Въпрос за пчелен мед

  • 2 501
  • 24
Здравейте. Някой,който разбира от пчелен мед може ли да ми каже що за мед е този? Седи със странна консистенция,мек и прозрачнозахаросан. На такъв не съм попадала, струва ми се много менте.
Не знам въпроса дали ми е за тук,ако реши модератор нека я премести.
Виж целия пост
# 1
Захаросан е, нищо му няма.

Всъщност, ментето не може да се захароса, истинският може.
Виж целия пост
# 2
Захаросан е, тоест е истински. Фалшивия мед не се захаросва
Виж целия пост
# 3
Подкрепям горните мнения. Можеш да си го разтопиш на водна баня.
Виж целия пост
# 4
Благодаря, знам,че истинския захаросан мед е много твърд и не може да го загребеш с лъжица, а тоя не е такъв, затова се усъмних.
Виж целия пост
# 5
Както казаха - щом захаросва - ок си е. Просто си ги хванала в преходен етап - вече отдавна не е течен, но все още не е захаросал напълно. Ако постои още целият ще се захароса.
Виж целия пост
# 6
Ми незнам, от минимум една  година е, надали повече ще се захароса.
Виж целия пост
# 7
Медът се захаросва от студа.
Виж целия пост
# 8
Зависи и от меда, има един който става почти бял като се захароса и от пчелари знам че в него има повече пчелен восък...
Зависи от пчелите и от растенията в района, но момичетата са прави захаросва се от студ и щом се захаросва е хубав и истински...
Виж целия пост
# 9
Благодаря, държа го на стайна температура в шкаф, заедно с друг,които е пък е твърд като камък,та затова се зачудих.
Виж целия пост
# 10
За мен този мед не е много чист. Ще обясня защо - чистия мед не прави такива кратерчета в които да има течна фракция!  Захаросва се изцяло и хомогенно. Изключение правят места , където е попаднал пчелен восък и там стои на бучки. Ако в стаята е студено, меда става твърд. Ако е отоплявано - може да се вземе от него с лъжица, но въпреки това се налага усилие. Меда се захаросва като има контакт с въздуха. Когато се вземе захаросан мед ( без значение от какви растения е събиран ) ясно се виждат кристалчетата които прави при захаросване.
Меда от буркана на снимката на мен ми прилича на мед с добавена глюкоза.
Пробвайте да го стопите на водна баня, НО температурата на водата не трябва да надвишава 35-37 градуса.
Виж целия пост
# 11
Мед, произведен от свекъра ми и мъжа ми, прави точно такива "кратерчета", когато е в преходен етап.
Медът се захаросва от студ.
Аман от чули-недочули.
Няма никакъв проблем с меда от снимката.
Виж целия пост
# 12
Е, аз точно от такива производители, които ми твърдят, че меда имал преходна фаза и правил кратерчета мед не купувам ! Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Аз не мога нищо да разбера от снимката. Sad Но което мога да кажа, е че например медът от рапица и слънчоглед става много твърд, този от липа дълго не се кристализира, а съм купувала от магарешки бодил, става на крем.
Ние имаме кошери, нашият е липа и после полифлорен, а накрая става и слънчогледов. Като се кристализира медът, го разтопяваме на водна баня на специална топилка с контролирана температура. После мъжът ми го прецежда и така се отстраняват зрънцата, около които става кристализацията. След това медът вече много бавно кристализира.
Ако частично или изцяло е кристализирал, се предполага, че е истински мед.
Виж целия пост
# 14
Мед, произведен от свекъра ми и мъжа ми, прави точно такива "кратерчета", когато е в преходен етап.
Медът се захаросва от студ.
Аман от чули-недочули.
Няма никакъв проблем с меда от снимката.

И нашия домашен мед прави кратерчета. Свекър ми има един кошер само и меда си е само за нас.
Виж целия пост
# 15
Добре си е този мед.
Ние имам няколко кошера и според пашата, в която са ходили пчелите във всеки кошер е различна ситуацията.
В едни буркани е твърд, в други полутвърд, а в трети си е още течен. Не го продаваме, ММ не прави шарлатански истории, за нас си е.
По-странното щеше да е ако година след отваряне си е още течен. Държан на стайна Т над 21градуса си е нормален.
Виж целия пост
# 16
Свекърва ми поръчва мед от един пчелар за цялото семейство и той седи точно така. Това си е истински мед Simple Smile
Виж целия пост
# 17

На мен ми прилича на акациев мед .Този мед е светъл , прозрачен и може да се кристализира / не е правилно да се нарича захаросва/ и след една година .
Виж целия пост
# 18
Теди, на повече от година е. Взимала съм акациев,нямам спомен да седи така прозрачно захаросан и да се бърка с лекота в него.

Както и да е, сега покрай коронавируса почнах да правя повече сиропи и им слагам мед вместо захар,та ще го използвам и него,че ментетата купени от бабите на Юндола ги свърших. От там мед повече никога.
Виж целия пост
# 19
За мен, това е мед, който е съхраняван при по-ниски температури, преди да го купите. Сега го държите на 21°, то това е причината да бъде неравномерно кристализирал. В зависимост от пашата, кристализира по различен начин, зависи от съотношението на гроздовата и фруктовата захар в него. От основна паша като акацията, пчелите произвеждат мед, в който преобладава фруктовата захар, докато при слънчогледа е гроздовата. Слънчогледовият мед започва да кристализира още по време на центрофужене, непосредствено след изваждането на питите от кошера, особено, ако времето е по-студено. При него има по-едри и груби кристали, за които някои хора казват, че при директна консумация имат усещането, че хрупат направо захар. Акациев мед, ако е в чист вид монофлорен, може и след три години да бъде течен.
Виж целия пост
# 20
Здравейте използвам тази тема.
Купих пчелно млечице от пчелар, обаче докато си отида вкъщи минаха 4 часа. Млечицето съответно беше придобило стайната температура. Дали се е развалило? Иначе го сложих веднага в хладилник след като се прибрах
Виж целия пост
# 21
Съхранявайте във фризер или в камерата. При отрицателна температура.
Виж целия пост
# 22
аз го купувам не замразено. дават ми го от хладилна чанта. То е бяло с консистенция като на крем. Питам се дали не се е развалило като съм го държала 4 ч на стайна температура
Виж целия пост
# 23
Привет Simple Smile
Включвам се с един въпрос за манов мед.

Преди няколко месеца купих по едно бурканче манов мед от две различни места, т.е. от два различни производителя.

Вече използвам единия и ми прави впечатление, че се захаросва доста. Докато другия буркан изобщо не е захаросан. От производителя на втория буркан (който не е започнал да се захаросва) съм купувала и преди, и пак не се е захаросвал. А твърдят, че медът им е истински и не е подправян.

Кой манов мед, според вас, е по-истински?

Подчертавам, че става дума за манов мед, тъй като е възможно да има разлики спрямо други видове.
Виж целия пост
# 24
Мановият мед много бавно се захаросва. Ако акациевият е монофлорен, може и въобще да не се захароса, макар и след няколко години. Но това, че един мед е обявен за манов от пчеларя, не означава, че е само мана. Може са бъде полифлорен с малко мана, много приятна и вкусна комбинация, той определено би започнал да се захаросва по това време на годината.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия