Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

  • 17 972
  • 742
# 465
Някой има ли представа какъв е този проект?
П.п. ЧЕЗ не се хванаха на 2та месеца извънредно положение и си платихме пак за проучване..

Вероятно става въпрос за проектана водопровода ИЗВЪН парцела. Вие имате ВИК част, но за строежа, който включва водопровода само в границите на имота и вътре в сградата.

Явно държавните монополисти законите не ги интересуват.
Виж целия пост
# 466
По отношение на входните врати, много харесвам вратите на една фирма, която изработва по поръчка, но нямам представа какви са цените. Те изработват и вътрешни преградни стъклени стени, прозорци, интериорни врати.

Скрит текст:

Не знам дали ще се счете за реклама, заради това не пиша коя е фирмата, ако някой се интересува , ще я кажа. Вътрешните им интериорни врати са със скрити панти и имат такива, които са до тавана. На мен не ми харесват толкова високи врати, но много ми допадат скритите панти.

Влюбих се в едни интериорни преградни стъклени стени/врати, с нещо като вграден мрамор/камък в тях:


Скрит текст:


Това е добър вариант за преграда на кухня към дневна за тези, които се притесняват от миризми, но пък искат простор. Спирам с интериорните неща, че не е мястото тук.
Виж целия пост
# 467
Много красиво изглеждат и входните и интериорните! Аз обаче, като ги гледам си представям едни такива големи суми...
Във Велико Търново бях намерила фирма,която да изработи нашата входна, точно както си я представях, но като чух цената и си смених представата за входна врата. Оттогава насетне, се опитваме всичко или да е възможно ниеда участваме в процеса на направата му ( едновременно да бъде индивидуално като модел и изпълнение), или да бъде тип конфекция, но не масова. С други думи с по-малко средства да постигнем оптимални резултати.
Виж целия пост
# 468
Да, на мен също ми се струва, че ще са много скъпи тези врати. Аз харесвам по-големи входни врати, със стъкло отстрани. Не знам доколко са подходящи за българско село обаче.
Виж целия пост
# 469
Последната къща от снимката много ми харесва. Може ли линк към сайта на фирмата производител?
Виж целия пост
# 470
Последната къща от снимката много ми харесва. Може ли линк към сайта на фирмата производител?

https://aluminaelit.com/articles/dizainerski-vrati
Виж целия пост
# 471
Благодаря за хубавите думи.

По отношение на дружествата за ток и вода - има ли вариант да ми направят проучване, без да сключвам предварителен договор с тях?
Честито и от мен, gadamer! Слънчеви и красиви дни удома! Simple Smile
Преди да се обърнете към дружествата, имате скица на ваше име, нали? Че без нея няма да стане. Проучването си е отделна услуга, задължителна първа стъпка и според мен няма проблем да си ги пуснете да се джуркат. Но защо без договори след това, нали РС няма как без тези договори? 

Вчера се занимавах с ЧЕЗ, казаха ми ,че вече не се сключва предварителен отговор а дават становище след проучването като след него се сключва окончателен.
Аз това не го разбираум. Нали като внасяш проект за одобрение в общината, ти искат Предварителни договори с дружествата за ток и вода (освен ако си със сондаж, тогава на нас ни искаха само становището на ВиК). Как така няма Предварителен, пък общината ще го търси?
https://www.sofia-agk.com/Services/Info/-kYihVe-cU0%3D?direcorat … Id=bdJXJsk2Ho0%3D
Виж целия пост
# 472
ToniShu, не искам предварителен договор, защото той има срок и се плаща, а ние няма да тръгнем да изкарваме разрешително за строеж в рамките на този срок. Искам да имам предварителна яснота за тока и водата, но без да се обвързвам. Ще си направим геодезическо проучване, за да може архитектът да направи проект и да имаме някаква ориентировъчна представа какво ще се строи и колко ще струва – основи, мазе, подпорни стени и прочие. Архитект и геолог имаме близки приятели. В следващите 3-4 години ни предстои много голям друг разход, който е приоритетен и затова не планираме строеж преди това.
Виж целия пост
# 473
ToniShu, не искам предварителен договор, защото той има срок и се плаща, а ние няма да тръгнем да изкарваме разрешително за строеж в рамките на този срок. Искам да имам предварителна яснота за тока и водата, но без да се обвързвам. Ще си направим геодезическо проучване, за да може архитектът да направи проект и да имаме някаква ориентировъчна представа какво ще се строи и колко ще струва – основи, мазе, подпорни стени и прочие. Архитект и геолог имаме близки приятели. В следващите 3-4 години ни предстои много голям друг разход, който е приоритетен и затова не планираме строеж преди това.
Имотът в регулация ли ти е? Ако не е ще си имаш доста ходене по мъките да си прокараш ток и вода, ако изобщо има възможност. То е било най-добре да проучите имота преди да го купите. Този въпрос многократно сме го коментирали в темата. Пусни си заявления за проучаване и становище и изходни дадни от ВиК и ще стане ясно дали до имота има проводи за вода, ток и канал/евентуално/. Дали ако има изградени ВиК отклонения към имота ти, дали има мощности за захранване на имота с ел. енергия. А иначе ако направите проекта сега, то докато решите да вадите РС, може законодателсвото да се измени многократно и да се наложи тези проекти да ги изменяте. За да се ориентираш какво и как може да се построи, като получите данните от ВиК и от ЧЕЗ е достатъчно да ти издадат виза за проектиране. За целта геодезисти ще ти замерят границите на имота, а по преценка на архитекта може и геоложки доклад да ти изготвят, след като смяташ, че ще има нужда от подпорни стени. Иначе не виждам смисъл да правите проект с всичките му части. Това може да го направите когато сте готови да кандидатстване за РС, за да са ти актуални данните в проекта.
Виж целия пост
# 474
Рабирам. Със сигурност ще ви трябва скица на ваше име от Кадастъра, както и виза за проектиране от общината (и двата документа са безсрочни, така че е добре да си ги извадите). И ще ви трябва да знаете дали искате трифазен, колко киловата искате да заявите (тези неща хем са по избор, хем са ограничения за архитекта евентуално; затова, щом сте си ваши хора, според мен проверете и с него).
Не знам длаи ще сте с ЧЕЗ, но сега чета при тях и пише :
До 25 дни, считано от датата на искането за проучване и заплащане на цената, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД изготвя и предлага на лицата предварителен договор или становище за условията за присъединяване на обекта.
и по-нататък:
Когато в срок от една година от сключването на предварителния договор или издаването на становището за условията за присъединяване, не е започнала процедура по сключване на договор за присъединяване, процедурата по присъединяване се прекратява, а за стартирането на нова такава, се подава ново искане за проучване на условията за присъединяване със заплащане на нова цена за услугата.
https://www.cez-rp.bg/bg/za-klienta/prisuedinyavane-na-potrebitel
Виж целия пост
# 475
Имотът е в регулация, даже има стара, полусрутена къща в него. Съседът има ток и вода, имотът ни е на 100 м от центъра на селото. Според думите на съседа, водопроводът е до неговата къща –точно в началото на парцела ни, асфалтът е нов и стига също дотам. От дружеството са казали като направим към нашия имот водопровод, ще се доасфалтира. При всички положения ще имаме сондаж и хидрофор, защото сме на баир, отделно кметът е забранил да се поливат градини с водата от водопровода.
Под нас имотите също са с ток и вода, даже долната къща има басейн.
Все още не съм взела нотариалния акт, за да отида и да пусна виза за проектиране, имам само скица.

Проект ще направим, защото архитектът ни е близък приятел и даже той настоява, няма да ни коства нищо. Нямам притеснение, че няма да е актуален, ще може да се преработи по всяко време, когато решим. По-скоро трябва да имаме яснота за присъединяването към ток и вода, геоложки доклад, за да можем да планираме как ще действаме за в бъдеще и какво трябва да направим чисто конструктивно. Ясно ми е, че проучванията ще ги платя и като им изтече срока, няма да са валидни. Ама поне да се знае какво е положението на този етап.
Виж целия пост
# 476
Здравей,
Решението е Ваше, разбира се, но аз ще си позволя да опиша какво бих направил в твоята ситуация:

Като имам документа за собственост и скицата, бих пуснал документи за проучване. Ако становището на монополистите е положително, бих подписал предварителен договор и изградил съответно водопроводна шахта, в която ВИК ще си сложат водомера (не го плащаш ти, така че и да го открадне някой, риска не е твой) и времянка за захранването, по всяка вероятност ще ти сложат електромер в таблото на съседа на улицата. Ако и когато узаконяваш строежа а това става след акт 14 или 15 вече не помня, подават се документи за постоянен договор и само се сменя предазителя - от временна мощност 7 кв ти дават постоянната там 12 или 15 кв колкото си поискал, съответно трифзен или еднофазен - по-добре искай трифазен.
Какво печелиш:
решаваш въпроса с присъединяването, защото след време, ако искаш отново становище нямаш гаранция че след теб няма да са се настроили още къщи и да се окаже, че няма техническа възможност да те вържат, щото няма мощност и да се наложи да чакаш нов трафопост, а азко си бързак да те посъветват да си го построиш сам. Напоследък май не го правеха, но преди 10 години беше практика- строиш и даряваш.... Ако искаш ток.
С водата също.
Канал ясно че няма да има, поне засега, там ще се проектира (засега) пречиствателна станция., вече изгребни ями май никъде не дават.

Общо взето, за инфраструктурата после няма особено значение откъде ще влезе водата и тока, откъдето и да е, ще го натаманят.
Тока ще е въздушен, водата през шахтата , ако къщата стои по-навътре в парцела, ако е до 6 метра от границата (ако не бъркам разстоянието, май толкова беше ограничението) може и да е в къщата възела. Но засега ще направите една шахта 1х1х1 м иззидана с бетонови тухли и армиран капак отгоре.
И имате и вода и ток.
Разхода ще ти е не повече от 1500, максимум 2000 лв - 700 за ток (до 15 кв) май 300 беше за водата, шахтата ще я изкопае някой, и разрешения и такси за документите.
Просто и да ти дадат сега становища някакви, няма гаранция, че като почнете да строите ще са на същото мнение.
А регулиран парцел с вода и ток е по-ценен от същия, ама с възможност. Няма гаранция че възможността ще се осъществи....
Виж целия пост
# 477
StefanB, много благодаря за този съвет, звучи ми много резонен. Ще гледам да ги направя тези неща, за да не се промени ситуацията докато тръгнем да строим.
Виж целия пост
# 478
gadamer, честито и от мен! Мястото е страхотно. Районът ми е много любим. Ние летуваме в Рельово.

Съветът на StefanB е наистина много на място. Ние така заехме последната опция за монтаж на електромер в сграда (изчерпани са мощностите) , в която имаме имот. Сега има възможност за промяна на предназначението на едни помещения в ателиета, но от ЧЕЗ няма да могат да им направят самостоятелни партиди с елекромери... Някои съседи ще са неприятно изненадани някой ден.

Аз да се оплача, че поръчването на дограма в София е голям проблем ако искаш нещо по-нетрадиционно като изпълнение и с повече "екстри" и ти трябва голяма фирма. Ние 12 дни ще чакаме само да дойдат за размерите и после още 45 дни изработка. Ужас някакъв.
Виж целия пост
# 479
А имате ли представа, как и с какви документи се прави проучване за присъединяване към мрежата на Енерго-про за парцел, който се намира във вилна зона, който няма постройка и за който предстои сондаж за вода?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия