Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Местене от чужбина в България и записване на основно/средно образование

  • 611
  • 1
Здравейте, с моето семейство обмисляме връщането си за постоянно в България от САЩ, но тъй като децата ни за на възраст 15 / 12г. едно от най-големите препядствия е продължаването на образованието им тук. Ако сте минавали вече по този път (или има подобна тема вече по въпроса), бихте ли ме упътили какво е нужно за да стане това?

Децата ни знаят да говорят и четат на български сравнително добре, но писането им а проблем. Предполагам, че биха имали проблем и с География, История и Български език и литература като предмети, но не съм сигурен дали това би било пречка, ако опитаме да намерим частни учители. Успеха им в училище е добър, макар да имам съмнения в качеството на обучение което получават в САЩ.

Това са конкретните ми въпроси, ако някой знае отговорите:
1) Трябва ли да се провеждат приравнителни изпити, за да могат те да продължат обучението си в България?
2) Трябва ли да се кандидатства за определено средно училище, или те са по местоживеене?
3) Какви официални документи се изискват от чуждата страна за да стане това? Апостил, официални извадки, и т.н.?

Предполагам, че частните английски/американски гимназии са също някакъв вариант - някой знае ли, дали условията при тях са по-различни?

Благодаря Ви предварително за отделеното време и помоща.
Виж целия пост
# 1
Ще Ви трябва преведен и заверен документ, с който в българското училище да видят какви предмети с какъв хорариум и успех са изучавали. В България това е удостоверение за завършен клас.
Относно това дали ще се явяват на приравнителни изпити или дали ще повторят годината ще ви кажат в съответния регионален инспекторат. 15-годишното ще запишете там, където има място, защото приемът след 7 клас (14-годишни) разпределя учениците по училища. В София има и Американски колеж, който е частно учебно заведение. Вероятно децата Ви могат да продължат там и двете. Ако звъннете в него или отправите писмено запитване, също ще Ви насочат и ще отговорят най-точно на въпросите Ви.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия