Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Варене на кафяв ориз - въпроси

  • 780
  • 5
Привет, групичка.Тъй като за първи път ще варя се нуждая от няколко отговори на следните въпросчета:
1.Ясно ми е, че разликата му с белия е там, че трябва 3 пъти да се измие хубаво със студена вода след което 30 мин да стои накиснат в студена вода преди варене.Въпросът ми е трябва ли да чакам първо да кипне водата (както е с белия ориз) или направо в студената вода в тенджерата да го сложа докато загрява и се чака да кипне.Или също като белия първо трябва да кипне водата и чак след това да го сложа?Питам, защото различно съм чувала мнения по този въпрос, а не искам да объркам нещо.
2.Знам, че 40 мин трябва да се вари.Но не мога да разбера с отворен или затворен капак трябва да е тенджерата докато се вари във вече кипналата вода?И трябва ли да се отваря от време на време за да се бърка?Да подчертая, че не искам да добавям олио или мазнина за да не слепне, защото съм на диета и никакви такива не трябва.Една позната ми каза, че и кафявия и без мазнина не слепвал.
Виж целия пост
# 1
Няма какво толкова да сбъркаш при варенето на ориз.

Мия, докато водата стане чиста.

Кисна по цяла нощ.

Варя под капак, слагам го в завряла вода със сол. Понякога става една кафява пяна, ако не съм успяла добре да го измия, тази вода я хвърлям и слагам нова, вряща.

Кафявият ориз не поема толкова вода като белия.
Виж целия пост
# 2
Кафяв не знам, но черният императорски, се вари 22 минути на слаб огън. И става таман леко "ал денте", при по-дълго варене се преварява. Но аз го готвя само за гарнитура към сьомга и всичко започва със запържване на ориза, после стои малко с добавено бяло винце и чак накрая му лисвам 2,5:1 вряла вода и варя 22 минути след завиране. Но то си го пише на кутията. Виж и на кафявия какво пише.
Виж целия пост
# 3
ле-леее, колко сложно. Аз белия нито го кисна, нито го мия, измервам една чаша, доливам още три и половина вода и слагам на котлона + сол
Виж целия пост
# 4
И аз бял ориз мия,сипвам вода-студена,топла,както дойде,слагам на котлона и си следя кога ще спре да “хрупа”. 😁
Кафяв или черен ям само аз. Не знам дали от вида,който съм купила или всички са така,но ако го накисна за час,после няма нужда от варене. 😆 Направо си е готов. Е слагам да кипне за няколко минути,но си е готов. Без киснене се вари много трудно. Та пробвай с половин час киснене и последо готовност.
Виж целия пост
# 5
Само да кажа, че черният не бива да бъде добре сварен като белия. Той трябва да има лека хрупкавост.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия