Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване: 45% от българите предпочитат авторитарен лидер вместо демокрация

  • 1 167
  • 35
Темата е провокирана от тази статия. Интересно сред кого са правили изследването, не само защото процентите, подкрепящи някакви... странни идеи са страшно високи, а и защото половината респонденти са повлияни от конспиративни теории (пак оттам). Сериозно ли толкова българи не разсъждават?
Виж целия пост
# 1
Само 45% ли? Трябваше да са поне 80%. Професор Иво Христов е умен човек, надушва точните числа по-добре от всякакви социологически агенции.
Виж целия пост
# 2
Гал, не само сред българите, а изобщо сред човешкия род, единици са индивидите, които разсъждават. Единици са тези, които не са склонни да подарят (именно подарят) свободата си на някой диктатор срещу пълен корем, удобно настанен задник и успиващ шепот "Всичко ще е наред, ти само слушкай, папкай и спинкай".
Виж целия пост
# 3
Е, ама явно 55% не предпочитат.
Виж целия пост
# 4

1. Липсва автор. 'Щото те, статиите, сами си се пишат.
2. Липсват точните дати на провеждането на полевата работа, което навежда на мисълта, че е бил целия месец март. След 13 март CAPI-тa бяха забранени със закон, което обяснява прехода към CATI (а там как се постига стратифицирана извадка по региони, при положение, че се набират случайни  мобилни телефонни номера, би било чудесно полякът-автор да обясни).
3. Липсва името на фирмата, провела полевата работа в България. Удобно.
4. А да задаваш  политически въпроси по време на Извънредно положение и да екстраполираш изводи към нормална политическа и икономическа обстановка е пълна липса на професионализъм.


Виж целия пост
# 5
Точно в извънредна обстановка според мен много добре можеш да видиш последиците от наблюдавани трендове.
Ето линк към оригиналния текст на Globsec: https://www.globsec.org/wp-content/uploads/2020/06/Voices-of-Cen … _read-version.pdf - според мен статията в Webcafe не е подписана, понеже не е авторски материал, а препредадена информация (вероятно е от някое прессъобщение).
Не разбирам особено от социологически проучвания (участвала съм в няколко като анкетьор, но беше отдавна), нямам идея къде се нареждат тези Globsec в бранша и доколко са достоверни (прави ми впечатление, че не са описали метода на проучването, а това винаги ме кара да си имам ендо наум).

Но съм убедена, че резултатите са горе-долу вярни за България. Просто съм old enough to remember Simple Smile Помня как искахме да сме в ЕС, помня как се радвахме за членството в НАТО, помня гладните години и режима на тока, помня София без метро, разни такива неща. И виждам как днес са забравени тези уроци, как хората отказват да си търсят правата и да настояват за отговорност на управляващите. Виждам как се маскират някои антидемократични идеи като "традиционни ценности" или "патриотизъм", как БПЦ влиза в управлението на държавата (която уж се води светска), виждам даже възраждане на финансовите пирамиди от едно време! И познавам вече твърде много интелигентни хора, които изгубиха ориентация в хаоса от фейк и истински новини, отказаха се да си засичат информацията, започнаха да отричат съществуването на COVID-19 понеже не правят разлика между провал на НОЩ и медицинската заплаха... Мисля, че дори интелигентните хора вече са изморени. Мисля и че това е целта на тази скрита война за внимание. И дори процентите в проучването да не са съвсем точни, изводите не са сгрешени - поне по мой опит.
Виж целия пост
# 6
Поредната сензация.  Не се знае точно как са формулирани въпросите, но се изтъпанчва гръмко заглавие.
Аз например също бих адмирирала малко здрава ръка, но в смисъл да се наложи контрол и законите наистина да се спазват. Да се глобяват кучкари, да се глобяват наред тарикати като Тити Папазов и т.н. За въпросните тарикати и кучкари това сигурно е загуба на свобода, ама за мен си екстра, ако я загубят. Приветствам и камерите по улиците, макар за някои и това да е загуба на свобода. Да де, ама ако нямаше камери много вероятно Милен Цветков щеше да излезе виновен или най-малкото съпричинител на катастрофата. Приветствам всякакви мерки за контрол и санкциониране на нарушенията на правилата. Но не мисля, че това ме прави привърженик на авторитаризма.
Но има и друго - нашият народ е склонен да стоварва неблагополучията си на чужда глава и да търси вината у другиго. И понеже масата са неудовлетворени от живота си търсят вината в управлението и понеже сега е демокрация, явно диктатурата ще да е по-добра. Когато имахме диктатура беше обратното, впрочем. Същите тези хора обичат и сигурната кошара, пред свободната конкуренция - някой да им казва какво да правят и да им гарантира сигурност. И мнозина хранят носталгия към соца, когато всички бяха еднакво бедни (по малко усещане за малоценност у посредствените), нямаше грижа за намирането на работа (Партията ти я намираше, даже насила), и цените бяха ниски. И тази носталгия изтрива негативите и преекспонира позитивите. Много млади, които даже не знаят какво е било, също попиват и се надъхват.  И някак се пропуска, че за кола се чакаше десет години, за апартамент и повече, че накрая вземаш каквото ти дадат, че и да си способен това не ти носи позитиви, а само носиш на гърба си посредствените, че цените бяха ниски, ама и заплатите също, а и пенсиите съвсем не бяха ларж, че не можеше да се пътува, не можеше да се следва в чужбина, не можеше... Ама това се изпуска и се привиждат някакви розови действителности.
Та така, колкото и да е нагласена анкетата, има го и този момент, че от цяла Европа нашият народ е най-силно формиран от социализма, с най-силни леви меччти и с най-пасивната и завистлива душа.
Виж целия пост
# 7
За ТониШу:
https://www.researchworld.com/fake-polls/
https://ascelibrary.org/doi/pdf/10.1061/%28ASCE%29LM.1943-5630.0000036
Виж целия пост
# 8
Та така, колкото и да е нагласена анкетата, има го и този момент, че от цяла Европа нашият народ е най-силно формиран от социализма, с най-силни леви меччти и с най-пасивната и завистлива душа.
Това за формирането и завистливата и т.н. душа е извод въз основа на резултата от анкетата, или по друг начин го установяваш? Grinning
Виж целия пост
# 9
Та така, колкото и да е нагласена анкетата, има го и този момент, че от цяла Европа нашият народ е най-силно формиран от социализма, с най-силни леви меччти и с най-пасивната и завистлива душа.
Това за формирането и завистливата и т.н. душа е извод въз основа на резултата от анкетата, или по друг начин го установяваш? Grinning

Не, няма общо с анкетата. Животът  ми го е показал. Ами то коя държава има виц като този за българския ад, където нямало дяволи за пазачи? Кой народ има поговорка "Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнята"? Кой народ не смее да се похвали да не му завидят, а на въпроси от типа "Как си?" отвръща с уклончивото "Абе, не се оплаквам"?  В напредналите държави ако съседът се издигне и замогне това е стимул за другите и те да се замогнат, а у нас е стимул да го смъкнат обратно долу, а ако не могат поне да го очернят. И няма друг народ в ЕС, който толкова да си мечтае да се върне соцът, когато мед и мляко са текли.
Виж целия пост
# 10
Благодаря, Sharky Simple Smile Аз затова казвам и че не се доверявам на polls безкритично, особено като не съм наясно кой какъв имидж има в бранша. Все пак това е вид статистика, а там има значение как е събрана и кой/как я тълкува. А в момента, според мен, точно такива fake polls са си бизнес не по-малък от този с fake news. Факт обаче, че ако погледнеш на какво (и как) реагира или не реагира българинът в последната година, нещата не са на добре.

ЧС, бих казала, че нашият народ по-скоро е силно ДЕформиран от социализма Simple Smile И не е чак така изключително злобен... по-скоро е беден, неграмотен, отчаян и сплашен. Доколкото виждам и разбирам от приятели и колеги, навсякъде в Източна Европа се усеща влиянието на популистките атаки; но ние тук сме особено податливи, защото сме необразовани и обезверени; и така и не видели нормална демокрация, в която всички са равни пред закона и имат равен шанс за просперитет. Никой така и не обясни на българите, че демокрацията иска усилие от гражданите, иначе се изкривява и вече не е демокрация...
Виж целия пост
# 11
Чували ли сте за науката "Управление на масите"?
Такива статии се пишат от хора разбиращи материята.
Виж целия пост
# 12
Ако авторитарния лидер ще вкара малко закон и ред в тоя наш разграден двор, защо не... В България демокрация е равна на свободия, което не е ок за мен.
Виж целия пост
# 13
Ако авторитарния лидер ще вкара малко закон и ред в тоя наш разграден двор, защо не... В България демокрация е равна на свободия, което не е ок за мен.
В момента лидерът е авторитарен.
Нещо да се е подобрило?
Виж целия пост
# 14
To, ако се случи на свестен лидер, монархията е най-доброто управление. Бедата е, че трудно се случват такива. А и да се случат, лека полека се развращават от властта. И Хенри 8, и Нерон, и Тиберий са били много готини в началото на управлението, после са изперкали... Пък и не се знае децата им какви ще са. Затова демокрацията е за предпочитане - не е най-доброто, но не е и толкова зле и е общо взето едно и също и предвидимо във времето. Обаче ако чипът на демоса не е стока, и демокрацията ще е такава Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия