Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 6

  • 34 130
  • 758
Какво представлява хистеректомията.

Предстои операция за отстраняване на матката (хистеректомия). Едва ли има жена, която би искала да се озове в този житейски капан, където осъзнатата необходимост от извършване на операцията се смесва със страха от неизвестното, неувереността, чувството за непълноценност, породено от предстоящата драстична намеса в най-съкровената част на нейното тяло.
Възникват въпрос след въпрос, все свързани с промените, които ще настъпят. За да се опитаме да отговорим на част от тях, нека си изясним основната роля на матката. Тя е органът, който единствен в тялото осигурява ежемесечно кървене по време на менструация, забременяване и износване на бременност.
      Матката може да бъде засегната от различни процеси, свързани както съ специфичните гинекологични заболявания, така и с изменения в други системи в женския организъм.
      В някои случаи премахването й се налага като животоспасяваща мярка, но нерядко цели единствено подобряване качеството на живот на пациентката.
      Промените, които настъпват след премахване на матката, на първо място са свързани с изчезване на оплакванията, които са станали причина за прибягване към тази операция. Ако заболяването на матката е предизвиквало болки, нередовни или твърде обилни менструации, рак и други подобни -- тези оплаквания престават да бъдат пречка за нормален живот. При жени с отстранена матка, независимо какви са били оплакванията им, настъпват още две промени -- липса на менструация (ако преди това я е имало) и невъзможност за забременяване и раждане на деца (ако до операцията забременяването и раждането са били възможни).
      Женските тревоги обикновено са свързани с по-различни очаквания: преждевременно настъпване на менопауза, промени в либидото, промени в отношението на сексуалния партньор, невъзможност за справяне с обичайните физически и професионални натоварвания.
      За настъпване на преждевременна менопауза не може да се говори, ако е останала дори част от единия яйчник. Когато при операцията яйчниците не са премахнати изцяло (и ако яйчниковата тъкан функционира нормално) едно от основните опасения – това за преждевременно остаряване след премахване на матката – отпада. Именно яйчниците, а не матката са органът, който поддържа усещането за младост при жената. Когато се наложи отстраняване и на яйчниците, се изписва хормоноземестваща терапия, която да сведе до минимум оплакванията.
      Жени, претърпели оперативно отстраняване на матката, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност. Важно е да се разбере, че тази операция не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дълбочина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на оперативната намеса. Отсъствието на матка не се отразява по никакъв начин и на сексуалните възприятия на партньора. Около месец след операцията жената може да поднови обичайния си полов живот, с обичайната интензивност на усещанията -- както за нея, така и за партньора й.
      Друг въпрос, който понякога буди недоумение, е какво остава на мястото на отстранената матка. Както е известно, природата не търпи празно пространство. Мястото на матката в малкия таз се заема от черва.
      Възстановяването на добра физическа кондиция протича индивидуално, но може да се твърди, че до три месеца след подобна операция повечето жени са в състояние да работят, спортуват и живеят пълноценно.
      Хистеректомията не бива да се възприема като загуба на женственост или крачка към старостта. Това, уви, са неизбежни процеси и те рано или късно настъпват – но не с операцията, а с времето.
      Слагайки край на оплакванията, които са пречели на пълноценния живот, хистеректомията се оказва необходимото средство, чрез което неприятностите остават в миналото.
 
ВИДОВЕ ХИСТЕРЕКТОМИЯ
Хистеректомия означава отстраняване на матката. В зависимост от начинът (достъпът) чрез който се извършва, интервенцията може да бъде разделена както следва:
Абдоминална - Все още най-често извършваната в България. Предпочитана при наличие на екстремно големи миоми, сарком на матката, рак на яйчника, както и при анамнеза за прекаран перитонит или множество коремни операции.

Вагинална - Предпочитана при свличане (десцензус и пролапс) на женските полови органи, поради възможността едноетапно да бъде укрепено тазовото дъно. Най-често това става посредством изваършване на пластика на предна и задна влагалищна стена. Освен това операцията се понася сравнително по-леко, което е от особено значение за възрастните и увредени пациентки, каквито най-често са страдащите от статични заболявания (свличане). Не избираме този подход при данни за туморни формации на яйчниците или анамнеза за тежка форма на ендометриоза.

Минимално-инвазивна - Представители на тази група са лапароскопската и роботизираната хистеректомия. Този тип оперативни интервенции все по-често е предпочитан за лечение на миомна болест, кисти на яйчника, ендометриоза, предрак и рак на ендометриума, рак на маточната шийка. Постига се детайлен оглед на коремът и съдържащите се в него органи, а оперативната намеса е свързана с минимална кръвозагуба и минимална травма за тъканите, което определя и по-рядкото възникване на сраствания впоследствие. "Безкръвната" хирургия не се предпочита при съмнение за рак на яйчника и сарком на матката.
 В зависимост от заболяването и възрастта на пациентката хистеректомия може да бъде извършена с или без аднексите(яйчници и маточни тръби). Най-често при доброкачествено заболяване и възраст под 60г. съветваме пациентките за запазване на яйчниците. Разбира се въпросът трябва обстойно да се обсъди с лекуващия Ви лекар и да се избере най-правилното за конкретния случай.
 В зависимост от обемът на хистеректомията (т.е. дали се отсранява цялата матка, околни тъкани, околни органи) съществуват следните видове хистеректомии:

Супрацервикална (суправагинална) - Може да бъде извършена при жени с цитологично и колпоскопски доказана здравна маточна шийка и при изричното желание на пациентката. Предимства са съхраняване на взамиоотношенията между тазовите органи, съответно профилкатика на свличане на женските полови органи, както и по-краткото и технически по-лесното изпълнение на интервенцията.

Тотална (семпла) - Най-често извършваната при миома на матката, предрак и в повечето от случаите с рак на ендометриума, сарком на матката, рак на яйчника, ендометриоза.
Радикална - Отстраняват се и тъканите около маточната шийка, както и част от влагалището. Извършва се при рак на маточната шийка, рак на влагалището и част от случаите с рак на ендометриума. Най-често се съчетава и с тазова лимфна дисекция. Съхраняването на яйчниците при млади жени е възможно в зависимост от вида на тумора и от това до колко е напреднал.

Полезна информация. Как да разчетем диагнозата си.
Класификация на карцинома на маточната шийка
ТNM и FIGO класификация на карцинома на маточната шийка


ТNM  FIGO
Tx       Първичният тумор не може да бъде оценен
T0      Н яма доказателства за първичен тумор
Tis   0    Carcinoma in situ ( преинвазивен карцином )
T1     I      Цервикалният карцином е ограничен в матката
T1а   Ia    Инвазивен карцином, който се диагностицира само микроскопски
T1a1 Ia1   Микроскопски минимална стромна инвазия
T1a2 Ia2   Инвазия не по-голяма от 5мм в дълбочина и разпространение в хоризонтална посока до 7 мм
Т1в          Клинично видима лезия,ограничена в шийката или микроскопска лезия по-голяма от
                Т1а2/Ia2 
T1b1  Ib1  Kлинично видима лезия с диаметър не по-голям от 4 см
T1b2  IB2  Kлинично видима лезия с диаметър по-голям от 4 см

T2   II   Туморът се разпростира извън матката, но не до тазовата стена или долната трета на
                влагалището
Т2а IIA      Без параметрална инвазия
Т2в IIB      С параметрална инвазия
Т3   III      Туморът се простира до тазовата стена и/или долната трета на влагалището и/или
                 предизвиква хидронефроза или нефункциониращ бъбрек
 Т3а IIIa    Tуморът инфилтрира долната трета на влагалището без разпространение към тазовите
                 стени
Т3в  IIIB    Tуморът се разпространява до тазовата стена и/или предизвиква хидронефроза или
                  нефункциониращ бъбрек
T4   IV        Туморът инфилтрира мукозата на пикочния мехур или ректума и/или излиза извън малкия
                  таз
       IVa     Туморът инфилтрира мукозата на пикочния мехур или ректума и/или излиза извън малкия
                   таз, без далечни метастази**
        IVb     Далечни метастази
N   -регионални лимфни възли: парацервикалните, параметралните, хипогастралните (вътрешни илиачни и обтураторни), общи и външни илиачни, пресакрални и латерални сакрални
Nx   регионалните лимфни възли не могат да бъдат оценени
N0   няма метастази в регионалните лимфни възли
N1   метастази в регионалните лимфни възли
рN0   хистологично изследване на материал от лимфаденектомията в малкия таз задължително включва 10 или повече лимфни възела
 G (1–4): - диференциация  на тумора. (Ниска диференциация, т.е клетките са по-близко до нормалните и висока, където    глетките са много изменени)
•   R (0/1/2):  - резекция-границите дали има наличието на ракови клетки, или не
•   L (0/1):     - инвазия в лимфнитесъд
•   C (1–5):   - модификатор за  сигурност (добро качество) от цитирания параметър

Префикс
•   c - стадий, определен на базата на  клиничен преглед на пациент. C-представката се подразбира при  отсъствието на p-префикс
•   p: - стадий, определен на базата на патологично изследване на взет по хирургичен път материал образец
•   y: стадият, който имате след Адювантна терапия

G – класификация –  С нея се определя до колко е злокачествен рака- какъв е характера на туморния растеж и неговата диференциация и инвазивност. Тя бива следната:

Gх – не може да се определи степента на диференциране туморните клетки

G1 – добре диференциран тумор. Той нараства бавно

G2 – умерено диференциран. Туморът расте средно бързо.

G3 – ниско диференциран или недиференциран тумор. Този тип рак е силно агресивен и много злокачествен.
oncoconsult-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0 … 0%B0%D0%BA%D

Линк към предни теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=711528.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=744901.0;;20
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=840389;;19
http://www.bg-mamma.com/?topic=954850
Виж целия пост
# 1
Моля да извините глупавия ми въпрос, но страстванията виждат ли се на ехография? Мисля, че имам такова, защото като се напрегна ме боли в една точно определена зона и то как да се изразя - не в самия корем, а по-скоро близо до кожата. Според лекаря ми няма причина да ме боли там, нищо не видя на прегледа. Но боли.
Виж целия пост
# 2
Мисля, че не се виждат, но не съм сигурна.
Виж целия пост
# 3
Благодаря Daisy83 😘
Пожелавам да е пълна с позитивни коментари! 🤗 Бъдете здрави момичета !
Няма глупави въпроси. Питайте без да  се притеснявайте, за това сме тук. Бъдете усмихнати! 🌼😊
Виж целия пост
# 4
Ева,ако има срастване болката е при кихане,при рязко ставане,при заемане на определена поза.Т.е не е постоянна.
Виж целия пост
# 5
Ева,ако има срастване болката е при кихане,при рязко ставане,при заемане на определена поза.Т.е не е постоянна.
Ева,ако има срастване болката е при кихане,при рязко ставане,при заемане на определена поза.Т.е не е постоянна.
Аз такава болка имах веднага след операцията долу в свивката на крака- остра, пронизваща болка точно при кихане, рязко ставане и определена поза. Когато ми махнаха конците ме отпусна и постепенно изчезна. Дали е някакво срастване или още щеше да ме боли. Минало е месец и половина от операцията.
Виж целия пост
# 6
Здравейте,

Не знам дали пиша в най-подходящата група,но моля за съвет ако сте запознати.

На 29 години съм, не съм раждала. Миналата година имах задържан аборт и ми се наложи кюртаж. Всичко мина добре,правих различни изследвания всичко беше с добри резултати, но на един профилактичен преглед преди половин година ми откриха киста на единия яйчник. Минах няколко месеца на лечение с хапчета,но нямаше ефект. Препоръчаха ми лапароскопия за отстраняване на кистата,казаха че не е добре да забременявам с киста. Направих си изследвания за туморни маркери, казаха че са добре,нямало от какво да се притеснявам, и направих процедурата в Света София. Останах разочарована от отношението, но това е най-малкото!

И по същество.
Вчера отидох да си получа епикризата и хистологичното изследване. Кистата била в "сивата зона" не могат да кажат каква точно е. Нито доброкачествено образувание,нито злокачествено. Описана е като Серозна папиларма кистаденома-Граничен тип. Казаха,че хистологията ще се предаде за разглеждане към онгологична комисия. Обясниха ми какво ще е най-добро решение за мен-клинично наблюдение. Но ми казаха и какво би се случило с мен ако съм била на по-сериозна възраст.

Та днес отидох да разбера какво е решението от онкологичната комисия-клинично наблюдение, но без никакви документи. Единствено ейтака на приказка,което ми се струва доста несериозно. Взех си материалите от операцията за второ мнение. Можете ли да ми препоръчате подходащ лекар за втора хистологоя?  Нещо ми е трудно да възприема как един ден се говори за отстраняване на яйчници(ако съм била по-голяма),а след това - само клинично наблюдение.
Препоръчаха ми Доц. Милев,но попаднах на доста неприятна статия за него.

Доста дълго стана,но ще съм благодарна за съвети.
Виж целия пост
# 7
Привет ЕмаЕ, според мен най-добре да отидеш в онтологията в Дървеница. Аз лично не съм се оперирала там, но знам, че наистина са добри. Другата точна лаборатория е в Токуда, като там съм си правила първата хистология, която след операцията ми беше потвърдена и от онкологията в Пловдив.
Виж целия пост
# 8
Ема,аз бих препоръчала проф.Поповска в Плевен или Христова в София. Христова обаче има отвратително държание и мен не пожела изобщо да ми вземе блокчетата.Поповска малко се върна в началото по телефона, че е много заета,но в крайна сметка се съгласява и ако отидете на място обяснява доста и отделя достатъчно време.
 Патологията в Св София(ако говорим за бившата Тина Киркова)не се славят с много добро име.
 Аз съм с рак на гърдата и съм оперирана там.За второ мнение бях при Поповска и после ми върна резултатите с куриер,като първо ми се обади,за да каже какви са.
 Ако решите,пишете ми да ви дам телефон.
Виж целия пост
# 9
Здравейте, много благодаря за отговорите!
За Христово имам и друга препоръка,така че ще отида със сигурност

Днес бях при Стефан Петров, Св. Анна. Прочете ми епикризата, погледна ми стъкълцата за 2 минути и ми написа същата диагоза. Може би за в бъдеще трябва да им нося само материала,без епикриза? Имам чуството че направо си преписа същите неща..
Виж целия пост
# 10
Ама защо им казвате какво са ви казали предните?Така и да видят друго,няма да ви кажат,те не си правят сечено.Давате стъклата и плочките и нищо не казвате.Аз даже не им казах от кой орган е материала.
Виж целия пост
# 11
Здравейте, bubolina73

Защото се сетих,чак като видях как ми се направи второто мнение... поискаха ми епикризата и аз я показах. Глупава работа.

За другото мнение само със стъкълцата ще си отида. То човек да не знае какво да прави с тези лекари.
Виж целия пост
# 12
Здравейте, bubolina73За другото мнение само със стъкълцата ще си отида. То човек да не знае какво да прави с тези лекари.

За жалост така трябва и с много здрави нерви.
Виж целия пост
# 13
Здравейте, имам един по различен въпрос. Отстранена ми е само матката преди девет години поради карцином ин ситу, нямам лечение след това. Но последните месеци се изморявам много лесно, дали е нормално или навлизам в менопауза, вие ми се свят през месец два и продължава с дни. Кръвните ми изследвания са добре, личната ми изписа лекарства за вертиго, има лек ефект, но се чудя. При вас как е години след операцията. На 38 г съм. Много благодаря, наистина имам нужда да зная как е в бъдеще животът без матка при други.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, момичета. Чувствам се невежа и ме е срам от това, но болката наистина, вече много ми омръзна.
Направиха ми тотална хистеректомия преди 3г. Причината бяха много миомни възли, 3 от които с размери 8-7-5 см. Болеше ме, тежеше ми... и долу ниско в корема и кръста. Общо взето казаха, че са извадили около 2 кг. Махнаха и яйчниците /оказаха се кистозни/. Докторът каза, че увиснали камбанки, тъй като дълго време са били притиснати. Операцията беше лапароскопска. Мина добре. Но... болката не мина. Първо получих цистит - болка. Сега, 3г. по- късно болката в областта на яйчниците и кръста, тъпа, но постоянна все още е част от мен. Органите ли се наместват, сраствания ли, какво е незнам. Ходих на невролог, ревматолог.. всичко било в "реда на нармалното" за възрастта ми /53/ Само дето тази болка така ми омръзна, че...
Ще бъда безкрайно благодарна, ако някой ме насочи какво да правя !!!
Бъдете здрави!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия