се изразява). Та се чудя освен ФМИ на СУ, кой друг университет и коя специалност могат да му дадат това.
... Говоря за български университет, като аз предпочитам да в варненски. Simple Smile
тъй като е време за кандидатстване искам да попитам къде ще кандидатства?
Виж целия пост
# 21
Вече е приет, Информатика и компютърни науки в ИУ Варна.
Виж целия пост
# 22
защо не пробва в су?
Виж целия пост
# 23

Причините са и лични, и финансови, твърде сложно ни се стори в тази ситуация.
Той има завършен пълния курс на Софт Уни за С# Web Developer, и просто му трябва диплома за висше образование. Преценихме, че няма нужда да си причинява СУ. Вече има основа и иска да му остава свободно време за да се развива в насока която той си избере.
Не иска да живее в София, предпочита Варна. На този етап мисли, че дори и да завърши в София, пак ще се върне във Варна (през последните 3 години постоянно притичва до София за изпитите в Софт Уни, и има впечатления). А ако реши друго, винаги може да се премести, дори и с диплома от друг университет.
Виж целия пост
# 24
Ясно, успех в живота!
Виж целия пост
# 25

успех и на теб! Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия