Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Казус - имот

  • 2 458
  • 52
Здравейте!
Имам проблем с жилище, което ми е дарено от баба и дядо. Те го даряват на мен и майка още през 1997г. Жилището трябва да е за мен, но напрактика аз съм половин собственик, а майка е на другата половина собственик. Тогава бях на 20 г. Накараха ме да тегля заем и да правя основен ремонт на въпросното жилище. Гледах и се грижех за баба и дядо. Те починаха. Аз искам вече да живея в това жилище, но майка не ми дава да съм там с жена, а само сам. Помолих да ми препише нейната част, защото имам сестра, с която след смъртта на майка ще трябва да деля жилището, но ми отказа. Незная какво да правя. На 45 г. искам да си създам семейство и деца, а нямам жилище. Дайте ми съвет какво да направя и как да взема някаква сума от тази полоина собственост? Мога ли да продавам, ипотекирам и т.н., за да си купя друго жилище? Мисля да заключа едната стая, жилището е тристайно и никой не живее там в момента. Само аз се водя по документи на адреса. Моля ви насочете ме. Чувствам се ощетен и прецакан от страна на майка ми, която си дарява другото жилище само на сестра ми, а на мен не иска. Боли ме!
Виж целия пост
# 1
А къде живееш в момента? Имал си 25 години да съобразиш, че си собственик на половин жилище и въобще няма чак такава голяма вероятност да завъдиш жена в жилище, което е наполовина твое. Вариантите са или да предложиш да изкупиш другата половина от майка си, като за целта можеш да вземеш кредит със залог твоята половина от имота за по-добри условия, че не си в първа младост, или да вземеш кредит, за да купиш друго самостоятелно жилище, или да предложиш на майка ти (и евентуално сестра ти) да изкупи твоята половина и да използваш парите за покупка на по-малко жилище или за вноска за голямо, или публична продан.

П.п. Колко човека пишете от този профил, освен теб и учителката, която не знае правилната употреба на определителен член?

Редактирам си коментара, за да не пускам последователни постове, защото се сетих друго.

Можеш да наемеш адвокат и да оспорите дарението, което майка ти прави на сестра ти, до размера на твоята запазена част от наследството. По всяка вероятност давностният срок за дареното от баба ти е минал, така че сестра ти не може да го оспори. Може и просто да заплашиш, че ще оспориш дарението и да се надяваш, че ще склони доброволно да ти "припише" нейната част от жилището, което изобщо не е длъжна да прави. Изобщо не разбрах с каква цел мислиш да заключваш едната стая.
Виж целия пост
# 2
Проблемът май е семеен, питанката е защо майката не иска снаха и евентуално внуче, в краен случай предложете да плащате половин наем, а с кого ще живеете си е ваша работа
Виж целия пост
# 3
Предложи на майка ти да изкупиш нейната част от имота или тя да изкупи твоята част.
Ти къде живееш в момента и каква е печката сега да се ожени, пък междувременно да търсиш разбирателство с майка си?
Има и варианти за продажба на съсобственик имот. Ако не постигнете съгласие,  това също е вариант. Пък може при тази опасност майка ти да склони за сделка, вместо да дели наследството си с чужд човек.
Виж целия пост
# 4
Трудни са имотните неразбирателства. Продайте го и си разделете парите.
Между другото, стила на писане хич не ми се връзва с 45 годишен, че и индивид от мъжки пол. Лятната ваканция не ни прощава.
Виж целия пост
# 5
Не разбрах следното: за какво ти е съгласието на майка ти, ако си собственик на половината? Значи можеш да ползваш стая и половина. Нали само ти си на адреса, тоест не трябва тя да ти дава ключ? Смяташ, че стая и половина е малко ли? Преспокойно можеш да си се настаниш там с жена (ако имаш) и една сюрия деца и майка ти не може да каже "копче". Стига да оставиш половината жилище на разположение все пак - затова ли заключи едната стая, като нейна запазена част?

На въпроса можеш ли да продаваш или ипотекираш, въпросът е доста спорен. Питай нотариус. Но изчети и тези коментари - макар и противоречиви, дават материал за размисъл: https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=20&t=24930
Виж целия пост
# 6
При съсобствеността няма вариант едната стая да е на единия, а другата на другия. Имотът е общ. В идеални части.
И проблемът тук не е в имота, а в това, че майка да не позволява на 45-годишният си син да има жена и деца. А той дори я слуша.
Виж целия пост
# 7
Има и варианти за продажба на съсобственик имот. Ако не постигнете съгласие,  това също е вариант. Пък може при тази опасност майка ти да склони за сделка, вместо да дели наследството си с чужд човек.
Да, но продавайки идеални части ще вземе в пъти по-ниска цена? Заслужава ли си?

@към автора:
Ако жилището няма отделни входове, по 2 санитарни възела и т н,  е неделимо. Като си съсобственик, виждаш, нищо не можеш да направиш с това жилище. (даже и жена  да си вкараш! Simple Smile ). 
Първо си изясни какво искаш да направиш за да се отървеш от собствеността, дали искаш жилището, или искаш пари. И имаш ли пари да купиш и половината на майта ти.
Имаш ходове:
-споразумение с майка ти, продавате жилището  и си разделяте парите
-споразумение с майка ти, ти плащаш нейния дял и взимаш цялото жилище.
-споразумение с майка ти, тя да плати твоя дял, а ти след това си инвестирай парите в др, жилище.
-съдебна делба: ти като съсобственик имаш право да обявиш съдебна делба, съдът може да определи единствено възможно е да го изнесе на публична продан, наддавате и вие с майка ти, както и външни кандидати. Ако не се продаде, после му се намалява цената и пак отново търг.  Изходът от този вариант не е много ясен, може да спечелиш, може и да загубиш+ нерви и хонорари на адвокати. Съдът ще вземе под внимание, обаче,  твоите вложени пари в това жилище, както грижите за баба ти и дядо ти.

Майка ти има ли сестри и братя? Даренията, винаги се намира някой да ги успорва. Иди на адвокат да установи изобщо може ли някой да ти атакува дарението,т,е, да си изясниш какъв документ за собственост имаш.
Виж целия пост
# 8
Казусът хич даже не е невъзможен - властни майки има, месят се в живота на децата си, по-често на момчетата, но и на момичета също. Имам нагледни примери как момчета/мъже на 40 плюс си завъдиха половинки чак, когато майките им рухнаха или починаха. Бабата и дядото вероятно са виждали пристрастията на майката към дъщерята и са решили да подсигурят поне отчасти и внука си.
Хич не е приятна ситуацията. Моето виждане е, че няма как да стане питащият самостоятелен, да си защити имотните си интереси и едновременно с това да запази добри отношения с майка си и сестра си. Трябва да избере едно от двете. Не е лесен изборът - емоционално, не рационално. Ако това ще му помогне да реши: ако сега майка му и сестра му се опитват да го прецакват, едва ли в бъдеще ще се променят към по-добро и сестрата ще стане най-близкия му човек. Обикновено става по-зле, а не по-добре.
И хич не е лесно да докажеш, че си се грижил за роднината - става със свидетели най-вече, всяка страна евентуално вади такива, включително кошаревски. Трудно ще докаже и с документи отпреди 20 и кусур години за какво точно е изхарчил парите от заема или че точно с тях е ремонтирал жилището.
Виж целия пост
# 9
Вземи си заядлива жена, тя ще се оправи с майка ти... Надявам се темата да е пързалка, защото мъж на 45 с такива казуси си е меко казано странно.
Виж целия пост
# 10
Къде се намира въпросния имот?
Виж целия пост
# 11
...
И проблемът тук не е в имота, а в това, че майка да не позволява на 45-годишният си син да има жена и деца. А той дори я слуша.
Майката не дава, той я слуша, проблем е сестрата да има дял един ден (1/4 вероятно), изобщо - проблем до проблема. Sunglasses

Поне готова жена има ли авторът?
Виж целия пост
# 12
Казусът, както и написах, е сравнително често срещан. Сега има или няма половинка, не е толкова важно. Тук са имотните теми, все пак. Човекът иска самостоятелност и да си защити интереса, това е въпросът. Има юридически начини да си защити интереса - по-лесни и по-трудни, но със сигурност емоционално натоварващи (скандали и караници с мама и сестричката). Той сам да си избере по кой път да тръгне.
Виж целия пост
# 13
Ksati, отивате при адвокат и той изчита нотариалния акт, условията по него, описвате конфигурацията. Той ви казва стъпка по стъпка как да влезете във владение на имота. Понякога трябва и малко по твърдо поведение към родителите. Как ще живеете там само сам! Вие се водите вече, че живеете на този адрес. И какво, ако заживеете с жена там, майка ви не може да я изгони. Говорете и със сестра ви. Успех.
Само да допълня, споменете пред майка ви, че ако не се договорите ще поискате съдебна делба и евентуално поставяне имота На търг от съда. Много бързо ще разбере, че не може безкрайно да ви манипулира. А пък представете и и вашата избраница, може да се получи.
Виж целия пост
# 14
какви са стъпките да влезе във владение?
Виж целия пост
# 15
Бях на консултация при нотариус. Казаха ми, че нищо не мога да правя еднолично. Да се разбирам с родата. Това е!
Виж целия пост
# 16
Да, затова нотариусът е трябвало да ти изготви нотариална покана до роднините, за да им предложиш споразумение как ще процедирате с имота.
Не ти ли го предложи?
Виж целия пост
# 17
Каза да се разбираме по роднински. Нищо не мога да правя, защото роднините не искатб
Виж целия пост
# 18
Точно затова ти трябва нотариална покана. Ще проведете среща пред нотариус и ти ще им предложиш да се разберете за продажба на имота (да бъде изкупен само от теб или да бъде продаден и да си разделите парите) или да пристъпите към съдебна делба.
Но ти трябва да си убеден, че си готов на тази стъпка. Явно няма да се справиш сам, затова се консултирай с адвокат. Повечето работят съвместно с нотариус и ще те насочи как да процедираш.
Виж целия пост
# 19
Потърси/питай познати за читав/оправен/напорист адвокат да ти води преговорите. Нотариусът не е точно този, който се занимава с подобни неща. Дори да не е много добър адвокатът, ако е достатъчно нахален, може да успее с преговорите.
Щом имаш дял в апартамента, майка ти не може да ти откаже да го ползваш. Само трябва да проявиш твърдост и да кажеш, че отиваш там да живееш. Да се разберете кои помещения (стая/стаи) ще ползваш ти. И още повече твърдост да й заявиш, че ще живееш с когото си искаш, а не с когото тя каже.
В перспектива мисли как да си разделиш имотите с майка ти и сестра ти. След като са 2 апартамента - въпросният и другият на майка ти, който тя смятала да го остави на сестра ти, може да се разберете единият за теб, другият за сестра ти. Може да се изравнят дяловете в пари, ако единият апартамент е доста по-скъп от другия, ако няма голяма разлика - ти ще си решиш дали парите са ти толкова важни.
Виж целия пост
# 20
Другият апартамент вече е дарен на сестра ми. Майка не желае да ми дари моят дал. Иска да пази жилището от моята жена. Няма оправия. Ще помисля варианта за адвокат. Благодаря ви, че ме насочвате.
Виж целия пост
# 21
Майка ти е доста некомпетентна, да не кажа друга дума. Жилището няма да отиде при една евентуална алчна снахичка, по простата причина, че го имаш отпреди да се ожениш. В същото време не можеш да се разпореждаш с него, защото не си единствен наследник, а пък сестра ти вече има цяло дарено жилище.
Кажи им, че ще оспориш дарението. Имаш право, доколкото знам.
Виж целия пост
# 22
Ами заплаши майка си, че ще оспориш дарението на другия апартамент за сестра ти, ако не ти прехвърли половинката от "твоя" апартамент. Кажи й, че ако ти прехвърли половинката, няма да се занимаваш с другия апартамент.
Виж целия пост
# 23
Как мога да оспоря дарението? Не съм наясно. Може би, защото сестра ми след смъртта на майка ще има 1/4 от въпросното жилище, което уж е за мен?
Виж целия пост
# 24
Да, затова нотариусът е трябвало да ти изготви нотариална покана до роднините, за да им предложиш споразумение как ще процедирате с имота.
Не ти ли го предложи?
той ще плати нотариална покана, но има ли сила, която да задължи някой дали да се споразумее с него, И 10 варианта да им предложи, те могат да не са съгласни? Може и да кажат, че в този даден момент искат нищо да не правят, защото такива са им интересите.
Виж целия пост
# 25
Да, роднините могат да откажат, но с протокола за отказа той може да поиска съдебна делба.
Казусът е елементарен, но със съвети от форума не може да се разреши.
На този етап, докато майката е жива, дарението не може да се оспори. И зависи то под какво условие е направено.
Виж целия пост
# 26
Да, сега не може да оспорвате дарението. Дарение се оспорва след  като наследодателят почине.  Оспорва се съдебно на база, че частите на всяко дете по българския закон трябва да да са равни и ви е накърнена вашата. Дали майка ви не е прехвърлила другото жилище срещу издръжка и гледане. Да сестра ви един ден ще има 1/4 от въпросния апартамент.
Колко са големи двете жилища- вашето и на сестра ви?
Страхът на майка ви е, че ако имате дете и евентуално се разделите с майката, съдът може да постанови майката и детето идаживеят там до навършване на пълнолетие на детето.
Говорете със сестра ви, заплашете я, че един ден може да оспорвате нейния дял. След като майка ви е подарила част от жилището вие имате право да си го ползвате както намерите за добре. Намерете подход, вашите години си вървят, вие си търсите вашето щастие.
Виж целия пост
# 27
И двете жилища са двустайни. Аз незная как е уредено точно другото жилище със сестра ми, но зная, че е уредено. А, аз съм дарен с половината жилище тук ат баба и дядя, майка е дарена с другата половина от тях и ние сме съсобственици. Другото жилище беше собственост само на майка. Незная как точно го е уредила със сестра ми. Това за жена ми и дете не го знаех за съда, че може да разпореди.
Виж целия пост
# 28
Хубаво е да отидете при адвокат, може да  направите справка от имотния регистър там където живеете(агенция по вписванията има информация за всички след 1991г.) как точно е оформено жилището на сестра ви. Вие имате ли вашия нотариален акт?  Проверете и всички сделки по егн на майка ви. Около 2 лв. Беше проверката на егн.
Да допълня, че ако вашата 1/2 е от баба и дядо, то наследствената част от майка ви един ден може да е сериозно накърнена- 1/4 за вас и за сестра ви жилище + 1/4 от вашето. Адвокатът ще ви каже как точно е оформено жилището на сестра ви и ще ви каже какви опции имате. Да не оформено като продажба. Имате право поне да знаете всичко това.
Виж целия пост
# 29
Заплахата за оспорване на дарението - един ден, не сега, е стратегия за преговорите, за да се стигне до някакво разумно и приемливо решение за сина сега, а не след години или дори десетилетия. Наистина съветвам да се намери адвокат по съвет на познати, който да води тези преговори, защото очевидно питащият не може да го направи (без лоши чувства, просто трябва да ти идва отвътре да можеш да се пазариш!).
Майката може да е дарила другото жилище срещу условие за гледане от сестрата (много вероятно), съветът да си извадиш нотариалния акт за дарението е отличен, трябва да знаеш как стоят нещата юридически.
Нанеси се в твоето жилище, реално, наистина, кани си приятели и познати, запознай се със съседите, и те да знаят, че ти реално живееш там - могат да ти потрябват като свидетели един ден.
Заяви твърдо на майка ти, че ще живееш там както и с когото си искаш, игнорирай тънки подмятания (или направо казвания) от типа - Аз съм те родила, пък ти сега така - иначе, Ти не ме обичаш, щом така се държиш с мен, и подобни.
Виж целия пост
# 30
Съвет относно правната част не мога да дам. Но искам да питам дали опита всичко друго? Започнеш ли битка, губиш семейството си. В какви отношения си със сестра си? И аз имам брат, ако сме в подобна ситуацията аз самата щях да опитам да убедя майка си да дари нейната част на теб.
Е, ако наистина си говорил с двете и са категорични... Нямаш избор освен вече описаното в последните постове. Но според мен опитай последно, и ако със сестра ти сте в добри отношения, непременно говори и с нея. Пари и имот се придобиват, но семейство не.
Виж целия пост
# 31
Не съм в добри отношения с роднините. Сърдят ми се и не искат да говорят с мен. Имам копие от моя нотариален акт.
Виж целия пост
# 32
Лично мнение въз основа на жизнения ми опит - ако роднините се опитват/те прецакват още от рано, преди да се стигне до получаването на наследство, вероятността след този момент да омекнат и да се държат по братски/сестрински е много малка. Нали се сещате, че ако още 5-10 години се запази това положение, въпросният съсобствен апартамент в един по-далечен момент пак ще остане за сестричката.
Освен ако Ксати не е пропаднал алкохолик/наркоман/престъпник/развейпрах, това, че майка му си толерира сестра му цял живот не е честно и справедливо спрямо него. Ако ще да живее с жена, ако ще - с мъж, или с куче, или с котка, това си е неговият живот. Разбирам колко е трудно емоционално да тръгнеш да трошиш хатъра на майка ти - тя ти е майка, знаеш че и колко те обича, че те е родила, отгледала, лишавала се е от много неща заради теб, че ограниченията, които ти налага, често са от неистов страх за "детето", че иска да те опази от грешки, от беди, от целия свят. Особено за хора като Ксати, които са родени и израсли във времена, в които авторитетът на родителите беше значително по-голям. Но с известна доза разум, поне по отношение на имотните въпроси, личните житейски грешки са управляеми, а и обикновено имат един голям плюс (децата), който надделява над минусите.
Ксати, ако не успееш да се разбереш с майка ти да ти прехвърли нейната половинка от апартамента и ако имаш възможност да вземеш кредит за покупка на жилище, можеш да й предложиш да изкупиш/платиш нейната половинка или да тръгнеш на съдебна делба. В най-лошия случай ще получиш пари след публична продан на имота, което ще ти осигури поне част от необходимите пари за собствено жилище. Останалата част - с кредит. Влез в сайт за имоти (примерно имот.бг) и се ориентирай колко горе-долу вървят апартаменти като твоя (гледай цени, дето са по средата, не най-евтините и не най-скъпите), след това прецени с половината пари какво можеш да си купиш, дори да е по-малко или дори в друг, по-евтин квартал и колко пари отгоре ще ти трябват за такава покупка.
И това можеш да кажеш на майка ти - че ще подадеш молба в съда за съдебна делба, да видиш как ще реагира. Никой не може да ти забрани да поискаш съдебна делба, във всеки един момент. И добави, че в един момент ще оспориш и дарението за сестра ти. Така хем сестра ти ще остане без четвъртинка в твоя апартамент, хем ще я влачиш по съдилища някой ден за дарения й апартамент.
Виж целия пост
# 33
Как мога да оспоря дарението? Не съм наясно. Може би, защото сестра ми след смъртта на майка ще има 1/4 от въпросното жилище, което уж е за мен?
След смъртта на майката,сестрата ще придобие част от деле на майката.Но майката не може изцяло да лиши сина от наследсво от другия апартамент-има запазена част на наследниците.Посъветвайте се с добър адвокат,не нотариус.
Виж целия пост
# 34
Да, решил съм да се насоча към адвокат. Много благодаря за съветите ви!
Виж целия пост
# 35
Зависи дарението под какво условие е. Първо се води дело за разваляне на дарението и после се пристъпва към делба (доброволна или съдебна).
Двете жилища нямат общо помежду си при атакуване на дарението.
Виж целия пост
# 36
Да, роднините могат да откажат, но с протокола за отказа той може да поиска съдебна делба.
Казусът е елементарен, но със съвети от форума не може да се разреши.
На този етап, докато майката е жива, дарението не може да се оспори. И зависи то под какво условие е направено.
а съдебна делба не може ли да се поиска и без нотариални покани и протокол с отказите? Това не беше ли право на всеки съсобственик.
Виж целия пост
# 37
При съсобственост всеки от съсобствениците е задължен да предложи първо на останалите да намерят приемливо за всички решение.
Трябва има доказателство, че не ги е прескочил.
Виж целия пост
# 38
Това е при продажба. За делба - не съм сигурна. А при съдебна делба съдията не пита ли на първото заседание дали не могат да постигнат съгласие - малко като при развод?
Виж целия пост
# 39
А в случая ти би ли го посъветвала да пристъпи директно към съдебна делба и на делото роднините му да се запънат, за да се стигне до публична продажба на апартамента?
При нотариална покана той има шанс да ги убеди, че всички ще изгубят при започване на съдебна делба. Имат шанс да се споразумеят. Стигне ли се до съдебна делба, ще изгубят време, нерви и пари. И накрая всички ще са губещи.
Както казах, да отиде при адвокат и там ще му разяснят опциите, както и плюсовете и минусите. Пък той ще си прецени.
Започне ли съдебна делба, пътят към роднините му от емоционална гледна точка ще бъде прекъснат завинаги. Колкото и да са лоши отношенията между тях, да съдиш собствената си майка за половин жилище, без да опиташ да влезеш в диалог, не се вписва в личните ми морални норми.
Понеже е форум, аз го съветвам като човек. Професионалните съвети ги оставям на колегите.
В случая дебата ще доведе до продажба. Или той ще изкупи частта на майка си, или майката ще изкупи неговата част, или ще продадат на трето лице. Друга опция няма, защото имотът е неделим. Явно опция да се сдобрят насила няма.
Друго предложение как да се реализира делата имаш ли?
Виж целия пост
# 40
Можеш да прочетеш какво съм го посъветвала, малко по-назад - да ги "заплаши" със съдебна делба. Както и да си намери добър адвокат - по възможност по-нахален и безпардонен, за да му води преговорите, за да не се стига до съд, по възможност.

Нотариалната покана за какво точно ще бъде - да се видят да си поговорят на даден ден и даден час, да им предложи да изкупи другата половинка, или те да изкупят неговата половинка? И на каква цена?

Нотариалната покана при продажба на съсобствен имот е с ясна цел - каниш другия/другите съсобственици да купят твоя дял за цена Х, ако не се съгласят, ти можеш да продадеш твоя дял на 3-то (чуждо) лице за не по-малко от тази цена Х.

Ако майка му пречи да си ползва имота безпрепятствено, тогава също би имало смисъл от нотариална покана, но тогава пак адвокат трябва да му каже какво да пише в нея, да му я напише.

Е сетих се - нали има служба на медиатори в съдилищата, може да опита да отиде да говори с медиатор - дали може да се наемат с подобни преговори. Преди години медиацията беше безплатна, сега не знам дали е безплатна.
Виж целия пост
# 41
Интересна идея е това с медиаторите, но като гледам, много от тях нямат общо с правото, пример машинен инженер, социолог...  Някой ползвал ли те реално техните услуги? И какви методи имат, да викнат някой, ако той се крие, протаква или не иска да участва в диалог с другата страна?
Виж целия пост
# 42
Бях на консултация при нотариус. Казаха ми, че нищо не мога да правя еднолично. Да се разбирам с родата. Това е!

Нотариусите нямат процесуален опит.

Намерете си нормален адвокат. Имате поне 3 варианта ако наистина искате това, за което пишете.
Виж целия пост
# 43
Да, адвокат, най-добре такъв с опит точно в имуществени спорове. Най-добре с препоръки от познат/колега/приятел.
Виж целия пост
# 44
Една приятелка води дело по подобен казус, на мен най - вероятно ми предстои, но все още правя опити за разговори и извънсъдебно споразумение.
Както са Ви казали всички до момента - трябва Ви добър адвокат по имотно право.
Моята приятелка е много доволна от нейната адвокатка, аз имам добри впечатления от конституцията, която ми направи, ако желаете ще Ви дам координати на лични.

Ако другият апартамент не е прехвърлен на сестра Ви с фиктивна покупко - продажба, като за да има тежест в съда наистина трябва да има преведени пари от сестра Ви към майка Ви, майка Ви няма как да Ви лиши от дялът, който Ви се полага по закон.
 Имате запазена част, за която можете да претендирате след смъртта на майка Ви.
Виж целия пост
# 45
ако жилището е дарено - можеш да претендираш за запазена част, но при покупкопродажба (евентуално майката продала  на сестрата) - според мен трудно се атакува продажба...
Виж целия пост
# 46
Ще проверям по егн на майка за сделката със сестра ми. Мисля си, че е дарение, но ще проверя.
ако жилището е дарено - можеш да претендираш за запазена част, но при покупкопродажба (евентуално майката продала  на сестрата) - според мен трудно се атакува продажба...
Виж целия пост
# 47
Най-вероятно е дарение, единственият въпрос е дали е с условие за гледане доживот, евентуално с пожизнено право на ползване от майката. Важно е да си имаш копие на този документ.
При всички положения дарението не можеш юридически сега да го оспорваш. Но можеш да го използваш като аргумент при преговорите. Дали е справедливо на сестра ти да остави цял апартамент, а на теб - 1/4? Това в началото, со благо, на чувства като се бие. Ако не потръгнат преговорите - може да се извади аргументът, че ще оспориш дарението на сестра ти един ден и ще я влачиш по съдилища. Примерно казано. Аз не съм нито юрист, нито добър търговец/преговарящ, да уточня. Юридическата част около даренията и наследствата я поназнайвам (непрофесионално) покрай семейни дела.

Иначе, хипотетично, при фиктивна продажба между роднини - дали са минали пари по банков път? Силно се съмнявам. Дали са прежалили парите за нотариалното изповядване при продажба - много се съмнявам. С дарението между майка и дъщеря - няма местен данък, доколкото си спомням, а нотариалните такси са по данъчна оценка. Т.е. пестят се пари.
Виж целия пост
# 48
Няма дарение с условие за гледане. Две различни сделки са.
Виж целия пост
# 49
Да, договор срещу гледане и издръжка. Дарението е безвъзмезден акт.
Виж целия пост
# 50
Айде и аз да дам своите пет стотинки по казуса....

Много съвети, резултат няма да постигне никакъв.

Единствено, което може да направи, при липса на съгласие на другия съсобственик, е да предяви иск за съдебна делба и да се прекрати тази тегава съсобственост, която е на път да умори, видно от разказа, автора на темата...търг, продажда, делите парите. И кой от къде е....
Виж целия пост
# 51
Автора има нова тема, в която пита същото. Дадоха му подобни съвети и там. Чудим се вече защо пита.
Виж целия пост
# 52
Да се чудим що му отговаряме..
Пързалка е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия