Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изключително проблемно хранене на кърмаче

  • 617
  • 7
Здравейте имам бебе на 5м и половина, роден 3,650, през първите два месеца качи съответно 1,600 и 1,200. Беше доста лаком и хапваше с охота. Само на кърма е. През послесните 3 месеца имаме огромен проблем с хапването, апетита му намаля, като напоследък хич го няма изяжда по 40-50гр. на ядене,съответо последния месец спря и да качва. Храненето е мъка, пробвахме какво ли не- кърма от шише, АМ, захранване, вода.. Ходим по доктори,следи се от педиатър, гастроентеролог, направили сме доста изследвания и всичко изглежда добре, включително преди седмица лежахме в болница и го храниха със сонда, според докторите там проблема е поведенчески. Диагнозата, която поставиха е кърмаческо безапетитие.. Само че това продължава вече 3 месеца, а аз се побърквам с постоянно мерене на детето преди и след хранене, пробване на всякакви пози за хранене, опити да го нахраним със шише(той категорично отказва да си сложи нещо в устата), едно реване, пищене когато дойде време за хранене. Той не реве че е гладен и ако аз не предложа да хапне, няма да си потърси. Иначе детето е усмихнато, има тонус, смее се, играе си.. Някой сблъсквал ли се е с такова нещо и ако да, моля споделете опит, защото аз съм изчерпана и дооста отчаяна вече. Благодаря ви
Виж целия пост
# 1
Кърмаческа стачка? Така ми звучи на мен, щом няма установен проблем от лекарите.  Ако е това е труден период, но ще мине. Пробвали ли сте да храните детето в просъница? Тогава сучат най-добре. Точно когато заспива или когато приблизително трябва да се събуди. На какви интервали опитвате да го храните? Пие ли вода? Само на кърма ли е в момента?
Виж целия пост
# 2
Големият ми син и племенницата ми бяха така.
Синът ми след втория месец спря да се храни. Изпиваше общо за деня около 200-250мл с мъка. Той също се роди 3,650 и качваше според нормите. Беше много игрив и жизнен, но моооогоо слаб. След като започна да хапва пюрета се пооправи. За съжаление до ден днешен е много злояд и храненията са мъка.
Племенницата ми спря да се храни в периода на коликите. Усетеше ли шише изпадаше в истеричен рев. Снаха ми я вземаше на ръце и започваше да обикаля двора, за да я нахрани. Имало е дни в които е яла само по веднъж. Когато започна да се храни с обща храна се пооправиха нещата. Много обича мусака и таратор Joy
Виж целия пост
# 3
Моята дъщеря беше спряла да се храни около 4 месец. Ядеше по 200 мл ам за 24 часа. Всичко и беше на ред, не се сещаше да яде,  ако не и давах на сила. Момичетата във форума казаха,че е период и ще мине. Така и стана. Пробвай да му даваш докато спи или минути преди да се събуди. При нас това действаше.
Ако даваш кърма от шише или ам, пробвай да го даваш малко по-хладко.
Виж целия пост
# 4
Сега е само на кърма, вода не иска да пие. Общо взето не признава нищо което е в шише или лъжичка, само от гърда яде и то в оскъдни количества. Пробвам да го захраня, но за сега греда. Предлагала съм хапване и на 2 часа и на 5 часа, с идеята да огладнее, но уви. Имем чувството, че няма свършване този ад. От 24часа, сигурно 20 прекарвам в опити да го нахраня 🙄
Виж целия пост
# 5
А как наддава?
Със съня как е?
Разкажете малко повече за организацията на кърменето.


В този период бебетата все повече имат по-важни занимания от това да се хранят. Пробвайте кърмене на тихо място, без тв, радио и т.н., и дори леко притъмнено. Сложете нещо на врата си, което да е интересно за него. Помислете дали за този период сте променили хранителни навици, козметика, спортуване, дали се е възстановил цикъла ви, всичко, което по физиологични или физични причини може да е променило вкуса или мириса на кърмата. Има ли нов човек наоколо за тези месеци или нещо друго, което до момента не е било така, както преди това.
Спрете да прекарвате толкова време в опити да го нахраните и се отпуснете, играйте с човечето, бъдете около него, гушкайте се голички, за да ви усеща и ползвайте кантара само веднъж седмично.

И имайте предвид, че от 3-4 месец нагоре бебетата започват да се нахранват по-бързо, защото заяквата, а също тръгват и зъбките, което може да ги дразни.
Виж целия пост
# 6
Последния месец е с 100гр надолу, а предните два месеца е качил по 250гр. През деня спи- 2 или 3 пъти по 40 мин.,а нощния сън му е дълъг- 21:30 заспива и се буди в 8:00,като може да се събуди 1,2 пъти през ноща, но повечето нощи си спи без пробуждане. Кърмех го на поискване в началото, сега пробвах различни варианти- на 2 часа, защото не изяжда повече от 50-60гр, след това увеличих интервала, защото реших, че е често.. На 3 часа пак същия грамаж изяжда, на 4 часа-пак така. Проблема е че той не огладнява, сутрин вместо да се нахвърли да яде след такава дълга пауза, той не иска.. Дори като му предлагам, той извръща глава и не иска да захапе. Няма нещо ново, нито в обстановката, нито в моя режим на хранене, единственото различно нещо е, че преди десетина дни ми дойде цикъла за първи път след раждането. Доста съм притеснена, отчаяна и изморена вече, да подържам кърмата също ми е трудно, помпата се е превърнала в продължение на ръката ми и въпреки това количеството, което изцеждам намаля.. Какъв е този период толкова месеци, мислех си че кърмаческите стачки и такова безапетитие отминава за дни или седмица, две..
Виж целия пост
# 7
Напълно ви разбирам. Изцеждала съм кърма в продължение на година и малко и знам колко е трудно.

Може да пробвате да предлагате кърма през нощта когато се разбуди, или ако усетите лека фаза на съня. Тогава по-малко обръщат внимание какво се случва.
Обърнете се към консултант по кърмене, може да даде полезни насоки.
Покрай месечния цикъл кърмата променя вкуса си и често бебетата ядат с неохота.
Сега се сещам, че може да пробвате да предлагате кърма със сонда, прикрепена към пръст.
Опитайте се да се успокоите, за да не предавате негативната емоция. Опитайте за известно време 3-4 дни, до седмица, да не настоявате за яденето, а повече да играете и да се гушкате с бебока. Т.е. да не фиксирате внимнието му около храненето.

Ако има 3-4 доволно мокри памперса за денонощие и 1-2 изцапани с повече от еднолевова монета, значи не са зле нещата.
Сънят ми се струва една идея по-малко за тази възраст, но не е фрапантно.
Ако давате вода или чай, опитайте да намалите за няколко дни. (Бих казала да спрете, но не е редно, за да не се рискува дехидратация). Преосмислете и хранителни добавки, ако давате, или за колики някакви неща.
Обърнете внимание и на това, което вие консумирате, да не е нещо оттам, което може да влияе на апетита.
Надявам се нещата скоро да се подобрят. Потърсете консултант, има безплатни такива (ЛЛЛ, НАПК за България), има и платени.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия