Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Жалба/сигнал срещу отглеждане на прасета в населено място

  • 917
  • 10
Здравейте,

Прочетох стари теми тук и в други форуми, но не ми стана ясно към коя институция може да се подаде сигнал срещу отглеждане на прасета в населено място. Най-добре да приемат и анонимни сигнали.

Става въпрос за квартал на София, собственикът има малък,но затова пък препълнен и миризлив свинарник в двора. Адресът не е извън населеното място. Около него сме няколко къщи, миризмата не е съвместима с нормален живот.

Съмнявам се това да е законно, защото животните са много и зарити в мръсотия. Нито пък здравословно за съседи, че и за прасетата.
Писах до БАБХ, защото прочетох, че имало някакви клаузи, по които можело да се провери дали прасетата живеят в добри условия. Те не отговарят до момента.

Със собственика няма да се разберем, той мирише като прасетата, а интелектът е едно ниво под тяхното.
Някой ако може да даде съвет, или пък да се е приборил с такова нещо?
Виж целия пост
# 1
https://sofia.obshtini.bg/doc/106850
Виж целия пост
# 2
https://www.vbox7.com/play:b154074c

Simple Smile
Виж целия пост
# 3
И аз първо се сещам за общината,но няма как да стане анонимно.Нека и другите недоволни съседи пуснат отделни жалби.Кварталният милиционер (отговорник:wink:)ако има писмена жалба,също трябва да го посети лично.
Виж целия пост
# 4
И аз първо се сещам за общината,но няма как да стане анонимно.Нека и другите недоволни съседи пуснат отделни жалби.Кварталният милиционер (отговорник:wink:)ако има писмена жалба,също трябва да го посети лично.
Никоя държавна или общинска институция няма задължение да извършва проверка по анонимни сигнали, най-малкото зъщото няма на кого да отговори за резултатите на проверката.
Виж целия пост
# 5
Мерси на включилите се. Ако се появи и някой, който се е преборил с подобно нещо, ще е супер Simple Smile

Много къщи наоколо бяха ремонтирани, облагородени, с градинки. Хората искат спокойствие и дори лукс (селски Simple Smile), и тази смрад е много потискаща.

Като цяло не съм мижитурка, която да се крие под анонимни сигнали, но в този случай бих предпочела такъв. Просто Господин Свинарят наистина е много, извинете, прост и първобитен, и изпитвам страх Sad

Но ако няма друг начин, отивам и пускам с името си. Другите къщи, подозирам, няма да реагират. Хората са страхливи.
Виж целия пост
# 6
Първо до районният кмет, после и в Инспектората на СО можи да се подаде сигнал.
Виж целия пост
# 7
Наредба № 21 от 14.12.2005 г. за минималните
изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине, (обн. ДВ., бр. 5/
2006 г.), на Министерство на земеделието и храните
По тази наредба контролен орган е РВМС.

"Чл. 14. Контролни органи по смисъла на Наредбата са кметът на СО, кметовете на райони и населени места, упълномощените от тях длъжностни лица, Столичният инспекторат и председателите на домсъвети.

Чл. 15. Контролните органи по чл. 14 извършват проверка само на писмени сигнали за нарушения по смисъла на настоящата Наредба. Проверките се извършват съгласно чл. 7 на Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите (ДВ, бр. 52/1980 г., изм., бр. 68/1988 г. и бр. 55/2000 г.)."
Източник (посочен и от Фаталина): https://sofia.obshtini.bg/doc/106850
Виж целия пост
# 8
малък,но затова пък препълнен и миризлив свинарник в двора.
Цитат
Чл. 4а. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2020 г.) (1) В личните стопанства на физически лица се отглеждат за лични нужди до:
1. два броя едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12-месечна възраст;
2. десет броя дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 9-месечна възраст;
3. три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези;
4. два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст;
5. десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо;
6. петдесет възрастни птици независимо от вида;
7. сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида.
Скрит текст:
Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2008 г., в сила от 17.10.2008 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2012 г., в сила от 03.02.2012 г.) Българската агенция по безопасност на храните осъществява контрол чрез извършване на проверки за спазване изискванията на наредбата.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2013 г., в сила от 06.08.2013 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2014 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 2016 г.) Собствениците или ползвателите на животновъдните обекти осигуряват достъп на контролните органи до тях и до документацията, необходима за осъществяване на контрола.
https://lex.bg/laws/ldoc/2135525777
Виж целия пост
# 9
Здравейте, да дам един ъпдейт. Докато се чудех как да подходя с жалбата и се притеснявах от евентуална агресия на въпросния стопанин към децата, внуците, стринки, лели и тн Simple Smile, получих отговор от БАБХ. Бях подала сигнал/запитване по имейл, анонимен.
С радост и голяма изненада установих, че са отишли на място и са извършили проверка. Получих 2 листа с детайли, подписи и печати, имало е нарушения, но явно не достатъчно, че да се махнат животните.
Това ми дава надежда, честно казано. Ще подам нов сигнал след време. Докато условията за живот станат нормални за околните хора.
Виж целия пост
# 10
Писах до БАБХ дойде проверка и нищо... Защото сигналите идват до кмета, кмета лично натовари прасетата на тези от които се оплаках, мина проверката и след 2-3 дена кмета посред нощ върна прасетата. Та сега какво правим.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия