Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос към разведените родители:Каква издръжка плащате/получавате,какво купувате допълнително...

  • 10 744
  • 37
Ами това ми е въпросът.Искам да разбера каква издръжка плащате/получавате от другия родител на Вашето дете,какво допълнително купувате:
храна,дрехи,телефони,компютри,плащате ли курсове и вземате ли детето?Ако го вземате,за колко време?
Уговаряте ли се заедно да купите нещо по-скъпо (да дадете част от сумата)?
И какви допълнителни грижи полагате/получавате за детето?
Искам малко да си сверя часовника.
Ако има такава тема и скоро е коментирана,моля за линк!
Виж целия пост
# 1
Споделям при нас как стоят нещата - децата са две момчета, синове са на мм, в момента са на 12 г. и на 16.5 г. Присъдената издръжка е в размер на 450 лв. за двамата, от преди 6-7 години е сумата.
От последната учебна големият учи в София и получава отделно пари от баща си по сметката си. Не е коментирано с майка им, така прецени баща им.
Отделно са купувани във времето лаптопи, телефони, музикални инструменти, очила, обувки, курсове, спортна екипировка и аксесоари за тренировки, общо взето каквато нужда се появи или бъде споделена от тях.  
Мм пътува и докато го няма аз следя плащанията да вървят редовно и купувам коледните подаръци.
Колелета имат при нас, ежедневни дрехи за различните сезони.
Никога не ги изпращам неизпрани и неизгладени. Имат си стая при нас, техни си чаршафи, хавлии и консумативи. Имам добра комуникация с майка им, водила съм/взимала от уроци, басейни и т.н.
Режимът на мм с момчетата е всяка събота, а през седмица и събота, и неделя. Взима ги в 9 ч. и ги връща в 18 ч.
Лятото имат месец време при нас, накъсваме го защото си координираме почивките.
Имаме и търкания разбира се. Разходи не сме делили, защото нашата майка иска да се справя сама и не смята за нужно да поиска помощ. Справя се, но се изкъртва от работа, което не е нужно никому, но е неин избор.
Виж целия пост
# 2
ММ има момиченце на 7 години.
Присъдената издръжка е 180лв.

Разбира се, че даваме допълнително пари за зъболекар, танци, телефон, преди ДГ сега училище.
Взима я винаги когато е почивка и майка и няма планове. Има стая вкъщи с дрехи, играчки и т.н

Искам да вметна, че ако родителя реши да дава само толкова, колкото му е издъжката де юре нищо не може да му се каже. Въпрос на уговорка между родителите си е всичко извън съдебното решение.
Виж целия пост
# 3
Аз бях втората съпруга на бившия ми мъж. Запознах се с него, когато беше разведен с дъщеря на 10 години. Не плащаше издръжка, защото майка й му дължала пари по кредит теглен от него, парите, от който отишли да помогнат на сестра й /такава история разказват той и майка му/. Осъдиха го за издръжка. Кога плащаше, кога не плащаше не знам. Когато говорих с първата ми жена ми каза, че последно е останала неплатена сума около 1500 лв. преди дъщеря им да завърши средно. Рядко я виждаше, иначе детето редовно беше у свекърва ми. Купи и лаптоп и абитуриентска рокля, като по-значими неща.
С мъжа ми се разделихме миналия юли. Споразумение за издръжка на детето 200 лв. Официално развод със съдебно решение от октомври. За тези месеци. Веднъж покрай коледа даде 100 лв. и веднъж юни преди РД на детето 200 лв.
Вземаше я и я гледаше всяка неделя, защото тогава аз съм на работа. Водеше я всяка сутрин на градина, защото градината е далеч /дори за това понякога се е налагало да дам пари за автобусни билети/. От май месец той замина в Англия, от където поне щях да получавам издръжка, но сега я няма нито помощта физически, нито издръжката.
Съветват ме да го съдя, но ... той не притежава нищо на свое име, работеше в собствено ЕООД, което не отчита приходи, та ако го осъдя, какво???
Може би сега, когато вече работи по някакъв договор макар и в чужбина може да се случи нещо?
Цитат
Искам да вметна, че ако родителя реши да дава само толкова, колкото му е издъжката де юре нищо не може да му се каже. Въпрос на уговорка между родителите си е всичко извън съдебното решение.
Ако реши да не дава нищо всъщност нещата в някои случаи са нерешими, както описах горе.
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви,ние сме повече на уговорки,присъдена е минимална издръжка от преди години,но си държим на думата.Аз не го съдя,той помага,разбираме се.И заедно плащаме курсове,първите очилата аз бях купила,новите татакото,общо взето и двамата се стараем.
 poohito,съжалявам.Със сигурност не е нито нормално,нито правилно.И нашият татко беше заминал в чужбина с намерение да остава,но даваше пари всеки месец.
Не знам как би могла да го съдиш.И изобщо ще го задължи ли някой да плаща.Най-добре потърси адвокат,една консултация не е излишна.
Виж целия пост
# 5
Доколкото знам, ако в чужбина работи на ТД и го осъдите, директно му ги удържат.
Виж целия пост
# 6
Дано да има договор.Щом не си държи на думата,може да го осъдите.
Нашият татко от няколко години взе да се държи доста по-добре от преди,доста неща делим на две,а някои неща и сам купува.
А детето иска да е с двамата,няма проблем и да излезем,черпи с кино,ресторант,Мак Доналдс...Сега синът е голям вече,повече сами излизат,но понякога и мен ме канят.
А за детето купува доста хубави неща,за идването никакъв режим не спазваме,когато иска идва.На мен не ми пречи,никога не съм го спирала да идва,нито пред детето съм казвала нещо лошо.
Виж целия пост
# 7
Именно това е ключът, родителите да имат нормални отношения и да не говорят лоши неща за другия пред детето.
Бившата жена на мъжът ми е много готина има си и бебе на годинка, аз имам бебе на 6 месеца, каката има две братчета. Събираме се на РД на децата, на кафе. Често я питам различни неща за бебето - тя все пак гледа второ.
Малко странно ни гледат на тържествата в ДГ, предполагам че и в училище ще е така, но важното е да сме хора, за да расте безгрижно детето.
Виж целия пост
# 8
Вики Недялкова,браво!
Както и да ви гледат,важното е децата да са щастливи и да израснат заедно.А не след години да научат един за друг.
За мен е много важно детето ми да е щастливо и спокойно.
Баща му няма възможност да го взема с преспиване,но синът ми е със същото  отношение и обич към баща си,както и към мен.На някаква почивка съм навита да ги пратя двамата,ако решат,няма проблем.
Виж целия пост
# 9
Мими, благодаря ти, но аз смятам, че така трябва да бъде.
Разбира се, че не би трябвало да има проблем да ходят на почивка стига да искат, както няма проблем ако те поканят, ако имаш желание да отидеш.

Много е важно детето да общува пълноценно с двамата си щастливо разделени родители.
И така е по - лесно и леко не само за детето, но и за родителите и за новите половинки на родителите.
Виж целия пост
# 10
И аз съм за взаимното уважение и добри отношения между родителите. Детето за нищо не е виновно. А как ще се развие след раздялата - зависи само от родителите.
Не ни беше лесно, но се справихме.
Години бащата не плащаше, поради невъзможност. После - по 300 лв месечно. После - по 400 - когато почнаха уроците, спортовете и тн. В различни градове сме - така че ваканциите беше с него. Винаги се е връщал с нови дрехи и придобивки. Накрая се разбрахме да делим 50/50 всичко, което горе-долу се получаваше..)
Не се оплаквам. Детето стана свестен и смислен младеж, на есен ще е вече студент по стоматология.
Ще помагаме и двамата, ясно..)
Виж целия пост
# 11
Честит студент по стоматология!
Нашият наесен ще е гимназист,също ще учи биология и химия,той иска да стане фармацевт,оставихме го сам да си избере училището.

Вики, Angel wing,и аз мисля,че това е нормалният и правилният начин.
Децата не бива да страдат.Не са виновни за нищо.

Аз нямам никакво намерение да се съдим,още повече,че в началото на седми клас единият плати курса по математика,другият по български,вчера купиха страхотно колело,подарък от баща му.Преди ИП заедно купихме геймърско обзавеждане -мишка,клавиатура,стол и монитор.
Компютърът е хубав,от баща му е подарък,плейстейшънът и телевизорът са от мен,а баща му обеща и хубава видеокарта,аз в момента нямам възможност.
И ние след развода имахме трудности в общуването,но с времето заради детето се научихме да се разбираме.
Виж целия пост
# 12
Аз за 15 години не съм получила и един лев. От дъщеря ми съм чувала да и дава по 20 лева на виждане по-малко от 5 пъти. Няколко пъти е получавана суми от рода на 100 лева за рожден ден, но това беше инициатива на жената, с която живееше в този период. От година-две не е с нея и за пари не съм чувала нищо.
Виж целия пост
# 13
Monza,ужас,съжалявам!
Дано има кой да ти помага,дано имаш и добър човек до себе си.
Присъдената ми издръжка не е голяма,но пък не ми е отказвал напоследък да помогне.Е,и по-рано е помагал.Имахме разни трудности около и малко след развода,но се оправиха нещата.
Виж целия пост
# 14
Откъм пари е пълна суша. Аз си поемам всичко за детето. Но пък прекарват време заедно, води я на много места, удря едно рамо като трябва да свърша нещо и остава с нея. Започна обаче да светва, че нуждите на детето растат и от есента ще делим разходи за сериозните покупки - предстои купуване на лаптоп и евентуално плащане на частна занималня.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия