В началото, когато трябва да купите детско столче за кола, искате най-доброто, най-скъпото и това, което ще бъде най, най за вашето дете. Четете отзиви, прочитате всякакви препоръки, но трудно достигате до някакво заключение. Всеки се опитва да препоръча някаква специфична марка, някак си да я отличи от останалите, защото всеки родител ще извади от джоба си колкото може повече в името на детето си. В това бихте се убедили, използвайки по-скъпа количка и друга по-евтина. За много родители по-евтиният вариант се оказва по-добър: наистина удобна, лесна за сгъване и още - лесна за носене навсякъде. По-скъпата количка би била удобна да се отиде с нея до мола, но през останалото време не притежава много предимства.

Същото се отнася и до детските столчета за коли – някои от тях претендират да са нещо повече от други. Всеки дава толкова, колкото смята за необходимо. Предлагането е голямо, но най-важното остава безопасността на детето. Това е всичко, което има значение. Едва после идва удобството му и най-накрая можем да говорим за красивия външен вид на столчето.При сравнение на две столчета – едно от Bebe Confort и едно от Chicco, по-стар модел, установяваме, че са подходящи – без коментар по нито едно от тях. Какво е важното при столчетата? Както вече споменахме и по-горе – безопасността на детето, неговият комфорт и най-накрая идва вашето удобство. А защо вашето удобство? Е, например, при някои столчета можете да поставите детето много лесно, докато при други е по-трудно. И има значение, когато сваляте детето от колата по много пъти на ден. Има столчета, които се завъртат към вратата. При тях оставяте детето почти без усилие, а после го завъртате към естественото му положение, без значение дали с лице напред или в посока обратна на движението. Можете да го сложите също толкова лесно и в столче, което не се върти, но вече говорим за допълнително усилия от страна на родителя. Не е много работа, но е просто малко по-трудоемко. Разбира се, има разлика и в цената, защото някои са по-евтини, други пък по-скъпи.

Съществуват столчета с два типа захващане – с колан и със система Isofix. От тестовете Isofix се проявява като по-добрият вариант, но и резултатите на захващането с колан никак не са лоши. Тук можете да изберете това, което ви харесва повече. Тези с Isofix са малко по-масивни, имат нужда от повече пространство на задната седалка, а ако имате по-малка кола, тогава предната седалка ще трябва да бъде издърпана докрай напред. Така не остава много място за човека на предната седалка. Затова, ако колата ви е по-малка, тогава препоръчваме моделите със захващане с колан.

Важен аспект е и комфортът на детето. То трябва да стои добре в столчето, да му бъде удобно, още повече при по-дълги пътувания. Трябва да можете да премествате лесно столчето от позиция „напред” в позиция „назад”, докато детето е заспало, така че да не го разтръсквате прекалено.

Безопасността на детето се прехвърля изцяло върху коланите. Те трябва да бъдат подходящи за вашето дете, така че да не бъдат твърде стегнати и да не му позволяват да се движи, нито пък да са и прекалено дълги и отпуснати и да не си свършат работата при необходимост. Винаги мислете за това, че в случай на злополука коланите са тези, които спасяват живот, тези, които ще задържат детето за столчето му. Ако са поставени правилно, ще сработят правилно, но ако не – няма. Коланите за деца трябва да бъдат захванати в 5 точки – именно такива са и най-добрите. Тестовете го казват и е доказан факт.

След това иде реч за възрастта на детето, защото има столчета, подходящи за всяка възраст. Когато детето е малко, то стои в кош, разположен задължително с гръб по посоката на движението. След това, взимате по-голямо столче, после още по-голямо и така нататък. В общия случай, ще са ви нужни 3-4 столчета, които да закупите. Има и модели 3 в 1, за които производителите казват, че няма да имате нужда от друг продукт.

В заключение, ще добавим, че не съществува най-добро детско столче за кола, а съществува най-добро столче за вашето дете, съобразено с бюджета и изискванията, които имате. Някои са удобни, други не съвсем.
И ако случайно получите столче от някого, не го отказвайте – няма значение, че е старо – пере се и става като ново!

Лек и спокоен път!