Ромът (конякът ) защо е опционален и защо се слага?
Подправките доколкото разибрам се слагат - цели (пипер, карамфил, кардамон, анасон...) - то действат ли така (гледах и миксове gluhwein в Германия, един от тях беше сниман през найлон и не беше млян/стрит)
Сокът на лимон/портокал също ми е енигма в случая (киселина).
И може ли да се мине без (толкова) захар? Все пак се пие вечер.
В магазините виждали ли сте gluhwein ? В амазон.де има доста, но не са евтини и за това се реших да си направя микс.
Но бих тествал за сравнение и когато искам по-бързо да стане
Ako нямаме под ръка пресни плодове - намират ли се в сушен вариант (без вредна химия) портокалови/ лимонови кори, ябълка (имам в момента от райска ябълка чипс) .
Канела и ванилия - също, последната я видях натюр в био магазин но от сорта на 20+ лв.
Но по-добре да е на шушулки? За канелата - ще си взема цейлонска в двата варианта (цяла и на прах)
По принцип си търся и хаванче за такъв тип (корави) семена. Но не намирам такава която да не се саморазровна ( търся с гладка, неглазирана повърхност, неметална) В краен случай дървена... макар че там се предават миризми.
За виното - знам че трябва да е сухо, червено.
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448724.msg13328106#msg13328106
Нещо не толкова сложно от процедури (карамелизация, чайове и прочие) като:
" - канела на пръчица, кардамон, карамфил малко индийско орехче, две три супени лъжици мед, бахар, малко коняче, може и водка"
https://bg-mam.ma/p/448724/13328106
https://www.kulinarno-joana.com/2011/01/viennese-christmas-punch/
https://www.thekitchn.com/recipe-german-gluhwein-238371
Теми:
https://www.bg-mamma.com/?topic=246412
https://www.bg-mamma.com/?topic=137923