Здравейте, от 3 месеца се боря с гестационния диабет, остават ми почти още толкова и вече, честно казано, усещам, че губя контрол. Живея в чужбина и тук държат много на контрола на кръвната захар. Още в началото ми дадоха диета от 1800ккал, но адаптирана към тяхната кухня, а аз предпочитам да готвя българска кухня и се опитвах да нагаждам нещата.
Обикновено след закуска ми се завишава захарта, а от известно време закусвам по диетата.
Ето пример:
Закуска- 30гр сухар, или крекер, или оризовка+ чаша чай, или мляко, или 125гр кисело мляко.
Междинна- 150гр плод + 15гр сухар или крекер, или 2 ореха и 15гр сухар или крекер, или 125 гр кисело мляко с 15г крекер, сухар.
Обяд: 60гр паста/ ориз/ кус- кус/ качамак/ варива, или 80гр пълнозърнест хляб + 100 гр пилешки гърди/ 150гр риба/ 2 яйца/ 80гр сирене + зеленчуци + 50гр пълнозърнест хляб
СЗ- като междинната
Вечеря- по образец на обяда
Днес на консултацията с диабетолога имах неблагоразумието да споделя, че понякога за закуска ям яйца и сирене. Направиха ми забележка да се придържам към диетата. Не бивало да ям яйца на закуска, защото по- късно през деня вдигали захарта, което за мен беше изключително странно. Ако им ям сухарите и крекерите, захарта ми се вдига, ако ям както аз си знам- яйца, сирене, зеленчук и малко количество въглехидрат- всичко ми е наред. Объркана съм, ама много. Овесените ядки също категорично ги отхвърлиха. За капак искаха да ми назначат инсулин, но ми дадоха още 2 седмици, в които да водя дневник на храненето.
Въпросът ми е към бъдещите майки с гестационен диабет, спазвате ли някакъв специалвн режим, с какво се храните и как поддържате захарта?
Сама виждаш, че "диетичната" храна ти качва захарта, защо продължаваш да ги слушаш тези некадърници?! На очите си ли вярваш повече или на мнението на нкяой си?