Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават (4)

  • 17 944
  • 306
# 300
"Класацията на училищата" е по ДЗИ МАТ и БЕЛ. Физиката не присъства, а парите следват ученика Joy
Бъркаш с НВО. ДЗИ за всички е си е само по бел и по тази графа правят класацията, а после може да се сортира и по всички останали, т.е. математика и физика са равни. Друг е въпросът колко хора се интересуват къде има добро ниво на преподаване по математика и колко от физика и съвсем трети е въпроса дали въпросните знания са от училището.

Абсолютно си права - бъркам. Но тогава трябва ли да се чуди човек защо намаляват часовете по математика в математическите гимназии?

Ezhko, МОН не са лошите извънземни, а РУО+директорите добрите, които да се борят с тях.
Всички са от една банка.

МОН и РУО определено са кошмара на всички читави училища в България. Бил съм свидетел на обречените борби на директор и съвети с тях. Не съм сигурен обаче, че още има такива директори, които да не са уволнени.
И не, не всички са от една банка - има и частни училища. За където се изтрепват, нищо че са платени, а има безплатни държавни.
Виж целия пост
# 301
Бил съм свидетел на обречените борби на директор и съвети с тях. Не съм сигурен обаче, че още има такива директори, които да не са уволнени.
И не, не всички са от една банка - има и частни училища. За където се изтрепват, нищо че са платени, а има безплатни държавни.
Не думай, къде това? Борби за какво? Какви са тия съвети дето се борят с МОН и РУО? Колко такива директори знаеш, че са уволнени? Да не са от АК тези борещи се директори и съвети?
Чак пък да се изтрепват за частните 🙂На някои частни целогодишно се търкалят рекламите, че още приемат.
Виж целия пост
# 302
Наясно съм, че трябва да уча. По принцип успявам да смогна с ученето в училище и ученето извън училище. Не се оплаквам. Единствено се дразня, че това което искам да уча, ще го уча в последните 2 години. Това е.

Нямах това в предвид. В момента си плащам курсове извън училище, защото училището не може да ми ги осигури, защото неговата задача е да положи "основите" по тези ООП. Това се опитах да кажа.
Да, но училището не е виновно за тази ситуация. Учебните програми и планове, ги пускат от МОН, когато протестирахме срещу това безумие с новият закон за училищно образование на никой не му пукаше. Сега е късно да се оплакваш, не само ти, а и други има като теб. Информатиката остана по ЗП само с 2 часа седмично в 8 клас, само в СХТ. След това ЗП няма. Ако шефа иска може да отпусне по 1-2часа ФУЧ или ИУЧ, но с този 1 час, колкото и да е добра госпожата, няма как да ви научи на нещо кой знае какво. Това е навсякъде, не само в училището, което си избрал.
Какво се случва с 10класниците и избира на профилиращите предмети в гимназиите? В нашето училище щяха да им провеждат РС точно преди ИП и се отмени.
При нас им направиха анкета, обобщените резултати ги обявиха в четвъртък, и вече си имат 3 и 4 профилиращ предмет, кой какъвто си е избрал. Да им е честито.
Виж целия пост
# 303
"В условията на извънредната ситуация и предвид различната скорост на преподаване в отделните училища в изпитните материали за изпитите от НВО в края на VII клас и за държавните зрелостни изпити, които ще се провеждат през настоящата учебна година, няма да се включва следното учебно съдържание:

НВО по БЕЛ в края на VII клас
 Сложно съставно изречение
 Сложно смесено изречение
 „Бай Ганьо пътува“, Алеко Константинов
 „Неразделни“, Пенчо Славейков
 „Заточеници“, Пейо Яворов
 „По жътва“, Елин Пелин
 „По жицата“, Йордан Йовков

НВО по математика в края на VII клас
 Неравенства  –  линейни неравенства с едно неизвестно ax + b < 0, ax + b > 0, ax + b ≤ 0 и ax + b ≥ 0 и неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания; неравенства между страни и ъгли в триъгълника; неравенство на триъгълника; моделиране с неравенства
 Успоредник. Видове успоредници – правоъгълник, ромб, квадрат

ДЗИ по БЕЛ
 Лирика, Никола Вапцаров
 „Тютюн“, Димитър Димов
 „Железният светилник“, Димитър Талев

ДЗИ по история и цивилизация
 Историческо развитие на България след Първата световна война до наши дни

ДЗИ по география и икономика
 Североизточен регион
 Северен централен регион
 Северозападен регион

ДЗИ по физика и астрономия
 Елементарни частици
 Еволюция на звездите
 Поглед към Вселената "

От тук https://www.mon.bg/bg/news/3898
Виж целия пост
# 304
Благодаря!
В сайта им официално не е подменено обаче.
Виж целия пост
# 305
Линкът е точно от сайта на МОН.
Вероятно разглеждате моделите за НВО. Те са напълно валидни, просто част от учебното съдържание, включено в тях отпада от изпитите. Кое - gargamela вече е изброила.
Виж целия пост
# 306
Ясно, мерси!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия