Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Болнични и обещетения за второ дете

  • 477
  • 5
Здравейте !
Имам следния въпрос ! Жена ми в момента е отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст !
Синът ни е роден на 11.02.2019 тоест на 11.02.2021 изтича тази отпуска . Та въпроса ми е какво трябва да направим от финансова гледна точка понеже в момента "работим" за второ и живот и здраве ако всичко се получи става така че ще се роди около 3 месеца след като първото вече е навършило 2 години . Какво е удачно да се направи ? Да се върне на работа ефективно или да ползва натрупалия и се платен отпуск или преди първото дете да навърши 2 години да вземе болничен за рискова бременност ?! Ако някой може да ми обясни точно какво е най-удачно ще бъда изключително благодарен .
Благодаря предварително !
Виж целия пост
# 1
Най-добе ще е да се върне на работа поне за 2 седмици и после започва с болничните.
Виж целия пост
# 2
Понеже говорих с ТРЗ-тата на 2 фирми и едните ми казаха че малко преди да навърши 2 години първото дете ако прекъсне тази отпуска и излезе болничен за рискова бременност то ще взема както първия път когато беше болничен (тоест 80% от заплатата за 2 години назад) а другите ми казаха че ако направи така ще е пак 80% но ще влиза и тази втора година която е само 380 лв .
Виж целия пост
# 3
Вторите са прави. Затова да се връща час по скоро на работа, за да й се вдигне осигурителния доход.
Виж целия пост
# 4
За да се ползва същата база за изчисление на обезщетението, като преди първата бременност, трябва да има застъпване, т.е. 45 дневния болничен преди раждане да започне да тече преди навършване на 2 годишна възраст на първото дете и да не е прекратяван отпуска за отглеждането му.
Виж целия пост
# 5
Ами ако излезе друг болничен (такъв който е за задържане) а не този който е 45-дневния преди термин ?

Или ако след изтичане на втората година си вземе натрупалия и се платен отпуск (около 50 , 60 дена ) и след това вече този 44-дневния болничен преди термин ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия