Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да оказваме първа помощ? Простите умения спасяват живот!

  • 5 789
  • 22
# 15
Във връзка с риска от предаване на вируса на Covid19 авторитетните световни организации издадоха насоки за оказване на първа помощ с включени мерки за защита на оказващия първа помощ и пострадалия. Повече по въпроса можете да прочетете тук:
https://offnews.bg/zdrave/spasiavame-zhivot-bez-dishane-usta-v-usta-728024.html
Виж целия пост
# 16
Как да окажем първа помощ на дете над 1 г при поглъщане на предмет или храна, която е попаднала в дихателните пътища и детето се задавя и не е в състояние да диша. Мисля, че клипче ще бъде доста по-нагледно и полезно от писмен разказ Simple Smile
Случи ми се веднъж с голямото дете. Ядеше ситно грозде докато скача на леглото. Не успях да му помогна от паника. Добре, че му се повдигна от невъзможността да си вземе въздух и струйката от повръщано избута гроздовото зърно навън и детето се оправи. Да но сега имам второ на 1 година всичко тъпче в устата на парчета
Виж целия пост
# 17
Здравейте ALMIRRA,
Малко по-нагоре подробно сме разисквали именно темата за задавяне на бебе и малко дете.
Ето и видео по темата, което демонстрира, как се изпълняват техниките за първа помощ.
https://www.youtube.com/watch?v=JTWivrN6Gmw&t=10s
https://www.youtube.com/watch?v=oswDpwzbAV8
Виж целия пост
# 18
Кога за последно сте посетили курс по първа помощ? Каква беше темата - първа помощ на работното място, първа помощ за кандидат шофьори, първа помощ на бебета и деца или друга? Какво най-много ви хареса и какво не ви хареса в курса? Какви практически упражнения бяха включени и успяхте ли да упражните това, което се преподаваше? Бихте ли повторили?
Ще се радвам да дискутирам, как се учи човек да оказва първа помощ Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Ако детето лежи по гръб ,не може да диша и е в безсъзнание,може да си е глътнало езика.
Знам,че  не трябва да се отваря устата,нито да се бърка в нея.
Главата трябва да се наклони назад,а с два пръста да се натисне под брадичката.

Идеално. Ще си позволя само да обобщя стъпка по стъпка действията, за хората, които не са запознати.
1. Приближаваме се внимателно, ориентираме се, какво точно е станало, внимаваме, дали е безопасно.
2. Ориентираме се в състоянието на детето. Будно ли е, в безсъзнание ли е, адекватно ли е. Майката или човекът, който е с него ще ви бъде от помощ.
3. Ако детето е будно, адекватно, най-вероятно ще се разплаче бурно... проверяваме дали има рани. Ако има нужда, спираме кръвотечението. Добре е да остане под наблюдения за проява на по-късни признаци на мозъчна увреда - замаяност, сънливост или нервност и плач, проблеми с координацията, с храненето.
4. Ако детето е неадекватно и замаяно, не го движим, задържаме го в легнало положение с фиксирана глава, обаждаме се на тел. 112 за линейка.
5. Ако детето е в безъзнание, не реагира на докосване и извикване, освобождаваме дихателните пътища с внимателно отвеждане на главата назад и повдигане на брадичката. Проверяваме дали диша нормално и ако да, поставяме го в странично стабилно положение, обаждаме се на тел. 112 за линейка и на всеки 2 минути проверяваме за нормално дишане.
6. Ако детето не диша нормално при свободни дихателни пътища, започваме обдишване и сърдечен масаж по схема 5 начални вдухвания, редуване на 30 притискания с 2 вдухвания. След 1 минута, ако няма резултат, обаждаме се на тел. 112 и продължаваме притискания и обдишване до пристигане на линейката.
Всяка от тези техники за първа помощ може лесно да се усвои в практическо обучение по първа помощ, така че човек да е подготвен в реална ситуация.
            а ако има нещо счупено няма ли да е грешка да движим главата или да поставяме  странично положение?
Виж целия пост
# 20
Ако има индикации, че детето може да има нараняване на черепа, врата или гърба и вие сте обучена как да проверите дали диша само с хватка с избутване на челюстта и да го завъртите без разместване, тогава трябва да го направите така. Това е по-благоприятния вариант, разбира се. Но имайте предвид, че осигуряването на проходими дихателни пътища е с приоритет, тъй като след третата минута без кислород в мозъка започват да настъпват необратими увреди.
Затова, най-добре е човек да премине практически курс, където се разиграват различни ситуации и могат да се упражняват всички техники за първа помощ.
Виж целия пост
# 21
Здравейте отново. Видеата горе бяха много полезни. Не ми стана ясно до колко месечна възраст на бебето са приложими?
Бихте ли ни предоставили подобно видео и за по-големи деца, да речем 5-6 годишни.
Виж целия пост
# 22
По отношение на техниките за първа помощ разделяме хората на бебета (от 0 до 1 годинка или докато могат да стоят сами стабилно на крака), деца (от 1 до около 8 години или до началото на пубертета) и възрастни (всички останали). Така че техниката за оказване на първа помощ при задавяне с поставяне върху ръка или с подпиране върху крака е приложима до около 1 година. След като детенцето може да стои само изправено, можете да приложите ето тази техника. Тя е приложима и за възрастен.
https://www.youtube.com/watch?v=etyEWWEtbqI
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия