Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм

  • 7 243
  • 75
# 60
Шшшшт, и аз сега разбрах, че се казва суфле ама викам да съм модерна 🤭🤭🤭
Аз му казвам фритата, и с тази разлика че изцеждам настърганите тиквички 15ина мин, за да не стане много водно.
Виж целия пост
# 61
Аз не изцеждам. Тя водата си се изпарява при печенето.
Може би пък друг вкус би имало ако изцеждам малко. Ще пробвам другия  път.
Виж целия пост
# 62
Аз пък му викам огретен/запеканка или руло от тиквички- според формата и начина на нарязване/настъргване на тиквичките. Laughing За руло добавям и малко кокосово или ленено брашно (или друго) и навивам с извара, сирене, майонеза, зелении или каквото ми хрумне. Суфле правя с разбити белтъци и във формички. Нищо не изстисквам...
Виж целия пост
# 63
Днес вечерята беше печени картофи, оваляни в много подправки/риган, чесън, къри, куркума, черен пипер, лют и обикновен червен пипер, малко кокосово масло / и салата. За останалите вкъщи + сьомга.
Виж целия пост
# 64
Има и още едно от тиквички, което много обичам - нарязват се на кубчета и се задушават в масло до получаване на нещо като пюре. Ръси се с копър.

Магданозени кюфтета.
Паниран карфиол
Печени моркови със златиста коричка /може би би могло и алабаш/
Панирана коприва /стига да си имате юнак да ви набере връхчета/
Копривени/спаначени супи и каши с домати и яйца.
Вече казаха - руло от тиквички с плънка от сирена
Кюфтета от леща
Птлнени чушки с боб
Пълнени чушки с яйце и сирене
Пълнени чушки с ориз от карфиол, кайма и бекон и гъби.
Катък с чушка и МНОГО чесън.
Пробвайте салата айсберг с краставица, репички, лук, семена и няколко лъжици кисело мляко.
Извара с праз и орехи

Виж целия пост
# 65
Сега открих тази тема и я повдигам. Как се чувствате и как се храните към настоящия момент?
Виж целия пост
# 66
Здравей. Аз се храня вегански, гледам да се храня само с цели храни, без екстракти (олиа, протеинови пудри и т.н), без сол.
Имам много добър опит в миналото, чувствам се много жизнен и мога да работя по-интензивно. Разбира се ако си лягам на време и ако не прекалявам със стреса и спортувам. От 117кг свалих до 72кг.

Напоследък наблягам прекалено на плодовете поради липса на време за готвене, но почвам да влизам в релси. Харесват ми бързи рецепти, без дълго и сложно готвене.

Може би най-много ми допада философията, исказа и идеите на Joel Fuhrman, гледам да подбирам храните сопред неговия ANDI Score:
https://www.drfuhrman.com/content-image.ashx?id=73gjzcgyvqi9qywfg7055r

Този човек има способността да отсява важната есенция, без да те затрупва с информация, от която не винаги можеш да се възползваш пълноценно. Поднася я изключително добре за неспециалисти, в разбираем вид.

Голям фен съм и на www.nutritionfacts.org - евала на тоя човек и екупа му. Помня времената, когато просто нямаше информация, Търсиш, търсиш, луташ се, а сега всичко ти се сервира наготово сдъвкано и ежедневно.
Виж целия пост
# 67
Здравейте, виждам, че темата е малко замряла, но е доста полезна.
Аз съм нова във форума, но попднах тук и реших да пиша.
Пескатерианка съм от 3 години и се чувствам добре като живея по този начин.
За съжаление не съм много идейна около менюто и ми е трудно да съобразявам диетата на човек с ИР. Попринцип лекарката каза, че съм с лека форма и мога да ям картофи и ориз, но пък не може всеки ден.

Ще се радвам да обменяме опит и идеи! Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 68
Здравейте, виждам, че темата е малко замряла, но е доста полезна.
Аз съм нова във форума, но попднах тук и реших да пиша.
Пескатерианка съм от 3 години и се чувствам добре като живея по този начин.
За съжаление не съм много идейна около менюто и ми е трудно да съобразявам диетата на човек с ИР. Попринцип лекарката каза, че съм с лека форма и мога да ям картофи и ориз, но пък не може всеки ден.

Ще се радвам да обменяме опит и идеи! Flowers Hibiscus
Правете си винаги с основното хранене голяма салата, и като цяло, повече от половината от храната е да не е обработена топлинно. Животинските мазнини трябва да се избягват, включително и в млечните продукти. Те са основната причина за ИР.
Виж целия пост
# 69
Glikoza, зимата ми е много трудно да ям само салата. Тия зеленчуци хич не са ми вкусни! Като цяло нитратите не ми понасят на сто аха. Хапвам по малко, но цяла салата и само салата.. не мога.
Виж целия пост
# 70
Здравейте, виждам, че темата е малко замряла, но е доста полезна.
Аз съм нова във форума, но попднах тук и реших да пиша.
Пескатерианка съм от 3 години и се чувствам добре като живея по този начин.
За съжаление не съм много идейна около менюто и ми е трудно да съобразявам диетата на човек с ИР. Попринцип лекарката каза, че съм с лека форма и мога да ям картофи и ориз, но пък не може всеки ден.

Ще се радвам да обменяме опит и идеи! Flowers Hibiscus
Правете си винаги с основното хранене голяма салата, и като цяло, повече от половината от храната е да не е обработена топлинно. Животинските мазнини трябва да се избягват, включително и в млечните продукти. Те са основната причина за ИР.

Тя не яде месо, а само риба. Мазнината от диви риби от студени води е полезна.

Sherilyn, тази тема е за вегетарианско и веганско хранене при ИР, което изключва ядене на риба. Рибата не се смесва добре с картофи и ориз при ИР. Добра е при кетогенен режим, а за него има друга тема. Ще ида да я намеря и ще ти сложа линк.

Редакция Ето темата за ВМ-НВХ хранене:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1395337
Виж целия пост
# 71
Nevena Virolan, благодаря за темата, но аз май хич не се вписвам там. вярно е, че ям риба и морски дарове, но не е всеки ден. Тоест ако ям риба в 1 ден от седмицата, останалото време ям изцяло вегетариански. Просто отказах месото и не мога да се върна назад, но понякога вече и аз не знам какво да ям, кое как да комбинирам, за да е съобразено със състоянието ми.
Виж целия пост
# 72
Аз също почти не ям месо. Месо ям само за да не готвя друго, защото сме 4 човека в къщи и двамата мъже не могат без месо. Поне 4-5 дена седмично се храня вегетариански, като когато ям кето, ям само яйца, защото маслото и млечните не ми се отразяват добре, а сирената направо ме разболяват. А как ги обичам! Няма лошо.

Ям яйца основно, като като съм в къщи пържа белтъците и изсипвам суровите жълтъци върху тях, сол и лют червен пипер и жълтъците ги ям с лъжичка. Навън си нося твърдосварени и избелени, но нося и сол, че не са ми вкусни без нея. Ям и много маслини, зехтин, лук, чесън, спанак  маруля, зелен лук, целина, патладжан, тиквички на корем, домати и моркови само сурови.

Най-лесно е като спреш да търсиш разнообразие и осъзнаеш, че ядем за да живеем. Ям си яйцата, ям си зеленчуците, допълвам с малко мазнина и толкоз.

Десертът ми, само вечер е 2 квадратчета 85 или 90% шоколад, понякога ягоди или малини.

Ям доста ядки като орехи, кашу, бадеми, но гледам да ям основно ленено семе и чия.

И браво, че си отказала месото 💐!
Виж целия пост
# 73
Благодаря ти, Невена!
И аз вкъщи имам един месояден, готвя по две неща понякога. В други случаи му правя кюфтета и нещо постно, което за мен да е основно, за него -гарнитура.

Яйца аз също хапвам и обичам много. На мен и варени са ми вкусни, добавям маслини. Понякога след тренировка съм толкова скапана, че варя две яйца с няколко маслини и това вечерям.

Мисля, че си права, като казваш, че не живеем за да ядем, но аз съм си лакома и чревоугодник, колкото и да не ми се иска 😁

Иначе пробвах гречка и булгур на някакви постни манджички, четох, че са подходящи, заради ниския глекимичен индекс.. яде се, ама не бих казала, че са ми любими.
Бобовите ги правя по-често, те пак са някакъв вариант.
Виж целия пост
# 74
Sherilyn, щом спортуваш активно, нямаш наднормено тегло и мазнини, ИР е лека и не целиш отслабване, то ти можеш спокойно да пробваш и вегански режим. С него си доизлекувах ИР. Минах на него, защото след отслабването ми спря цикъла и Т3 беше паднал много, а е трудно да се вкара в норма без ВХ. Започнах с К3 11 и инсулин 190 на първи час и +15 кила. Оказа се, че съм дефицитна на витамини Д3 и Б12 и имам омазнен черен дроб. Направих кетогенна и после гладуване 10 дена на 400-500 калории дневно, основно от яйца и гъби + 200 калории от листа. Свалих 15 кила и след 6 месеца КЗ на първи час беше 8, а инсулинът 80. След месец ми спря цикъла и обърнах резбата. Почнах да ям WFPBD - растителна от цели храни и без мазнина. Калориите от мазнини не надвишават 5 или 10% от дневната ми дажба, която беше около 1500кал. Цикълът ми се върна. В началото даже ядях мазнина всеки ден, от орехи, примерно. След още 6 месеца КЗ ставаше 7.5 и инсулинът 75 на първи час. Разочаровах се, но ме убедиха да продължа и да ходя след всяко ядене на сериозен ВХ, 2 часа бързо ходене за всеки 50г ВХ, примерно, на едно хранене. Също да пробвам един или 2 месеца годишно кетогенна, но вегетарианска ако искам. Така направих и след още година КЗ беше 6 и инсулин 40 на първи час. След още година същото видях КЗ винаги под 5 и инсулин 20 или 22 на първи час. На мене проблемът ми беше на първи час. Ядях много листа. Те подобряват първа фаза.

Не понасям плодове и не ги ядях като ядях WFPBD. Имам 1 или 2 плодови дни месечно, но тогава не ям никаква мазнина и нищо друго не ям освен плодовете, дето свекърите ни ги снасят всеки месец.

Мисля, че си струва да пробваш, но тогава трябва да не ядеш риба.

Яйца ти ще можеш да ядеш, но трябва да ги таймираш преди и след тренировка и 2 яйца е малко. За 1 час силови ям 4 яйца преди и 4 след тренировката.

Потърси WFPBD за диабетици! Много добре е обяснено.

Има хитринки, така че да можеш да хапваш и бял ориз и кускус или бяло брашно, примерно. За ориза си купуваш оризови трици и подхапваш и от тях, заедно с белия ориз, а за кускус и бял хляб купуваш трици и зародиш и ядеш отделно. Така мога да ям бял ориз, защото иначе трябва да готвя кафяв само за мене. Ако сготвя още веднъж кафяв, ще ме изгонят от къщи 😻🤩.

Готвя в мултикукъра с налягане. Супер лесно. Слагам бобовите, които съм увиснала, долива вода да ги покрие 2см и добавям пащърнак, ряпа, зеле, моркови, които съм и омазала в подправки. Оризът в оризварка и не добавям нито сол, нито зехтин. За мъжете пека или първа месото отделно. Понякога слагам и месо в манджата, но не си сипвам от него.

Навън може да ядеш пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, салати, боб и ориз, леща и ориз. Аз не нося течни манджуляци.

Има много индийски рецепти, които са подходящи. Само им се маха мазнината.

Закуските ми тогава са овесени ядки с вода и обезмаслено растително мляко и някакъв плод, но не сладък, банан, препържена бакла, но в намазан леко, много леко със зехтин тиган, а не полята със зехтин, всякакви бобови каши.

В северноафриканската, мексиканска, карибска, бразилска кухни има прекрасни рецепти с бобови, които идеално засищат и са много, много вкусни. Чили кон карне без карнето ✌, примерно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия