Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Конкурс за държавна работа

  • 1 271
  • 14
Здравейте!
Мисля да  се ява на два конкурса - за Експерт по осигуряването в НОИ и инспектор по приходите във фисйален конторол, отдел Оперативни дейности на НАП.
Досега съм ходила само на конкурси за младежките програми и един за работа в ИТ. Но той беше по различен. Нещо като устен изпит. Трима човека задаваха деситина въпроси.
Сега ще е друг формат. И двата конкурса ще са тест и интервю.
Какво представляват тестовете за работа в НОИ и НАП? В обявата за НОИ няма поаочени, законите, които трябва да се познават. Досега във всички обяви, които съм виждала е имало.
А интервютата?
Виж целия пост
# 1
Тестът в НАП си е сложен. Трябва си задълбочено познаване на данъчните закони,  вътреобщностно придобиване, ДДС. Трябва со четене. За НОИ не знам, ама и КСО си е сложна материя.  Успех.
Виж целия пост
# 2
Мислех си, че държавните служители все пак могат да работят и друго (примерно нещо на граждански договор), но като четях Закона за НАП попаднах на това:
(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Служителите в агенцията не могат да:
3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен дейностите по ал. 9.
Значи ли това, че не може да се работи по никакъв начин(освен във връзка с ал. 9 преподавател във ВУЗ)?
Другото, което ме интересува как точно се определя заплата? Има обявена основна, но почти винаги (тук не) пи обявите за конкурси пише, че размерът зависи от стажа. Какъв стаж гледат-тоя по специалност или общия? Може ли линк към наредба или закон? Не можах да намеря такъв.
Може би е тъпо, но:
1.Кои са стоките с висок фискален риск? Имам бегла представа, но искам да знам точно всички. Открих само откъслечни неща.
2.Къде се намират фискалните пунктове? Също не можах да намеря ясна и категиточна информация.
Виж целия пост
# 3
Не може да се извършва друга дейност по теудов договор, правилно сте разбрали. Заплатата се определя в размер от...до, като обикновено при назначаване е фиксирана за всички новопостъпили. Има единен класификатор на длъжностите в администрацията и там са посочени размерите.
Стоките с висок фискален риск са определени по списък, ако влезете в страницата на НАП мисля че ще ги намерите.  Фискалните пунктове са по границите. Има екип, който работи там, има други екипи, които работят в движение, когато трябва да се извършва проверка на друго място. Има и екипи, които извършват проверки по търговски обекти.
Виж целия пост
# 4
В закона за НАП, не е упоменат трудов договор. Пише само платенат дейност изобщо. Така както е написано може да означава и, че не мо же да се работи изоб'о нищо друго.
Виж целия пост
# 5
Да, така е, не може да се работи нищо друго с изключение на преподавателска дейност (не знам дали имаше изброено друго в изключенията). Не може да работиш като държавен служител и в събота да ходиш да продаваш картофи, или пък да практикуваш фризьорска професия в близкия салон.
Виж целия пост
# 6
Но защо!?
Парите са малко?
Как се оцелява така?
Виж целия пост
# 7
Защото ако работиш нещо странично се предполага да имаш конфликт на интереси.
Виж целия пост
# 8
Е то това страничното може да няма нищо общо
Виж целия пост
# 9
Но защо!?
Парите са малко?
Как се оцелява така?
Докарват си доходи по друг начин.
Виж целия пост
# 10
Не знам минал ли ви е вече конкурсът, но специално за НОИ, пише откъде да се чете, когато публикуват списъците с допуснати и недопуснати кандидати до теста. Аз издържах теста и се класирах за интервю, от 58 кандидати, 12 продължихме, сега чакам резултати, но нямам големи надежди, на интервюто разбрахме, че едната от кандидатките работи в НОИ и най–вероятно тя ще е избраната.
Виж целия пост
# 11
Не е минал на 03.08 е теста. И да в обявлението за допуснатите кандидати пишеше от къде да се чете.
Вие сте ходили на интервю вече, така ли? Може ли да кажете какво представлява?
Виж целия пост
# 12
Да, бях на интервю. Казаха, че на всички задават еднакви въпроси. Първо поискаха да се представя с няколко думи, какво съм учила, къде и какво съм работила. Имаше въпрос от длъжностната характеристика - в какво се състои работата, какви дейности ще изпълняваш. Какви качества трябва да притежаваш, за да работиш в екип и дали смяташ, че ги притежаваш. Въпроси за условията на пенсиониране при трета и втора категория при мъже и жени - възраст и стаж. Когато някой дойде да подава документи за пенсия, какви документи трябва да представи.
Днес излязоха резултатите от конкурса - одобрената е жена, която работи в НОИ в момента.
Виж целия пост
# 13
Благодаря за информацията!
Съжалявам, че е стансло така! Желая Ви повече късмет следващия пъг в конкурсите и успех в търсенето на работа!
Виж целия пост
# 14
Здравейте,

Оставям коментар тук за тези, на които ще им предстои също някакъв конкурс към НОИ. Аз се явих за длъжност "технически изпълнител". Нямаше конспект, или тест, а само интервю, като въпросите бяха от общ характер. На кратко имаше въпроси като защо кандидаствам за тази позиция; да разкажа за себе си; да споделя какво знам за НОИ; да споделя как би ме описал предишният ми работодател.
Надявам се да е от помощ на някого.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия