Идея за празничен обяд: 20 човека/ готвене в казан/котел

  • 3 408
  • 42
Здравейте,

Имам нужда от помощ с идеи. Майката на приятелят ми празнува юбилей, тя е чехкиня и живее в Чехия.тя ме помоли да сготвя нещо за прязничния обяд: типично българско и да може да се готви в казан на огън, за около 20 човека. Веднага се сетих за боб чорба, но някак не върви да е само тя за цял обяд 🤨. Ще направя и баница, но вие сещате ли се за по-подходящи неща от боба? Предварително много благодаря 🙂
Виж целия пост
# 1
Агнешка курбан чорба. Тя е вкусна, питателна и специфична. В комбинация с топъл хляб може и да се нахрани човек с нея. Става и за изтрезняване Wink А ако е малко винаги може да се добавят и агнешки кебапчета.
Виж целия пост
# 2
Според мен агнешкото е специфично месо и трябва да се има предвид, че не всеки го яде. Аз напр. бих останала гладна, ако менюто е агнешка чорба с агнешки кебапчета.
Виж целия пост
# 3
Е, да де, ама то с всичко е така. Поне агнешкото е религиозно неутрално. А и специално тази чорба няма точно дъх на агнешко, а на подправки.
Виж целия пост
# 4
Аз бих заложила на пилешко. Иначе си права, че няма как да се хареса на всички. Или поне да направи нещо без месо за тези, които не ядат агнешко.
Виж целия пост
# 5
Ако правилно разбирам, ти отиваш в Чехия, готвиш нещо в казан за гостите на рожденичката, гостите са чехи? Много трудна задача да уцелиш вкуса им с нещо типично българско. И защо трябва да е в казан? Не може ли кюфтета и кебапчета по български на скара? С разни гарнитури.
Виж целия пост
# 6
Ако правилно разбирам, ти отиваш в Чехия, готвиш нещо в казан за гостите на рожденичката, гостите са чехи? Много трудна задача да уцелиш вкуса им с нещо типично българско. И защо трябва да е в казан? Не може ли кюфтета и кебапчета по български на скара? С разни гарнитури.

Да, много правилно разбираш, всички са чехи. Защото ще сме на вилата им и в това ще стане ядене за толкова хора. Аз също предложих кюфтета. 😄
Виж целия пост
# 7
Давай с шкембе чорба, всички ще я харесат. 😂
Виж целия пост
# 8
Гювеч с джолан или кавърма, но въпреки това бих заложил на тройка кебапчета с гарнитури и лютеница Simple Smile
Виж целия пост
# 9
На мен идеята за боб яхния ми допада .
У нас се харесва най+много с пържени кюфтета .
И пукани люти чушлета + пърленки или питка .
В комбинация с бобчето ,разбира се и скара -кюфте,кебапче ,карначе ,шишчета ,пържоли ...
На грил добре стават и гръцки питки ,продават ги замразени ,леко като размръзнат ги минаваш на скарата и натъркваш после с билково /чесново масло .Знам ,че е не са истински ,но в доста бг заведения това е пърленка ,а са вкусни .

За предястие :
Лозовите сарми са вкусни и студени ,дали постни или с кайма .
Миш маш с пресни или печени чушки
Шкембе в масло
Дробчета и сърца в масло или кавърдисани ,по селски
Чушки /домати /тиквички /патладжани тип бюрек
Печени/панирани чушки или патладжани в доматен сос
Тиквички в чеснов сос
Катък с печени чушки
Само печени чушки с чесън,оцет ,магданоз

За питка аз харесвам памук погача на кифлички -запазва се мека ,ако е покрита и от предния ден ,и е удобно ,защото лесно се дели ,за толкова хора обаче знам ли 2-3 поне.

Баница -може с няколко плънки на хапки -традиционна със сирене ,с някаква зеления -спанак ,коприва ,лапад ,с кисело зеле ,нищо че не е сезона и с картофи ,тип пататник .И с месо /кайма пак може.

В казан може да направиш и нещо тип гювеч.Славянски с ориз,зеленчуци и месо иши с картофи ,зеленчуци и месо .
Могат да станат и кюфтета по чирпански примерно  .

Като цяло си е трудно да предложиш нещо на 100% българско Flushed

Салати -овчарска ,селска ,редена ,таратор може също.

За десерт ми е трудно ,не съм по тази част.В този сезон цедено кисело мляко с домашно сладко или с мед и орехи ...
Виж целия пост
# 10
Чомлек с телешко или свинско месо - това е родобско ястие и е много вкусно. Нещо като картофена яхния, но се добавя вино, също може гъби.
Виж целия пост
# 11
Аз съм за супа топчета.
Или мусака, без заливка- всеки да си слага кисело мляко в порцията.
Тя какво ще готви, свекървата?
Виж целия пост
# 12
Капамата става много хубава в казан и там можеш да импровизираш, но не върви много лятото. Може рибена чорба, но пак шанса да нацелиш някой да не яде риба си остава. На мен скарата ми се вижда най-лесно, от едната страна зеленчуци, от другата пържолите и рибата, ракията в кофата и става съвсем по български Smile
Виж целия пост
# 13
Ти всичко ли трябва да сготвиш?

Иначе аз бих направила една бака таратор.
Но той не наяжда.

Иначе всякакви столови ястия стават в казан:
Телешко или свинско с грах
Телешко варено
Супи:пилешка, по градинарски
Качамак с натрошено сирене и препържен червен пипер ( само качамакът в казана)
Всякакви яхнии: пиле яхния, телешко със сини сливи.....
Виж целия пост
# 14
Винен кебап Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия