Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Апартамент над магазин- наводнение

  • 1 338
  • 27
Здравейте,
апартаментът ми се намира на първи етаж над магазин. Под кухнята ми се пада част от търговската площ на магазина, в която е разположена мека мебел и матраци. Собственикът на магазина ме предупреждава, че ако го наводня, ще ме съди. В кухнята имам пералня и миялна, които не смея да пускам по тази причина. Мислех да сключа евентуално застраховка за наводнение, но не зная тя дали би покрила щетите, тъй като мебелите долу са доста висок клас. Мислех и за евентуален ремонт на пода, като задигна нивото и сложа подов сифон, но при обилно наводнение той няма да помогне. Някакви идеи какво мога да преприема така, че да избегна евентуални неприятности? Мога ли да го предупредя писмено, че отгоре има мокро помещение и на негов риск разполага отдолу мебелите?
Виж целия пост
# 1
Може ли да не си ползвате уредите от страх? Смахната работа.
Направете си застраховка с включена Гражданска отговорност към рети лица и толкоз.
Той също би следвало да има застраховка на стоката, още повече, че е висок клас.

При щета му кажете да ви съди, ама до дупка. Баси бизнесменчето, че и му се връзвате.
Виж целия пост
# 2
Първо, вие не сте си направили кухня в някоя спалня, нали? Кухнята си е там по проект. Това силно намалява отговорността ви.
После, направете си застраховка, както вече са ви казали.
Трето, никоя пералня и миялня няма да излива вода толкова дълго, че да го наводни, нали ти си там? Наводнение от тези уреди ще ти залее твоя хол и ще ти изкоруби паркета, но за да прокапе на съседа отдолу са нужни часове и дни постоянен теч. Т.е. да го наводниш може от спукана тръба, а не от вода, изтекла за малко докато работят уредите (пак казвам, ти нали си там).
И четвърто, ако ще ти олекне, сложи си уреди с аквастоп. То и за теб е добре това, за твоята сигурност.
Виж целия пост
# 3
А къде перете в момента?

И жилище да е под вас, пак може да ви съди и това е съвсем нормално.
Застраховка + спазване на основните правила, другото не можеш да го предвидиш.
Виж целия пост
# 4
Ми да не е наемал офис в жилищна сграда. Теб какво те интересува това?
Сериозна ли е наистина тази тема? Не пускаш пералня и миялна, защото некъв пишман бизнесмен ти е казал, че ако го наводниш, ще те съди? Пращай го при домоуправителя да се оправя, ако е калпава строителството. Как пък няма да не си пускам уредите, че някъв се пенявел... Потрес.
Виж целия пост
# 5
Сериозна е темата, аз живея там от няколко дни и се сблъсках неочаквано с този проблем. До колкото разбрах предишните собственици са го наводнили и им е завел дело и май е успял да ги осъди, затова са продали апартамента. От спукана мека връзка стават големи наводнения- това от собствен опит. Сградата е доста стара и стаите са с дюшаме, само кухнята е с плочки. Иначе сградата не се води само жилищна, а жилищно-търговска- долу са магазини, горе- жилища и той е собственик, а не наемател. Естествено, че ще си ползвам уредите, пък и било с повишено внимание- просто се чудех дали да правя застраховка или някакъв ремонт на пода.
Виж целия пост
# 6
Под наем ли си или е твой? Ако е под наем – направи някаква застраховка за собствена сигурност, а него питай как така дава под наем/продава имот без да каже, че има проблем с канализацията?
Виж целия пост
# 7
...просто се чудех дали да правя застраховка или някакъв ремонт на пода.
Застраховката е задължителна, без значение дали под теб е магазин или жилище. Всеки може да те осъди, не само магазин.
Застраховката помага и за щети при теб, т.е. ако някой теб те наводни.
При нас се случи 2 пъти и дадоха достатъчно за да възстановим всичко.
Виж целия пост
# 8
Сложи си уреди с аквастоп и няма да те е страх от спукани меки връзки. А и меките връзки не протичат като отворен кран, имала съм такава, почват лекичко да текат и имаш време да видиш.
Иначе всеки един съсед може да те съди за обезщетение, това не е нещо специално за магазина.
Виж целия пост
# 9
Каквито и уреди да сложи,риска от наводнение остава Дали отдолу е магазин или апартамент-все едно.Направете се застраховка,като изрично искате по-висока сума за Гражданска отговорност към трети лица.
Виж целия пост
# 10
Не е все едно, защото отдолу има стока за десетки хиляди левове, ако не и за по-вече. Застраховка ще направя, но питането ми е по-скоро законово, дали не мога да го предупредя, че на негов риск разполага под мокро помещение тази стока. Иначе апартамента е собствен, инсталациите на блока са стари, теч винаги може да има, от парно, от вода, от канализация. В предишния ми блок съседите са ме наводнявали два пъти- от пералня и от обезвъздушителя на парното.
Благодаря за съвета за уредите с аквастоп.
Виж целия пост
# 11
Всеки си поема рисковете.
При следваща заплаха му кажи, че ще подадеш жалба за тормоз и наистина ли иска така да започвате Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Аз се порових малко в нета и никъде на намерих да пише за някаква специална отговорност. Навсякъде се пита какво да се прави ако съседът не иска да си по-прави теча. Според мен ако своевременно си поправиш повредата не може да те съди. Още повече не правиш никакви нередни преустройства. Ми то може и общият щранг да го наводни, тогава кого ще съди? Може би трябва да питаш адвокат за границата на отговорност към увреден съсед, но няма начин да е безкрайна. Той може и за милиони левове да държи стока, това не значи че при обичайна авария някой трябва да му я плати.
Виж целия пост
# 13
По смисъла на нормативната уредба кухнята не е мокро помещение. Такива са баните и обособените помещения за перални. От друга страна магазинът е обект с нежилищни функции и няма никакъв проблем над него да се помещават и мокри помещения.
Търговците би следвало да имат застраховка на стоката.
Много би бил спорен казусът от юридическа гледна точка при евентуално дело за неумишлено причинено наводнение.
Виж целия пост
# 14
И аз така мисля. Може да имат претенции да им се поправи тавана, например, но не и да им се платят мебелите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия