Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Неженени с ипотека пред раздяла

  • 10 738
  • 264
Здравейте заедно сме с приятелката ми от 4години без брак и ни писна да живеем по квартири. Преди година решихме да си купим жилище с перспектива да създадем семейство деца и т.н.. Преди няколко дена след дълги опити и ходене по лекари тя ми съобщи че неиска деца и иска да се разделим. Ние сме в родния и град и има къде да отиде и тя иска да продадем апартамента и да приключим но аз загърбих всичко преди 4години приятели работа родния си град и тук намерих нови такива и неискам да се откажа след толкова труд и ядове по жилището. Нотариалния акт е и на 2мата мога ли да купя нейната половина примерно и ипотеката да остане само за мен и как стоят нещата защото не съм запознат въобще. Благодаря предварително 🙂
Виж целия пост
# 1
попитайте в банката, която ви е отпуснала кредита. Те ще оформят документите и ще насрочат среща с нотариуса.
Виж целия пост
# 2
Посъветвайте се с адвокат.
Виж целия пост
# 3
Трудно може да Ви се даде адекватен отговор без детайли. На теория ипотеката може да се прехвърли само на Ваше име стига да има съгласие от страна на приятелката и да отговаряте на условията на кредитора, тоест да имате достатъчно висок доход, за да го плащате сам.
Виж целия пост
# 4
Има начин да прехвърлиш ипотеката. При моя позната се разигра същият сценарий. Бившият ѝ наплати внесените от нея вноски и ипотеката е прехвърлена изцяло на нейно име. Разбира се, консултирай се и в банката, и с нотариус.
Виж целия пост
# 5
Няма проблем, само говори с банката какви са разходите и процедурата, а също с нотариус. Ти ще трябва да й изплатиш нейния дял, един вид да го купиш от нея. Въпросът е еднократните разходи по прехвърлянето да не са прекалено големи, а ти после ще си изплащаш, както до сега.
Защо иска да се разделите, си е нейна работа, според мен е разбрала, че не може да има дете.
Виж целия пост
# 6
Чисто технически е възможно, прави се нов договор за заем и нова ипотека, погасява се стария и се освобождава единия кредитополучател. Разходът е за новата ипотека и банкови такси.
Основното, което следва да се уточни в случая, е съгласието на банката.
Виж целия пост
# 7
Всичко може. Ще се променят договорите за учредяване на ипотека, и договорът за кредит, нотариални промени също. Както са ви писали горе, най-чисто е изплащане на стария кредит и сключване на нов на ваше име. Но тук вече трябва да имате доходи, за да го изплащате сам, а може и да ви дадат друг %. Но пък може да изтеглите и кредит в друга банка и да рефинансирате.
Виж целия пост
# 8

Колкото до темата. Тя може да иска да продава, ама в случая нейното желание не е важно. Апартамента е общ.
Ако ти не искаш да го продаваш, няма сила която да те накара.
Едва ли ще има проблем. Просто ще трябва да изплатиш нейната част или каквото е вкарала.
Сигурно зависи от това дали е изплатен или само частично.
Посъветвай се с адвокат. Той най-добре ще ти каже какво да правиш.
Виж целия пост
# 9
Няма проблем да си прехвърлите ипотеката на ваше име. Трябва да се споразумеете с приятелката ви и с банката.

Неприятна ситуация, но не е нерешима. Съчувствам ви, защото освен финансовите проблеми има и емоционални. Нека емоциите да не ви водят. Направете разбивка на плащаното до момента и колко и дължите и говорете с банката.
Виж целия пост
# 10
Нотариалния акт е и на 2мата мога ли да купя нейната половина примерно и ипотеката да остане само за мен и как стоят нещата защото не съм запознат въобще. Благодаря предварително 🙂
Естествено, че може. Основният проблем е, че ти ще смяташ една цена за справедлива, а тя ще мечтае за съвсем друга. И двамата ли изплащахте по равно? Тя ще види максимални цени за подобни апартаменти и ще каже "ето, за толкова може да го продадем, дай ми половината". Ти по същия начин може да намериш най-ниска оферта, да смъкнеш още 5000лв и да кажеш "ей това е цената, ето ти половината". Най-добре проучи реалните цени, коментирай с нея до колко ще се съгласите да смъкнете най-много и после й кажи, че искаш да изкупиш дела й.
Виж целия пост
# 11
Той няма защо да плаща 1/2 цена на апартамента. Изплаща само вече направените от нея вноски. Продължава да плаща после преизчислени вноски - това се договаря с банката, а не с бившата и тя няма касателство с по-нататъшния погасителен план.
Виж целия пост
# 12
Нищо чудно след 1г да каже, че е размислила и иска да се връща. Но ипотеката да си стои така само на него.
Виж целия пост
# 13
Да, възможно е апартамента да се прехвърли само на единия и съответно той да изплати направените вноски и поеме бъдещите.
В случая задължително си уредете нещата документално. Всичко да е оформено с договор и по съответния ред. Устни уговорки и обещания, плащания на ръка, без документ за сумата и за какво точно е плащането, не важат... Всичко трябва да е записано, подписано и т.н. Една разходка до банката и консултация с адвокат задължително!
Виж целия пост
# 14
не само до банката, а и  при Нотариус  ще трябва да се ходи, в момента собствеността е на двамата (предполагам) с ипотека в полз а на банката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия