Студена почерпка за събиране с познати?

  • 3 512
  • 31
В събота ще се събираме с познати и непознати (30-40 души) и обикновено "всеки" носи по нещо. Търся идеи... Изискването е да мога да го приготвя от предишния ден и да се яде студено, защото сутринта излизам рано и няма кога да се занимавам. Освен това пътувам с градския транспорт и трябва да мога да го нося. Фурната ми е малка (30х30) и ако може да не пека 5 тави сладки/соленки... Да не е манджа, а нещо което по възможност се яде с ръце, прав, в движение. Е, може и в чиния с вилица, винаги има и такива. И все пак да не е фингър фууд тип чипс/солети. Хората са все възрастни и хранещи се повече или по-малко здравословно. Често срещани са сандвичи, баници, сладкиши, сиренки и кашкавалки... надявам се разбирате идеята. За предпочитане е нещо солено и вегетарианско. Мислех си за тутманик/милинки/кашкавалки, но не знам рецепта при която на следващия ден студени да са достатъчно вкусни. Или нещо тип зеленчуково-омлетена торта? Ще се радвам на идеи и рецепти. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Руска салата, снежанка, сурови бонбони.
Виж целия пост
# 2
Казваш, че хората се хранят здравословно, а изреждаш баници, тутманици и подобни....
Суровите бонбони са доста добър вариант. Могат да се правят и солени - със сирена и подправки.
Явно държите на тестено - пица нарязана на малки парчета като хапки (но за толкова хора няма как да не опечете няколко тави).
За здравословен и изключително лесен вариант мога да предложа коктейлни зеленчукови пръчици - нарязани зеленчуци (най-често моркови, краставици) на пръчици и им се слага лимон (той ги държи свежи и не позволява да потъмнеят) и/или сос (има рецепти в интернет). Може да вземете ядки - или ако имате домашни да си ги опечете; сушени плодове - с или без шоколад (просто ги потапяте в разтопен шиколад).
Студени могат да се ядат и мини омлети - правят се във форма за печене на мъфини/мини мъфини (отново ще печете на няколко пъти, но стават доста бързо). Сещам се и за зеленчукови кюфтенца - печени на фурна.
Виж целия пост
# 3
Твърдо жълто сирене на кубчета. Аз последно в голяма чиния по средата сложих кубчетата, по края ветрилообразно резенчета ябълка( става и друг плод, слагаш преди да го носиш, от преден ден не става, но не е и много работа)

Полента: сваряваш, като е готова, изсипваш с тавичка или кутия да стегне, после режеш на квадрати

Салата или десерт в чаша: тук рецепти много, приготвяш, даже може да се занесе купа и всеки си слага в малка пластмасова чашка.
Аз така скоро ядах салата от червена леща. Като престои става по-хубава.
За десерт: едно кисело мляко със сладко да разбъркаш и отгоре да поръсиш с хрупкаво мюсли, пак си е решение. Пак в чашки всеки си сипва.
Виж целия пост
# 4
Имаш ли слоукукър? Аз бих направила печено месо, което е много хубаво топло и студено.
Виж целия пост
# 5
Солена палачинкова торта
Руло от тиквички с шунка и крема сирене
Киш
Пълнени яйца
чери домати+моцарела на клечка
Хапки с пушена сьомга
плато от сирена, плодове/ядки /крекери
Виж целия пост
# 6
Солен кекс, нарязан на малки хапчици, супер е и на следващия ден, само трябва да е в кутия, за да не изсъхва.
Скрит текст:
4 яйца
1 кч олио
1 чч кисело мляко
2 чч брашно
1 бакпулвер и малко сол.
Кексовото тесто забъркваш в описания ред на продуктите.
После слагам сирене, кашкавал - настърган и не повече от 2 шепи, че става глетав, ако е много, нарязани маслини, гъбки - каквото ти е на душа и се яде от гостите.
Разбъркваш добавките и печеш в предварително загрята фурна на 180С, а за твоята фурна - на два пъти. Можеш с мааалко чубрица да поръсиш отгоре. Около 20-25 мин му трябва.
Напръскваш с вода, покриваш с кърпа за 5 мин, режеш на хапки и прибираш в кутии[\spoiler]
Виж целия пост
# 7
Соленият кекс е чудесна идея! Имам сирене и черни маслини, мисля че с тях ще стане чудесно. Дали може да сложа и малко риган? Thinking
Двете шепи са за кашкавала само, нали? Или и за сиренето и маслините има ограничение?
Имам форма с ринг 26см, мисля че тя ще е чудесна и ще събере цялата смес. Кутии нямам, имам такова за пренасяне на торта, където ще сложа парчетата след като изстинат. Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Да, само за кашкавала важи, защото когато е много не се изпича добре самият кекс. Аз слагам сирене, бъркам, слагам сирене и бъркам, докато реша, че е добре на цялото количество тесто. За маслините - около 200 гр обезкостени е добре.
Формата за торта е идеален вариант.
За ринага не мога да кажа как ще е. Единствено съм слагала малко чубрица. Но го предпочитам без подправки.
Виж целия пост
# 9
Благодаря! Нямам толкова маслини мисля, та ще сложа колкото има и повече сирене. Simple Smile За кашкавала ще го имам предвид следващия път, сега само някакъв твърд италиански имам, та ще пробвам без.
Виж целия пост
# 10
Този кекс може да го направиш и тип почисти хладилник - каквото имаш, колкото имаш😁.
Виж целия пост
# 11
Защо трябва да е вегетарианско? На мен специално не би ми харесало. Бих предложила мезета някакви, луканка, сирена. Идеята за солен кекс ми хареса.
Виж целия пост
# 12
Cry


Пак няма да занеса нищо... а почти до полунощ седях да правя кекса. Sad
Виж целия пост
# 13
Купи плодове и ги нарежи преди това.
Виж целия пост
# 14
Благодаря за идеята, но излязох в 6:30 сутринта, никой магазин тук не отваря в 5. Rolling Eyes
Някой ден ще се науча да правя кексове... засега почти никога не се получават. Sad Но аз все така упорито опитвам...
Тестото ми се получи ужасно лепкаво и в същото време доста гъсто... не се разливаше по формата, а трябваше аз да го разпределя. Консистенцията беше като на картофено пюре което съм разбивала твърде дълго и още тогава се зачудих дали ще стане нещо. После се пече към 40мин докато стане... и го оставих да изстива във формата нощес, че беше почти полунощ вече и нямаше за кога да го чакам да го режа.. но той още тогава се спихна. Cry
Виж целия пост
# 15
"Кексът" за голямо мое учудване и така се оказа не само ставащ за ядене, но даже вкусен. Simple Smile Е, разбира се не става за почерпка, но вкъщи ще се изяде. Много се радвам, че няма да го хвърлям! Simple Smile
Виж целия пост
# 16
Радвам се, че ще се хапне, но нямам идея защо така ти се е получил.
Съжалявам.
Пробвай пак с повече мляко, да речем. Но имай предвид, че тестото си е гъстичко. И аз го разстилам с лъжица.

Единствено ми идва на ум бакпулверът да е с изтекъл срок. Сешам един път така ми стана, погледнах срока на годност след като го бях изсипала в купата. Изяде се, де.
Виж целия пост
# 17
Благодаря! Ще погледна бакпулвера... Като е седял отворен става розов, а този си беше бял, но за годността не ми е хрумнало да следя. Мен ме притеснява и че млякото не е българско, а едно такова креместо, знам ли дали не е пък от това. Или пък нещо при печенето да съм объркала... Е, ще пробвам пак друг път, все някога ще се получи. Simple Smile Още се боря със сладкишите, всичко друго се получава, а те редовно се спихват.
Щом тестото си е гъсто, поне това няма да го мисля. А такова лепкаво ли е по принцип?
Виж целия пост
# 18
Ако под лепкаво имаш предвид да ти залепва за лъжицата и като я вдигаш от тестото да се стели - да.
Млякото си е обикновено, кисело. Ако това е някакво сметаново - може и то да е прецало нещата. Йогурта не е кисело мляко. Лошото е, че не знам с какво да заместиш киселото мляко от рецептата.
Виж целия пост
# 19
Ами просто трябва да отида до българския магазин тук.. или да си направя сама. Simple Smile Ще пиша при следващите опити какво е станало. Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Солен кекс, а и другите кексове правя доста често, винаги с йогурт, какъвто и да е. Винаги става.
Виж целия пост
# 21
Слагай повече бакпулвер И сода за хляб.
Не нарязвай топло.
Запичай първо на долен реотан.
За партито - франзела, пастет и малко бурканче хубава маринована риба, лют пипер, прясна краставица( или бурканче кисели)там намазваш колелцата франзела с пастет,  с риба - ръсваш малко люто и добавяш парченце краставичка (кисела или прясна).
Ще си оближат пръстите!
Виж целия пост
# 22
О, да, количеството бакпулвер беше другият ми проблем. Идея си нямах колко е един бакпулвер и сложих 1-2 чаени лъжици, някак реших че е достатъчно за 2чч брашно. Тук пакетчетата бакпулвер са доста големи. Rolling Eyes
Ще изпробвам съветите при следващите опити, благодаря. Simple Smile
Виж целия пост
# 23
10 грама на печиво е бакпулвера. Грубо казано.
Виж целия пост
# 24
Не е бил малко бакпулвера.
Солените кексове стават и при мен клисави.
Понеже не са ми любими, не съм се задълбавала защо.
Виж целия пост
# 25
При мен не стават клисави, а пухкави.
Виж целия пост
# 26
Я проверете фурната как е с реотаните. Дали пече на горен и долен или един от тях липсва.
Виж целия пост
# 27
Аз бих приготвила нещо такова

Продуктите могат да ви ги нарежат и в магазина.

Или сандвичи.



Или хапки.
Виж целия пост
# 28
Солени мъфини -  рецептата е от сайта на Супичка, стават лесно, само че трябва да имаш формички за печенето и книжни кошнички.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B2%D0%BA%D0%B8
Виж целия пост
# 29
Солен кекс с пълнеж, който винаги ми се получава. За пълнежа е според вкуса.

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BD%D0%B5%D0%B6

Моят изглежда ето така:
Скрит текст:


Виж целия пост
# 30
Единствено ми идва на ум бакпулверът да е с изтекъл срок. Сешам един път така ми стана, погледнах срока на годност след като го бях изсипала в купата. Изяде се, де.
Безкрайни благодарности!! От години пробвам какво ли не с тестото и печенето и се бях примирила, че просто не ме бива в сладкишите. Оказа се, че срокът на бакпулвера ми е изтекъл преди почти 4 години!! Явно съм имала твърде много насъбран, защото съм сигурна, че наскоро отворих ново целуфанче с пакетчета. Сега изхвърлих оставащите 6-7, купих нов бакпулвер и при първия опит за сладкиш с едва ли не случайни съставки без рецепта се получи невероятно и бухнало нещо, на което не му и хрумна да се слегне. Сега вече мога да експериментирам със сладкиши и съм сигурна че и соленият кекс ще се получи чудесно следващия път! Simple Smile Simple Smile
Виж целия пост
# 31
Аз откакто се помня си правя набухвател - половин лъжичка сода бикарбонат и половин лъжичка лимонтозу.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия