Проста и вкусна рецепта за греяно вино - набавяне на съставки

  • 650
  • 2
В търсене на оптимална рецепта за греяно вино, разгледах няколко, но някои неща не са ми ясни.

Ромът (конякът ) защо е опционален и защо се слага?   
Подправките доколкото разибрам се слагат - цели (пипер, карамфил, кардамон, анасон...) - то действат ли така (гледах и миксове gluhwein в Германия, един от тях беше сниман през найлон и не беше млян/стрит)
Сокът на лимон/портокал също ми е енигма в случая (киселина).
И може ли да се мине без (толкова) захар? Все пак се пие вечер.
 
В магазините виждали ли сте gluhwein ? В амазон.де има доста, но не са евтини и за това се реших да си направя микс.
 Но бих тествал за сравнение и когато искам по-бързо да стане

Ako нямаме под ръка пресни плодове - намират ли се в сушен вариант (без вредна химия) портокалови/ лимонови кори, ябълка (имам в момента от райска ябълка чипс) .
Канела и ванилия - също, последната я видях натюр в био магазин но от сорта на 20+ лв.
 Но по-добре да е на шушулки? За канелата - ще си взема цейлонска в двата варианта (цяла и на прах)
По принцип си търся и хаванче за такъв тип (корави) семена. Но не намирам такава която да не се саморазровна ( търся с гладка, неглазирана повърхност, неметална) В краен случай дървена... макар че там се предават миризми.
За виното - знам че трябва да е сухо, червено.


https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448724.msg13328106#msg13328106
Нещо не толкова сложно от процедури (карамелизация, чайове и прочие) като:
Скрит текст:
Цитат
Moята рецепта за греяно вино: леко карамелизирам захар, добавям бутилка вино, канела на пръчици, кардамон в кутийки, мускат, джинджифил, карамфил, резени портокал или мандарина. Вари се на бавен огън, докато леко започне да се сгъстява
Други рецепти:
" - канела на пръчица, кардамон, карамфил малко индийско орехче, две три супени лъжици мед, бахар, малко коняче, може и водка"

https://bg-mam.ma/p/448724/13328106
https://www.kulinarno-joana.com/2011/01/viennese-christmas-punch/
https://www.thekitchn.com/recipe-german-gluhwein-238371

Теми:
https://www.bg-mamma.com/?topic=246412
https://www.bg-mamma.com/?topic=137923
Виж целия пост
# 1
Купих готово от Лидл - но е доста кисело (зъбите чак стържат), та да попитам - ако слагам само кора от цитрус - ще подкисли ли средата? Освен ябълка (която пак е кисела, но не и като резен портокал) - какво друго - стафиди?
Семената - цели ли се слагат? Ако са смлени/ счукани - няма ли да е по-бързо?
Имате ли фаворит за готов микс? Мисля да провбам някой от amazon.de, за еталон... макар че не виждам кой знае какво вътре.
Виж целия пост
# 2
Glühwein не е кисело. Но често се прави от най-скапаното вино.

В тенджерка слагам вино, сухо, добавям канела, карамфилче, анасон, порт.корички, бахар, кардамон. Може и звездовиден анасон. Всичко е цяло, коричките на ситно. Трябва да са без химикали, иначе горчи и е вредно.
Виното не трябва да ври, само да се стопли. Така 15-20 Мин.
Захар не слагам.

Сок и захар се слага, за да дооправят виното, но ако се ползва качествено няма смисъл. Също със сок може да се разреди виното, ако ще се пие повече.
Ром не слагам, то замайва и без ром.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия