Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Захранване - въпроси и отговори - тема 7

  • 25 854
  • 740
# 690
Кога мога да дам дренки. Става дума за няколко лъжички при разтройство. Да знам че има захар
Виж целия пост
# 691
"Съвременните" препоръки след 20 години ще са остарели, но организмът на хората не се промени за толкова кратко време.  Просто сега има много фирми за АМ и трябва да продават... Може да е офф, но след издънката на СЗО с коронавируса, хич не им имам мнението за меродавно. Никога не съм го имала, де. Лобистка организация. Едно заместено хранене под година, че и 2 си е ок, ако детето го иска. Когато дневната доза мляко е налице ( а тя е, защото увеличават количествата на мляко на прием), какъв е проблемът да си замести хранене детето.
Виж целия пост
# 692
Е, айде сега, фирми за АМ. Това е смешно. При положение, че СЗО препоръчва кърменето коя точно фирма е на печалба? Да не говорим, че под млечно хранене се разбира и такова, в което присъства кисело мляко, сирене, масло и т.н. Та АМ изобщо не е задължително да присъства в менюто на едно дете и пак да няма заместено хранене до годинката.
А аналогиите между препоръки за хранене, което се изучава години и години наред и препоръки за действие спрямо съвсем нов и непознат вирус са меко казано неуместни.
Виж целия пост
# 693
Може да препоръчва кърмене, но съм сигурна, че децата на АМ са огромен процент, особено в "богатите" страни. Т.е. каша или попара със сирене и масло се води млечно хранене, а не заместено? Защото аз знам, че всичко що не е мляко и твърда храна.
Виж целия пост
# 694
Не знам на каква база си сигурна, но не е така. Богатите страни какво общо имат пък съвсем... Моите лични наблюдения са в полза на кърменето, всичките ми близки приятелки кърмиха до, че и след 1-годишна възраст. И да, препоръката е до годинката основна храна да е млякото, т.е. млечна каша също е млечно хранене, а не заместено. Ако вместо млечна каша дадеш филия с конфитюр това вече е заместено хранене.
Виж целия пост
# 695
Личните наблюдение често изкривяват обективната представа. Ето от сайта на любимата СЗО, а да не говорим над 6 месеца колко драстично пада този процент.

Скрит текст:

Слагам чаршафа в спойлер, че стана дълго:

Скрит текст:
Логично е богатите държави да са основен консуматор на АМ, защото майките работят -》 често се връщат на работа преди детето да е навършило 1 г. -》 спират кърменето поради тази и ред други причини, често свързани и с това, че имат избор и могат да си позволят да използват АМ. В една бедна страна голяма част от майките нямат избор да не кърмят. Ако майката не кърми, детето умира от глад. В най-добрия случай може да предложи краве мляко или такова от друг бозайник. АМ за тях е химера. Не знам дали стана ясна мисълта ми, но с други думи удълженото хранене на бебето предимно с АМ (както е видно повече от половината деца в света под 6м. не са кърмени, а над тази възраст да не говорим) генерира повече печалби. Ако се заяви официално, че не е проблем ако детето проявява интерес и има апетит към твърдите храни да бъдат заместени едно или две хранения, то тогава много майки ще предпочетат това,  пред храненето с АМ или най-малко ще следват детето, а не непременно хранене с мляко на всяка цена до годинка. Между другото Европейското общество по детска гастроентерология, хепатолотия и хранене имат подобни схващания, но тях никой не ги цитира тук. Не знам защо. При положение, че са не по-малко уважаван орган свързан с детското здраве.
Дори в тази тема не малко майки са писали разтревожени, че бебето е на 8, 9, 10 месеца, но вече не иска мляко/кърма. Какво да правят нали млякото е задължително до 1 г.
Встъпих в тази дискусия, защото нищо не е черно и бяло. Щеше да е много лесно ако всички деца се гледаха по калъп. Кърмиш, захранваш на 6 м. 00 ч. и 00 мин, заместваш хранения на 12 м. Но нещата не стоят така. Децата са различни  и е хубаво да се водим по тях. Препоръките затова са препоръки, а не закони.
Виж целия пост
# 696
Е хубаво де, дори ако приемем, че е така нали не смяташ, че трябва да захраним с картофи и тиква още на 2 месеца, че да не спонсорираме производителите на АМ? СЗО препоръчва кърменето. Ако не кърмиш - АМ до 6 месеца, след това частично адаптирано или млечни продукти, без прясно мляко. Кое е толкова конспиративно в тая препоръка? И естествено, че никой не заковава възрастта до секунда или порцията до грамове. Говорим за общи препоръки, които няма лошо да варират според детето. Но тук чета примери за такова драстично несъобразяване, че ми се изправя косата на моменти. Това не е състезание, все пак.
Виж целия пост
# 697
Ако не кърмиш - АМ до 6 месеца, след това частично адаптирано или млечни продукти, без прясно мляко.
А колко педиатри ще се съгласят? Още към 4ти месец започват да се "притесняват" и да натискат за захранване. Simple Smile
Виж целия пост
# 698
Е, не, Месечинке, не ми преиначавай думите. Не съм казала такова нещо. Всичко, което изписах е във връзка с това, че заместеното хранене не е някаква ужасна непоправима вреда за детето под 1 г. Естествено, че ако не се кърми, се използва АМ, естествено, че се захранва в подходяща възраст, която може да е под 6 м. Говорихме за заместването на хранения под годинка. И то не всичките, а за едно-две.
Виж целия пост
# 699
За щастие толкова много информация е достъпна, че това педиатърско "натискане" за захранване не знам защо би било фактор... Факт обаче, че за много майки съветите на лекарите в тази насока са манна небесна- ок. Заместено хранене за мен е било такова, след което не се предлага кърма, в моя случай АМ - до 12я си месец моите деца имаха 2 заместени хранения, но винаги с протеинова компонента, което според Месечинка пък не е заместено, но така де, при спазване на основните принципи за хранене на дете до 1 година и отчитане на индивидуалните нужди на детето-чак нещо фатално не мисля, че може да се случи. Не съм човек на крайностите - нито на 4 месеца си мисля, че бебе е нормално да бъде захранено, защото зяпало храната на възрастните, нито пък и прекаленото отлагане на увеличаване количеството твърда храна към една годинка - много майки преекспонират двете крайности - отбор Кърмещи/АМ и тези разбиращи на 100% бебешките знаци на 4 месеца например. Балансът трябва да се намери за съответното дете, а за педиатрите и техните съвети- всеки има различен прочит на Библията както ми беше казал един лекар.
Виж целия пост
# 700
Съвременните препоръки са, че захранването може да започне по всяко време от 17-та до 24-та седмица, стига детето да показва съответните признаци, че е готово за захранване . Дори СЗО казват около 6- ти месец. Общо взето, тяхните препоръки са "осреднени" за целият свят, но никъде нещата не са едни и същи.
Когато дневната доза мляко е налице ( а тя е, защото увеличават количествата на мляко на прием), какъв е проблемът да си замести хранене детето.
Точно така, препоръчва се дневен прием на АМ/ кърма, а не заместени хранения/ прием на твърда храна.
Виж целия пост
# 701
Кой кога как ще захрани колко заместени хранени ще има може сам да си прецени.
Важно е детето да е сито дали пюре дали каша дали кърма или АМ.
Водете се по децата си ако искат пюре пюре ако не давайте цица или АМ.
Не се опитвайте да налагате мнение ,а да помогнете на другия в избора си.
Виж целия пост
# 702
Съвременните препоръки са, че захранването може да започне по всяко време от 17-та до 24-та седмица, стига детето да показва съответните признаци, че е готово за захранване . Дори СЗО казват около 6- ти месец. Общо взето, тяхните препоръки са "осреднени" за целият свят, но никъде нещата не са едни и същи.
Когато дневната доза мляко е налице ( а тя е, защото увеличават количествата на мляко на прием), какъв е проблемът да си замести хранене детето.
Точно така, препоръчва се дневен прием на АМ/ кърма, а не заместени хранения/ прием на твърда храна.
Ако това да може детето да стои стабилно в седнало положение е един от признаците.. Не виждам как на 17 седмици се случва това.. Едно е "около 6 месец" на СЗО, друго е 17 - 24 седмици. Kikair, след като сам може всеки да прецени и те дразнят дискусиите тук, пардон, налагането на мнение - защо въобще питаш заместен ли ти е обяда или не, прецени сама. Второто изречение от поста ти няма да го коментирам - звучи... Айде няма значение. Тия клишета "всеки сам си решава" сме ги повтаряли до откат-много емоция, много чудо. Този форум е дискусионен, не знам защо все някой приема дискусията за налагане и прочие.. Освен да се задават въпроси, на които отговорът да е само "да", "не", "не знам" Grinning На теб например може ли някой да ти наложи мнението си да не захранваш с месо на няма и 5 месеца - не може, нали? Ето, за какво налагане говорим... Драми.
Виж целия пост
# 703
Може ли да ми кажете съотношението на вода и кисело мляко за айран?
Виж целия пост
# 704
Здравейте, моята бебка е но 6+++, имаме 2 заместени хранения (обяд и СЗ) по препоръка на педиатър каза да заместим и закуската. Още от малка не харесва АМ, а сега след като е захранена още повече не го иска🙄и май трябва да заместя хранене, защото е слабичка  и инат просто не го иска това АМ и това(пробвала съм различни марки и да добавям и бисквити същата история). Може ли да ми дадете пример за 3те хранения, че имаме и запек(всеки ден ака, но много  се напъва- давам разхлабващи плодове и пробиотик, но нещо не помага) Притеснявам се ако дам за закуска да речем попара, за обяд зеленчуково пюре,  за СЗ каша да не се запече още толко. Ще помоля за съвет и примерни менюта 🤗
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия