Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Осиновяване от родители без граждански брак

  • 713
  • 11
Здравейте!

Живеем с мъжа ми на семейни начала от над 10 години. Имаме 2 биологични деца.
Кой би следвало да подаде документи за осиновяване?
Който и да подаде документи, детето ще носи второто и третото име на осиновителя си, така ли е?

При осиновяване само кандидат-осиновителя ли проучват или ако живее на семейни начала, се взимат предвид и доходи и всичко останало и на партньора?

И впоследствие детето би било наследник само на осиновителя си, предполагам?

Благодаря за отговорите!
Виж целия пост
# 1
Не мога да ви помогна с информация, но ме интересуват абсолютно същите неща. И ние имаме 2 биологични деца, без брак сме. Интересува ни имаме ли възможност за осиновяване на дете при тези обстоятелства.
Благодаря на отзовалите се с отговор.
Виж целия пост
# 2
Нещо не ми е ясно тук. Имам познати без брак и не се занимават с такива неща. При раждането майката е ясна и няма какво да осиновява, а бащата припознава децата още при раждането. От там нататък детето е дете и на двамата с или без брак, все с еднакви права. Защо при вас се налага осиновяване? Не са ваши деца, или при раждането бащата не ги е припознал?
Виж целия пост
# 3
Припознаването е процедура, чрез която се доказва биологичен произход, а осиновяването е друг начин да бъдеш родител на дете, което не произхожда от родителите си. След осиновяването се създава връзка помежду им като по произход, но ако имат сключен брак. Ако нямат, тази връзка е само с единия от тях, който подава заявлението. Независимо от това, се проучват и двамата родители, има голяма вероятност да се проведат и разговори с децата, които вече имате.
Виж целия пост
# 4
Черна станция, ами защото не става дума за тяхно биологично дете, предполага се.
За другото е отговорила Гени_стил - осиновява единият, не е възможно и двамата, но ще проучат и другия, цялото семейство.
Аз не разбирам защо не сключат брак при това положение, но те си знаят.
Виж целия пост
# 5
Живеем с мъжа ми на семейни начала от над 10 години. Имаме 2 биологични деца.

Ами те пишат, че имат биологични деца??? Или искат тепърва да осиновяват трето?  Не е ясно.
Виж целия пост
# 6
Тепърва - трето, според мен.
Виж целия пост
# 7
И при авторката и при мен, става дума за осиновяване на дете, което за семействата се явява трето, имаме си наши биологични.
Благодаря ви за информацията!
Виж целия пост
# 8
Благодаря за отговорите!

Не предполагах, че може да се тълкува като търсене на информация за припознаване. Става въпрос за осиновяване на трето.

Значи толкова време не сме се разписали, сега, ако искаме да осиновим, трябва да го сторим за по-лесно и логично (онаследяване, еднакви имена на братятя и сестрите, наличие на име на майка и баща...) Rolling Eyes Rolling Eyes

Като осинови само един родител, в акта за раждане пише "майка/баща неизвестен", така ли?
Виж целия пост
# 9
Да. Или чертички, звездички и пр., което е същото.
Виж целия пост
# 10
....................
Значи толкова време не сме се разписали, сега, ако искаме да осиновим, трябва да го сторим за по-лесно и логично (онаследяване, еднакви имена на братятя и сестрите, наличие на име на майка и баща...)
.................

Преди да подадем документи за осиновяване с мъжа ми живеехме на семейни начала от 12 години. След като се консултирахме с адвокат, стигнахме до извода, че трябва да сключим брак. Мъжа ми винаги се е дърпал от това, за разлика от мен. Въпреки желанието ми, това не ни е пречило на взаимоотношенията. Адвоката дори се пошегува, че като толкова не искал да се женим, може да се оженим преди осиновяването, а след това да се разведем Smile.
Подадохме документи за осиновяване преди да сключим брак, за да започне проучването ни. Месец по-късно сключихме брак и занесохме свидететлството и други документи, които се наложи да набавим заради промяната. Малко по-късно направихме и сватба със църковен брак, което за нас винаги е имало по-голям смисъл от другото.
Всичко беше най-вече заради осиновяването, защото обмисляхме какви ли не въпроси - ако един ден решим да се разделим, ако се случи нещо с някой от нас двамата и всякакви други подобни въпроси, свързани със законните представители на детето, каквито следва да са родителите, вписани в акта за раждане. Реално ако само единия родител е вписан в акта за раждане, то дори другия на практика да е повече родител, не фигурира ли в документите, официално няма никакви права над детето.
Виж целия пост
# 11
Здравейте!
Ние имаме 1 биологично дете и второ, осиновено.
Не уважавам Институцията брак, и през целият си живот съм твърдяла, че това няма да ми се случи...
Тръгнахме по пътя на осиновяването, и в последствие съжалихме 100кратно, че не се разписахме преди да ни впишат в регистъра...
Подписахме се след като аз осинових.

Първо, като се ожените, партньорът преминава ново проучване при социалните, нищо че е проучван вече, преди аз да осиновя... После доклад, после време, средства и нерви по 3 или 4...

При нас беше важно да сме вписани  и двамата като родители, най-вече, защото така бъдещето на осиновеното ни дете е в сигурни ръце. Знаете, всичко се случва. Утре да стане нещо с мен, детето трябва да отиде при майка ми... Абсурд!

Като мина доклада и се насрочва дело. За там още веднъж комплект с документи, а за самото дело, още нещо ни искаха да издадем. Толкова пъти го бодоха за кръвни изследвания моят половин, че анемия щяха да му докарат!

Подписването на граждански брак може да бъде абсолютно безплатно. Пари се дават само за медицински свидетелства.

Моля ви, почерпете се от моят горчив опит! Ако ще осиновявате - подпис!
Хубава вечер! Kissing Heart
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия