Какви ножове да избера?

  • 11 875
  • 72
# 60
Вижте сега, счупването и нащърбването на този тип ножове е нещо съвсем очаквано при неправилна употреба. Същото може да се случи и при оригинален японски нож за $1000. Не се случва при ножовете с които сме свикнали в България, защото те са меки и острието се огъва когато срещне нещо твърдо като кокал или костилка. И се огъват много лесно, затова след съвсем малко работа се затъпяват. За сметка на това, че са крехки и лесно се нащърбват, японските ножове са по-остри, режат по-лесно и запазват остротата си по-дълго. Нещо като керамичните, само дето японски нож можеш да го заточваш в домашни условия и с лекота да му възстановиш остротата, а при керамичен е много трудно да го направиш у дома.

+1
Отделно, че някои евтини варианти се чупят прекалено лесно, защото да се направи много твърда, но крехка стомана е лесно и евтино. Трудно е да е много твърда и да не е чак толкова чуплива. Иначе не може да не е чуплива изобщо, защото твърдата закалена стомана не може да се огъне, та какво друго и остава?
Виж целия пост
# 61
търся голям мултифункционален нож до 150 лв.
моля за конкретни марки и модели, ако е възможно с линкове
Виж целия пост
# 62
Колко голям? И от кой вид - широките шефските ли?
Понеже аз всичко правя с един единствен нож с острие от 16 см и не широк, по-скоро като за филетиране (води се универсален) на Солинген.  Мога и линк да намеря, но не знам това точно ли искаш или друг?
Виж целия пост
# 63
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?
Виж целия пост
# 64
Такъв ползвам за всичко.

https://solingen-outlet.com/index.php?main_page=product_info&pro … 079u1sibpp4g47t23
Виж целия пост
# 65
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?

Трудно е да дам баш към същия, на доста години е, но нещо такова, от тяхната фирма. Само май моят беше малко по-скъп:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozh-za-filetirane-16sm-spitzenkl-pl-pc

Подобен е този, но с него нямам много опит:
https://www.kitchenshop.bg/nozh-za-narez-16-sm-professional-s-zwilling

Но аз съм свикнала с такива, тесни ножове, а други харесват широките (препоръката по-горе).
И още един плюс на моя нож - по принцип не дават да се мият в миялна, но моя го мия от години и абсолютно не му се отразява.    Твърдостта му е 58 HRC, което е оптимално, защото по-твърдите трябва да се пазят.
Виж целия пост
# 66
Имат всички ,които може да потрябват.

https://solingen-outlet.com/index.php?main_page=product_info&cPa … 079u1sibpp4g47t23
Виж целия пост
# 67
След като ще е един нож значи най-добре е заради универсалността му да е шефски, широко острие за да може да се загребва нарязаното и дължина около 20 см за да могат да се разрязват лесно обемни неща като зелка, салата или диня.
https://chiniiki.com/noj-na-gotvacha-198-sm-century-wood-tramont … a-braziliya-30160
https://heykelbg.com/index.php?controller=product&path=40&product_id=327
И двете фирми правят качествени ножове, които не отстъпват на солингенските.
Виж целия пост
# 68
Аз такива имам много, но с аз с тях все се набождам.
Виж целия пост
# 69
търся голям мултифункционален нож до 150 лв.
моля за конкретни марки и модели, ако е възможно с линкове

За подарък бих заложила на топ марка от Солинген като Wüsthof или Zwilling. Както и другите момичета казаха, най-добре е да е тип „шефски“, с острие 20 см.

Wüsthof са по-скъпи и в този бюджет попадат модели от по-нисък клас, с по-обикновена дръжка, без метален „щит“:

https://www.kulina.bg/nozh-na-gotvacha-gurme-viustkhof-20-sm/

Според мен, този Zwilling е идеален за подарък - хубав среден клас, с отлична форма и много добра изработка:

https://www.kulina.bg/nozh-na-gotvacha-20-sm-chetiri-star-zwilling/
Виж целия пост
# 70
не знам, не е за мен, за подарък е
"универсален, хубав" е търсеното
може ли линк към твоя нож?

Трудно е да дам баш към същия, на доста години е, но нещо такова, от тяхната фирма. Само май моят беше малко по-скъп:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozh-za-filetirane-16sm-spitzenkl-pl-pc


Да се допълня. Вкъщи имам три ножа. Единият е голям и широк (шефски) и не ми е удобен, стои си в чекмеджето.
Другият е някакъв Солинген, но не си личи вече точно коя марка. Купих го от Германия преди много години и го ползвах доста време докато не ми се строи недостатъчно остър. После си купих ножа от линка по-горе и смея да твърдя, че е несравнимо по-добър от Солингена. Минаха доста години и може и да не е съвсем същият, но гарантирано е от същата серия (Spitzenklasse Plus), защото таман оправих две ципури и се възползвах да  погледна какво пише на острието. В сравнение с другия Солинген е по-остър и по-добре задържа острие. Освен това се мие в миялна (като за моите навици) и е универсален - става и за рязане на зеленчуци и сирена, за филетиране и за транжиране.  Но ако искаш по-голям, както съветват други, има и такъв от същата серия:
https://wmf.bg/nozhove/kuhnenski-nozhove/nozhove-na-maystora/noz … spitzenkl-plus-pc

Освен това магазини на марката има в моловете и може и лично да го купиш/огледаш.
И да, в немски сайтове е дадена твърдостта - 58 HRC, което е идеално. По-високо от другите, но не чак толкова, че да се чупи лесно като японските ножове.
https://www.koiknives.com/blogs/japanese-knives/understanding-ro … ardness-in-knives

Виж целия пост
# 71
избрах и подарих този:
https://www.kitchenshop.bg/nozh-na-gotvacha-23-sm-twin-chetiri-zvezda-zwilling
много се хареса, благодаря на всички за помощта и съветите!
Виж целия пост
# 72
Коментирали сте кои ножове как се точат. Да попитам, а какво точило ползвате?  Имам един много стар камък, на външен вид, каша и характеристики прилича на  Rouge du Salm / Loraine , най-вероятно е такъв. Имам и едно джобно точилце Лански, което ползвам за по-бързо заточване. Но ако мина твърда стомана на него, после ми излиза здравето да направя добра острота на камъка. Тази вечер си играх с възстановяването на един такъв нож.
Искам да си намеря и критски маслен камък.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия