Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инфекция след недобре почистен зъбен камък

  • 343
  • 2
Здравейте, имам проблем, който започна преди месец - отидох за почистване на зъбен камък при стоматоложка, която очевидно не си е свършила работата професионално. По принцип преди тази процедура имах много добри зъби и гледах да спазвам някаква профилактика. За съжаление след две седмици забелязах че изведнъж единият зъб венецът леко се оголи докато си миех зъбите реших, че е от твърдата четка и я смених. Оказа се обаче, че тя не изчистила добре плаката и зъбния камък и е полирала зъбите отгоре. Беше започнала карантината и реших че мога да я доизчистя сама и си взех пародиум гел- което беше грешка не съм предполагала, че непочистеното от нея може да е толкова опасно за здравето.  Уж се махаше, но забелязах че все едно зъбите излизат нагоре и се разместват - не се бях сблъсквала с такава ситуация и предположих, че така ми се струва. В крайна сметка стана още по-зле -щипеше ми езика, явно беше и обложен- като че ли плаката тeчеше отвсякъде и  дори ми направи дупка във венеца на един от зъбите.  Всъщнот при всяко почистване с гела сякаш зъбите се разместваха. В крайна сметка след един месец получих такова възпаление и   въпреки Ковид отидох на стоматолог. Тя се хвана за главата и първо твърдеше че не си мия зъбите- накарах я все пак да ме почисти. Каза, че имам и гъбична инфекция на езика предписа ми едно гелче, но не действа особено -резултатът от почистването беше плашещ от почти безупречни зъби сега имам разкривени зъби, по едри и сякаш челюстта е непропорционална. Инфекцията не отминава вече седмица стоматоложката каза, че тази  гъбичка на езика  унищожавала зъбите-а аз не съм чувала за такава. Въпросът ми е има ли такава гъбичка или съм пипнала някой Инфекциозен парандотит- очевидно непочистената плака и зъбен камък са стояли повече от месец в устната кухина въпреки моите усилия да ги махна. Също така има особен дъх на блато , езикът ме щипе и трудно ям- венците все още са възпалени, а зъбите ги чувствам много нестабилни. Много ще бъда благодарна за съвет към какъв специалист да се обърна защото положението очевидно е сериозно. И никога не съм предполагала, че едно уж здравословно почистване на зъбен камък може да нанесе такива поражения.
Виж целия пост
# 1
Няма връзка с почистването на зъбния камък. Така описано прилича на улцеро-некротичен гингивит/стоматит. Бактериална инфекция, обикновено при понижен имунитет, може и при някакво системно заболяване. Жабуркаш няколко пъти на ден с разредена кислородна вода и внимаваш с четкането на зъбите, да не травмираш венеца допълнително. Назначават се и антибиотици и метронидазол, но това от стоматолог, не по нета.
Виж целия пост
# 2
Няма как да няма връзка - непочистена плака и зъбен камък един месец, преди това имах здрави зъби и нямах проблем с венците. Освен това  бях здрава- забравих да кажа, че след първото злополучно почистване зъболекарката ми предписа Родожил, който съдържа Метронидазол.  При какъв лекар трябва да отида,  за да ми назначи лечение? Стоматоложката явно не може да се справи. Предполагам, че трябва и изследвания- микробиология и т.н Това може ли да се направи в Стоматологичния факултет? Досега ми предписаха Дактарин гел и Микомакс,  но няма особен ефект.

При улцеро некротичен гингивит стоматит няма ли язви и ранички -аз нямам такива- само жълти полипи по езика с особена миризма и сухота в устата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия