Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ОКТОМВРИйчето е упорито и инато, пази всичко свое като злато - Тема 17

  • 5 626
  • 161
# 150
Аз не мисля, че яслата е панацея за говоренето, освен ако няма късмета да попадне в компания на правилно говорещи връстници и персонал. Даже напротив, някои проблеми могат да се задълбочат, защото масовият случай са едва проговорили, всяко с неправилното си произношение. И като се падне персонал с говорни дефекти или диалект, и става олеле. Като цяло си трябва в такива случаи много индивидуална работа, което не предполага да се случва в яслата.

Между другото има онлайн достъп до интерактивния учебник за яслите на Просвета (има само един за 2-3 години, той е). Песнички, стихчета, игри - една част според мен не стават и са страшно дисхармонични, но има и такива, които са ок. Покрай него се оказа, че било много интересно да се учат стихчета.

При дребната бебешкият пубертет не е така силно изразен, както беше при сестра ѝ. Но пък беше изключително емоционално и ревливо бебе, че и до към 2г. И сега има такива периоди, но се тушират сравнително лесно.
Виж целия пост
# 151
И да не забравяме, че не можем да сравняваме децата. На моя близка детето и е родено в края на октомври, на 1г6м правеше сложни изречения, но пък махна памперса преди седмица.
За цифрите - моят ги познава до 10, брой до 15. Знае буквите А, Б, В, О, М, Д, К и Щ Joy . Беше ми много трудно да обясня, че буквата 0 е също така нула и кръг.
Снощи ме разби, запя песента на рекламата на бонбони Мерси. От сърце се смях.
Виж целия пост
# 152
Съгласна съм, че всичко е много относително. Ние памперса още не сме го махнали. Дали от “немокаетщина” (тази хубава българска дума), дали от чист мързел (мой) или от други фактори, спорно е. Истината е, че малката все върви на някъде и не можем да си позволим да се изцапа в неподходящ момент. Миналият уикенд реших, че докато е у дома ще е по гащички. Тя се радва. Разглежда си ги, мерак да ги обува. Имаше няколко попадения, в които пишка в гърнето и беше много горда от себе си. После се залиса с някоя от каките в игра, забрави и измокри гащите. Това, обаче й хареса, повод да си обуе нови, с друга картинка. Но когато свърши голямата работа на килима всички се втрещихме. Тя ревна, че си иска памперса и повече не пожела гащи. Счетох, че само ще влоша нещата, ако настоявам. Утре ще опитам отново. Мисля да скрия пакета с памперсите, за да няма избор. Дано не се наложи излизане някъде. Попи, чета те в темата за махане на памперса, много полезни съвети даваш.
До дете си е явно. Каките го махнаха на 2,3 г. от раз. Но и аз не съм от тези майки дето ще настояват за ранно махане, защо да си го причинявам.
Виж целия пост
# 153
Може ли линк към темата за памперсите?
Благодаря!
Виж целия пост
# 154
https://bg-mam.ma/t/1108988
Виж целия пост
# 155
Това е темата за трудното проговаряне във форума - https://www.bg-mamma.com/?topic=1110428 . Абстрахирайте се от раздела. Пускам я, защото темата е изключително информативна и има много интересни материали (за нашата възраст не чак толкова, но за по-натам). Въпреки че сега открих нещо полезно и за нас - например за звуковете с, з, ш, ж, р упражненията са да духа - глухарче, памуче, закачена снежинка.  http://www.biberonbg.com/info/uprajnenia_govor.htm Дребната от един месец се мъчи да духне глухарче и почти не успява, накрая аз помагам, за да продължим натам. А тези звуци не може да ги казва. Казва “уаба” вместо “жаба”, “байко” вместо “зайко”. Та днес излизаме да търсим глухарчета и да се упражнява. Joy
Виж целия пост
# 156
Ооо, значи и ние ще бъдем днес навън за лов на глухарчета. Малкият "фъфли", точно тези съскащи звуци ги произнася, но много плези езика напред. Аз го отдавам на това, че според мен има изкривена захапка. Предните му горни зъби идват една идея по-напред от долните и не се допират. Ужасно го обясних, но не намирам подобна снимка в интернет да ви постна. В тази връзка, ще изчакам още малко да мине истерията с коронавируса и мисля да го заведа на зъболекар. Вие направихте ли вече първи преглед? Малко ме е страх дали въобще ще позволи. Препоръчайте ми лекар в София, ако имате наблюдения.
Виж целия пост
# 157
Ох, този зъболекар и аз го отлагам. Но ми е в списъка заедно с очния лекар. нямам притеснения , но аз съм с кривогледство и искам да съм спокойна, че е добре той.
Виж целия пост
# 158
Неизвестна, по принцип горните зъби трябва да покриват частично долните. Ако ги покриват повече от нормата се води дълбока захапка. Това обаче е за постоянните зъби, при млечните не знам как стоят нещата. Допускам, че има по-широки граници преди да се води отклонение. Точно дълбока захапка оправяхме на каката, но след като започна да сменя зъби. Иначе не мога да препоръчам съвсем детски зъболекар, защото я водихме при нашата тогавашна, но ѝ свалихме доверието. От няколко години я водим в Биодент. Мога да препоръчам ортодонт, но също не знам дали работи с толкова малки деца. А и наистина е много рано.
Виж целия пост
# 159
За зъболекар-ЕО дент, малкият падна и му се разклати предния зъб, но не съм го водила, мисля че вече е ок.
Памперса и ние не сме го махнали, не бързам.
Виж целия пост
# 160
Моя е със счупен преден зъб от падане на бебешка дискотека Wink има да разказва след години какви ги е вършил. А е кротко дете...уж
Виж целия пост
# 161
Ще изчакам още малко време и ще го заведа на зъболекар, поне за профилактичен преглед.
Когато го водих на очен като бебе, казаха пак да отидем като навърши 3г, та края на годината ще го направим и това. Сега се сетих, че мед.сестра в яслата ми обърна внимание, че понякога криви едното око. Аз лично не го виждам, ама знам ли.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия