Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви са най-често използваните и любими речници и граматики у вас?

  • 630
  • 9
Уважаеми хора, заглавието на темата ми е за речниците - най-добрите, често използвани и любими. И други полезни пособия за подобряване на грамотността.

Моята причина да създам темата е, че свалиха линка на Официален правописен речник на българския език. Това издание е от 2012 година и аз подозирам, че трудно ще го намеря на хартия.
Някой от вас да го има електронно, например на PDF?
Виж целия пост
# 1
Имам на хартия официален правописен речник, на БАН, на издателство Просвета, не е много нов, поне на 2-3 години. Имам и стар, от 80-те години тълковен речник. Това са най-използваните у нас. На хартия, олд скул.
Виж целия пост
# 2
Аз ползвам на телефона английско-български и Spandict - испанско английски със спрежения.
Виж целия пост
# 3
Моята причина да създам темата е, че свалиха линка на Официален правописен речник на българския език.

Може ли по-подробно? Какъв линк са свалили, къде? Доколкото знам, не е публикуван онлайн.

Имам го на хартия. Не ми е любим, но се налага да го ползвам понякога.
Виж целия пост
# 4
И у нас имаме стар речник отпреди десетилетия.

На мен ми предстои да водя служебни кореспонденции във връзка с моята работа.
И аз нещо не съм доволна от моята грамотност. Искам да имам до себе си полезни пособия, за да съм спокойна, че няма да се излагам с нещо, например с членуването.

Как'Сийка, линкът е свален от archive.org.
Аз го намерих тук във форума.
Виж целия пост
# 5
Членуването не се оправя с речник. Но пък с Word, настроен на български - става.
Аз така наскоро изкарах 5.50 по испански.
Виж целия пост
# 6
Дракарис, книжния ОПРБЕ видях преди около месец, ако не се лъжа, в книжарница "Хеликон" (бившето кино "Витоша"), така че все още може да се намери. Наскоро една потребителка написа, че БАН имат намерение да го качат онлайн, но кога ще стане, не е ясно.

Как' Сийке, неофициално е бил качен - от някого, който е по-бърз от БАН. Защото, докато се наканят да го качат, ще стане време за нов речник.

Речниците, които аз ползвам, са въпросният ОПРБЕ (само той е меродавен за правописа), "Речник на чуждите думи в българския език" , изд. на БАН от 1982 г., както и тълковният онлайн "Речник на българския език" (също на БАН), който е единственият засега официален речник, качен на сайта на ИБЕ. Точно за него вчера стана дума в една друга тема. В книжния си вариант речникът още не е завършен, издадени са томовете само до буквата Р, така че поне на мен не ми е ясно как е направена онлайн версията. Все пак смятам, че е по-надежден от останалите тълковни речници, затова за значенията на думите се доверявам основно на него.

Граматиката, която ползвам, е "Граматика на съвременния български книжовен език", също на БАН.
Виж целия пост
# 7
Ditto, какво мислиш за втория речник "Официален правописен речник на българския речник. Глаголи."? Тя е за глаголите и е към ОПРБЕ.
Виж целия пост
# 8
По български език, съм ползвал за кратко тази граматика, доволен съм от нея:


По руски език, съм много доволен от "Руска граматика за всеки с упражнения", помагалото е с червена корица.
Виж целия пост
# 9
Ditto, какво мислиш за втория речник "Официален правописен речник на българския речник. Глаголи."? Тя е за глаголите и е към ОПРБЕ.
Нямам го, така че не знам какво представлява. Смятам, че достатъчно се съобразявам с правилата им, не мисля, че имам нужда и от него. Simple Smile
П.П. Писах ти на ЛС.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия