Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Скъпо ли е да си студент в София?

  • 4 096
  • 59
Здравейте. Време ми е за университет. Да кажем, че съм се ориентирала към няколко специалности, но все още се чудя в кой град да уча и да се развивам. Като, че ли много ми се учи в СУ, но ме тормози факта, че е в столицата и това го асоциирам с по-скъп живот в сравнение с провинцията. Но така ли е наистина? Аз съм скромно момиче, семейството ми е малко под средната класа, нямаме големи възможности. Не ме разбирайте погрешно, не бих искала те да ме издържат вечно, но аз все още не знам дали например лекциите ми ще бъдат съвместими с работа, дали веднага ще си намеря работа и отделно ще имам разходи, просто не знам как ще протекат нещата поне в началото, така че родителите ми ще ми помагат, колкото могат. Просто не знам дали имам шансове да оцелея в София. Малко ме съмнява само богатите деца да отиват  да учат в там, но все пак. И тук изобщо не става дума за квартира - ще съм на общежитие, ако ще и да е на много мизерно място, просто нямам избор. По нощния живот не си падам, не смятам да си давам парите по дискотеки и алкохол. Питам ви за по- елементарни неща като храна, градски транспорт, услуги, кафенета. Реално по-скъпо ли е да си студент в София, отколкото в другите градове? Дали въобще ще мога да оцелея? Другият ми вариант е ВТУ, навярно в Търново е по-евтино, близо е до града ми, но мненията за университета не са много добри. Струва ми се, че в София, ще имам повече възможности. На къде да поема?  Поздрави!
Виж целия пост
# 1
Здравей, pandazzrock, като майка на студент в София и семейство с неголеми възможности ще ти кажа нашите разходи: общежитията са 100лв наем и сметки. Даваме 600лв на месец-по 20лв на ден, които са за храна, кафе и т.н. Карта за целия транспорт е малко под 22лв на месец. Отделно да се прибира отвреме на време трябват пари. Най-евтино е с влак, сметни си такива разходи според това къде живееш и колко често мислиш да се прибираш. За учебници имаме около 100лв на семестър, някои преснима, други са от библиотека. Не живее лесно, но това е което можем да си позволим. Справя се някак.
Виж целия пост
# 2
Няма гаранция и, че във Велико Търново ще ти е лесно. Няма гаранция, че там би могла да съвместяваш университет с работа. Няма гаранция, че би могла да си намериш прилична работа там. Какво мислиш, че можеш да работиш там? В София е по-скъпо. Ако човек има желание, винаги намира начин. Ако си по-амбициозна е много по-възможно да си намериш работа още като студентка, може  да караш някой стаж и да не работиш като сервитьорка или продавач-консултант. Може пък и нищо да не си намериш. Винаги са възможни и двата варианта. И е грешка да мислиш, че едното е по-сигурно от другото. Естествено, че трябва и доза късмет,  то тая София все едно Ню Йорк, големият страшен град. Град, като град. Ако не те мързи, ако искаш да работиш ще се опарвиш. Ако стоиш и не поемаш инициатива и чакаш нещо от небето да стане, няма да стане.  Ще се оправиш. Просто това мислене, аз съм бедна, страх ме е и т.н си ги изкарай от главата. Не ти казвам да идваш революционно настроена да завладяваш света, защото и това е много неприятно като поведение, просто малко по-смело.
Виж целия пост
# 3
Не е страшно и въобще не е безбожно скъпо, но все пак донякъде зависи с какви доходи ще разполагаш месечно, както и какъв начин на живот ще водиш тук. Студентската карта за градски транспорт за всички линии автобуси, трамваи, тролеи и метро е 21,50 на месец. Заведения за хранене и кафенета има безброй много както на достъпни, така и на космически цени. Можеш също да се възползваш от стола на СУ, преди беше доста евтино. Работа можеш да си намериш и спрямо заетостта ти в университета. В джобс.бг например има обяви за работа, които са отбелязани като "подходящи за студенти", на непълно работно време и т.н. Част от колежките ми в университета идваха пак като теб от друг град, от семейства със средни доходи (по техни думи), бяха на общежитие и се оправяха. Според мен щом искаш да учиш в СУ и вашите могат да ти помогнат докато си стъпиш на краката, опитай.
Виж целия пост
# 4
600лв на месец... За учебници 100лв на семестър...  Справя се някак.

Оффтопикно като се сетя преди десетина години как нашите ми даваха 250-300 на месец, с които трябваше да си купувам и учебниците и билетите за вкъщи, и си мисля, че с толкова пари се справя някак си Grinning
Виж целия пост
# 5
Около 1000лева на месец ще те оправят,това без семестриалните такси.Цените в сравнение с провинцията са двойни.
Виж целия пост
# 6
Хиляди момичета и момчета от цяла България учат в София и се оправят- кой с помощ от родителите, кой с почасова или целодневна работа. Избери си университет, който е възможно най-добрият за твоята специалност, има значение къде точно си завършила висше не само като диплома, но и като знания. За другите неща ще се оправиш, човек знае две и двеста, колкото и клиширано да звучи
Виж целия пост
# 7
Около 1000лева на месец ще те оправят,това без семестриалните такси.Цените в сравнение с провинцията са двойни.

Кои цени са двойни?
Храната навсякъде е на подобни цени. Щом ще е на общежитие, ще е около 100ина лева. Карта за ГТ 20-25 лв. Ако ходи на стол, може да се вмести в 10 лв. на ден. Ако говорите за ходене по заведения, да, там е скъпо. Ресторанти, барове, дискотеки....
В София има по-големи възможности за намиране на работа, дори и в началото на следването - на смени в магазин, заведение, гледане на деца, в някой детски център.
Каква специалност искаш да учиш? Във ВТУ много добре е залегнало обучението рисуване, скулптура и най-вече иконопис. Може би там е едно от най-добрите места за това...
Виж целия пост
# 8
Храната само във веригите е еднаква.Във редовните магазини, пазарите,заведенията за бързо хранене,дрехите, такситата, фризьорски и козметични услуги и др. са почти двойни.Синът ми е студент в София и често ни се налага да ходим и по друга работа и правя съпоставка.
Виж целия пост
# 9
Ами, няма да си купува храна от друго място освен от големите вериги, а и както каза авторката, не ходи по заведения, няма да ползва таксита, няма да си купува често дрехи, ще се справи.
Храната в студентския стол е на символична цена, може да се храни на обяд и вечер там.
Тъпо е да напишеш - цените са двойни.....щото не са чак двойни, особено за един студент, който не ходи на ресторанти и дискотеки.
Виж целия пост
# 10
То и заплатите в някои фирми не са по 1000лв чисто, та за студент да харчи хилядарка на месец... Може, ако ходи по заведения, ресторанти  и си купува маркови дрешки. Авторката не спомена да ги прави тези неща, така че с доста по-малко би се справила. Минимумът някъде бих казала, че е 400-500лв на месец, даже и по-малко, ако живее скромно.
Виж целия пост
# 11
Как 1000 лв? Open Mouth Да харча 1000 лв на месец ще е абсолютно непосилно за семейството ми, а спестяванията ми ще хвръкнат за нула време. Аз и без това не съм много социална. Бих се ограничавала от много неща, дори да не ходя по кафенета, но нали все пак трябва да съм поне малко да се сближавам с бъдещите си колеги, приятели посещавайки такива места от време на време. По дискотеки и други подомни места, събития и без това не си падам, така че ще ми е лесно да не стъпвам там. Дрехи много рядко бих си купувала или като цяло пазарувала от молове и скъпи магазини. Просто се чудех дали дори да се ограничавам максимално, пак няма да е скъпо. Била съм София само 2-3 и просто ми е правело впечатление (може би, защото съм от малко градче), че цените са малко по-различни там. И все пак благодаря за отзивите. Thinking
Виж целия пост
# 12
Първо и най-важно е да решиш кой университет е най-подходящия за теб и специалността, която желаеш.
Второ, да изкараш изпитите. Въпреки голямото ти желание, няма да е лесно, понеже в София са най-много желаещи.
Трето, сигурна ли си, че ще се класираш за общежитие? Понеже не е лесно, а свободните наеми са високи /поне 400 лв за едностаен или 200 лв. за стая/
Чак след това почни да мислиш дали ще се справиш в София. Мое лично мнение е, че за студент на общежитие, който живее скромно, 500 лв. може да се живее. Освен това може да имаш и стипендия, която ще ти помага допълнително.
Трябва да сметнеш и таксите на семестър. Държавните поръчки зависят от специалността и не помня в какъв порядък бяха, плюс това са се променили с времето.... Провери си за твоята колко е точно. Ще имаш немалък разход и за учебници, но, ако си редовна на лекции, може и от това да се спести. Или пък учебникът да се снима.

ВТУ в никакъв случай не е лош, даже напротив. Зависи какво точно искаш. Цените там не са много по-ниски, само квартирите може би са... Но пък иначе градът е удивителен.

Може да започнеш работа и да помагаш на вашите в издръжката.
Не е непосилно. Има студенти, които не получават помощ от никъде и пак се справят.
Виж целия пост
# 13
От всички градове с университети в София има най-много общежития. Преди години една приятелка избра да следва София, а не във В.Търново, защото в София имаше много по-голям шанс да я приемат в общежитие. А ако допрем ли до квартира, разходът скача доста.
Да кажат запознатите, но мисля, че ако ще живееш на общежитие в София, ще ти е лесно и със студентските столове-в Студ.град трябва да има няколко такива.
Не съм съгласна, че в София цените са двойни в сравнение с провинцията. Малко по-високи за някои неща, като фризьор, заведения, таксита, може би и дрехи и обувки, но в никакъв случай двойни. Най-фрапанта е разликата в цените на наемите, но ти нали ще си на общежитие.
И едно предимство на София-много по-лесно можеш да си намериш почасова работа,  отколкото в другите градове с университети.
Виж целия пост
# 14
Не във всички университети е лесно да се класираш за общежитие, преди десетина години дъщеря ми, с много висок успех, не успя да се класира в първи курс, а второто класиране излизаше към Коледа. Буквално беше на улицата, добре, че една приятелка на майка ми я приюти, докато си намери квартира. Впоследствие разбрахме, че много хора, които не са студенти, живееха в общежития, а студенти с висок успех се чудеха къде да идат. Имаше приятелки, които живееха в общежитията нелегално, при приятелки, защото нямаше къде. Затова е добре да имаш и резервен вариант. Ако си на общежитие, 500 лв на месец може и да те оправят, щом казваш, че живееш скромно. Семестриалните такси отделно. В София много по–лесно можеш да си намериш работа, отколкото в Търново.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия