Какво готвите за гостите?

  • 8 464
  • 44
# 30
Гостите ни обикновено са наши много близки приятели или роднини.
И не ги събираме накуп.
Тоест готвя за 6-8 човека.

Салати-шопска или овчарска.Червено цвекло с моркови.


Предястия-студени,защото стават бързо.
Рулца по чешки.
Пълнени яйца-сварените жълтъци разбивам с краве масло и пълня белтъците с шприц.Поръсвам с червен пипер.

Основно.
Гостите ни обичат месо.

Вратни свински пържоли.Или пилешки пържоли от бут.
Гъбен сос.Или задушени гъби .
Картофи соте
Задушени зеленчуци.

Или пилешки рула -пълнени с гъби и топено сирене .Сметанов сос.
Понякога използвам пилешки пържоли,по-лесно завивам рулцата.
Друг път пилешко филе,цяло парче.Правя едно голямо пилешко руло.
Зависи колко време имам и в какво настроение съм.

Ако сме на вилата-правим барбекю-пържоли,шишчета,зеленчуци.
Или риба .


Хлябът -домашен.В хлебопекарната.
Ако има време-питка Слънце

Плата
сирена-Бри,синьо сирене,Ементал,
мезета-филе ,,Елена,, Луканка ,
ядки-печени орехи,лешници,бадеми

Десерт
Торта Гараш или Торта ,,Медовик,,
И двете стават бързо.
Приготвям ги предната вечер,защото трябва да стоят 12 часа в хладилник.

Или сладолед и плодове.



Избягвам да приготвям пържени или панирани ястия.
Защото те трябва да се сервират на момента,а аз не искам да стоя в кухнята ,когато дойдат гостите.
Виж целия пост
# 31
От сладкишите приготвям евентуално:

Шоколадов чийзкейк с корнфлейкс

Райски сладкиш

Торта от готово Панетоне с яйчен крем

Кексчета с шоколад

Шоколадово брауни с кафява захар

И тестени:

Пролетна погача

Фокача с черни маслини

Млечни багети
Виж целия пост
# 32
Включвам се с предложения за три рибни салати, които правя за гости. Впечатленията ми са, че дори хора, които не обичат риба, ги харесват.

1. С риба тон: 1 консерва царевица, 2 консерви готов боб (купувам една червен и една бял от Лидъл), 1 глава червен лук, нарязана на ситно; маслини според предпочитанията (аз слагам 50 г. зелени и 50 г. черни, без костилка, нарязани наполовина), 2 консерви риба тон. Всичко се отцежда от течността, обърква се и се овкусява с чили сос, соев сос, лимон, черен пипер и сол (само ако е необходима).
2. Салата с паста и пушена сьомга - 200-250 г. сварена до готовност паста тип пене, фусили или фарфале; чедър, нарязан на кубчета (аз слагам 1 опаковка от Лидъл, 250 г); чери домати и спанак (по преценка), пушена сьомга (1 или 2 опаковки, според предпочитанията). Правя дресинг от горчица, мед, малко соев сос, зехтин и балсамов оцет, но не мога да дам пропорции, защото всичко е на око. Заливам с дресинга непосредствено преди сервиране.
3. С рулца от раци - половин китайско зеле, нарязано на ситно, 1 опаковка рулца от раци, нарязани на колелца, 1 консерва царевица. Всичко се обърква и се залива с дресинг от кисело мляко и майонеза (в съотношение 3:1), оцет и сол на вкус.

По-натам ще се включа с още любими предложения.
Виж целия пост
# 33



Това е от последните гостувания на приятели.
Като цяло правя погача, разядка с печен патладжан, чесън и майонеза, вадя домашна лютеница, туршии, пукани чушлета, руска салата навита в шунка. За основно приготвям или свински шницели с гъбен сметанов сос с мащерка, или свински карета със зеленчуци на фурна. Десерт обикновено е плодова торта, по това време на годината ягодова с мента и черен шоколад, зимата морковена с канела и портокал.
Лятото сме обикновено под асмата и правим барбекю на дървени въглища, както е на снимката или свински шишчета със зеленчуци и чеснов сос.
П.п на първата снимка са моя измислица пържени от тиквички със сирене, просто гостите изненадващо дойдоха, и с 4 тиквички нахраних 4 възрастни и 2 деца.
Виж целия пост
# 34
И на мен максимума за гости ми  е 8 човека - тавата от печката ми хваща 8 големи пържоли, обикновено ги правя в плик с малки лукчета и моркови. За гарнитура много харесвам зеления френски боб, който пускат в Лидъл във френската седмица и се запасявам - правя го задушен с масло, чесън и копър. За повече хора даже нямам  подходящи съдове за готвене...
Виж целия пост
# 35

 
Това е тортата която най-често правя. За РД на детето винаги ягодова, сега им е сезона. Моят рд е зимата и правя в ананас и банани. Мъжът ми си държи на чийзкейк. Ако някой ми идва само за кафе/чай, пека кекс или мъфини.
Виж целия пост
# 36
Тази събота съм поканила на гости моя съседка с мъжа й, възрастни са, на годините на родителите ми. Искам да им благодаря, че по време на пандемията, когато с мъжът ми бяхме на работа, гледаха детето ни, което е във втори клас. В такъв момент, когато собствените му баба и дядо се страхуваха да го виждат, те ни дойдоха на помощ. Та менюто ми за тях ще е - салатата ще е подобрена шопска с мариновани гъби в индивидуални чинии. Ордьоврите ще са две разядки - хумус по средиземноморски и люта гръцка разядка със сирене поднесени с брускети. Ще има и салата от червен боб с балсамико и зехтин. Основното ще е задушено месо в гювеча с лек пиперен сос и пюре. За десерт ще направя домашен сладолед с парченца ягоди и бисквитки.
Виж целия пост
# 37
Може ли да споделиш за пиперения сос към месото ,отделно ли го правиш ?
Лютата гръцка разядка ,тиро ли е ?
Благодаря предварително ,много вкусно звучи менюто ти Blush
Виж целия пост
# 38
Гръцката разядка е тиро, да. А сосът не го правя отделно. Ще напиша рецептата за месото, защото така ми е по-лесно. Килограм плешка нарязвам на дребно и овкусявам със сол, лъжица червен пипер, лъжичка пушен червен пипер, лъжичка черен пипер и малко лют червен пипер, кафена чашка олио, толкова бяло вино. Оставям го да престои 12 часа в хладилника и после директно с гювеча във фурната. Месото става много крехко, сосът е с наситен, но в същото време не силен пиперен вкус. Поднасям го с пюре. Рецептата я имам повече от 20 години вече от една съседка, която хич не може да готви, но това й ядене се беше получило уникално.
Виж целия пост
# 39
Супер звучи ,точно по наш вкус ,събота ще го направя ,мерси Hug
Виж целия пост
# 40
Би ли споделила и рецептата за сладоледа?
Виж целия пост
# 41
Аз последно "сготвих" купешко суши за моите гости. Понякога не ми се готви и това е вариант. Към него направих по една шопска, с допълнение към нея сиренце, зелен лук и домашни кълнове, за който иска да си добави. А, и торта направих, колкото да се отсрамя.

Виж целия пост
# 42
За месото забравих да добавя, че се слага и лъжица, две брашно. Сладоледът се прави с едно бурканче кондензирано мляко и разбита течна сметана. Двете се смесват, добавя се ванилия, парченца ягоди и начупени чаени бисквити. Оставя се в хладилника за няколко часа.
Виж целия пост
# 43
За събота сме поканили приятели на гости. Измислила съм следното меню:
- разядка с тиквички,чипс от цвекло, баба гануш и вместо хляб, ще има тексаски хлебчета с царевично брашно
- салата "Табуле"
Основното ще са агнешки котлети , а за децата ще има пилешко "Чик филет" и пържени картофи.
Към Котлетите ще имам стейк от "Айсберг" и пюре от целина и магданоз
За десерт. Сладолед с пържен ананас.
Виж целия пост
# 44
Много красиви трапези виждам тук.
За гостите си приготвям винаги различни трапези и много зависи по по какъв повод са дошли - дали е някакъв семейн празник, юбилей или просто приятели за приказка и пийване.
Обикновено предлагам предястия и салатки с ракийката или водка, каквото поискат основно мъжете. После основно ястие с месо винаги, нямам приятели, които не обичат месото. Предлагам го печено с някакъв сос - свинско е обиквено, а през лятото пилешко. Някрая винаги сладкишче леко или сладолед.
Ако имам по-голяма група гости - миналата година беше така - правя голяма софра с хапки, с баници, с различни салати, сирена и кашкавали панирани. Накря обикновено торта.
Напитките са ясни - за всяко ястие - подходящата. Или за общата трапеза - барчето с напитки по желание. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия