Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Уреждане на финансови и имотни въпроси при развод

  • 2 643
  • 3
Здравейте!
Предстои ми развод, а в последните няколко месеца се случиха няколко значими неща от гледна точка на финансите и общото имотно състояние на семейството ни. Ето фактите:
1. Майка ми ми прехвърли чрез дарение, голям апартамент и гараж. /Доколкото знам, това с дарението си е само за мен, въпреки, че се е случило по време на брака/
2. Теглихме ипотечен кредит, като ипотекирахме големия апартамент и купихме за майка ми по-малък. Кредитът се води на двама ни, но съпругът ми е водещ, тъй като е с по-голямата заплата.
3. И двамата имаме по един автомобил, придобит по време на брака.
С него имаме абсолютен консесус по въпросите с разпределението на имането - апартаментите и моята кола са си мои, а неговата кола си остава за него. Съответно кредита изцяло аз ще си го погасявам, той ще изплати само частта, която е за неговата кола.
Въпроса най-вече е за кредита, тъй като предполагам за имотните отношения, в делото ще се уредят лесно нещата...
Има ли вариант да бъде прехвърлен на моето име, а той да си е свободен да тегли и т.н.. все пак да не е вързан за мен следващите 30г...?
Мислех си евентуално за рефинансиране, не знам дали е подходящ механизъм за справяне в ситуацията..?  Изобщо съм готова на всякакви идеи, за да продължа живота си сама, без неговото участие, както и той да си продължи без моето. И предварително благодаря за вниманието.
Виж целия пост
# 1
Според мен, поговори с банката, така ще разбереш дали и как може да се прехвърли кредита на твое име. Може би ще искат поръчител, ако ти е прекалено ниска заплатата? Те да кажат. Дали няма да се наложи и нещо друго да се ипотекира? Във всеки случай, според мен най-малкото ще има разходи по прехвърлянето на кредита, т.к. ипотеката нали минава пред нотариус. Така че нека банката ти каже и всички разходи, за да си вземеш информирано решение.
Виж целия пост
# 2
Аз пък не виждам ли логика да не я одобрят, но ми е странно как са ипотекирали като залог голям апартамент, за да вземат малък, че и са взели кредит двамата за малко жилище за 30 години. Като имаш залог за пред банката, твоя собственост, е доста по-лесно да ти предоговорят кредита на твое име, само че наистина ще имаш ли пари да плащаш вноската? За да имате нещо заедно ли сте и двамата съкредитори, или по необходимост? 30 години май е максималният срок на кредит, който се отпуска, и то се гледа възраст на кредитоискателя и пр., а на вас ви е за толкова години кредит, взет от двамата.
Виж целия пост
# 3
С банката със сигурност ще говоря, всъщност кредита се води ипотечен, но не е целеви за покупка на жилище. Затова и лихвата ми е една идея по-висока, също така отговаряме с цялото си имущество, не само с ипотекираното. Изтеглен е за 25 години, вноската мога да си я покривам сама, така или иначе с него рефинансирахме и стар кредит на майка ми, така че с нея си делим вноските за момента, но дори и да не ги делим, аз заработвам по специалността ми допълнително.
Аз съм държавен служител, смятах че това е някакво предимство пред банките, но при изчисление на лихвата в двата варианта - с мен водещ кредитополучател и с него, при него се получи по-добре, тъй като неговата заплата е по-голяма....
Иска ми се да получа някакви идеи и все пак като отида в банката, което ще е в четвъртък, да знам в каква насока да говорим горе-долу...

Като цяло идеята за живота ни беше съвсем различна.... от 6 години се борим за дете, големия апартамент трябваше да побере нас, заедно с бъдещите деца, а тъй като майка ми живее в него, трябваше да осигурим дом за нея.
За съжаление, психиката му не издържа и сега за мен остава да продължа напред, като имотите си остават за мен /аз ще си живея в големия, майка в малкия/, както и кредита, а той продължава с живота си Simple Smile Затова търся и вариант, в който той да не присъства по никакъв начин в моя живот от тук нататък. Пък и той да има възможност при необходимост да си тегли за каквото му е необходимо....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия