Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Грешно кадастрално заснемане на апартамент

  • 513
  • 12
Здравейте, доколкото знам и прочетох в https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1081063 до 2009 г е имало зансемане на имотите, които после са нанесени в кадастъра. Имало и някакви безплатни периоди за възражения, които никому не са известни и как да възразявам за нещо, в което съм некомпетентен...
Та на нашата история: кооперацията ни е построена през 2007 г и е замерена и нанесена в кадастъра, но както разбрах от съседите - наобратно, т.е. моите северни и източни стаи са юни и западни - аз така го интерпретирам. Сега за това недоглеждане от изпълнителя и от държавната служба, чиято заплата аз плащам, трябв ана мои разноски да се организира ново заснемане и ново нанасяне.
Въпрос: Къде мога да отнеса жалба срещу този, който е компетентен, че си е свършил работата некомпетентно и аз трябв ад аму покривам пропуските?
Виж целия пост
# 1
Отиди първо в кадастъра и пробвай без жалба. На мен наскоро в агенцията по вписванията ми бяха сбъркали нещо, отидох и го поправиха без пари и без да чакам нормалния срок.
Виж целия пост
# 2
май срока за такива неща мина, сега само с пари, има фирми, които с това се занимават
Виж целия пост
# 3
Кадастралната карта е публична и можете да си направите справка безплатно. Няма как да са объркани посоките. Картата е ориентирана винаги на север. Съседите ви нещо не са разбрали. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
При нас беше подобна ситуация,фирма някаква обновява кадастиалния план,и  според новия къщата се намира в двора на съседите.Фирмата фалирала ли,каква мътна и кървава станала,и ги осъдихме .
Виж целия пост
# 5
След приемане на кадастрална карта има срокове за обжалване и за отстраняване на грешките. Обявява се на заинтересованите страни. Повечето от тях са незаинтересовани и некомпетентни. Картата си се приема с грешки и се стига до такива теми. Няма как да сте осъдили когото и да било.
Виж целия пост
# 6
Незаинтересовани бяхме,но се заинтересовахме и осъдихме кадастъра ,платиха ни 500 лв и смениха скицата.
Виж целия пост
# 7
На потребителката ѝ трябва скица сега или поне в обозримо бъдеще. Това, че ще осъди някаква фирма, евентуално, и след неизвестно колко време, а след това пак евентуално ще може да си вземе присъдените пари, не ѝ върши работа. В кадастъра безплатно може само да те навикат - че "не си си изпълнил задълженията спрямо кадастъра". И не случайно слагам това в кавички, защото е цитат, в аналогична ситуация при мен, не от слухове.

bbo, ако вече официално са ти отказали издаване на скица, има в писмото срок, в който да представиш някакви документи. В най-общия случай искат заснемане от геодезическа фирма, цената е общо взето 100 лв. и за 2-3 дни ще ти направят нужното. На страницата на кадастъра има списък с лицензираните геодезически фирми - аз си избрах 2-3, които ми бяха удобни като адрес. Звъннах и първата, която ме удовлетвори като реакция, я ангажирах. Отделно обикновено се вади заверено копие на чертежа на целия етаж на кооперацията - ако е до 5 етажа, документацията е в отдел "Архитектура" на малката община, ако е над 5 етажа - на ул. "Сердика" 5.

Първо вадиш завереното копие на чертежа, след това звъниш на геодезическата фирма, която идва, нащраква няколко снимки на блока и апартамента, и се уговаряте кога да си вземеш удостоверението. Трябва ти и копие на нотариалния акт. Целият масраф е към 150 лв.

След това с тези документи (сканирай си ги в копирен център, да си имаш цифрово копие, което можеш да си разпечатваш при нужда), и писмото за отказ от кадастъра, се връщаш пак в кадастъра и ги подаваш отново. Ако си спазил/а срока в писмото, не се плаща нова такса към кадастъра. Ако си пропуснал срока, плащаш нова такса и чакаш да си вземеш коригираната скица.
Виж целия пост
# 8
С цялото ми уважение, но това ми звучи като някакви фантасмагории. Заснемането се прави с точки по координати, които точки се вкарват автоматично в софтуер. После тези точки се свързват и стават имотите и сградате. Ако е допусната грешка къщата ви няма да е в двора на съседа, а на съвсем друго място. На вас може и да ви изглеждат само на някакви линийки, но реално всяка точка е заснета. Освен това се сравнява и с кадастралния план(плана, действащ до приемане на кадастралната карта).

За съденето - за какво сте ги осъдили? Нали точно затова са тези срокове за обжалване, за да не може никой да ги съди? Те не са толкова тъпи. Всеки трети имот е сгрешен, ако ставаше така.. ехее.. тя агенцията щеше вече да е фалирала. Ще ми е интересно да кажете повече подробности. Simple Smile

За промяна на самостоятелен обект - задължително трябва да се пусне молба до общината за предоставяне на заверено копие от архитектурата на сградата. Ако има - даваш на геодезист да ти изработи проект за промяна на КК. Ако няма - даваш удостоверението от общината, че няма архитектура и геодезиста идва в апартамента и мери. После изработва проекта за промяна на КК.
Проектите вече се вкарват само електронно и СГКК издава удостоверение, че е приела проекта. Готовото удостоверение го внасяш в СКГГ и започва същинската промяна на КК.
Ако правилно разбирам, че обектите в сградата не са правилно ориентирани, а са завъртяни на някоя посока, има 2 варианта.
1ви - не правите нищо. Препоръчвам го. В схемата е важно съседите да отговарят, а не посоката. Много трудно някой ще го "хване".
2ри - променяте картата. Вкарвате се в голям филм. Ако разместите един обект, размествате съседите на всички останали. Такива промени понякога отнемат и година.  Simple Smile))
Виж целия пост
# 9
Боби,ти си мисли каквото искаш,че ги осъдихме е факт .
Виж целия пост
# 10
Хубаво е като се отговаря, да не се преразказва нормативната уредба, т.е. да не се говори теоретично.
Ако на практика, а не на теория, се сравнявашес кадастралния план (плана, действащ до приемане на кадастралната карта), нямаше да има толкова грешки в кадастъра. Нямаше 2 броя къщи, които от влизането им в регулация през 1932 или 1934 г. във всички планове да са записани на лицето Х, с посочване на № на н.а., а в кадастъра да са написани на лицето У, съсобственик на парцела, но никога не е бил собственик на къщите. Нямаше също така около 90 самостоятелни обекта - магазини и апартаменти в 14-етажно ЕПК да трябва да вадят удостоверение за идентичност, ако решат да продават имота си, само защото фирмата, изготвила кадастъра, е решила да кръсти партерния етаж 0, вместо 1, което води до разлика в етажа на всеки един имот по кадастър и н.а. Нямаше апартамент в стара кооперация да е със сгрешена квадратура, при положение, че и строителната документация, и предходните планове от 1924 г. насам са с верни данни. И всички верни данни и документи са в общината и са били на разположение на фирмите - всичките различни, не е една само. Говоря все за София, за да стане ясно. Положението в селата вероятно е съвсем трагично.

Много е вероятно на потребителката да искат удостоверение за идентичност на имот, което струва тези 100 лв. за геодезическа фирма, плюс 30-40-50 лв. за УАГ/малката община под формата на такса за заверено копие на чертежа на етажа. И ако се замотае - още един път такса за скица от кадастъра. Win-win  ситуация за всички на хранилката, без гражданите естествено.
Виж целия пост
# 11
Мандаринке, кефиш ме много. Ти си ми ТОП-а на форума. Мега некомпетентна си, но за сметка на това държиш да се изкажеш навсякъде. 😄
Няма теория, казвам какви са вариантите.
Каква регулация 34 година? Кой район е това? Плановете на София са приети около 50та година, кадастрална карта действаща до приемане на кадастрален план. Кадастралния план е след 1980 година приет. Той действа до приемане на кадастралната карта. Та кой план казваш? 😄😄😄 Нотариалните актове от тези години са писани на ръка и няма регистър. Изгубиш ли документа, нямаш имот. Има регистър само на парцелите, който представлява една тетрадка (поне в повечето райони на София и областта). Прочети какво е приращение, за да разбереш защо собственикът на земята е записан като собственик на къщите.
За 14 етажното ЕПК - фирмата нищо не е решила, Бай Тошо така е решил, да има партер, а над партера да се води първи етаж. Масова грешка при първите карти. При новите това го няма. Етаж нула не съществува.
Каква строителна документация 24 година? Хахах Simple Smile)) Много ще ми е интесно да видя снимки. Но дори и да има, собствениците са заинтересованата страна да си предоставят документите за собственост. Площта, която се посочва в схемата е площ по документ!! Не по измервания!! Simple Smile

Стара ти е информацията за процедурите Simple Smile) 3 сделки не са ти били достатъчни, за да вникнеш в нещата. Като ги направиш няколко стотин, може и да спорим тогава. Потребителя да даде повече инфо Simple Smile ще видим на кой предположението се е оказало вярно. Simple Smile))

ПП: Много интересно ми беше да разбера и как другата потребителка е осъдила агенцията, но явно е тайна. Жалко.
Виж целия пост
# 12
Аз затова винаги, когато се налага ползването на адвокат, уточнявам - да е читав адвокат.

В Долно Нанагорнище първата регулация може да е минала и през 50-те години, но уточних, че говоря за София. С план, скици на паус с подписи, печати и гербови марки. И съдилища е имало, и тогава процедурата по регулация е подлежала на обжалване. И решения на съдилищата е имало. И комбинирана скица показва съвсем точно съвпадение на имотните граници и на собствеността върху самостоятелните обекти. До кадастъра, когато нещата рязко се скапват с неочаквани "грешки".

Бай Тошо е кръстил партерния етаж първи, номерацията на етажите в н.а. е съответвастваща на това. Но фирмата, изработила кадастъра, е нарекла 0 етаж партер, и вторият е станал първи, третият - втори и т.н. Чиста далавера за геодезическите фирми от всеки, който реши да продава апартамент в

И преди доста години изкарах няколко месеца в стара архива в Съдебната палата - знам какви са актовете за собственост от приблизително 1890- и някоя година. Тези, писани на ръка, често са по-точни от н.а. на нотариус Омарбалиев, печатани на пишеща машина. И между другото, има актове за собственост, писани на ръка и на турски, от преди 1878 г. А пишещи машини е имало и пред 1944 г., ако не знаеш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия