Мигрената е мъчително заболяване, способно задълго да развали настроението и на най-жизнерадостния човек чрез силните си и редовни пристъпи на главоболие.

В борбата с мигрената може да помогне простичък метод като съблюдаването на балансирана диета. Вместо да се приемат лекарствени препарати, съдържащи аналгетици и ерготамини, постепенно натрупващи се в организма и затова все по-неефективни, може да се прибегне до изменение в дневното меню и задълго да се забравят пристъпите на мигрената.Диета при мигрена
Изследвания доказват, че употребяваната от човека храна оказва влияние на мигрената – симптомите могат да се минимализират, а болката да се избегне, ако се внесе изменение на ежедневното меню.

„Хранителните” причини за мигрената
В някои случаи причина за мигрената се оказва храната: така например хистамините и/или вазоактивните компоненти, съдържащи се в сиренето, бирата, виното разширяват кръвоносните съдове, което провокира мигрената. Един от най-разпространените „възбудители” на мигрената е шоколадът.

Още един разпространен „възбудител” е тираминът – аминокиселина, снижаваща нивото на серотонин и разширяваща кръвоносните съдове. Той се съдържа в киселото мляко, пушените меса, соевия сос. Освен това, причинител на мигрената може да бъде фенилетиламинът, съдържащ се в цитрусите и какаовите зърна.

Натриевият глутамат е хранителна добавка, обикновено присъстваща в консервираните или замразените храни. Той също предизвиква мигрена. Опасни за страдащите от мигрена са също така всички продукти с кофеин, пушена или сушена риба, картофеният чипс и ядките.

Продукти, предотвратяващи мигрената
Отделни продукти имат успокояващ ефект и прибавянето им в ежедневното хранене снижава риска от появата на мигрена. Едни от най-добрите помощници при мигрена са рибеното масло и джинджифилът, който е известен и с целебните си свойства – успокоява възпаленията и действа като болкоуспокояващо.

Добавете в менюто си спанак – сокът от спанак, смесен със сок от краставица и цвекло, моментално облекчава симптомите на мигрената.
Джодженът, известен със своя аромат и освежаващите си свойства, е отлично лекарство против мигрена.
Пиперът, кралят на подправките, съдържа особено вещество – капсаицин, което моментално облекчава болката.

Не си позволявайте да пропускате хранене – гладуването може да понижи нивото на кръвната захар, което, на свой ред, да провокира появата на мигрена.

Продуктите, богати на калций и магнезий – още един помощник в борбата с мигрената: листните зеленчуци, орехите и пълнозърнестите продукти съдържат достатъчно количество магнезий, но за сметка на това трябва да се избягват млечните продукти, въпреки факта, че са богати на калций. Те повишават риска от появата на мигрена.

Добре е да приемате и хранителни добавки с магнезий и витамин В2 (рибофлавин). Естествени източници за този витамин са – дрождите, бобовите култури, месото.
Виж целия пост