Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Биохимичен скрийнинг и пренатален тест

  • 663
  • 13
Здравейте. Бременна съм в началото на 9 г.с. Може ли някой да ми обясни как се прави биохимичен скрийнинг и пренатален тест? На този етап необходими ли са други изследвания? Не намерих информация. Благодаря предварително. 😊
Виж целия пост
# 1
Биохимичния скрийнинг е статистическо изследване, което няма 100% - това достоверност. Състои се от две части- кръвна проба- устсновяване нивата на papp- a и beta- hcg, втората част се състои в ехографско изследване, чрез което се измерват нужните маркери. Двете изследвания се споставят и на базата на получените резултати се изчислява какъв е процентния риск за някои от най- често срещаните синдроми като Даун.
Пренатестът е днк изследване и има почти 100% точност, но е доста скъпичък. Като бонус можеш да разбереш и пола на детето.
Виж целия пост
# 2
Биохимичния скриниг се прави около 12 седмица, обикновено с първата фетална морфолигия. Вземат ти кръв и я пращат за изследване. Чрез него определят каква е вероятността детето ти да е със Синдром на Даун и още няколко други болести. Той представлява само статистика и се вземат предвид ред показатели, които описваш преди това, като възраст, заболявания и т. н. Пренатални тестове има много, но те не са задължителни, даже е хубаво да се избягват, тъй като са все пак доста инвазивни процедури. Такъв тест се налага ако резултата от БХС е притеснителен, например при висок риск за Даун. Във всички случаи това трябва да бъде обсъдено със следящия АГ. Когато в 12гс се запишеш на женска консултация ще трябва да дадеш кръв и урина за изследване, може и микробиология и цитонамазка ако АГ предцени. Не се притеснявай да питаш сшедящия те за всичко, което се върти в главата ти.
Виж целия пост
# 3
Пренатестът е неинвазивно изследване, взима се само кръв и не крие рискове, но е скъп. Явно се бъркаш с амиоцентеза и хорионбиопсия.
Виж целия пост
# 4
Изключително коректен и информатовен пост на Вики. Време си е за пренатест. Скъп но е точен. Биохимичния скриининг в около  12 седмица е едно огромно бла бла. Амниоцентезата и хронобиопсията носят риск.
Виж целия пост
# 5
Има БХС и комбиниран БХС - второто включва и изчисляване на риск от прееклампсия.

И в двата случая се прави ехогпафско и доплерово изследване, като резултатите от замерванията се комбинират с хормоните и статистически данни и се изчислява риск за трите синдрома - Даун, Едуардс и Патау.

Пренаталния тест може да даде информация за същите синдроми, но само това. Няма да премери бебето, кръвотока му, сърце, бъбречета, стомахче и т.н. Нито ще даде информация за плацентата и кръвотока на маточните артерии.

Повечето специалисти ФМ препоръчват пренатален тест само ако има съмнение при ехографския преглед.
Виж целия пост
# 6
Да кажа че БхС винаги трябва да се прави комбинирано с фетална  и от такова комбинирано нещо  с измервания на серумни маркери а не хормони  ( комбинирани с възрастов риск който е число по принцип , не подлежи на замерка )   и включен човешки фактор за ФМ накрая става едно голямо нищо. Аз съм от живите доказателства. Феталната видяха нухалната че била широка,  бхс показа голям риск зарадфи възрастта ( 39 г.)  И накрая ми направиха амнио което е рискова манипулация. Детето е здраво , но що нерви изхабихме по тези глупости.  За съжаление тогава нямаше пренатест, сега този тест е удобство , абсолютно безопасна диагностика на генетичните аномалии. Останалите неща по вече физически аномалии си остава да будат видерни наФМ. За съжаление има и грешки но това е друг въпрос.
Виж целия пост
# 7
Правих БХС и ми показа среден риск, но заради възрастта (39 г.) реших да си направя пренатест. При него резултата е точен, а не вероятност, но е много скъп.
Ако искаш да си спокойна, е добре да направиш пренатест и фетална морфология.
Виж целия пост
# 8
Моят съвет е ( от четири бременности опит ) е да си направиш сега неинвазивен тест за Даун и в 11-12 седмица да отидеш за ехографско изследване ( морфология). Да даваш кръв за скрининг си е излишен стрес. С второто бях на 24 - рискът беше 1:500 , здраво бебе. С третото бях на 28 - риск 1:2100, здраво бебе. С четвъртото правих на две места скрининг, единият резултат беше 1:900, на другото място 1:10000! Реших да направя пренатест и да не се чудя повече - здраво бебе.
Виж целия пост
# 9
Здравейте. И аз си пуснах Пренатест и днес излязоха резултатите. Нали това означава, че всичко е наред? 😌
Виж целия пост
# 10
Аз не мога нищо да видя, но при всички случаи трябва да има обяснение на български. Ако нещо те притеснява, свърши се с центъра.
Когато си правих, ми се обадиха и казаха, че всичко е добре и пола. След това погледнах резултатите на имейла.
Виж целия пост
# 11
Аз не мога нищо да видя, но при всички случаи трябва да има обяснение на български. Ако нещо те притеснява, свърши се с центъра.
Когато си правих, ми се обадиха и казаха, че всичко е добре и пола. След това погледнах резултатите на имейла.

Вече момичета в друга тема ми разясниха и се разбра, че всичко е наред. Може и утре д ми звъннат от Пренатест. Днес ми го изпратиха към края на деня. Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Според теста няма хромозомни аномалии в посочените хромозоми. Но е добре да отидеш и на АГ специалист фетална морфология, за да огледат бебето отвсякъде.
Виж целия пост
# 13
Страхотно!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия