Как да си направя кафе?

  • 3 006
  • 33
Да, знам че е тъп въпрос, обаче закъсах.
Робота се счупи, ръчката е на вилата, кубинката е без уплътнение. От един месец пия нес. 🥴
Имам мляно кафе, обаче седя и се чудя какво да го правя.
Дайте идеи, моля!
Виж целия пост
# 1
Ами ако имате касеролка, или някакво канче, просто си го сварете 😀
Виж целия пост
# 2
Ами ако имате касеролка, или някакво канче, просто си го сварете 😀

Само не му давайте да изкипи Simple Smile.
Виж целия пост
# 3
Ау, това за голям привърженик на сутрешното кафе като мен е голям проблем.
В студентските години се е налагало да варим, но е било ситно смляно. Ако е едросмляно варенето няма да свърши особена работа. Предлагам да си решите проблема с едно обикновено кафе за джезве, а то може да е всеки съд, който се нагрява.
Виж целия пост
# 4
Може да го прецедя после? Или да го сложа в цедка и да го залея с вряла вода?
Виж целия пост
# 5
Кафето на вкус става 'измито' и без особена сила, но може да се пробва разбира се Simple Smile Аз на нес кафе не бих издържала, изнервя ме.

Ако ще го правите така, изчакайте водата да се свари, сложете желаното количество кафе и бъркайте, за да не кипне. Когато е готово го оставете 4-5мин и прецедете през цедка. От нея каквото притиснете, толкова..Пак ще е по-добре от разтворимо.
Виж целия пост
# 6
Много обичам кафе на джезве.Аз го правя в канче сипвам вода около 300мл.добавям 5 супени лъжици кафе и оставям да кипне.Наблюдавай го обаче,за да не ти изкипи.Прецеждаш и мляко може да добавиш.
Виж целия пост
# 7
Мани, мани. Страшна мъка е.
Виж целия пост
# 8
И аз пия нес кафе от няколко дни,ами ужасна работа.
Виж целия пост
# 9
Пия кафе на джезве. Друго не признавам.
Слагаш да заври вода на котлона, дърпаш, добавяш кафето, може и захар, слагаш пак на котлона и като се надигне дърпаш пак. Аз го оставям няколкоко пъти да се надигне. Прецеждаш и готово.
Веднъж имах гости чужденци, бяха любопитни да опитат кафе, направено по този начин, останаха очаровани, много им хареса.
Имай предвид, че ако кафето е кофти, няма да се получи вкусна напитка.
Виж целия пост
# 10
Вкъщи кафето е само на джезве. Ползвам някакви мерителни лъжици май от мляното Лаваца в метални кутии. Една такава лъжица, бучка захар, заливам с вода от чешмата. Нататък както го е описала VickyTaylor, само не прецеждам, то се утаява на дъното, вкусът ми стои по-плътен така.
Виж целия пост
# 11
Хубаво кафе на джезве става, когато е смляно за джезве. Аз от въпроса разбирам как да се приготви кафе за еспресо, без уред.

Аз преди години пиех така направено и наистина става чудесно, но сега ми идва силно. Колежка ми приготвя понякога и тогава пия. Обичам и турско на джезве пак по същия метод.
Виж целия пост
# 12
Да, това искам да питам - кафе за еспресо без уред. И пакета мляно, който имам е за еспресо.

Направих си с цедка и вряла вода - не беше зле, вдигна ме.
Виж целия пост
# 13
Тук няма кафе за джезве, та си ползвам Лаваца за еспресо и кафеварка. Супер си е.
Виж целия пост
# 14
Френска преса. Лесно се прави - трябва само хубаво кафе и гореща вода. Аз дълго време така си го пиех, но напоследък минах на кубинката.  
Имам няколко преси с различна вместимост и горе-долу качествени цедки. Правя си го като затоплям каничката с гореща вода. Изливам и докато е затоплена каната, слагам кафето. Заливам с гореща вода. Запарвам за 4-5 мнути, след което бавно притискам с буталото. Резултатът много ми харесва.

ПП. Да добавя, че френската преса е чудесно решение също и за чай, и за капучино. Пяната, която може да направи от млякото е изумителна.
Виж целия пост
# 15
Ако на някой му е интересно Simple Smile
Виж целия пост
# 16
Уф, и ние изпаднахме в ситуация със сдал багажа робот от две седмици, аз пия на работата, но през уикенда - разтворимо в нас.😭
Ще пробваме с някой сервиз да видят робота, не ми се мисли за други варианти, различни от създадени с години навици ...
Преди не помня колко години в един такъв период известно време варяхме в джезве и после прецеждахме през хартиените филтри за кафе, пъхнати в една фуния, за да стоят изправени.
Виж целия пост
# 17
След 2 опита днес, оставам на системата Pour over. Варя вода в канче, слагам цедка с 2 ч.л. кафе върху чашата и наливам до половината на чашата.

Иначе в понеделник робота замина за сервиза.
Виж целия пост
# 18
В магазините за левче и домашни потреби продават уплътнения за кубинките. Само виж размера. Аз не обичам турско кафе, нито нес.
Виж целия пост
# 19
Ние си купихме от кварталната железария за 1,20 лв гумичка за кафеварката. Обаче трябва да нацелиш размера.
Има и на пазара, в магазини за домашни потреби и резервни части. От там купихме втора гумичка за 2 лв.
Виж целия пост
# 20
Аз много обичам кафето от уличните кафе машини. В моя район правят вкусно, плътно и гъсто кафе, по-добро от това, което пия по заведенията.
Ако не те притеснява да пипаш машините покрай Ковид, докато си решиш проблема, може да опиташ дали кафето от някоя квартална машина няма да ти допадне.
Виж целия пост
# 21
Много са ми далече машините.
Виж целия пост
# 22
В Кауфланд и по левчетата има т.н. кубински кафеварки за котлон, около 10 -12 лв. струват. Купи си нова и си пий хубаво кафе.
Виж целия пост
# 23
В Кауфланд и по левчетата има т.н. кубински кафеварки за котлон, около 10 -12 лв. струват. Купи си нова и си пий хубаво кафе.


Кубинските кафеварки всъщност са с италиански произход/Bialetti.
Тук вероятно са ментета - евтини, от тънка стомана - виждала съм в туитър снимка с последствията от гръмнала такава - керамичните котлони  на сол , кухнята за пребоядисване ...
Джезвето досега не ми гърмяло - аз обичам турско в почивните дни, когато имам време, защото си иска масрафа  (прави се със студена вода, захар и даже малко сол и го дебнеш - това е част от "удоволствието") иначе в делничните сутрини - еспресо машината засега не се предава.
Виж целия пост
# 24
За над 40 г. у нас кубинска/италианска кафеварка не е гърмяла.
Но и не я забравяме на горещия котлон. Не, че след махане на джезвето не може да се пропусне спирането на котлона и - пак апокалипсис.
Предложих го като най-евтино и лесно за момента за авторката на темата.
Виж целия пост
# 25
За над 40 г. у нас кубинска/италианска кафеварка не е гърмяла.
Но и не я забравяме на горещия котлон. Не, че след махане на джезвето не може да се пропусне спирането на котлона и - пак апокалипсис.
Предложих го като най-евтино и лесно за момента за авторката на темата.

Старите са си надеждни (тежки, солидни и здрави - и ние имаме такава), но "пострадалият" беше с  някаква от тези, които в момента се предлагат. Беше снимал и пуснал като предупреждение, че не всички са читави и има риск с тях - затова и аз го споделям.
Виж целия пост
# 26
Правила съм кафе в джезве  с едросмляно кафе. За моя вкус е по-добро от ситносмляното. Оставям го да ври минута-две. Като го разбъркаш в момента на надигане, не кипи, а къкри. Слагам кафето в студената вода и тогава варя. Като го дръпна от котлона, капвам капка-две студена вода,което спомага да се утаят едрите частици. Все пак сипвам през цедка. На вкус става като еспресо почти. Всичко това съм научила от дядо си, с опит от варене на кафе от времето когато не е имало кафеварки.
А по принцип у нас ползваме френска преса.
Виж целия пост
# 27
Преди 3-4 години ни се счупи кафе машината. За "временно" ползване, докато купим нова, си взехме "кубинска" кафеварка. Струваше 18 лв., ако не се лъжа и си е точно като от едно време - масивна, алуминиева.
Още сме си с нея Simple Smile вече дори и не коментираме покупка на кафемашина Grinning На мен кафето от "кубинка" ми е любимо от тийнейджърка - баща ми ме научи да правя кафе точно с такава, а за ММ е важно сутрин като стане кафето да го очаква, без значение как се е появило Grinning
Виж целия пост
# 28
Кафе робота предаде богу дух. 🥴 Явно ще трябва да мисля друга машина.
Виж целия пост
# 29
Кафе робота предаде богу дух. 🥴 Явно ще трябва да мисля друга машина.

Понеже пиенето на кафе у нас сутрин е навик а не церемония, когато преди около две години трябваше да решавам същия проблем отидох в Кауфланд и си купих една машинка за шварц кафе. На щанда за кафе продават и миещи се филтри №4, които замениха еднократните хартиени. От времето, когато ползвахме "кубинка", имам и кафемелачка, която събира 100 грама кафе на зърна за едно смилане. Едно смилане ни стига за една седмица сутрешно кафе.
Виж целия пост
# 30
Аз си купувам смляно кафе Нова Бразилия - 100 гр.
Пробвахме  видове Лаваци и Якобс, но на Скъпия не му  харесаха и си останахме на това.
А и във всички магазини за кафета - мелят в момента каквото си избереш.
Има избор за всеки вкус.
Виж целия пост
# 31
Само искам да кажа, че настина трябва да се внимава с кафеварките, тип "кубинка" , или, както аз има казвам "мока- кафеварките". Старите са хубави, здрави, качествени. Сега се намират много ментета, а трябва да се има предвид, че е възможно да не издържат на налягането. Хубавите кафеварки от този вид, според мен, са от 40лв. нагоре. Моята я купих преди време за 65, но, разбира се,  има и по-бюджетни варианти. Във всеки случай, 10-12 лв. ми се вижда подозрително ниска цена за нещо, което трябва да издържа на високо налягане.
 
Rockstar, реши ли проблема? Simple Smile
Виж целия пост
# 32
Оо, сагата продължава с елементи на комедия. Вероятно ще си взема машината следващата седмица и ще е наред.
Виж целия пост
# 33
Без машина,  еспресо няма как да пиеш.
На Нова Бразилия си купуваш кафе за джезве-даже е нарисувано на опаковката, няма как да сбъркаш, и си го правиш в джезве/канче, както са описали и по-назад.
Не виждам кое му е сложното. Освен че няма да е познатия вкус от машина, но си е пак кафе, само че приготвено на джезве на котлона.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия