Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да разпознаем фалшива обява за имот под наем?

  • 1 281
  • 15
Здравейте,

От известно време си търся имот под наем в София и няколко пъти попадам на брокери, които ми предлагат всичко друго, но не и имотът за който съм им се обадил. Забелязвам, че в обявите на тези брокери/агенции няма реф. номера. Има ли други показатели за това дали обява е фалшива или "абонатна"?
Засега съм се спрял на няколко агенции, но все още не съм звънял за оглед, защото не мога да преценя дали ще се опитат да изгубят своето и моето време. Те са:
    - United Real Estates;
    - Regulus Real Estate;
    - ЗОНА 01 ЕООД.

Използвали ли сте тези агенции и какво е впечатлението ви от тях?

Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Зарежи агенциите. Търси във Фейсбук групи по кварталите. Там се предлагат имоти за под наем от собственика.
Виж целия пост
# 2
Подходът ви  трябва да  следният, избирате си жилище, което ви интересува, преглеждате още колко фирми го отдават, евентуално търсете (ако има) обява от собственика.  И чак тогава си избирате, с коя фирма. Повечето нямат и сайт дори. Но да не ви пука, защитавайте си интересите.

Ако ви кажат, че току-що се е наело жилището, много вероятно е фалшива.
Виж целия пост
# 3
Един критерий е по цената. Има кандидат-наематели, които търсят за 600лв обзаведен двустаен, всичко да е почти ново, да е чисто, в приличен квартал, достатъчно голям, без особени компромиси (север, 1 ви етаж и тн).
Ами няма как да стане. Това е фалшиво. За тия пари се дават едностайни с тия показатели.

Бтв, в една съседна тема имаше статия, някаква агенция отчела 25% спад на всички наеми. (вероятно СРЕДНО!).
Обаждате им се, и искате от офертите с по-големи от средните спадове, примерно 35-40-50%. Все ще имат и реални. Щом цяла статистика за цялата страна са спретнали.
Виж целия пост
# 4
Вие сте брокер сигурно?
Цените на наемите са нахално скъпи. Има подобни и по-ниски цени, но само чрез директно търсене, познати/приятели и директно наемане от строител.
Фалшивите обяви се пускат и за високи, и за ниски наеми, за да се хване някой търсещ и да се преследва до откат от агенциите, докато не му се отдаде нещо.
Виж целия пост
# 5
Дай някой такъв имот. Винаги имам 10 ина познати, приятели, колеги, роднини, които мога да пласирам. Не съм брокер Simple Smile
Можеш да помогнеш и на човека в темата. Да кажем, че той е с приоритет, щото първи е поискал и е запазил ред Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Дай някой такъв имот. Винаги имам 10 ина познати, приятели, колеги, роднини, които мога да пласирам. Не съм брокер Simple Smile
Можеш да помогнеш и на човека в темата. Да кажем, че той е с приоритет, щото първи е поискал и е запазил ред Simple Smile

Тези обяви изчезват за по-малко от 24 часа, докато другите - независимо фалшиви или със завишени цени - си стоят със седмици, дори месеци.
Виж целия пост
# 7
Със сигурност има такива супер изключения. С това съм напълно съгласен. Но колкото е времето им в наличност, толкова е и влиянието им на пазара. Има такова, но е минимално.
А те какво общо имат с темата?

Фалшивите обяви стоят с месеци, да.
Но истинските, масово, не. Апартамент се задържа средно около 1-2 седмици празен на година в София.
Виж целия пост
# 8
А, ще давам бе. Аз си ги следя за мен. Как пък не. Smile
Виж целия пост
# 9
Нямам обективно мнение върху това дали цените на някои имоти са прекалено завишени или действително струват толкова. Просто ми се струва, че някои не трябва да са толкова скъпи, но това е мое мнение, което може да е напълно грешно. До каква степен е удачно да се пита дали цената на имота подлежи на коментар?
Виж целия пост
# 10
За сваляне на цената се пита, когато имаш намерение да купуваш. Т.е. видял си стоката, и те устройва в този и вид.

Изключение: случаи, когато купуваш именно заради цената, а стоката не ти харесва въобще. Тогава не се пита, а се купува.
Виж целия пост
# 11
Последно за цена на имот ли се пита, или на наем?
Това са коренно различни неща. А разделът е и за 2те.
Трябва да сме внимателни какво пишем.
За наеми има най-различни варианти. В повечето случаи цената е твърда. Изключение може да има, ако има отлив, както при ковида, апартаментът е с конкретен компромис (който не е отразен в цената), 1ви ет, северен, лоша локация и тн. И не е отдаден от повече от 2 седмици.
Ако някой дойде на 1я ден и започне с пазарлъците, няма как да стане.
За покупка на имот, имаше статистики, някъде около 3 до 5 % (се счита за успешно). Разбира се, може и 0-1%.
Виж целия пост
# 12
Мой пропуск - става дума за наем на имот.
Виж целия пост
# 13
Цитат
Апартамент се задържа средно около 1-2 седмици празен на година в София.
Оказва се,че не е така.Около мен познати споделят едно и също:Няма желаещи,звънят само брокери,но не водят никой.Става дума за хубави имоти в центъра и един средна ръка в една от софийските спални.Трима човека ми го споделят за 5 имота общо.Имали са наематели и от началото на лятото,масово напускане.
Виж целия пост
# 14
В момента е безсмислено да се плаща на идиот-брокер за наемане на апартамент.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия