(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

  • 32 385
  • 787
# 165
Криси` , absurT ще пробвам и по вашия начин.
Поливаме всеки ден ( с капково  сме), но по пътеките цепките са огромни.
Виж целия пост
# 166
Всеки път като бродя из рехавата, висока гора одялкани доматени хибриди си мисля дали да ги отсека Simple Smile
Обаче после стигам до Идеал и Трапезица и се успокоявам.
Моля ви, пускайте снимки на градините!
Виж целия пост
# 167

Микс доматки собствено производство.

Сега се наслаждавам на татковата градина, ще снимам неговите домати по някое време - страхотни са, а не ги кътка особено.

Следващия ми проект е да отвоювам два квадрата площ за леха с билки и подправки от пространство, което в момента е ливада и камънак. Ще падне борба.
Виж целия пост
# 168
Ето нещо от мен, имаше снимки и на пипер и домати, но файловете са големи а това са младите съседи Simple Smile
Скрит текст:
един пъпеш

Многогодишния лук в цветната леха
това е салатния боб - подобен на смилянски и патладжана от едната страна
и корнишоните от другата
вторите плодове на малините.
Виж целия пост
# 169
Малините режат ли се сега?
Моите са изкарали нови клони с нови завръзи. Старите клони са почнали леко да съхнат. Дали да ги махна?

Краставици берем, но не е така, както предни години да раздавам на съседи и приятели. Засяла съм няколко реколти и новите са още бебета.

Блат за пица правя от тиквички. Пасирам със сол в блендера или стържа на ситно. Чакам да пуснат вода и изцеждам хубаво през тензух или носна кърпа. Добавям две яйца, малко овесени ядки, ако сместта ми се стори мокра, разбърквам и разстилам на много тънко върху хартия за печене. Пека на 180гр на вентилатор до хубаво зачервяване отгоре. После слагам лютеница и други неща и запичам за кратко. Когато е студена, е по-вкусна.
Виж целия пост
# 170
https://www.chefkoch.de/rezepte/630051163510712/Zucchinikuchen.html
Тази рецепта за сладкиш с тиквички е много сполучлива. Ако немският ви е чужд,  гугъл преводача я превежда сполучливо.

Суфле с тиквички печем също редовно. Адската смес е от 2 настъргани тиквички, 4 яйца, кофичка кисело мляко с лъжичка сода, настъргани сирена и кашкавали каквито има изостанали, сол, пипер, копър и няколко лъжички галета за сгъстяване на консистенцията. Пека в кексова форма или във формички за мъфини до хубаво зачервяване.

Крем-супа с тиквички също опитайте. Продуктите са според наличните в градината, накрая задължително истинска течна сметана за нежност и разкош.

Тиквички на грил ядем почти всеки ден. На филии от половин см.
с кората, гриловаме леко от двете страни, така че да запазят хрупкавост, после веднага в дълбок съд със зехтин, сол, копър на дъното и объркваме да поемат.
Виж целия пост
# 171
Трудна година. В североизточна България съм, селото на 50 км западно от Варна, полупланинско, на границата с Шуменска област.
Всичко е пълна скръб. Друга година се чудя какви нови рецепти да пробвам с тиквички, тази година тръгнаха добре и сега изведнъж няма тиквички. Краставиците и те, за доматите да не говорим.
Гриловани тиквички много обичам, правя ги като Мьос. Правила съм и подобен сладкиш с тиквички.
От лютите рибки оставих най-слабото коренче на балкона в саксия, вече цъфти. Подариха ми растение - люта чушка, гледам я в саксия, първите цветове още преди да се отворят изсъхнаха, сега гледам, че пак е напъпила. Ще видя каква реколта ще имам. Simple Smile
Виж целия пост
# 172
И аз гриловам на котлона/и тиквички,  почти като Мьос, затварям горещи в буркан, в следващите дни отварям буркани за вечеря и тогава правя заливки с копър,  чесън,  мляко/ябълков оцет, зехтин... Сама изяждам буркан без нищо Simple Smile
Виж целия пост
# 173
Голямото посрещане на летни гости поприключи и ще мога отново да обърна внимание на градинката.
Доматите ми Идеал са на сянка, не са задържали много цветове, но каквото е останало са едри домати. Хубавото е, че ако изкараме с листа до есента, отново ще цъфнат.
Гроздето - Тракийски мискет - вече има сладост. Ура.  
Смокините задържаха първата реколта тази година. Не се случва често.
Прасковите - започна прасковената фиеста. Ще ми идват гости от средата на България и не искат нищо да слагам на масата - нито миди, нито скариди - само праскови.
Изобщо тази година е с много и хубави плодове. Подпирайте клоните с колове, че точно най-хубавите се чупят.
Щир - много. Трябва да си набера и изсуша. В интернет намерих не само рецепти със сушен щир, а се оказва, че е и с антимикотични свойства. Интересно.!
Виж целия пост
# 174
За малините не казвате режат ли се сега издъно старите клони?

Направих сладко от боровинки. Хем сложих половината захар по рецепта и не се яде от сладост. Много ме е яд.

Амика, ти питаше за ягоди. Аз мога да ти пратя, но не мога да гарантирам, че са хубави. Садих ги миналата година. Тогава нищо не родиха. Тази година имаха много, но не бяха  сладки. Иначе са няколко сорта и уж са раждащи няколко пъти, но засега само веднъж се отбелязаха.
Виж целия пост
# 175
Дъждец,  нищо не режем сега. Есента вадим малко около оградата желаещи винаги има. Тази година смятаме всичките да извадим и да преместим да видим дали ще се получи. Отделно ягодите, миналата година преместихме 20 корена. Останалите стари корени изсъхнаха 4 година им беше.
Сега съм ги оставила да се размножават, защото на старото им място ще се копае на голяма дълбочина да се прекара ел . инсталация и реално сега съм с тези 20 корена, а иначе около 30 кв.м е мястото.
Виж целия пост
# 176
Благодаря, Дъждец! На ягодите ароматът, а не сладостта е ценното, така че ще се възползвам. Ще ти дам данни на лични.
Виж целия пост
# 177
Виж целия пост
# 178
Тази година попаднах на един производител на ягоди, купувах си директно от пътя, и го заговорих за сортовете, защото за пръв път от години ям сладки и ароматни ягоди едновременно.
Двата сорта, които научих са Дели и Азия. Невероятен вкус...като на дядо ми едно време...
Опитвам се да намеря разсад, защото според производителя корените не пускали ластуни, а аз помолих да си купя 20-30 бройки, колкото да ги захвана. Явно индустриалните ягоди днес не се гледат като ягодите в двора от едно време...
Има един сорт особено неприятни, тъмночервени, леко издъжени и без никакъв вкус...наричам ги търговски, защото стават единствено за транспортиране Simple Smile
Виж целия пост
# 179
навремето си купих два сорта ягоди за дунавското дворче - едните се оказаха красиви, дълги, но безвкусни и "дървени" - в компот оставаха точно толкова красиви и със захарта ставаха супер;
другите перфектни за ядене, но за компот не ставаха  - разпадаха се на парцали.
не го знаех, когато ги купувах.
Simple Smile  амика, къде си? мога да ти организирам разсад от нашите сегашни - сладки са, но не знам как са на компот.
когато зрееха не бяхме там и успяхме да пробваме само шепичка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия