Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обединяване/ сливане на два апартамента в един

  • 1 625
  • 22
# 15
Може да се различават апартаментите на различните етажи. В нашия блок, дето е от 80те, първия и двата последни етажа са с различни апартаменти. Има и такива, обединени.
Въпросът е какво се води в момента.
Пак казвам, от моя скромен опит с НИ , задължение на продавача е да си оправи статута.
Помня как нотариуската нареждаше на брокера ми да каже на собственика на друг имот да си го оправи, че не му бяха наред нещата.
Виж целия пост
# 16
няма задължения на Продавача, това е пазар, искаш, купуваш, не искаш - не купуваш, друг ще го купи.  В дадения момент има някакъв статут, дали на два отделни или на един общ апартамент и може да се продаде в този вид.
Има и жилища, които се продават 'неоправени', стига да има купувач, съгласен да поеме риска. А има и случаи, когато купувачът не знае за рисковете.
Затова, само с адвокат купувайте. Особено в този случай.
Виж целия пост
# 17
Мното благодаря на всички отзовали се и се извинявам за краткото отсъствие!
Според нас промените са направени след като са взели акт 16 т.е. тогава са зазидали коридора от общите части и са го вкарали в апартамента. Говорих с експерт в строителен надзор, който ни посъветва да изискаме скиците и да видим дали има общ проект на обединените апартаменти, иначе се води незаконно строителство. Проблем би могъл да настъпи, ако някой съсед подаде жалба, че сме усвоили общи части( както бяхте написали), за които реално всички са платили. Тогава, при проверка ще се установи, че са с 2 нотариални акта и ще трябва да се върне в първоначалния замисъл за 2 апартамента. С една дума- това е собствен риск, ако разчитаме да нямаме проблеми със съседи. А ако се узаконява ще трябва нов проект, ново преизчисляване на общите части и издаване на нови норатиални актове за всички собственици, в които са преизчислени новите общи части. Звучи като голяма разигравка.
Виж целия пост
# 18
Да, ако е направено след А16 ми се струва кофти работа. Ако не си е така по проект, и от там по ценообразуване и дялове ОЧ), тогава всички съседи имат право на претенции за присвояване на част от техните ОЧ.
Виж целия пост
# 19
При "превземане" на територия от общите части аз лично бих се отказала от сделката. За мен това е прекалено голям риск, дори сега теоретично всички съседи да са ОК. След години ще дойде нов съсед, ще му се накриви шапката, ще ви побърка от проверки.
Едно е да купиш обединени апартаменти в един, а съвсем друго - и с незаконно приобщени части от общите.
Виж целия пост
# 20
Благодаря Ви за мненията и информацията. Ще говорим от тук нататък със строителя и ще видим дали ще постигнем консенсус. Определено ще държим нещата да се случат по законен начин!
Иначе знам ли на кой съсед какво може да му хрумне, ако се получи някакъв спор- дали за таксите за входа или за паркоместата пред блока... По-добре да ни е мирна главата и да спим спокойно 😊
Виж целия пост
# 21
Ако сте с кредит, банката ще ви "спаси" да не се вкарате в този филм. Винаги на съсед може да му хрумне, дори след време  на някой да му хрумне да търси правата, ще заведе едно дело... Не знам има ли давност и колко едно такова присвояване.
Виж целия пост
# 22
Ако някой има интерес да следи въпросната тема- отказахме се от каквито и да е действия. Усвоени са над 60кв.м. от общите части(ако не беше смешно, щеше да е нагло), нямат изрядни документи. Не знам дали някой би се навил на подобен риск за толкова много пари...
Много ни помогна картата в кадастъра, за да си направим изводите колко точно са усвоили. Всеки може да си я провери, след елементарна регистрация.
Благодаря на всички отзовали се!

И да добавя- това е апартамент, предлагащ се активно на пазара от няколко агенции! Проверявайте всичко сами, защото брокерите си нямат и идея, нито си правят труда да знаят какво ви пробутват! Това ме убеди за пореден път, че агенциите не работят в интерес на купувача!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия