Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!

  • 83 444
  • 74
Ако умеете да оказвате първа помощ, може да спасите човешки живот. Този живот може да бъде вашият собствен или на вашето дете, майка, баща, брат, сестра, приятел, близък човек, или просто нечий живот, скъп за другиго.

За да се справите в критична ситуация и да окажете първа помощ, е необходимо да сте подготвени предварително.

В настоящата консултантска тема можете да задавате своите въпроси, свързани с:

•   Първа помощ при животозастрашаващи инциденти.
•   Първа помощ при спешни състояния и наранявания на бебета и малки деца.
•   Съвременна първа помощ, основана на науката. Насоки за първа помощ на авторитетни световни организации.


На Вашите въпроси в понеделник, сряда и петък, в интервала между 10 и 12 ч., ще отговаря Марияна Манушева.Марияна Манушева

Марияна Манушева е инструктор по първа помощ, първа помощ на работното място и първа помощ на бебета и деца с няколко международни сертификата. От 2018 г. е и инструктор по основно поддържане на живота и автоматична външна дефибрилация към Европейския съвет по ресусцитация.
По образование е физик, има докторантура по астрофизика и работи в Института по астрономия на БАН като гл. асистент в отдел „Галактики и космология“.
Започва да се занимава с първа помощ през далечната 1996 г. като член на Университетския аварийно-спасителен отряд и Български младежки Червен кръст.
През 2006 г. основава FirstAidbg.com – единствения български сайт с пълен спектър от услуги и стоки за първа помощ. През 2016 г. отваря врати на Училище по първа помощ на FirstAidbg.com, през чиито курсове по първа помощ преминават годишно над 1000 души, в това число голям брой бъдещи и настоящи родители и хора, работещи с деца.
Създава авторска програма по първа помощ за обучение на деца между 7 и 12 години. Автор e на „Кратък практически наръчник по първа помощ за родители и работещи с деца“, излязъл в началото на 2020 г.
Председател на Фондация „Първите три минути“ – неправителствена организация в обществена полза, чиято основна цел е внедряването в България на съвременната първа помощ, основана на науката.


Темата е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. При спешни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи


Правила на консултативните теми във форума
# 1
Как трябва да постъпя при задавяне на бебе 7 мес. с храна/вода? В каква поза да бъде, нагоре ли да извършвам потупването?
Виж целия пост
# 2
Как трябва да постъпя при задавяне на бебе 7 мес. с храна/вода? В каква поза да бъде, нагоре ли да извършвам потупването?

Здравейте Нати,
Благодаря ви за въпроса, той наистина е много важен, особено за младите родители.
Ето и последователността от действия, които трябва да предприемете, съгласно най-съвременните насоки за първа помощ, основана на наука.
1. Когато детенцето се задави, първо се ослушайте и огледайте за няколко секунди, дали то може да кашля и да издава звук. Ако кашля активно, оставете го да се изкашля, като го насърчавате и го наблюдавате. Помогнете му да остане в позиция с изправена горна част на тялото, като изправите облегалката на столчето за храна или го извадите и гушнете в изправена позиция. Не го потупвайте по гърба, тъй като това ще попречи на ефективното кашляне, а и може да спомогнете на храната да попадне по-дълбоко в дихателната тръба.
2. Ако бебето не успява да се изкашля или не издава звуци и изобщо не може да поема въздух, незабавно го извадете от столчето за хранене и го сложете да легне по дължината на едната ви ръка по корем. Подхванете брадичката му с пръсти и го наклонете надолу, така че главата му да бъде по-ниско от нивото на тялото. Нанесете удар с долната част на дланта си между двете лопатки в горната част на гърба на бебето и проверете, дали е изплюло това, което запушва дихателната тръба. Ако то успее да поеме въздух, най-вероятно ще се разплаче бурно. В случай, че не може да поема въздух, извършете втори такъв удар и отново проверете. При неуспех повторете и така до 5 удара.
3. Ако ударите не са успешни, обърнете бебето внимателно върху другата си ръка, така че да лежи по гръб и отново го наклонете с глава по-ниско от нивото на тялото. С два пръста притиснете рязко в областта на долната една трета на гръдната му кост, след което проверете дали може да поема въздух. Ако не може да диша, продължете да притискате последователно до 5 пъти.
4. Редувайте до 5 удара с до 5 притискания до резултат. Ако сте съвсем сама и няма кой да ви съдейства, след третия цикъл от удари и притискания, позвънете на тел. 112 и след това продължете да оказвате първа помощ до пристигане на линейка.
В действителност, най-често още при първите удари по гърба, дихателната тръба на детето ще се отпуши и то ще започне да кашля и плаче. Особено, ако се е задавило с вода или течна храна. Тогава просто го изправете и го насърчавайте и наблюдавайте, докато се изкашля и успокои. Ако в последствие има нещо, което да ви притеснява, като свиркащо или затруднено дишане, позвънете на педиатъра си и се консултирайте с него.
Виж целия пост
# 3
Здравейте!
Моят въпрос е продиктуван от ситуацията с коронавируса. Как следва да постъпим, ако някой около нас получи задух? Всички знаем, че това е един от симптомите на вируса. Разбира се може да е симптом и на друг проблем. Но докато чакаме лекарска помощ какво бихме могли да направим, за да помогнем?
Виж целия пост
# 4
Здравейте!
Моят въпрос е продиктуван от ситуацията с коронавируса. Как следва да постъпим, ако някой около нас получи задух? Всички знаем, че това е един от симптомите на вируса. Разбира се може да е симптом и на друг проблем. Но докато чакаме лекарска помощ какво бихме могли да направим, за да помогнем?

Здравейте,
При оказване на първа помощ, първата и най-важна стъпка е да осигурим собствената си безопасност. Ясно е, че ако се нараним или загинем, няма как да бъдем полезни, за този, който има нужда от нас.
Второто важно нещо, на което се опираме, когато оказваме първа помощ е, че обикновено този, който помага не е с медицинско образование, поради което алгоритмите за първа помощ се разработват ясно и просто. В повечето случаи действията, които предприемаме зависят от признаците и симптомите на пострадалия, не толкова от причината, която ги поражда.
Задухът може да бъде следствие от много различни причини, както от заболяване, като ковид, така и от астматичен пристъп, алергична реакция или инфаркт. Ето примерен алгоритъм за действие в такава ситуация, независимо от причината за възникване на задуха:
1. Уверете се, че е безопасно да се приближите. Приближете се на разстояние, не повече от 2 м. и разпитайте пострадалия, как се чувства, знае ли, какво е причинило задуха, има ли заболявания и алергии.
2. По възможност винаги оказвайте първа помощ с ръкавици, тъй като често тежко пострадалите могат да ви изненадат, като се изпуснат по нужда или повърнат спонтанно. Ако имат нараняване, може да влезете в контакт и с кръв, при което има риск от предаване на инфекция. При сегашното положение, ако ще се приближавате до някого, независимо от това дали има нужда от помощ или не, вероятно ще носите предпазна маска.
3. Премерете колко вдишвания и издишвания извършва пострадалия в минута, като го наблюдавате. Нормално човек вдишва и издишва между 12 и 20 пъти в минута. Ако сте взели всички предохранителни мерки и сте обучена, можете да измерите и пулса му, нормално той е между 60 и 100 за минута.
4. Ако пострадалият има отклонения от нормата на дишане и пулс, чувства задух, отпадналост, изглежда блед, устните, плочките на ноктите са посинели, тогава трябва да се обадите на тел. 112, независимо дали се касае за ковид или друго и да съобщите всички оплаквания, признаци и симптоми и да се следват насоките на диспечера.
5. Междувременно, пострадал със затруднено дишане е добре да бъде поставен в поза с изправена горна част на тялото (седнал, облегнат напред върху нещо стабилно) за облекчаване на дишането.
Виж целия пост
# 5
В ситуацията на COVID-19 навсякъде по света хората се замислиха силно за своята безопасност, когато се приближават до, докосват или оказват първа помощ на друг. Особено силна е тревогата, ако се наложи извършването на сърдечен масаж и изкуствено дишане. Затова и най-авторитетната организация, която издава насоки за първа помощ, базирани на наука, даде своето официално становище:
https://firstaid.bg/wp-content/uploads/2020/04/ILCOR-Covid-19-Guidelines.pdf

Най-важният аргумент е фактът, че извън пандемията COVID-19, всяка година над 1 милион души по целия свят претърпяват извънболничен сърдечен арест. Сред тях има много малки деца и тийнейджъри. Единственият шанс за оцеляване на тези хора са КПР и ранната дефибрилация.
Виж целия пост
# 6
Човек никога не знае, кога и къде ще се случи инцидент. Нека предположим следния сценарий...
Извели сте детето си да играе на площадката между блоковете в квартала (било е по време, в което е било позволено Simple Smile). Изведнъж около пързалката се чува суматоха и се струпват други родители. Приближавате се и виждате дете, което лежи на земята, изглежда е паднало от пързалката. Другите родители се суетят и явно нямат идея, как да постъпят. Вие какво ще направите?
Виж целия пост
# 7
Ще се обадя на 112.
Ще проверя дали детето не си е глътнало езика.
Виж целия пост
# 8
Ще се обадя на 112.
Ще проверя дали детето не си е глътнало езика.


Много добре. Как ще проверите, дали детето не си е глътнало езика? Какво очаквате като резултат?
Виж целия пост
# 9
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.
Виж целия пост
# 10
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.

Идеално. Ще си позволя само да обобщя стъпка по стъпка действията, за хората, които не са запознати.
1. Приближаваме се внимателно, ориентираме се, какво точно е станало, внимаваме, дали е безопасно.
2. Ориентираме се в състоянието на детето. Будно ли е, в безсъзнание ли е, адекватно ли е. Майката или човекът, който е с него ще ви бъде от помощ.
3. Ако детето е будно, адекватно, най-вероятно ще се разплаче бурно... проверяваме дали има рани. Ако има нужда, спираме кръвотечението. Добре е да остане под наблюдения за проява на по-късни признаци на мозъчна увреда - замаяност, сънливост или нервност и плач, проблеми с координацията, с храненето.
4. Ако детето е неадекватно и замаяно, не го движим, задържаме го в легнало положение с фиксирана глава, обаждаме се на тел. 112 за линейка.
5. Ако детето е в безъзнание, не реагира на докосване и извикване, освобождаваме дихателните пътища с внимателно отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката. Проверяваме дали диша нормално и ако да, поставяме го в странично стабилно положение, обаждаме се на тел. 112 за линейка и на всеки 2 минути проверяваме за нормално дишане.
6. Ако детето не диша нормално при свободни дихателни пътища, започваме обдишване и сърдечен масаж по схема 5 начални вдухвания, редуване на 30 притискания с 2 вдухвания. След 1 минута, ако няма резултат, обаждаме се на тел. 112 и продължаваме притискания и обдишване до пристигане на линейката.
Всяка от тези техники за първа помощ може лесно да се усвои в практическо обучение по първа помощ, така че човек да е подготвен в реална ситуация.
Виж целия пост
# 11
Децата доста често падат и се нараняват, като в по-голям процент от случаите раните са малки и повърхностни. Каква първа помощ оказвате на своите мъници, когато това се случи? Как се грижите за раните им?
Виж целия пост
# 12
Нося ги винаги в чантата си.


Виж целия пост
# 13
Знам, че е важно раната да бъде почистена от евентуална мръсотия, попаднала в нея при нараняването. Затова първо измивам с чиста вода. Обикновено винаги нося вода за пиене и я използвам за целта. Винаги имам и лепенки в чантата. Ползването на мокри кърпички мисля, че не е добра идея.  Вкъщи промивам с кислородна или сребърна вода, за да не щипе много. Всеки ден раничката я мия с чиста вода или физиологичен разтвор.
Виж целия пост
# 14
Проучванията показват, че най-доброто средство за почистване на малки и повърхностни рани е измиването с чиста вода, а здравата кожа покрай раната и със сапун. Използването на дезинфектант не се препоръчва вместо водата, а ако се налага, то той трябва да бъде на водна основа - кислородна вода, йод повидон, йодасерпт. Спирт и спиртни разтвори могат да се ползват за почистване на здрава кожа и повърхности, тъй като те забавят заздравяването на раните. След почистването на раната, добре е тя да бъде превързана (или да й бъде поставен пластир), за да се избегне повторно замърсяване. Нормално до три денонощия би следвало раната видимо да започне да заздравява, в противен случай е добре да се потърси лекарско мнение. И не на последно място, в нормални условия за такива рани не е препоръчително използването на средства, съдържащи антибиотици, кортикостероди и др. медицински препарати. Ако раната има нужда от такова лечение, добре е тя да бъде прегледана от лекар и той да го назначи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия