Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с рентгенова снимка

  • 457
  • 9
Здравейте!
Ще се явявам на телк и ми поискаха рентгенова снимка. На писмото пише рентгенография на грабначен стълб - торакални прешлени. Отидох с писмото при джипито и тя ми даде направление за ренген като написа код за снимката 0629. Снимката е готова, но ми е сниман само врата. Мисля, че трябваше да ми снима целия гръб. Сега се  чудя дали джипито ми е дала грешен код, или рентгенолога грешно ми снима само врата? Някой дали е наясно с този проклет код? И дали пък така написано в писмото означава точно това: снимка на врата?(става въпрос за Болест на Бехтерев с кифоза, лордоза и сколиоза, а те се виждат на снимка на целия гръб. Болестта е доказана отдавна и се явявам за пореден път).
Виж целия пост
# 1
Код 06.29 е рентгенография на гръбначни прешлени. Дано нямате проблем на комисията. Щом не е новооткрито заболяване...
Виж целия пост
# 2
Да, за торакални прешлени прешлени е този код, но въпросът ми е дали трябва да се снима само врата, или целия гръб, защото торакалните прешлени обхващат по-голямата част от гърба? Заради това може да ме върнат от телка, те са просто кошмарни там.Не знам дали някой сбърка- джипито или ренгенолога, и кой, за да ходя да го търся да се поправи.
Виж целия пост
# 3
В писмото си пише много ясно торакални прешлени, защо са снимали шийни, не мога да кажа. С въвеждането на тия тъпи кодове без придружаващ текст става невъзможно да се разбере какво трябва да бъде снимано без справка в кодовете. Защо не питаш ТЕЛК-а по телефона? Писали сте това, снимали са ми онова- става ли, не става ли.... Като чета наредбата обаче, май шията не е достатъчна или изобщо необходима:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135678969
В наредбата пише така: по част първа- заболявания на опорно двигателния апарат:
Раздел ІV
Гръбначни и тазови увреди
......
5. Други гръбначни увреди:
5.1. при леко ограничени функции - 0 - 20 %
5.2. със средностепенни функционални нарушения при сколиоза, с отклонение от 35 до 70 градуса, клиновиден прешлен, пеперудовиден прешлен, фиксиран объл гръбнак, блок-прешлен с гибус на гръбнака - 30 - 50 %
5.3. с тежки функционални ограничения, с продължително обездвижване, обхващащо трите сегмента на гръбнака, екстремна деформация при сколиоза, с ротационно плъзгане, спондилолистеза, с хлъзване повече от 2/3 на прешленното тяло - 50 - 75 %
Забележка 2. При наличие на придружаващи функционални увреди на крайниците (например парестезии) и на вътрешните органи (например нарушаване на дихателната и сърдечната функция) следва да се даде допълнителна оценка.
Забележка 3. Уврежданията на междупрешленните дискове без ортопедичен функционален дефицит се оценяват според неврологичните усложнения по част 7.
По част 9-та- вътрешни болести
Раздел ХХІІІ
Заболявания на опорно-двигателния апарат
.....
4. Ревматоиден полиартрит:
4.1. първи рентгено-анатомичен: 10 %
4.2. втори рентгено-анатомичен стадий: 20 %
4.3. трети рентгено-анатомичен: 30 - 50 %
4.4. четвърти рентгено-анатомичен стадий (сублуксации, фиброзна и костна анкилоза, мускулна атрофия): 60 - 100 %
Забележка 2. В окончателната оценка влизат трайният функционален дефицит на опорно-двигателния апарат, оценен по част първа, и настъпилите усложнения от медикаментозното лечение, както и промените във висцералните органи.
5. Системни заболявания на съединителната тъкан (системен еритематоден лупус, прогресивна склеродермия, полимиозит и дерматомиозит, възлест периартрит, васкулити и други системни автоимунни болести) в зависимост от формата, протичането, засягането на отделните системи и функционалния дефицит:
5.1. от установяването на системно заболяване до постигане на ремисия при системно имуносупресивно лечение: 80 %
5.2. след постигане на ремисия без траен функционален дефицит и без усложнения от кортикотерапията: 40 - 50 %
5.3. при продължаващо имуносупресивно лечение с усложнения от основното заболяване и от лечението, както и при настъпване на рецидив: 80 %
5.4. тежки, хронични форми, неподдаващи се на лечение, с тежък функционален дефицит на съответните органи и системи: 90 - 100 %
6. Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилоартрит):
6.1. ранен стадий (независимо от локализацията - гръбначен стълб и периферни стави), без функционални нарушения и без оплаквания в хода на лечението: 10 %
6.2. централна форма (ангажиране на шиен, торакален и лумбален отдел на гръбначния стълб):
6.2.1. начално развитие с лек функционален дефицит: 20 - 40 %
6.2.2. при ограничение на движението в засегнатите отдели на гръбначния стълб, без кифоза и лордоза: 50 - 70 %
6.2.3. при липса на движение, с оформена кифоза и лордоза: 71 - 100 %
Забележка 3. В съображението влизат функционалните дефицити от страна на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и дихателната система, оценени в съответните части на таблицата.
6.3. Гръбначно-периферна форма. Оценката на окончателния процент трайно намалена работоспособност/степен на увреждане се изчислява, като се вземат предвид процентите, отразени в т. 4 и 6.2, които се включват в диапазона.

Като гледам процентите, май по част 9-та дават по-големи числа за що-годе еднакъв функционален дефицит? Според личното ми мнение- снимай си и торакални прешлени, за да не те връщат, разкарват, бавят, заяждат.
Виж целия пост
# 4
Наистина кодовете бъркат работата, ренгенолога се е объркала. Сега си прегледах документите, защото ще подреждам тези, които ще изпращам.
Ще изпратя не само това, което ми е снимано преди няколко дни, но и от последния контролен преглед, защото болестта е хронична и се проследява във времето. Там имам снимка на целия гръбначен стълб. Обаче...снимката е от миналата година, май месец. Болестта датира от много години и се влошава бавно и прогресивно. Така комплектовано, си е напълно достатъчно, защото се вижда какво е било преди година, сега има снимка и на торакални прешлени, тоест нещата са същите. Може спокойно да мина с това, но ако искат да се заядат, ще има за какво да се хванат.
Разколебана съм какво да правя.....да рискувам да пратя тези документи, или да се снимам пак? При друг случай щях да се снимам, без да се замисля, но в обстановката сега предпочитам да си спестя ново ходене до болнично заведение.
Пп Принципно болестите ми(защото са две) са хронични, нелечими и прогресиращи. Отдавна трябваше да съм пожизнена, но не искат да ме освидетелстват и ме разиграват вече 12 години. Оттогава ходя на телк.Да не говорим, че на телка отпреди 3 години ясно е записано какви са ми уврежданията, а те не могат да се поправят. Ако костите се изкривят веднъж, няма връщане. Кому е нужно да ме тормозят не знам?
ППП Аз съм с Болест на Бехтерев, т 6.2.3
Цитат
6.2.3. при липса на движение, с оформена кифоза и лордоза: 71 - 100 %
. Естествено, дадоха ми възможно най-ниския процент. 71. Не мисля, че биха се посвенили да ми вземат и него.
Виж целия пост
# 5
Щом ТЕЛК-ът е отпреди 3г, а снимката на торакални прешлени от 1, то тя им се явява нова, при всички положения. Така мисля, не съм сигурна. Не мисля, че могат да ти намалят %. Ако нещата излязат от разумни граници, винаги можеш да се обърнеш към НЕЛК, но се чака безумно дълго. Преди, със старата наредба за сумиране на % бяха отрязали мъж ми адски грубо. Написахме жалба, върнаха го за преразглеждане на същия ТЕЛК, те пак го отрязаха. Обжалихме пак, втория път го разгледа директно НЕЛК само по документи и му възстановиха групата, но мина 1г. За тази година обаче НОИ си му изплати пенсиите накуп. Та е вариант само ако пенсията не е основен доход.
Сега с новата наредба за несумиране на % под 50 положението се измени коренно, но в твоя случай няма как да стане, минимумът е 71, сумират с второ заболяване или не.
Успех и после да споделиш как са се развили нещата.
Виж целия пост
# 6
Ън,имах подобен проблем.Исках да ми отпуснат обувки,защото нямам никакъв свод.Искаха ми снимки и на двете ходила,на краката,че единият е малко по-къс...Личната ми даде само за едното стъпало,не можела да издаде и за двете,нямала право да даде други направления...Аз реших,че вместо да дам 150 лв за снимки,по-добре да си купя обувките.С една снимка нищо не ми отпуснаха.
Трябва да им дадеш точно каквото искат.
Виж целия пост
# 7
Понеже се явявам много пъти съм наясно, че трябва да дам точно всичко. Имам точно всичко, но едното е отпреди година.
Колебая се дали да рискувам, защото спират телк-овете до септември някъде, ако не и до по-късно. Това значи, че не могат да ме върнат сега. Или трябва да ми дадат същото, или да ми намалят процентите, а е ясно, че ще обжалвам и няма начин да не ми уважат обжалването. Много съм разколебана. Иде ми да убия тази рентгеноложка, дето ми обърка снимката. Ще го мисля още.....
Много ме изнерви обикалянето по болници и лаборатории. Маски не признават, всички ги смъкнали под брадите, а аз се тревожа,защото съм на имуносупресия. На практика си залагам живота за една шибана снимка, която е пълна проформа. Ега ти положението, дето се създаде....
Виж целия пост
# 8
Много съжалявам за това,което ти се случва.
Дано ти признаят снимката,но понеже и аз съм се явявала доста пъти,не съм сигурна,че ще ти свърши работа.
ТЕЛК сега как работи?Моят изтича през септември,но писмо още не съм получила.
Да не говорим,че ми признават само някои заболявания...
Виж целия пост
# 9
Здравейте!
Ще се явявам на телк и ми поискаха рентгенова снимка. На писмото пише рентгенография на грабначен стълб - торакални прешлени. Отидох с писмото при джипито и тя ми даде направление за ренген като написа код за снимката 0629. Снимката е готова, но ми е сниман само врата. Мисля, че трябваше да ми снима целия гръб. Сега се  чудя дали джипито ми е дала грешен код, или рентгенолога грешно ми снима само врата? Някой дали е наясно с този проклет код? И дали пък така написано в писмото означава точно това: снимка на врата?(става въпрос за Болест на Бехтерев с кифоза, лордоза и сколиоза, а те се виждат на снимка на целия гръб. Болестта е доказана отдавна и се явявам за пореден път).

Да объркали са ти снимката. Торакалният дял на гръбначният стълб е най-просто казано всички прешлени, които са свързани с гръднич кош(т.е. от свързани са с ребра). За кога ще те заблудя, но изброените от теб изкривявания се срещат именно в торакалният дял. Вече трябва да разбереш кой е сгазил лука, дали личният лекар или ренгенолозите.

За синдрома на Бехтерев, ходиш ли на раздвижване?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия